sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η Παρί Σεν Ζερμέν αλλάζει μεταγραφική πολιτική και βάζει βάσεις για κάτι πραγματικά καλό!

Οι τεράστιες σπατάλες για διάφορους σταρ δεν απέφεραν καρπούς και το φετινό καλοκαίρι η Παρί Σεν Ζερμέν έχει κάνει στροφή 180 μοιρών στην μεταγραφική της πολιτική, κάνοντας κινήσεις ουσίας.

Βάζουν μυαλό ή απλώς κινούνται πιο συντηρητικά, χαλώντας λιγότερα χρήματα; Στην Παρί Σεν Ζερμέν δείχνουν ως τώρα στο μεταγραφικό παζάρι του καλοκαιριού να κάνουν στροφή 180 μοιρών στον τρόπο που λειτουργούν στο χτίσιμο του ρόστερ. Μακριά από τεράστιες σπατάλες, παραβιάσεις του Financial Fair Play και δημιουργία ομάδων που εν τέλει δεν έκαναν ουσιαστικά τίποτα στην Ευρώπη.

Η Παρί Σεν Ζερμέν δείχνει αυτή τη στιγμή τελείως διαφορετικό σκεπτικό στον τρόπο δουλειάς της. Η μεταγραφική πολιτική αλλάζει «δραματικά» και οι βάσεις που φαίνεται πως μπαίνουν, ίσως να δημιουργούν κάτι στέρεο και ασφαλώς πιο ελπιδοφόρο για να πετύχει. Διότι για πρώτη φορά δείχνει να χτίζεται ένα ρόστερ με παίκτες-εργαλεία, που περισσότερο θα παίζουν για την ομάδα και λιγότερο για τον εαυτό τους.

Σε όλα αυτά, έρχεται όπως όλα δείχνουν και ένας ικανότατος προπονητής για να δέσει η… μαγιά! Ο λόγος για τον Λουίς Ενρίκε, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει τα ηνία του συλλόγου και έχει όλο το πακέτο για να χτίσει με τους Παριζιάνους μια αυτοκρατορία, που μπορεί να εξαπλωθεί και… ευρωπαϊκά. Κάτι που άλλωστε αποτελεί και το μεγάλο όνειρο των Καταριανών ιδιοκτητών, οι οποίο βλέπουν να ρίχνουν έναν «σκασμό» λεφτά και να μην πιάνουν τόπο.

Λουίς Ενρίκε, η απάντηση στα παραδείγματα προς αποφυγή του παρελθόντος!



Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και η Παρί Σεν Ζερμέν επισημοποιήσει την καταρχήν συμφωνία που φέρεται να έχει με τον Λουίς Ενρίκε, θα έχει κάνει ένα πρώτο σημαντικό και συνάμα κομβικό βήμα για να αρχίσει να χτίζει κάτι καλό.

Ο 53χρονος Ισπανός τεχνικός αποτελεί αναμφίβολα έναν προπονητή από το πάνω ράφι. Ιδιαίτερα οξυδερκής, ακολουθεί σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο του Πεπ Γκουαρδιόλα στον τρόπο παιχνιδιού, αλλά και με μερικά διαφορετικά στοιχεία. Με μεγάλη κατοχή, διαρκές passing game αλλά και υψηλό pressing στον αντίπαλο, με τις γραμμές σε πολύ μικρή απόσταση και κυριαρχία γενικότερα στο γήπεδο. Στοιχεία που άλλοτε είχε και άλλοτε όχι η Παρί Σεν Ζερμέν στο παιχνίδι της, αλλά σε καμία περίπτωση σε διάρκεια. Και η διάρκεια έπαιζε μεγάλο ρόλο στα αποτελέσματα των Παριζιάνων, κυρίως στα ευρωπαϊκά ματς όπου η ομάδα δεν έβγαζε χαρακτήρα, δεν μπορούσε να κυριαρχήσει κόντρα στον αντίπαλο και έβγαζε πολλές αμυντικές παθογένειες, με αποτέλεσμα να μην προχωράει όσο θα ήθελε στο Champions League. Μία φορά τα κατάφερε και έφτασε ως το τέλος του δρόμου, το 2020, έχοντας τον Τόμας Τούχελ στον πάγκο της αλλά λύγισε στον τελικό από την Μπάγερν Μονάχου.

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Το όνομα του Λουίς Ενρίκε, λοιπόν, φαντάζει ως η ιδανική απάντηση στα παραδείγματα προς αποφυγή του παρελθόντος. Αν εξαιρέσει κανείς τον Τόμας Τούχελ, που ήταν ο προπονητής που λίγο έλειψε να πραγματοποιήσει την επιθυμία της διοίκησης, οι άλλοι τεχνικοί δεν πέτυχαν αυτά που ήθελαν οι Καταριανοί. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως ήταν κακοί προπονητές. Ούτε ο Ουνάι Έμερι, ούτε ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, ούτε ασφαλώς ο Κάρλος Αντσελότι για παράδειγμα!

Αναμφίβολα, ο Λουίς Ενρίκε μπορεί να βάλει τα πράγματα σε μια σειρά. Ο Κριστόφ Γκαλτιέ δεν μπορούσε δεδομένα και ας έχει το προφίλ του «αυστηρού» προπονητή που θα έφτιαχνε τα αποδυτήρια, αφού δεν είχε ιδιαίτερη τριβή και εμπειρία στην αντιμετώπιση μιας βεντέτας ή μιας κλίκας που θα δημιουργούνταν. Και σε ομάδες με βαριά ονόματα και συμβόλαια, αυτό είναι λίγο πολύ αναμενόμενο να συμβεί…

Το στίγμα δόθηκε εξ αρχής από τους Παριζιάνους



Ήταν ξεκάθαρο από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η φετινή σεζόν, ίσως και πριν ακόμη τελειώσει, πως η Παρί Σεν Ζερμέν θα άλλαζε σημαντικά. Το στίγμα δόθηκε εξ αρχής από τα αφεντικά του γαλλικού συλλόγου πως δεν θα ανεχτούν παιχνίδια στην πλάτη της ομάδας από κανέναν. Τα αδιανόητα ποσά που ξοδεύονταν κάθε μεταγραφική σεζόν για να γεμίσει το ρόστερ με σούπερ σταρ, κάνοντας κινήσεις που περισσότερο… μπέρδευαν τον εκάστοτε προπονητή και λιγότερο τον βοηθούσαν, τελείωσαν. Θα γίνουν οι απαραίτητες μεταγραφές ώστε τα κενά που αφήνουν όσοι αποχωρούν να καλυφτούν με παίκτες που θα προσθέσουν ουσία, παίζοντας άπαντες για την ομάδα και την ιστορία της Παρί!

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Γι’ αυτό και τα ονόματα που έπαιξαν και συνεχίζουν να παίζουν στα διάφορα Μέσα, δεν ήταν αυτές οι… βόμβες που είχαμε συνηθίσει προ ετών. Οι εποχές που έφευγαν έτσι απλά τα 40άρια και 50άρια για παίκτες όπως οι Χαβιέρ Παστόρε, Νταβίντ Λουίζ, Μάουρο Ικάρντι, αλλά και οι «υπερβολές» για Νεϊμάρ θα έμεναν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Θα υπάρξουν ασφαλώς ακριβές μεταγραφές, αλλά για ποδοσφαιριστές τόσο με μεταπολιτική αξία όσο και για αυτούς που θα πρόσφεραν αυτά που θα ζητούσε ο προπονητής.

Δεν είναι τυχαίο πως ένα οκταροδεκάρι που κοίταξε η Παρί ήταν ο Μάρτιν Έντεγκαρντ της Άρσεναλ, αλλά και το πολυεργαλείο που έχει στα χέρια του ο Πεπ Γκουαρδιόλα, ονόματι Μπερνάρντο Σίλβα. Δεν λες κανένα από τους δύο άλλωστε… σούπερ σταρ! Ούτε και τον Μάρκους Τιράμ, για τον οποίο έδειξε ενδιαφέρον η πρωταθλήτρια Γαλλίας αλλά κατέληξε στην Ίντερ. Αν αυτές οι περιπτώσεις δεν δείχνουν το στίγμα της… επόμενης ημέρας, τότε τι;


Κανένας… Εμπαπέ πάνω από την ομάδα



Στροφή 180 μοιρών η Παρί Σεν Ζερμέν έκανε και στην υπόθεση του Κιλιάν Εμπαπέ. Ο ποδοσφαιριστής για τον οποίο ξοδεύτηκαν 180 εκατ. ευρώ και δικαίως το 2018 για να τον αγοράσουν οι Παριζιάνοι από τη Μονακό, αλλά και για τον οποίο έκαναν οτιδήποτε περνούσε από τα χέρια τους για να τον διατηρήσουν το περασμένο καλοκαίρι όταν έμοιαζε μια ανάσα από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Τότε, του έστρωσαν κόκκινο χαλί, του έδωσαν και το δικαίωμα να έχει λόγο στις αποφάσεις του συλλόγου (για προπονητή και μεταγραφικά), αλλά και γέμισαν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια τους τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Έλα, όμως, που μόλις μία σεζόν πέρασε και το σίριαλ «Κιλιάν Εμπαπέ» είναι αυτό που πρωταγωνιστεί ξανά στα μίντια όλης της Ευρώπης. Με το όνομά του να παίζει ξανά δυνατά για τη Ρεάλ Μαδρίτης και τον ίδιο να ενημερώνει την γαλλική ομάδα πως δεν πρόκειται να προχωρήσει στην επέκταση του συμβολαίου του που ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2024. Με την Παρί πλέον να τον έχει τοποθετήσει στη λίστα με τους υπό παραχώρηση ποδοσφαιριστές, θέλοντας ένα ποσό που ίσως και να υπερβαίνει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι «μερέγχες» δεδομένα τον θέλουν, η Λίβερπουλ επίσης και αρκετοί ακόμη σύλλογοι ενδέχεται να μπουν στο κόλπο.

Η διοίκηση πλέον κουράστηκε από τον Κιλιάν Εμπαπέ και δεν πρόκειται να κάνει την υπόθεση του νέο σίριαλ. Κανείς δεν θα μπαίνει πάνω από την ομάδα, εφόσον δείχνει πως δεν μπορεί να βάλει το «εγώ» κάτω από το «εμείς».


Οι ηχηρές αποχωρήσεις που μπορούν να φτάσουν τις τέσσερις!



Όλα δείχνουν πως ο Κιλιάν Εμπαπέ θα αποτελέσει τη μεγάλη μεταγραφή του καλοκαιριού και την πιο ηχηρή αποχώρηση από την Παρί Σεν Ζερμέν. Ενδέχεται όμως οι ποδοσφαιριστές που θα κουνήσουν μαντήλι από την πρωτεύουσα να γίνουν τέσσερις και να αποτελέσουν το πιο… ηχηρό κουαρτέτο παικτών που χάνει ένας σύλλογος μέσα σε μία μεταγραφική περίοδο.

Αν αφήσουμε στην άκρη την περίπτωση του Γάλλου φαινομένου, πιάνουμε αυτή των Σέρχιο Ράμος και Λιονέλ Μέσι. Χωρίς πολλά-πολλά και με μια μικρή αναφορά (παρά τον τεράστιο σεβασμό προς τα πρόσωπά τους και την καριέρα τους), αφού έχουν αποχαιρετήσει εδώ και ημέρες τον σύλλογο. Αμφότεροι είχαν υπογράψει διετή συμβόλαια, αλλά όταν ολοκληρώθηκαν δεν τα ανανέωσαν, κυρίως από δική τους επιθυμία. Αν και προφανώς η συμβολή τους δεν ήταν η επιθυμητή για τον σύλλογο, αφού περίμεναν οι δυο τους να πάρουν από το χέρι την Παρί και να την οδηγήσουν, παρέα με τον Εμπαπέ στην κορυφή της Ευρώπης.

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Το τελευταίο ηχηρό όνομα που αναμένεται να αποχωρήσει, αφού φαίνεται πως είναι κοινή επιθυμία των δύο πλευρών, είναι αυτό του Νεϊμάρ. Η ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του ποδοσφαίρου ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς, τράβηξε πάνω του τα βλέμματα για λάθος λόγους και η συμβολή του ήταν επίσης μικρότερη του αναμενομένου! Γι’ αυτό και ο ίδιος αναζητά μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, αλλά να δούμε σε ποια χώρα θα την βρει και αν…

Τέλος, μπορεί οι αποχωρήσεις τον Ζούνιορ Εμπιμπέ (πώληση 6,5 εκατ. ευρώ Άιντραχτ) και Ούγκο Εκιτικέ (τέλος ο δανεισμός, επιστρέφει Ρεμς) να μην είναι ηχηρές, αλλά πρέπει και αυτές να σημειωθούν.


Κινήσεις ουσίας και ποιοτικής ενίσχυσης σε όλες τις γραμμές



Πάμε τώρα στα μεταγραφικά, αυτά που έχουν πραγματοποιηθεί παρότι δεν υπάρχουν ως τώρα ανακοινώσεις. Με τις κινήσεις των Παριζιάνων να είναι ουσίας και ποιοτικής ενίσχυσης σε όλες τις γραμμές. Με ποδοσφαιριστές που δεν είναι οι σούπερ σταρ και… ντίβες, οι οποίοι διψούν για τη διάκριση με τη νέα τους ομάδα.

Ο Μάρκο Ασένσιο αποχώρησε μετά από μια οκταετία από τη Ρεάλ Μαδρίτης γεμάτος κούπες, αναζητώντας τον σύλλογο που θα πάρει φανέλα βασικού και θα υπολογίζεται ως πρώτη λύση από τον προπονητή του. Ο 27χρονος εξτρέμ είναι σαφώς μια επιλογή αναβάθμισης για τους Παριζιάνους που φέτος δεν είχαν παικτες που έπαιζαν στη γραμμή. Μόνο τον Νεϊμάρ βασικά και αυτός τραυματίστηκε παρότι έκανε πολύ καλή χρονιά στο πρώτο μισό της σεζόν..

Στη συνέχεια, συναντάμε τον Μίλαν Σκρίνιαρ. Ο 28χρονος Σλοβάκος στόπερ αποτελούσε επί σειρά ετών τον ηγέτη της άμυνας της Ίντερ, αλλά αποφάσισε να πάρει μεταγραφή στην Παρί Σεν Ζερμέν. Θέλησε μια νέα πρόκληση στην καριέρα του, αλλά και ένα ασφαλώς μεγαλύτερο συμβόλαιο, το οποίο θα πλησιάζει κοντά στα 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Οι δύο παραπάνω θα αποκτηθούν ως ελεύθεροι, ενώ… free agent είναι και ο Σερ Εντούρ, ένα από τα μεγάλα ταλέντα της ακαδημίας της Μπενφίκα. Αποχωρεί από τους Πορτογάλους αφού ολοκληρώνεται το συμβόλαιό του και πλέον ο 18χρονος χαφ θα πρέπει να πείσει τον Λουίς Ενρίκε πως μπορεί να πάρει ευκαιρίες από την πρώτη του σεζόν στους Παριζιάνους. Ένα παιδί με ταλέντο, το οποίο έχει όλο το μέλλον μπροστά του για να διαπρέψει.

Συνεχίζουμε με τους «κλεισμένους» παίκτες, τα ονόματα των οποίων μπορεί να σας εκπλήξουν επίσης. Ο Κανγκ-Ιν Λι είναι 22 ετών και ένας ποδοσφαιριστής πολλά υποσχόμενος, έχοντας βγάλει την ποιότητά του ήδη στη LaLiga με τη Μαγιόρκα. Τον αγοράζει με 22 εκατ. ευρώ η Παρί, ενώ ενισχύει και τη δημοφιλία της στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ιαπωνία. Μια χώρα με αρκετούς προσωπολάτρες, που ακολουθούν τους συμπατριώτες τους στις εκάστοτε ομάδες τους και το ίδιο αναμένεται να κάνουν και με τον νεαρό μεσοεπιθετικό.

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Την ίδια ώρα, ο γαλλικός σύλλογος έχει συμφωνήσει με την Σπόρτινγκ Λισαβόνας για την αγορά του Μάνουελ Ουγκάρτε. Ο 22χρονος χαφ αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για τους Παριζιάνους, αφού θεωρείται από τους πιο εξελίξιμους μέσους στο ποδόσφαιρο παρέα με τους Γάλλους της Ρεάλ Μαδρίτης. Με το ποσό για την αγορά του να βρίσκεται στα 50-55 εκατ. ευρώ και να αποτελεί μια επένδυση που μοιάζει εξαιρετικά πιθανό να βγάλει και με το παραπάνω τα λεφτά της.

Τέλος, η πρωταθλήτρια Γαλλίας βρίσκεται πολύ κοντά και στην αγορά του Λούκας Ερναντέζ από την Μπάγερν Μονάχου. Ο 27χρονος αριστερός μπακ πιθανότατα θα μετακινηθεί στο Παρίσι, με την ομάδα να δίνει ένα ποσό παρόμοιο με του Ουγκάρτε. Βέβαια, οι οργανωμένοι των Παριζιάνων έχουν διαφορετική αντίρρηση αφού δεν θέλουν «Μασσαλούς» όπως αναφέρουν στην ομάδα τους, αλλά μάλλον ο Αλ Κελαϊφί δεν θα νοιαστεί ιδιαίτερα και θα προχωρήσει στην αγορά του.

Θα ακολουθήσουν προφανώς και άλλες κινήσεις, αλλά όλα δείχνουν πως θα γίνουν στο ίδιο μοτίβο. Με «αντί-σταρ» που έχουν ως μεγάλο σκοπό να γίνουν… σταρ!


Οι επιστροφές που θα αξιολογηθούν



Τελευταίο κεφάλαιο στο χτίσιμο της νέας Παρί Σεν Ζερμέν είναι αυτό των επιστροφών. Ποδοσφαιριστές που ήταν δανεικοί και δεν αποκτήθηκαν από τις ομάδες τους, γυρίζουν με τις βαλίτσες τους στο Παρίσι για να μάθουν το μέλλον τους πού θα είναι. Για τον Μάουρο Ικάρντι μοιάζει δεδομένο πως δεν θα παραμείνει και θα φανεί αν ο Αργεντινός στράικερ θα παραμείνει, με μορφή αγοράς, στην Γαλατασαράι ή κάποια εκ των Μίλαν-Γιουβέντους προχωρήσει στην απόκτησή του.

Ο Λεάνδρο Παρέδες επιστρέφει από τη Γιουβέντους, έχει έναν ακόμη χρόνο συμβόλαιο και θα φανεί τι θα συμβεί. Ο Αργεντινός πιθανότατα θα παραχωρηθεί κάπου αλλού, αν δεν εισηγηθεί ο Λουίς Ενρίκε την παραμονή του. Ακριβώς ίδιο μοιάζει το στάτους και με τον Ζορζίνιο Βαϊνάλντουμ, αφού η Ρόμα δεν ενεργοποίησε την οψιόν (κάτω των 10 εκατ. ευρώ) που υπήρχε στη συμφωνία των δύο πλευρών. Ο Ολλανδός επιστρέφει και βλέπουμε, ενώ ο Αμπντού Ντιαλό δεν έπιασε στη Λειψία, γυρίζει και λογικά ξαναφεύγει… μόνιμα. Στην ίδια κατηγορία θα βρεθεί και ο Λαϊβίν Κουρζαβά αφού η Φούλαμ πιθανότατα δεν τον κρατά και στην Παρί δεν μένει!

Παρί: Έτσι έφτασε στην αλλαγή μεταγραφικής πολιτικής

Απομένουν δύο περιπτώσεις, τελείως διαφορετικές. Από τη μία αυτή του Κέιλορ Νάβας! Δανεικός στη Νότιγχαμ Φόρεστ από τα τέλη του Ιανουαρίου και μετά, έβαλε και αυτός το χεράκι του για να επιτευχθεί η παραμονή. Η Παρί δεν θα «χαλιόταν» να τον πουλήσει, αλλά δεν θα αποκλειστεί να τον κρατήσει και στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Εφόσον δεχτεί μάλιστα να είναι δεύτερος πίσω από τον Τζίτζι Ντοναρούμα, τότε ίσως μείνει αφού υπάρχει και η κατάσταση με τον άτυχο Σέρχιο Ρίκο. Η άλλη είναι αυτή του Γιούλιαν Ντράξλερ. Δανεικός στην Μπενφίκα και λογικά ούτε αυτός θα αποκτηθεί από τους Πορτογάλους. Στα 29 του, ίσως να έχει μία ακόμη ευκαιρία στους Παριζιάνους, αφού είναι εξτρέμ με τα στοιχεία που αρέσουν στον Ενρίκε. Αναμονή λίγες ημέρες…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x