sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κωνσταντέλιας vs Λιβάι Γκαρσία: Ο μόνος τρόπος να… ακυρωθούν τα μεγάλα όπλα ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Η ώρα για το ΠΑΟΚ-ΑΕΚ πλησιάζει και το sport-fm.gr επιχειρεί να μπει στο μυαλό των Λουτσέσκου και Αλμέιδα για να δει εάν και πώς μπορεί να φρεναριστεί ο… καλπασμός των Κωνσταντέλια και Γκαρσία.

Ώρα για ντέρμπι «δικεφάλων»! Το βράδυ της Κυριακής (19/2, 20:30) η προσοχή στρέφεται στην Τούμπα, εκεί όπου οι ΠΑΟΚ και ΑΕΚ κοντράρονται στο μεγάλο παιχνίδι της 23ης αγωνιστικής της Stoiximan Super League.

Οι Ρασβάν Λουτσέσκου και Ματίας Αλμέιδα έχουν καταστρώσει ήδη τα πλάνα τους. Έχουν εντοπίσει το πώς και το πού θα χτυπήσουν τον αντίπαλο και μένει να φανούν τα αποτελέσματα.

Έχουν στα χέρια τους «όπλα» για να το καταφέρουν. Και οι δύο ομάδες έχουν ποιότητα και σε συνολικό αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Ωστόσο, αναπόφευκτα, τα φώτα στρέφονται σε δύο πρόσωπα: Γιάννης Κωνσταντέλιας από τη μία και Λιβάι Γκαρσία από την άλλη.

Και το ερώτημα είναι απλό: Γίνεται να «ακυρωθούν» και εάν ναι πώς;

Εάν και στο (ηλεκτρονικό) χαρτί τα πάντα συνήθως φαίνονται εύκολα, το sport-fm.gr προσπαθεί να μπει στο μυαλό των δύο τεχνικών και να επιχειρήσει να καταγράψει το πώς θα μπορούσαν να… εξολοθρεύσουν το βαρύ -σε ατομικό επίπεδο- χαρτί του αντιπάλου τους.

ΠΑΟΚ – Γιάννης Κωνσταντέλιας



Χωρίς ίχνος υπερβολής, αποτελεί ό, τι πιο ελπιδοφόρο έχει να επιδείξει φέτος όχι μόνο ο ΠΑΟΚ αλλά συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Βέβαια, εν προκειμένω, το θέμα είναι ότι ο 19χρονος άσος δεν περιμένει το μέλλον, αλλά έχει αρχίσει από το παρόν να δημιουργεί προβλήματα στους αντιπάλους του. Και μάλιστα πολλά και σημαντικά! Ως εκ τούτου, χρήζει ειδικής αντιμετώπισης.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάς συνήθως σε έναν παίκτη στην προσπάθειά σου να τον αντιμετωπίσεις είναι τα μειονεκτήματά του. Ένα είναι το βασικό «πλην» του Κωνσταντέλια και, δυστυχώς για την ΑΕΚ, δεν αξιοποιείται εύκολα: Η τελική του προσπάθεια. Κάτι που αφορά το σουτ κι όχι το κομμάτι της μεταβίβασης, με ένα γκολ έναντι πέντε ασίστ σε 21 συμμετοχές του σ' όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν. Στο προκείμενο όμως. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υπάρξει εντολή από κάποιον προπονητή του τύπου «αφήστε τον να σουτάρει». Πόσω μάλλον, όταν ο Βολιώτης άσος έχει αποδείξει ήδη σε ντέρμπι, αυτό με τον Παναθηναϊκό, ότι μπορεί κάλλιστα -παρά την προαναφερθείσα αδυναμία του- να φανεί σημαντικός και στο εκτελεστικό κομμάτι.



Οπότε η προσπάθεια αναχαίτισης του Κωνσταντέλια κατευθύνεται απευθείας στο τεράστιο προσόν του, την ικανότητά του δηλαδή με την μπάλα στα πόδια και την καταλυτική του συμμετοχή στις συνδυαστικές προσπάθειες. Ένας πραγματικός… ανακατοσούρας, ο οποίος κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο το άνοιγμα της αντίπαλης άμυνας.

Πώς θα μπορούσε, λοιπόν, να προσπαθήσει να τον περιορίσει η ΑΕΚ; Με έναν παίκτη πάνω του, ο οποίος φυσικά θα δέχεται και τις απαραίτητες βοήθειες με ντουμπλαρίσματα. Αγωνιζόμενος πλέον ως «δεκάρι», o άσος του «δικεφάλου του Βορρά» εκκινεί τις προσπάθειές του από τον άξονα και συνήθως κλίνει και προς το αριστερό άκρο (όπου αρέσκεται να κινείται). Βάσει αυτού, τον παραπάνω ρόλο θα χρειαστεί να αναλάβει ένας εκ των Σιμάνσκι ή Γιόνσον ή και… οι δύο με τη βοήθεια του δεξιού μπακ ή στόπερ (Ρότα και Βίντα, αντίστοιχα).



Πέρα από τα προαναφερθέντα καλά μαρκαρίσματα, οι αμυνόμενοι της ΑΕΚ θα χρειαστεί να το πάνε και στη δύναμη -αξιοποιώντας το ελαφρύ σκαρί του Κωνσταντέλια- ώστε να του… κόψουν και τον τσαμπουκά.

Βέβαια, ακόμα και τα παραπάνω εμπεριέχουν ρίσκο. Ειδικά το κομμάτι των ντουμπλαρισμάτων. Κι αυτό διότι, όπως σημειώθηκε, ο φέρελπις μεσοεπιθετικός είναι τρομερός τεχνίτης. Έτσι, στην περίπτωση που καταφέρει να απελευθερώσει είτε τον εαυτό του (με ατομική ενέργεια) είτε την μπάλα με κάποια μεταβίβαση, τότε πιθανότητα θα δημιουργηθεί υπεραριθμία από τους συμπαίκτες του κοντά ή και μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ. Εξού και η άμυνα της «Ένωσης» θα χρειαστεί να είναι έτοιμη για να επέμβει σε δεύτερο και σε τρίτο χρόνο.



ΑΕΚ – Λιβάι Γκαρσία



Η αλήθεια είναι ότι ο άσος από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο έχει μπει σε… beast mode. Μάλιστα, πάλι δίχως ίχνος υπερβολής (σε ό, τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα), το εάν θα αναχαιτιστεί εναπόκειται μάλλον στον ίδιο, με το να μη βρεθεί σε καλή μέρα. Κάτι που μόνο σύνηθες δεν είναι τη φετινή σεζόν (ακριβώς το αντίθετο). Από εκεί και πέρα, εξαρτάται και από τους συμπαίκτες του το κατά πόσο θα τον αξιοποιήσουν (που φέτος συμβαίνει και με το παραπάνω).

Φυσικά, τη σφραγίδα για όλα τα παραπάνω φέρει ο Ματίας Αλμέιδα, ο οποίος «διάβασε» τα τεράστια προσόντα του 25χρονου άσου και τον τοποθέτησε στην κορυφή της επίθεσης, εξαργυρώνοντάς το με 15 τέρματα και 5 ασίστ σε 24 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Αδιαμφισβήτητα, η τρομερή σωματική του διάπλαση και η επιτάχυνσή του είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμες. Κάτι που διαπίστωσε από πρώτο χέρι στο παιχνίδι του πρώτου γύρου στην OPAP Arena ο, εξαιρετικός κατά τα άλλα, Ίνγκασον. Ο Ισλανδός κεντρικός αμυντικός αποτελεί ένα από τα μεγάλα όπλα του ΠΑΟΚ στο έργο «εξολόθρευσης» του Γκαρσία και είναι απαραίτητο για τους γηπεδούχους το να βρεθεί σε καλή μέρα.



Φυσικά, υπάρχει και το κομμάτι της συνολικής αμυντικής λειτουργίας. Τι θα μπορούσε να πράξει ο «δικέφαλος του Βορρά»; Λαμβάνοντας υπόψη και το πώς δημιουργήθηκε το γκολ του Λιβάι στο 2-0 του πρώτου γύρου, να αφήσει στην άκρη το build up από πίσω. Κάτι που αφενός μπορεί να αξιοποιήσει ο επιθετικός της ΑΕΚ με τελείωμα της φάσης σε ενδεχόμενο κλέψιμο κάποιου συμπαίκτη του (ή και του ίδιου), αφετέρου όμως που δεν είναι τόσο πιθανό να συμβεί μιας και ο Ρασβάν Λουτσέσκου δεν κάνει «εκπτώσεις» στις ποδοσφαιρικές αρχές του ανάλογα με τον αντίπαλο.



Η άμυνα σε πιο χαμηλά μέτρα και με κοντά τις γραμμές (ώστε να μη δίνει πολλούς χώρους… καλπασμού στον 25χρονο επιθετικό), τα ντουμπλαρίσματα επίσης και φυσικά η διπλή και τριπλή προσοχή στα γεμίσματα προς την περιοχή (δεδομένου του εξαιρετικού άλματος του Γκαρσία) μπαίνουν επίσης στο χαρτάκι με τα… tips.



Βέβαια, όπως σε κάθε παιχνίδι (πόσω μάλλον σε ένα ντέρμπι), δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πολλές φορές όλα τα παραπάνω μπορούν να αποδειχθούν απλές θεωρίες, τη στιγμή που υπάρχουν και οι λεπτομέρειες που δύνανται να κάνουν τη διαφορά.

Όλα λοιπόν επί χόρτου...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x