sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο Παναθηναϊκός που έχει γυρίσει σελίδα και ο Ολυμπιακός που δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν

Ο Παναθηναϊκός AKTOR απέδειξε γι' ακόμη μια φορά πως έχει αφήσει πίσω του το παρελθόν, όμως ο Ολυμπιακός από την πλευρά του έδειξε ότι δεν πρόκειται να παραδώσει εύκολα τα σκήπτρα του.

Παρά το γεγονός πως ο Ολυμπιακός επέστρεψε από το -15 στο τελευταίο εξάλεπτο, ο Παναθηναϊκός AKTOR άντεξε την αντεπίθεση των «ερυθρόλευκων» και πήρε το ντέρμπι με 85-80 και μαζί το πλεονέκτημα έδρας.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνεχόμενη νίκη των «πρασίνων» σε ντέρμπι κόντρα στον μεγάλο τους αντίπαλο, μετά από μία σεζόν όπου κατάφεραν να τον κερδίσουν μόλις μια φορά σε 17 παιχνίδια. Από την άλλη, όμως, ο Ολυμπιακός έδειξε πως ακόμη και με τόσες δυσκολίες που προέκυψαν, πάλεψε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και δεν έχει σκοπό να... παραδώσει τόσο εύκολα τα σκήπτρα του.

Τα 5 σημεία του αγώνα:

Το ατομικό ταλέντο του Παναθηναϊκού AKTOR: Όταν οι «πράσινοι» άρχισαν να κάνουν τη μία μεγάλη μεταγραφή μετά την άλλη το καλοκαίρι, αυτό που όλοι αναγνώρισαν εξαρχής ήταν το τεράστιο ατομικό ταλέντο που είχε συσσωρευτεί στο ανανεωμένο ρόστερ της ομάδας. Δεν χρειάστηκε το ντέρμπι της Δευτέρας για να επιβεβαιώσουμε την αρχική πρόβλεψη, όμως οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν στην αναμέτρηση είναι χαρακτηριστικές για τις δυνατότητες του «τριφυλλιού». Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν πέτυχε 85 πόντους στο ματς, έχοντας τον κορυφαίο δημιουργό της, Κώστα Σλούκα, εκτός παιχνιδιού από πολύ νωρίς. Παρόλο που οι «πράσινοι» μοίρασαν μόλις 11 ασίστ σε όλο το ματς, επίδοση που άλλες φορές την πιάνουν στο... ημίχρονο, κατόρθωσαν να φτάσουν ψηλά μέσω της ατομικής ικανότητας παικτών όπως ο Τζέριαν Γκραντ, ο Κέντρικ Ναν και ο Ντίνος Μήτογλου. Αυτός ο τομέας είναι κάτι στο οποίο ο Παναθηναϊκός ΑKTOR υπερτερεί του μεγάλου του αντιπάλου, στην δυνατότητα δηλαδή να βρίσκει λύσεις ακόμη και όταν η επίθεσή του δεν λειτουργεί αρμονικά.

Το καλό διάβασμα των αδυναμιών του Ολυμπιακού: Πέρα από το ατομικό ταλέντο, ο Παναθηναϊκός AKTOR έχει δείξει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα πως έχει μάθει να διαβάζει το παιχνίδι και να προσαρμόζεται στις αδυναμίες του αντιπάλου. Γνωρίζοντας πως οι «ερυθρόλευκοι» έπαιζαν με μοναδικό καθαρό σέντερ τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, η ομάδα του Εργκίν Αταμάν προσπάθησε εξ αρχής να τον φθείρει με φάουλ με διαρκή στόχευση των επιθέσεων στη ρακέτα. Ο Σέρβος πράγματι βγήκε εκτός παρκέ στα μέσα της πρώτης περιόδου με δύο φάουλ, επέστρεψε φανερά εκτός ρυθμού και στη συνέχεια είχε την ατυχία να τραυματιστεί. Όταν οι «πράσινοι» είδαν πως ο Πετρούσεφ έμεινε ως μοναδικός ψηλός, εστίασαν εκεί την προσοχή τους και πράγματι κατάφεραν να βγάλουν τον κορυφαίο παίκτη του Ολυμπιακού εκτός αγώνα στην τελική ευθεία με 5 φάουλ. Βέβαια, παραλίγο να... χάσουν το ματς με τους φιλοξενούμενους να παίζουν χωρίς ψηλό, αυτό όμως δεν αναιρεί πως μπόρεσαν να εκπληρώσουν τον στόχο να αποδυναμώσουν την ήδη πληγωμένη φροντ λάιν του Ολυμπιακού.

Οι τραυματισμοί πληγώνουν και τους δύο: Αν κάτι ισχύει για αμφότερους τους αντιπάλους μετά το ντέρμπι της Δευτέρας, είναι πως και οι δύο έχασαν στο κομμάτι των τραυματισμών. Ο Παναθηναϊκός AKTOR είδε τον Κώστα Σλούκα να αποχωρεί με ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό, όπου αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πρόβλημα, ενώ ο Ολυμπιακός έχασε τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, που στραβοπάτησε πάνω στο πόδι του Παπανικολάου και υπέστη διάστρεμμα. Ανεξαρτήτως του ποιος νίκησε, αυτά τα προβλήματα μπορούν να αποβούν μοιραία για τις δύο ελληνικές ομάδες όσον αφορά τα ματς Ευρωλίγκας που ακολουθούν. Οι μεν «πράσινοι» αντιμετωπίζουν τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στο Βελιγράδι και είναι πιθανό να πάνε στο ματς χωρίς δημιουργό, καθώς ο Λούκα Βιλντόσα είναι ήδη εκτός, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» θα παίξουν στις κρίσιμες δύο επόμενες εβδομάδες χωρίς καθαρό σέντερ. Αυτά τα προβλήματα είναι ενδεικτικά της κούρασης που υπάρχει στις δύο ομάδες από τα συνεχόμενα ματς, αλλά και του πόσο δύσκολο είναι να κάνουμε προβλέψεις όταν ανά πάσα στιγμή μπορεί να προκύψει μια κομβική απουσία.

Ο Ολυμπιακός δεν πρέπει να υποτιμάται από κανέναν: Ο Παναθηναϊκός AKTOR είναι ο νικητής και αξίζει συγχαρητήρια, όμως κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως ο Ολυμπιακός δεν έδειξε τα... δόντια του. Σε ένα ματς που στράβωσε για το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα από νωρίς, σε ένα ΟΑΚΑ που «φλεγόταν» από το πρώτο δευτερόλεπτο και παίζοντας με ένα (και αργότερα με κανένα) πεντάρι, οι «ερυθρόλευκοι» κατόρθωσαν όχι μόνο να μείνουν στο ματς, αλλά να φτάσουν και πολύ κοντά στη νίκη. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με το σκορ στο 81-79, ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος κέρδισε δύο βολές σε μία φάση όπου θα μπορούσε άνετα να έχει πετύχει γκολ φάουλ και να δώσει το προβάδισμα στους φιλοξενούμενους από το πουθενά. Οι «πράσινοι» έχουν δεδομένα γυρίσει σελίδα και πλέον διαθέτουν ψυχολογία νικητή με 2 σερί ροζ φύλλα κόντρα στον μεγάλο τους αντίπαλο, όμως ο Ολυμπιακός έδειξε πως θα πουλήσει πολύ... ακριβά το τομάρι του και πως το πλεονέκτημα έδρας μπορεί να σημαίνει πολλά αλλά και τίποτα.

Ο Πετρούσεφ είναι έτοιμος να αποτελέσει πρωταγωνιστή: Αν κάτι μπορεί να γεμίσει αισιοδοξία τον Ολυμπιακό μετά το αποψινό ντέρμπι, πέρα από την αντίδραση που έδειξε η ομάδα σε όλες τις αντιξοότητες που προέκυψαν, είναι η εμφάνιση του Φίλιπ Πετρούσεφ. Ο Σέρβος ψηλός αποτελεί ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα πρότζεκτ τόσο των «ερυθρόλευκων» όσο και του ευρωπαϊκού μπάσκετ γενικότερα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έδειχνε να έχει προσαρμοστεί ιδιαίτερα στο καλοκουρδισμένο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα. Στο ΟΑΚΑ, οι συγκυρίες τον έκαναν πρωταγωνιστή και ο ίδιος άρπαξε την ευκαιρία, έχοντας 18 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 1 τάπα σε 24 λεπτά συμμετοχής. Ο 23χρονος έδειξε με κάθε τρόπο πως είναι έτοιμος γι' ακόμη μεγαλύτερο χρόνο συμμετοχής, τον οποίο ούτως ή άλλως θα λάβει αφού ο Ολυμπιακός έχει ήδη ξεμείνει από λύσεις στη θέση «5». Αν η απόδοση του Πετρούσεφ και ο ρόλος του στο ροτέισιον σταθεροποιηθεί, ο υπερταλαντούχος Σέρβος έχει τα φόντα να προσφέρει αυτά που δεν μπορούν οι Φαλ, Μιλουτίνοφ και να δώσει νέες προοπτικές στην επίθεση των Πειραιωτών.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x