sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Το προφίλ και το βιογραφικό του Χεζόνια (vids)

Το sport-fm.gr σκιαγραφεί το προφίλ του νέου σταρ του Παναθηναϊκού, Μάριο Χεζόνια.

Ο Παναθηναϊκός πυροδότησε τη βόμβα πραγματοποιώντας μία από τις σημαντικότερες μεταγραφές της ιστορίας του, αφού έκανε δικό του τον Μάριο Χεζόνια.

Το sport-fm.gr σκιαγραφεί το προφίλ του 25χρονου Κροάτη, ο οποίος έχει εκφράσει πολλές φορές στο παρελθόν την αγάπη του για το «τριφύλλι».


Τα πρώτα βήματα στην Ευρώπη


Ο Χεζόνια γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 1995 στο μαγευτικό Ντουμπρόβνικ και έκανε τα πρώτα του βήματα στην τοπική ομάδα. Το 2010 υπέγραψε συμβόλαιο με την ΚΚ Ζάγκρεμπ, ενώ ένα χρόνο αργότερα κατέκτησε το τουρνουά Next Generation της Ευρωλίγκας έχοντας συμπαίκτη τον Ντάριο Σάριτς.

Τη σεζόν 2011-12 έμεινε στα «πιτς» λόγω της λοιμώδους μονοπυρήνωσης που τον ταλαιπώρησε, αλλά αυτό δεν απέτρεψε την Μπαρτσελόνα να τον κάνει δικό της το καλοκαίρι του 2012 πληρώνοντας buyout στη Ζάγκρεμπ ύψους 150 χιλιάδων ευρώ.

Με τους Καταλανούς υπέγραψε συμβόλαιο τριών ετών με οψιόν ανανέωσης για ακόμα τέσσερα. Την πρώτη του σεζόν στους «μπλαουγκράνα» αγωνίστηκε στη δεύτερη ομάδα, ενώ το 2012 ήταν υποψήφιος για το βραβείο του κορυφαίου Νέου Παίκτη της Χρονιάς στη FIBA, αλλά έχασε στο νήμα από τον Βαλαντσιούνας.

Το ντεμπούτο του Χεζόνια στην Ευρωλίγκα έγινε την περίοδο 2012-13, ωστόσο έπαιξε μόλις σε δύο ματς. Από ‘κει και πέρα, ο Κροάτης κέρδιζε συνεχώς την εμπιστοσύνη του Τσάβι Πασκουάλ, με αποκορύφωμα το 2014-15, όταν και ολοκλήρωσε τη σεζόν στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση με 7,7 πόντους και 2 ριμπάουντ/μέσο όρο.



Κατά τη διάρκεια εκείνης της περιόδου, υπήρχαν αρκετά δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για κακή επικοινωνία μεταξύ του Καταλανού προπονητή και του ανερχόμενου σταρ της Μπαρτσελόνα, τα οποία όμως διαψεύστηκαν από όλες τις πλευρές. Το καλοκαίρι του 2015 επιλέχθηκε στο νούμερο 5 του ντραφτ του ΝΒΑ από τους Μάτζικ και άμεσα έκανε το μεγάλο βήμα για το κορυφαίο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Η μεταπήδηση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού


Ο Χεζόνια μεταπήδησε άμεσα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κι έκανε ντεμπούτο στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ στις 28 Οκτωβρίου του 2015 πετυχαίνοντας 11 πόντους κόντρα στους Γουίζαρντς. Στο Ορλάντο έμεινε για 3 σεζόν έχοντας συμπληρωματικό ρόλο αρχικά, ενώ στην τελευταία του χρονιά εκεί (2017-18) είδε τον χρόνο συμμετοχής του να αυξάνεται (22 λεπτά/μέσο όρο), εξ ου και οι 9,6 πόντοι και τα 3,4 ριμπάουντ/μέσο όρο.

Αποχαιρέτησε τους Μάτζικ το καλοκαίρι του 2018 έχοντας 6,9 πόντους και 2,8 ριμπάουντ/μέσο όρο σε 219 ματς, ενώ στις 6 Ιουλίου της ίδιας χρονιάς υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους με τους Νικς, όπου αγωνίστηκε 58 φορές με 8,8 πόντους και 4,1 ριμπάουντ/μέσο όρο.



Η 3η ομάδα της καριέρας του στο ΝΒΑ ήταν οι Μπλέιζερς, όπου μετακόμισε το καλοκαίρι του 2019, αλλά δεν βρήκε το ρόλο που περίμενε. Με την ομάδα του Πόρτλαντ έπαιξε σε 53 αγώνες κανονικής περιόδου με 4,8 πόντους και 3,5 ριμπάουντ/μέσο όρο.

Τον περασμένο Νοέμβριο συμπεριλήφθηκε σε ανταλλαγή μεταξύ τριών ομάδων και μετακόμισε στο Μέμφις. Βέβαια, οι άνθρωποι των Γκρίζλις δεν υπολόγιζαν σε εκείνον και τον αποδέσμευσαν στις 11 Δεκεμβρίου.

Το αγωνιστικό προφίλ


Ο Χεζόνια ξεκίνησε την καριέρα του ως σούτινγκ γκαρντ, ωστόσο λόγω ύψους (2,03 μ.) και αθλητικότητας μπορεί άνετα να αγωνιστεί στο «3» και στο «4». Άλλωστε, πρόκειται για έναν αθλητή που έχει έκρηξη στο παιχνίδι του και γρήγορο πρώτο βήμα, ενώ είναι εξαιρετικός στο ανοιχτό γήπεδο. Με τα χρόνια δε, έχει προσθέσει μυϊκή δύναμη στο κορμί του, κάτι που αποτελούσε ντεσαβαντάζ για εκείνον στις πρώτες του εμπειρίες στο ΝΒΑ.

Αρνητικά στοιχεία του Κροάτη θα λέγαμε πως είναι ότι δεν αποτελεί δεινό εκτελεστή, ειδικά από την περίμετρο: στα τρίποντα είχε μόλις 31,9% στο ΝΒΑ. Υστερεί επίσης στο κομμάτι της δημιουργίας (1,3 ασίστ/μέσο όρο στο ΝΒΑ, 0,7 ασίστ/μέσο όρο στην Ευρωλίγκα και 1,1 ασίστ/μέσο όρο στην ACB).



Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x