sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Οι Γάλλοι του Παναθηναϊκού: Από Σισέ μέχρι… Ραγκουέλ

Με αφορμή την απόκτηση του Αλεξί Τρουιγέ, το sport-fm.gr θυμίζει τους Γάλλους που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Ο Αλεξί Τρουιγέ ήρθε να γίνει ο ενδέκατος παίκτης από τη Γαλλία που θα φορέσει τη φανέλα του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι», ειδικά μέσα στον 21ο αιώνα, δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν στραφεί στη σπουδαία γαλλική αγορά για την ενίσχυσή τους. Άλλοτε με μεγάλη επιτυχία και άλλοτε όχι. Άλλοτε με μεγάλα ονόματα και άλλοτε όχι. Το παρελθόν έχει φέρει στο «τριφύλλι» παίκτες με το διαμέτρημα, την αξία και την προσφορά του Τζιμπρίλ Σισέ, μέχρι και παίκτες που ελάχιστοι θυμούνται, όπως οι Ραγκουέλ και Πλεσί. Το sport-fm.gr θυμίζει τους Γάλλους του Παναθηναϊκού.

Οι Γάλλοι του… 20ου αιώνα


Ιστορικά, Γάλλοι στο δυναμικό του Παναθηναϊκού υπήρξαν για πρώτη φορά το… 1914! Οι Ντεμπλά και Ντιόν αποτέλεσαν τότε κινήσεις στην προσπάθεια εξευρωπαϊσμού του ρόστερ. Τους ακολούθησε 60 χρόνια μετά, το 1974, ο Ντανιέλ Φουξ, με πολωνικές ρίζες, που ήρθε από τη γαλλική Μπουλόν, αλλά δεν μακροημέρευσε, αφού δεν προσαρμόστηκε στα «θέλω» του Στέφαν Μπόμπεκ και απομακρύνθηκε τον Ιανουάριο του 1975. Συνολικά μέτρησε μόλις έξι συμμετοχές, χωρίς να σκοράρει.

Σισέ, Μπουμσόνγκ και όχι μόνο


Στον τρέχοντα αιώνα ποδαρικό από πλευράς Γάλλων στον Παναθηναϊκό έκανε ο Αλέν Ραγκουέλ το καλοκαίρι του 2004. Ο Γάλλος δεξιός μπακ είχε ξεχωρίσει για μια τετραετία με τον Πανιώνιο, ωστόσο στο «τριφύλλι» δεν έπαιξε παρά μόνο σε φιλικά, καθώς δεν έπεισε τόσο τον Γιτζάκ Σουμ, όσο και τον Ζντένεκ Σκάζνι. Έτσι τον Ιανουάριο του 2005 αποχώρησε και έπαιξε σε Ατρόμητο, Ηρακλή και Ολυμπιακό Βόλου, έως το 2009 όπου και αποσύρθηκε.

Ο πιο πετυχημένος και αγαπητός, με διαφορά από τους υπόλοιπους, Γάλλους που φόρεσε ποτέ τη φανέλα του Παναθηναϊκού ήταν ο Τζιμπρίλ Σισέ. Οι «πράσινοι» τον απέκτησαν για 8 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2009 από τη Μαρσέιγ κι ο Γάλλος σούπερ σταρ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με αποδοχές που κατά δημοσιεύματα έφταναν τα 2,5 εκατ. ευρώ. Μετά από μια μικρή περίοδο προσαρμογής, ο Σισέ άρχισε να κάνει απόσβεση οδηγώντας την πρώτη του σεζόν τον Παναθηναϊκό στο νταμπλ και την πρόκριση στους «16» του Europa League με τη μυθική πρόκριση επί της Ρόμα. Στην πρώτη του χρονιά στην Ελλάδα αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με 23 γκολ σε 28 συμμετοχές και συνολικά στη διετία που έμεινε είχε 55 γκολ σε 89 εμφανίσεις. Το καλοκαίρι του 2011 πωλήθηκε για 5,8 εκατ. ευρώ στη Λάτσιο.



Ο Σισέ δεν είναι το μόνο μεγάλο όνομα από τη Γαλλία που έπαιξε στον Παναθηναϊκό, αν και τα υπόλοιπα δεν είχαν ανάλογη παρουσία. Το 2010 οι νταμπλούχοι απέκτησαν από τη Λιόν για 750.000 ευρώ τον Ζαν-Αλέν Μπουμσόνγκ, με τον πρώην διεθνή στόπερ να υπογράφει για τρία χρόνια. Σε μια διετία με αρκετά σκαμπανεβάσματα, καλές αλλά και κακές στιγμές, έπαιξε σε 78 ματς και σκόραρε 7 φορές προτού αποχωρήσει το 2013.



Ανάλογου βεληνεκούς όνομα με του «Μπουμ» ήταν και ο Σίντνεϊ Γκοβού. Αποκτήθηκε επίσης το 2010, ως ελεύθερος όμως από τη Λιόν και υπέγραψε τριετές συμβόλαιο. Ωστόσο ο πολύ ταλαντούχος επιθετικός είχε άστατη εξωγηπεδική ζωή, πολλά πειθαρχικά παραπτώματα και μέτρησε 24 συμμετοχές με 3 γκολ προτού αποχωρήσει μετά από μια μόλις σεζόν. Μια από τις λιγοστές εκλάμψεις του ήταν το γκολ με το οποίο είχε ανοίξει το σκορ για την Μπαρτσελόνα στο «Καμπ Νου», προτού όμως οι Καταλανοί πετύχουν πέντε γκολ (5-1).



Ο τρίτος της παρέας των Γάλλων που αποκτήθηκαν το 2010 ήταν ο Νταμιάν Πλεσί. Ο 22χρονος τότε μέσος αποκτήθηκε ως πολύ εξελίξιμος παίκτης από τη Λίβερπουλ για τρία χρόνια, αλλά δεν δικαίωσε ποτέ τις προσδοκίες και μετά από μόλις εννιά εμφανίσεις αποχώρησε, χωρίς να κάνει σημαντική καριέρα στα υπόλοιπα χρόνια της καριέρας του

Οι πιο πρόσφατοι


Ο Αντονί Μουνιέ αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό την τελευταία μέρα του Αυγούστου του 2017. Ο Γάλλος ήρθε ως εξτρέμ, αλλά δεν μπόρεσε να προσφέρει πολλά έχοντας 5 γκολ (ένα από αυτά απέναντι στον Ολυμπιακό) σε 35 εμφανίσεις. Μάλιστα, πολλές φορές επιστρατεύτηκε και ως μπακ. Μετά την αποχώρησή του τον Ιανουάριο του 2020 έμεινε στην Ελλάδα παίζοντας σε Παναιτωλικό, Απόλλωνα, Σμύρνης και Καλλιθέα.



Ο τελευταίος πριν τον Αλεξί Τρουιγέ Γάλλος στα πράσινα ήταν ο Γιοάν Μολό. Ο 33χρονος πλέον εξτρέμ είχε αποκτηθεί ως ελεύθερος από την Σοσό το καλοκαίρι του 2019, αλλά σε 31 εμφανίσεις μέτρησε 1 γκολ και 2 ασίστ προσφέροντας κάποιες λύσεις κι ως εξτρεμ. Έτσι μετά τον δανεισμό του στην Ορλεάν το 2020, έφυγε οριστικά πέρσι για την Ιέρ της πατρίδας του.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x