sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η τελευταία φορά που το «καταπράσινο» ΟΑΚΑ έστειλε τον Παναθηναϊκό… στα αστέρια!

Ο Παναθηναϊκός είναι έτοιμος για μάχη με την Μπράγκα και το sport-fm.gr θυμίζει την τελευταία φορά που οι «πράσινοι» εξασφάλισαν ένα εισιτήριο για τους ομίλους του Champions League στο «καυτό» ΟΑΚΑ!

Έτοιμος για το ματς της χρονιάς, αν όχι της δεκαετίας, είναι ο Παναθηναϊκός!

Οι «πράσινοι» αντιμετωπίζουν την Μπράγκα στο ΟΑΚΑ, έχοντας ως στόχο να ανατρέψουν την ήττα με 2-1 στον πρώτο αγώνα και να προκριθούν στους ομίλους του Champions League για πρώτη φορά από το 2010!

Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ίσα ίσα, αφού το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς έχει απέναντί του μία ομάδα με τρομερή ποιότητα, που έχει ήδη το προβάδισμα από τον πρώτο αγώνα και αποτελεί το μεγάλο φαβορί. Παρόλα αυτά, αν κάτι μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες, είναι το «καυτό» ΟΑΚΑ και η ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι φίλοι του Παναθηναϊκού!

Το sport-fm.gr θυμίζει, επομένως, την τελευταία φορά που το «τριφύλλι» πήγε στα... αστέρια μέσω ΟΑΚΑ, την τελευταία πρόκριση δηλαδή σε ομίλους Champions League που σφραγίστηκε στο συγκεκριμένο γήπεδο, η οποία οδήγησε και σε μία «μαγική πορεία»

Το «διπλό» στην Πράγα




Η ιστορία αυτή μας γυρίζει πίσω στο αρκετά μακρινό 2008, όταν ο Παναθηναϊκός ως δεύτερος στο πρωτάθλημα της προηγούμενης σεζόν είχε πάρει ένα εισιτήριο για τον δεύτερο προκριματικό του Champions League, όπου αντιμετώπισε αρχικά την Ντιναμό Τιφλίδας, νικώντας με 3-0 στο ΟΑΚΑ και παίρνοντας την πρόκριση με 0-0 στη Γεωργία.

Στον τρίτο προκριματικό, που ήταν τότε και η τελευταία δοκιμασία πριν τους ομίλους, οι «πράσινοι» βρήκαν μπροστά τους τη Σπάρτα Πράγας. Το εμπόδιο δεν θεωρήθηκε ιδιαίτερα δύσβατο, με την ομάδα του Χενκ Τεν Κάτε να στοχεύει στην παρουσία στους ομίλους. Άλλωστε, το υλικό ήταν γι' αυτό το επίπεδο. Πέρα από τον εξαιρετικό ελληνικό κορμό με παίκτες όπως ο Γιώργος Καραγκούνης, ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο Σωτήρης Νίνης, ο Λουκάς Βύντρα μεταξύ άλλων, είχαν γίνει κάποιες μεταγραφές από το πάνω ράφι, με πιο ξεχωριστή αυτή του Ζιλμπέρτο Σίλβα!

Παναθηναϊκός: Η τελευταία φορά που πήγε ομίλους στο ΟΑΚΑ

Το πρώτο ματς έλαβε χώρα στην Τσεχία και την «AXA Arena». Ο Παναθηναϊκός πιέστηκε λόγω των κενών που άφηνε στην άμυνα ο Γκάμπριελ, όμως προηγήθηκε στο 24' με αυτογκόλ του Κούτσερα. Οι γηπεδούχοι ισοφάρισαν με τον Κούλιτς μόλις 6 λεπτά αργότερα, όμως ο Σιμάο Μάτε Τζούνιορ στο 60' με δεξί μονοκόμματο σουτ έστειλε την μπάλα στην γωνία του Κόζατσικ. Κάπως έτσι, οι «πράσινοι» πήραν την εκτός έδρας νίκη με 2-1 και έμενε μόνο να «σφραγίσουν» την πρόκριση στο ΟΑΚΑ.

Το «καυτό» ΟΑΚΑ




Στο Ολυμπιακό Στάδιο, μόνο να υποτιμήσουμε μπορούμε την «καυτή ατμόσφαιρα». 60 χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού βρέθηκαν στις εξέδρες για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαφαινόμενη πρόκριση της ομάδας, δημιουργώντας ένα ξέφρενο «πάρτι», ανάλογο με αυτό που θέλουν οι «πράσινοι» να στήσουν και κόντρα στην Μπράγκα. Παρόλα αυτά, το ματς δεν κύλησε, εξαρχής, όσο ιδανικά θα ήθελε το «τριφύλλι».

Ο Παναθηναϊκός του Τεν Κάτε παρουσιάστηκε αγχωμένος από το «πρέπει» του αγώνα και άργησε να τον τελειώσει, αφήνοντας τους Τσέχους εντός παιχνιδιού. Παρόλο που πίεσαν και έχασαν πολλές ευκαιρίες, έχοντας και δοκάρι με τον Καραγκούνη, οι «πράσινοι» δεν τέλειωσαν το ματς, με την αγωνία να... χτυπά κόκκινο στο ΟΑΚΑ.

Παναθηναϊκός: Η τελευταία φορά που πήγε ομίλους στο ΟΑΚΑ

Παρόλα αυτά, η στιγμή που το Ολυμπιακό Στάδιο... εξερράγη, ήρθε τελικά στο 89ο λεπτό. Ο Νίνης βρήκε με ωραία μπαλιά τον Γκάμπριελ και αυτός έβγαλε σέντρα ακριβείας στον Ροντρίγκο Σόουζα, που με σκαστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και τον Παναθηναϊκό οριστικά και αμετάκλητα στους ομίλους, μέσα σε πραγματικό χαμό!



Ακόμα πιο όμορφες εικόνες, ήταν αυτές που ακολούθησαν μετά το σφύριγμα της λήξης, όταν οι φίλοι του «τριφυλλιού» γιόρτασαν μαζί με τους παίκτες την πρόκριση της ομάδας στους ομίλους του Champions League. Ο Γιώργος Καραγκούνης έβγαλε τη φανέλα του και αποθεώθηκε, τα «όλε, όλε» διαπέρασαν όλο το Μαρούσι και οι 60 χιλιάδες φίλοι του Παναθηναϊκού έζησαν μία απίθανη νύχτα, με τις εικόνες να μιλούν από μόνες τους.

Παναθηναϊκός: Η τελευταία φορά που πήγε ομίλους στο ΟΑΚΑ

0

Η μετέπειτα πορεία


Παναθηναϊκός: Η τελευταία φορά που πήγε ομίλους στο ΟΑΚΑ

Η πρόκριση επί της Σπάρτα Πράγας αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αν συνδυαστεί και με την απίθανη πορεία που ακολούθησε, την τελευταία σπουδαία πορεία του Παναθηναϊκού στο Champions League.

Η ομάδα του Τεν Κάτε κληρώθηκε στον ίδιο όμιλο με Ίντερ, Βέρντερ Βρέμης και Ανόρθωση, με τις δύο πρώτες ειδικά να μην αφήνουν ιδιαίτερες ελπίδες για πρόκριση. Τα σενάρια αυτά επιβεβαιώθηκαν στον πρώτο γύρο, όταν ο Παναθηναϊκός κατόρθωσε να πάρει μόλις έναν βαθμό σε τρία ματς, στο 2-2 με τη Βέρντερ Βρέμης στο ΟΑΚΑ.

Αυτό που ακολούθησε στον επόμενο γύρο, όμως, δεν περιγράφεται! Όλα ξεκίνησαν στη Βρέμη, όπου οι «πράσινοι» έκαναν παρέλαση με 0-3, χάρη στις γκολάρες του Βαγγέλη Μάντζιου και του Γιώργου Καραγκούνη, αλλά και στο τυχερό του Αλέξανδρου Τζιόλη!

Παναθηναϊκός: Η τελευταία φορά που πήγε ομίλους στο ΟΑΚΑ

Τα «θαύματα» δεν ολοκληρώθηκαν εκεί, αλλά συνεχίστηκαν κόντρα στην αστεράτη Ίντερ του Ζοζέ Μουρίνιο, η οποία έναν χρόνο μετά κατέκτησε με περίπου την ίδια ομάδα τη διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός πιέστηκε, άντεξε στο καυτό «Τζουζέπε Μεάτσα» και τελικά βρήκε το γκολ με τον Γιόσου Σαριέγκι στο 69', φεύγοντας με το «διπλό» και μπαίνοντας ξανά για τα καλά στο κόλπο της πρόκρισης, που λίγες εβδομάδες πριν έμοιαζε με άπιαστο όνειρο!



Το μόνο που απέμενε, ήταν ο αγώνας με την Ανόρθωση, στο ΟΑΚΑ όπου μαζεύτηκαν και πάλι 60 χιλιάδες φίλοι για να σπρώξουν την ομάδα τους στην επόμενη φάση. Ο Καραγκούνης σκόραρε στο ίδιο λεπτό με τον Σαριέγκι, στο 69', και οδήγησε τον Παναθηναϊκό στους «16», από την πρώτη θέση, μάλιστα, με την Ίντερ να τερματίζει δεύτερη και τη Βέρντερ να μένει εκτός! Αυτή ήταν και η τελευταία νίκη των «πρασίνων» σε τελική φάση Champions League...



Στα νοκ-άουτ, περίμενε η πανίσχυρη Βιγιαρεάλ του Μανουέλ Πελεγκρίνι. Τα «κίτρινα υποβρύχια» διέθεταν ένα απίθανο ρόστερ με παίκτες όπως ο Καπντεβίλα, ο Πιρές, ο Σένα, ο Καθόρλα, ο Ιμπαγάσα και άλλοι πολλοί, ενώ την προηγούμενη σεζόν είχαν τερματίσει στη δεύτερη θέση της La Liga, αφήνοντας τρίτη την Μπαρτσελόνα!

Παρόλα αυτά, η χρονιά επιφύλασσε στον Παναθηναϊκό άλλη μία σπουδαία ευρωπαϊκή βραδιά. Στο πρώτο ματς του «Μαδριγάλ», ο απίθανος Γιώργος Καραγκούνης έβαλε μπροστά τον Παναθηναϊκό με ακόμη μία ασύλληπτη γκολάρα στο 59', με το τελικό 1-1 που διαμορφώθηκε από πέναλτι του Τζουζέπε Ρόσι να αφήνει ορθάνοιχτη την προοπτική της πρόκρισης στα προημιτελικά.

Παναθηναϊκός: Η τελευταία φορά που πήγε ομίλους στο ΟΑΚΑ

Παρόλα αυτά, η ονειρική πορεία ολοκληρώθηκε στη ρεβάνς του ΟΑΚΑ. Η Βιγιαρεάλ προηγήθηκε με τον Αριέλ Ιμπαγάσα στο 49', όμως ο Βαγγέλης Μάντζιος επανέφερε 6 λεπτά αργότερα την ισορροπία. Ωστόσο, ο Χοσέμπα Γιορέντε χάρισε τελικά στα «κίτρινα υποβρύχια» την πρόκριση, ολοκληρώνοντας μία από τις σπουδαιότερες ευρωπαϊκές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x