sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η στατιστική σύγκριση των «αιωνίων»

Οι δύο «αιώνιοι» κοντράρονται στο ΟΑΚΑ για τη 16η αγωνιστική της Ευρωλίγκας και το www.sportfm.gr κάνει την στατιστική σύγκρισή τους με βάση την εικόνα τους στα 15 προηγούμενα ματς.

Έφτασε η ώρα για το τρίτο φετινό «αιώνιο» ντέρμπι.

Το πρώτο ήταν ο τελικός του Σούπερ Καπ στη Ρόδο και το δεύτερο στο ΣΕΦ για την Basket League, όπου και τα δύο… βάφτηκαν «ερυθρόλευκα». Αυτή τη φορά, όμως, το ΟΑΚΑ είναι εκείνο που θα βάλει τα… γιορτινά του με τον Παναθηναϊκό να υποδέχεται τον Ολυμπιακό, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής της Ευρωλίγκας.

Βαθμολογικά οι δύο «αιώνιοι» έχουν αντίστροφα ρεκόρ, με τους Πειραιώτες να είναι στο 9-6 και το «τριφύλλι» στο 6-9.

Στα 15 παιχνίδια που έχουν δώσει και οι δύο μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα οι αριθμοί τους είναι διαφορετικοί, με τον Ολυμπιακό μάλιστα να είναι πρώτος σε τέσσερις στατιστικές κατηγορίες σε όλη τη διοργάνωση. Από την άλλη, εκεί που υπερέχει ο Παναθηναϊκός και είναι από τις καλύτερες ομάδες στα ριμπάουντ.

Η «ερυθρόλευκη» κυριαρχία σε τέσσερις κατηγορίες


Έπειτα από 15 ματς ο Ολυμπιακός διαθέτει την καλύτερη επίθεση στη φετινή Ευρωλίγκα. Συγκεκριμένα, πετυχαίνει κατά μέσο όρο 86,4 πόντους, με την Μπασκόνια να τον ακολουθεί με 85,6π. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είναι στην 11η θέση της σχετικής λίστας με 79,5 πόντους. Παράλληλα, η ομάδα του Πειραιά είναι κορυφαία και στη δημιουργία, αφού μοιράζει 22,5 ασίστ ανά ματς. Άλλωστε, διαθέτει και τον κορυφαίο πασέρ αυτή την στιγμή, τον Κώστα Σλούκα, ο οποίος οδηγεί τη λίστα με 6,9 ασίστ. Στον αντίποδα, οι «πράσινοι» είναι εκτός δεκάδας (12οι) και σ’ αυτή την στατιστική κατηγορία, αφού μοιράζουν κατά μέσο όρο 15,6 τελικές πάσες.

Σε ακόμη έναν τομέα που η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα έχει τα πρωτεία είναι στα κλεψίματα, με 8,4 ανά παιχνίδι. Σ’ αυτό φυσικά, έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο και ο Τόμας Γουόκαπ, ο οποίος αυτή την στιγμή είναι ο κορυφαίος «κλέφτης» της διοργάνωσης με 2,1. Τέλος, άλλη μία «ερυθρόλευκη» πρωτιά σε όλη την Ευρωλίγκα υπάρχει και στο ranking. Μέχρι στιγμής, ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα με τριψήφιο αριθμό στον βαθμό αξιολόγησης, αφού μετράει 107β. ανά παιχνίδι. Μάλιστα και εδώ οι Πειραιώτες διαθέτουν τον παίκτη που είναι κορυφαίος στη σχετική κατηγορία και συγκεκριμένα τον Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος έχει κατά μέσο όρο 25,3 βαθμούς. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός είναι στη 12η θέση με 84,6 βαθμούς.

Η «πράσινη» υπεροχή


Μπορεί ο Ολυμπιακός είναι στην κορυφή σε τέσσερις κατηγορίες στη φετινή Ευρωλίγκα, αλλά στα ριμπάουντ η κατάσταση είναι αντιστρόφως ανάλογη. Εκεί, η ομάδα του Πειραιά είναι από τις χειρότερες στη συλλογή… σκουπιδιών, αφού κατατάσσεται στη 16η θέση (ή καλύτερα τρίτη από το τέλος) με 31,9 ριμπάουντ ανά παιχνίδι. Στον τομέα αυτό, λοιπόν, ο Παναθηναϊκός υπερέχει σημαντικά αφού είναι στην 4η θέση, μαζεύοντας 34,5 ριμπάουντ ανά ματς. Επίσης, το «τριφύλλι» υπερέχει και στις ειδικές κατηγορίες, αφού έχει κατά μέσο όρο 24,1 αμυντικά ριμπάουντ έναντι 22,6 των Πειραιωτών, ενώ παίρνει κατά μέσο όρο και ένα παραπάνω επιθετικό ριμπάουντ, έχοντας 10,3 έναντι 9,3.

Από ‘κει και πέρα, πολύ καλύτερη στατιστική έχει ο Παναθηναϊκός στα κοψίματα. Οι «πράσινοι» κάνουν 2,5 τάπες ανά ματς, ενώ από την άλλη ο Ολυμπιακός είναι μόλις στις 1,7. Τέλος, ελαφριά υπεροχή έχει το «τριφύλλι» και στις εύστοχες ελεύθερες βολές. Εκεί, οι «πράσινοι» πετυχαίνουν κατά μέσο όρο 15,7, ενώ από την άλλη οι «ερυθρόλευκοι» είναι στις 15,2.

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η στατιστική σύγκριση

Τι λένε τα ποσοστά


Μεγάλη διαφορά έχουν οι δύο «αιώνιοι» στους πόντους που δέχονται. Εκεί, ο Ολυμπιακός τα πηγαίνει πολύ καλύτερα με τους 78,3π. που επιτρέπει στην άμυνά του και τον κατατάσσουν στην 8η θέση. Στον αντίποδα, ο Παναθηναϊκός δεν έχει αποδώσει καλά σ’ αυτό τον τομέα, καθώς δέχεται κατά μέσο όρο 82,1 πόντους, με αποτέλεσμα να είναι στη 15η θέση της σχετικής στατιστικής κατηγορίας.

Διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες παρατηρείται και στα ποσοστά ευστοχίας. Από τη μία, ο Ολυμπιακός είναι η πιο εύστοχη ομάδα της Ευρωλίγκας στα δίποντα με το ποσοστό της να είναι στο 60,1%, ενώ από την άλλη ο Παναθηναϊκός είναι 16ος με το «φτωχό» 48%. Οι «ερυθρόλευκοι» σουτάρουν καλύτερα και έξω από τα 6,75μ., έχοντας 38,2% στα τρίποντα, με το «τριφύλλι» να είναι στο 36,6%. Τέλος, η «ψαλίδα» είναι μεγάλη και στα ποσοστά ευστοχίας από τη γραμμή των ελεύθερων βολών. Οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα είναι στη 2η θέση της σχετικής λίστας σε όλη τη διοργάνωση με 83,5%, ενώ εκείνοι του Ντέγιαν Ράντονιτς είναι 14οι με 73,9%.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x