sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο MVP Λεσόρ και το διήμερο του Γκάι: Πέντε σημεία για τον Παναθηναϊκό από το «Π. Γιαννακόπουλος»

O Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε με 2/2 το «Π. Γιαννακόπουλος» και το sport-fm.gr αναλύει τα συμπεράσματα για τους «πράσινους» από τα δύο παιχνίδια του τουρνουά.

Ο Παναθηναϊκός έκλεισε με ιδανικό τρόπο τα φιλικά προετοιμασίας του, αφού νίκησε με σκορ 70-69 την Εφές στον τελικό του «Π. Γιαννακόπουλος» και κατέκτησε το τουρνουά, χάρη σε νικητήριο καλάθι του Κώστα Σλούκα.

Με τα δύο ματς του ΟΑΚΑ να αποτελούν τα δύο τελευταία για τους «πράσινους» πριν την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεών τους, είναι η κατάλληλη ευκαιρία για κάποια συμπεράσματα ενόψει της έναρξης της νέας σεζόν, που ξεκινάει με μπόλικο ενθουσιασμό για το «τριφύλλι».

Πέντε συμπεράσαματα από το «Π. Γιαννακόπουλος»:

Ο «τρομακτικός» Λεσόρ: Αν υπήρχε τίτλος για τον MVP του τουρνουά, είναι βέβαιο πως θα τον κέρδιζε ο Ματίας Λεσόρ. Ο Γάλλος σέντερ είχε δείξει και στη Ρόδο τα διαπιστευτήριά του, όμως στο ΟΑΚΑ... απογειώθηκε. Η αστείρευτη ενέργεια που δίνει στην ομάδα θα αρκούσε από μόνη της, ωστόσο ο Λεσόρ την «παντρεύει» με καλά τελειώματα κοντά στο καλάθι και απίστευτη ικανότητα όσον αφορά τις τοποθετήσεις για τα ριμπάουντ. Ακούγεται παράξενο, αλλά θα πρέπει κανείς να φτάσει στις εποχές του Στέφαν Λάσμε για να βρει έναν τέτοιο ψηλό στον Παναθηναϊκό. Όχι τόσο από πλευράς ικανοτήτων, αφού και ο Γιώργος Παπαγιάννης ήταν πολύ υψηλού επιπέδου. Αλλά κυρίως από πλευράς της δυναμικότητάς του και του τρόπου με τον οποίο ξεσηκώνει τον κόσμο με κάθε του κίνηση. Μόνο του ψεγάδι, μέχρι στιγμής, οι βολές, αλλά καμία σημασία δεν έχει μπροστά σε όλα τα υπόλοιπα.



Η προσαρμογή του Γκάι: Για τον Κάιλ Γκάι συζητήσαμε εκτενώς και μετά τον πρώτο αγώνα του Παναθηναϊκού στο τουρνουά, κόντρα στην Μπάγερν. Ωστόσο, το γεγονός πως συνόδευσε εκείνη την εμφάνιση με μία... πανομοιότυπη, δείχνει πως σταδιακά προσαρμόζεται και βάζει διάρκεια στο παιχνίδι του. Είναι προφανές ότι ο 26χρονος ήταν ο παίκτης που υστέρησε περισσότερο στα πρώτα φιλικά, όμως στα δύο ματς του ΟΑΚΑ ήταν πραγματικά εξαιρετικός, και όχι με τον τρόπο που περιμέναμε. Σε αμφότερα τα παιχνίδια, είχε 13 πόντους με 3/8 τρίποντα. Αυτό που όμως δεν κατέγραψε η στατιστική ήταν η τρομερή ενέργειά του στην άμυνα, όπου τα έδωσε όλα παρά τους σαφείς σωματικούς περιορισμούς του. Παράλληλα, σε πολλές φάσεις έδειξε πολύ σωστό διάβασμα και δημιουργικές ικανότητες, καταγράφοντας κόντρα στην Εφές 4 ασίστ. Με αυτόν τον τρόπο, ο Αμερικανός έγινε το... ανθρώπινο παράδειγμα της υπομονής που χρειάζεται ως προς την αντιμετώπιση της ομάδας τόσο νωρίς στη σεζόν.

Παίζει και άμυνα: Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκαν οι μεταγραφές του Παναθηναϊκού, όλοι κατάλαβαν πως οι περισσότερες επιλογές έγιναν με επίκεντρο την επίθεση. Τα μετόπισθεν αποτέλεσαν εξαρχής πεδίο ανησυχίας για τους φίλους της ομάδας, και η εικόνα στα πρώτα φιλικά ενίσχυσε αυτή την αγωνία. Στα δύο ματς του «Π. Γιαννακόπουλος», η ομάδα του Εργκίν Αταμάν απέδειξε ότι έχει τη δυνατότητα να παίξει και άμυνα, δεχόμενη 73 και 69 πόντους κόντρα σε Μπάγερν και Εφές, αντίστοιχα. Απέναντι στους Τούρκους, ειδικά, υπήρξαν σημεία που το «τριφύλλι» κατόρθωσε να μπλοκάρει τους υπερταλαντούχους αντιπάλους του για παρατεταμένο χρονικό διάστημα. Πιο χαρακτηριστικό από όλα, το πρώτο μισό του δευτέρου δεκαλέπτου, όταν το 23-23 έγινε 33-23. Η πεντάδα που «έσβησε τον ουρανό» σε αυτό το διάστημα ήταν Γκραντ, Καλαϊτζάκης, Παπαπέτρου, Χουάντσο και Μπαλτσερόφσκι, κάτι που σίγουρα έχει ενδιαφέρον.



Γι' αυτό πήρε τον Σλούκα: Οι συνθήκες μέσα στις οποίες ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον Κώστα Σλούκα, έχουν φέρει όλες τις κάμερες πάνω στον Έλληνα γκαρντ. Η αλήθεια είναι πως ο τελευταίος δεν έχει εντυπωσιάσει μέχρι στιγμής στα φιλικά, κάτι που δεν συνέβη ούτε στα δύο ματς του «Παύλος Γιαννακόπουλος». Κόντρα στην Εφές, ειδικά, ήταν αρνητικός πρωταγωνιστής για τρία δεκάλεπτα, όταν και έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο χωρίς να βοηθά σε καμία από τις δύο πλευρές του παρκέ. Από την άλλη, όμως, στην τέταρτη περίοδο έβαλε 7 από τους 9 πόντους του, μαζί με το καλάθι που έκρινε τελικά το ματς. Ακόμα και σε μία κακή του μέρα, βγήκε μπροστά στο σημείο που έπρεπε. Πράγματι, η κατάστασή του είναι ένα ερωτηματικό. Ωστόσο, αυτό που δεν χωράει αμφιβολία είναι πως ο Σλούκας θα είναι εκεί για τις δύσκολες αποφάσεις και για τα μεγάλα σουτ, κάτι που ο Παναθηναϊκός έχει να το δει στους γκαρντ του από την εποχή του Δημήτρη Διαμαντίδη. Μην ξεχνάμε, μάλιστα, πως η επιστροφή του Λούκα Βιλντόσα θα τον απελευθερώσει από τις αποκλειστικές δημιουργικές ευθύνες που έχει μέχρι στιγμής.

Ο ενθουσιασμός και οι παγίδες του: Αν κάτι είναι έκδηλο στο ΟΑΚΑ, είναι ο ενθουσιασμός που υπάρχει για την έναρξη της νέας σεζόν. Αυτός έχει καλλιεργηθεί τόσο λόγω των πολλών μεταγραφών από το «πάνω ράφι» που έκανε η ομάδα, αλλά και λόγω των δηλώσεων για επιστροφή στην κορυφή που κάνουν τα μέλη της τελευταίας, με προεξάρχοντα τον Εργκίν Αταμάν. Προφανώς, η προσμονή και η αισιοδοξία για το βήμα παραπάνω δεν είναι κάτι αρνητικό, ωστόσο είναι πάρα πολύ νωρίς για οποιοδήποτε στέρεο συμπέρασμα, επομένως οι φίλοι του Παναθηναϊκού θα πρέπει να μην παρασυρθούν και να στηρίξουν την ομάδα στο δύσκολο ξεκίνημα της νέας σεζόν. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και τα θεμέλιά του θα «ταρακουνηθούν» με 3 ντέρμπι αιωνίων στον πρώτο μήνα των επίσημων υποχρεώσεων. Αν οι «πράσινοι» βγουν αλώβητοι από αυτό το χρονικό διάστημα και υπάρξει η απαραίτητη υπομονή από κόσμο και διοίκηση, τότε θα έχουν πραγματικά τεθεί οι βάσεις για κάτι καλό. Το σίγουρο είναι, πως μετά από μία δύσκολη τριετία υπάρχει πλέον ζωή στο ΟΑΚΑ...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x