sport-fm.gr ΘΕΜΑ

«Σκονάκι» σε Τερίμ και Καρβαλιάλ: Πού πρέπει να «χτυπήσουν» τον αντίπαλο στο Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός

Το «αιώνιο» ντέρμπι της Λεωφόρου πλησιάζει και οι προπονητές των δύο ομάδων καταστρώνουν τα σχέδια τους για τη νίκη που θα αλλάξει τις ισορροπίες στη «μάχη» του τίτλου.

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, «πράξη» τρίτη σε διάστημα λιγότερο ενός μήνα. Μετά τις δύο αναμετρήσεις για το Κύπελλο Ελλάδος εκεί όπου ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι, οι «αιώνιοι» αντίπαλοι του ελληνικού ποδοσφαίρου «κοντράρονται» ξανά.

Φατίχ Τερίμ και Κάρλος Καρβαλιάλ «επιβίωσαν» σε μία μάχη τακτικής 210 λεπτών και τώρα αυτή μεταφέρεται στο πρωτάθλημα της Super League. Ο Τούρκος προπονητής ήταν αυτός που εν τέλει πανηγύρισε την πρόκριση στα προημιτελικά του θεσμού χάρη στις επεμβάσεις του Γιούρι Λοντίγκιν και την άστοχη εκτέλεση πέναλτι του Μαντί Καμαρά. Μετά και την πρόκριση επί του Ατρομήτου, το «τριφύλλι» βρίσκεται στους «4» του Κυπέλλου εκεί όπου διασταυρώνεται με τον ΠΑΟΚ, όμως οι συγκεκριμένες αναμετρήσεις μπορούν να περιμένουν.

Το ντέρμπι της Λεωφόρου προηγείται την Κυριακή (04/02, 21:00) και το sport-fm.gr δίνει «σκονάκι» σε Τερίμ και Καρβαλιάλ με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του καθενός.

Ο Τερίμ των αλλαγών και της… απρόβλεπτης τακτικής


Εάν κάτι μας έχει δείξει ο Φατίχ Τερίμ στη σύντομη παρουσία του στον πάγκο του Παναθηναϊκού είναι η «άγνοια κινδύνου» στις επιλογές των ποδοσφαιριστών που θα καταρτίσουν την αρχική ενδεκάδα και εκείνων που θα αγωνιστούν ως αλλαγή. Πρώτο παράδειγμα η μετατόπιση του εξαιρετικού Κώτσιρα στο χώρο του κέντρου στο ντέρμπι με την ΑΕΚ και οι τρεις μαζεμένες αλλαγές στο ημίχρονο του ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ.

Παρότι ακόμα «μαθαίνει» το υλικό, ο 70χρονος προπονητής έχει διακρίνει τα αγωνιστικά χαρακτηριστικά των παικτών του και δεν φοβάται να τους αξιοποιήσει σε πολλές διαφορετικές θέσεις. Δείγμα εμπιστοσύνης, αλλά και αντιπερισπασμού του αντιπάλου. Το απρόβλεπτο στοιχείο είναι κάτι που δίνει πλεονέκτημα, αρκεί να υπάρχει πλάνο πίσω από αυτό.

Η μεγάλη εμπειρία που διαθέτει, επιτρέπει στον Τερίμ να μετακινήσει άνετα «τα πιόνια της σκακιέρας» όπως αυτός κρίνει. Στην καριέρα του έχει αντιμετωπίσει καταστάσεις και καταστάσεις, οπότε είναι φυσιολογικό να παρεμβαίνει άμεσα και με «σκληρό» τρόπο όταν κάτι δεν του αρέσει ή δεν του βγαίνει. Από την άλλη βέβαια, αυτό μπορεί να αποδειχθεί «ευάλωτο» σημείο για να «χτυπήσει» ο Καρβαλιάλ.

Οι αλλαγές σε πρόσωπα και θέσεις είναι ικανές να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη «χημεία» και τη συνοχή στη διάρκεια του αγώνα. Οι ποδοσφαιριστές γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά και τις κινήσεις των συμπαικτών τους και όταν αυτό αλλάζει, επηρεάζει αυτόματα τις δικές τους κινήσεις και άρα το αγωνιστικό σχέδιο. Εδώ λοιπόν ο Ολυμπιακός έχει την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί ενδεχόμενα λάθη, όπως έκανε τρεις φορές στο πρώτο ημίχρονο του πρώτου αγώνα Κυπέλλου.

Ο Καρβαλιάλ με ποιότητα και αναζήτηση… σταθερότητας


Παρά τον αποκλεισμό στα πέναλτι εκεί όπου ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί, ο Κάρλος Καρβαλιάλ έχει κρατήσει αγωνιστικά δεδομένα για να εμφανιστεί απόλυτα «διαβασμένος» στο επερχόμενο ντέρμπι. Ο Πορτογάλος «ποντάρει» αρχικά στην ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών του, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι συνηθισμένοι στα παιχνίδια με τους μεγάλους της Super League.

Φορτούνης, Μασούρας, Ροντινέι και Πασχαλάκης γνωρίζουν από αγώνες με τον Παναθηναϊκό. Η συγκέντρωση των παραπάνω σε συνδυασμό με την ποιότητα τόσο των ίδιων όσο και των συμπαικτών τους είναι «αρετές», ικανές να κρίνουν ένα «αιώνιο» ντέρμπι. Αντιλαμβανόμενος λοιπόν τις δυνατότητες του ρόστερ, ο Καρβαλιάλ δίνει το ελεύθερο για καταστάσεις 1vs1.

Η προσέγγισή του περιλαμβάνει επίσης ταχύτατες εναλλαγές της μπάλας που καθηλώνουν τον αντίπαλο και φέρνουν το ζητούμενο… το γκολ. Όπως στη φάση του 1-2 στον αγώνα με την ΑΕΚ. Με αυτόν τον τρόπο, αλλά και την μπάλα να «παίζεται» γύρω από την αντίπαλη περιοχή ο Ολυμπιακός δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες.

Το «πρόβλημα» όμως εντοπίζεται στη σταθερότητα και το αμυντικό τρανζίσιον. Παρά την επιθετική ορμή, οι «ερυθρόλευκοι» δίνουν δικαιώματα στον εκάστοτε αντίπαλο να βρει δικές του προϋποθέσεις για γκολ. Στον πρόσφατο αγώνα με τον ΠΑΣ, οι φιλοξενούμενοι απειλούσαν την εστία του Πασχαλάκη αν και «έχτιζαν» επιθέσεις από πολύ χαμηλά στο χώρο του κέντρου. Οι Γιαννιώτες δηλαδή θα μπορούσαν να περιοριστούν πριν γίνουν «απειλή», όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Και αυτή η αδυναμία μπορεί να γίνει «όπλο» στα χέρια του Τερίμ, ειδικά εάν επιλέξει μία τριάδα με Αράο, Τσέριν και Μπακασέτα που δεν υστερεί σε τίποτα.

Στην «αρένα» της Λεωφόρου θα παίξει το ρόλο του και ένα κοινό στοιχείο των δύο «μονομάχων». Οι μεταγραφές. Αμφότεροι προχώρησαν μεν σε αρκετές προσθήκες για χειμερινή περίοδο, σημαντικές δε για τη ποιοτική ενίσχυση του ρόστερ. Πέντε παίκτες εντάχθηκαν στη «φαρέτρα» του Φατίχ Τερίμ, οκτώ σε εκείνη του Κάρλος Καρβαλιάλ μαζί με εκείνους που επιστρέφουν από το Copa Africa. Κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε ένα ντέρμπι εντελώς διαφορετικό από τα προηγούμενα.

Επιμέλεια: Θανάσης Κρητικός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x