Μουντιάλ Γερμανίας 2006

Το προφίλ του Τρινιντάντ και Τομπάκο

Το Τρινιντάντ και Τομπάκο ιδρύθηκε το 1908. Στα 98 χρόνια της ιστορίας του δεν έχει ποτέ καταφέρει να συμμετάσχει σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου και το επίτευγμα που έκανε στο φετινό Μουντιάλ η ομάδα του Λέο Μπενάκερ θεωρείται "άθλος". 2 φορές έχει καταφέρει να φτάσει πολύ κοντά στην πρόκρισή της σε κάποιο Μουντιάλ, αλλά και τις 2 δεν τα κατάφερε.

Το Τρινιντάντ και Τομπάκο ιδρύθηκε το 1908. Στα 98 χρόνια της ιστορίας του δεν έχει ποτέ καταφέρει να συμμετάσχει σε τελικά παγκοσμίου κυπέλλου και το επίτευγμα που έκανε στο φετινό Μουντιάλ η ομάδα του Λέο Μπενάκερ θεωρείται "άθλος". 2 φορές έχει καταφέρει να φτάσει πολύ κοντά στην πρόκρισή της σε κάποιο Μουντιάλ, αλλά και τις 2 δεν τα κατάφερε.

Η 1η ήταν το 1974 όπου και αποκλείστηκε στα προκριματικά για λίγο, ενώ στο Μουντιάλ της Ιταλίας έφτασε μια "ανάσα" απ' την πρόκριση, αλλά στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών ηττήθηκε 1-0 απ' την Αμερική και δεν μπόρεσε να δώσει το παρών στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μεγαύτερη νίκη στην ιστορία της ομάδας απ' την Καραϊβική επετέχθη πριν πάνω από 30 χρόνια όταν και κέρδισε την Αντίγκουα και την Μπαρμπούντα με 11-1. Αντίθετα η πιο "βαριά" ήττα στην ιστορία του Τρινιντάν και Τομπάκο ήταν το 2000 απέναντι στο Μεξικό όπου και έχασε 7-0 στο γήπεδο "Αζτέκα". Η "Σταχτοπούτα" της διοργάνωσης ελπίζει σε κάτι καλό, αλλά όλοι ξέρουν πως και μόνο η συμμετοχή της στα τελικά του Μουντιάλ είναι ιστορική επιτυχία.

Πώς προκρίθηκε: Λίγους μήνες πριν θα σε θεωρούσαν ¨τρελό" αν υποστίριζες πως το Τρινιντάντ θα πάρει μέρος στο Μουντιάλ, αλλά αυτό είναι πια γεγονός. Στην πρώτη φάση των προκριματικών το Τρινιντάντ έχασε εντός και εκτός έδρας απ' το Μεξικό κάτι που ήταν φυσιολογικό, όμως νίκησε τους "γείτονες" Σεντ Κιτς και Νέιβις, το Σαν Βινσέντ και τα νησιά Γρενάδες. Μ' αυτές τις νίκες το Τρινιντάντ πήρε την πρόκριση στην "Εξαγωνική" τελική φάση των προκριματικών της Β. Αμερικής και αντιμετώπισε στον όμιλό του τις: Αμερική, Κόστα Ρίκα, Παναμά και Γουατεμάλα. Ένα πολύ άσχημο ξεκίνημα του Τρινιντάντ με 1 βαθμό στα 3 πρώτα παιχνίδια ανάγκασε τους ιθύνοντες της ομάδας να ψάξουν για ντικαταστάτη του τότε προπονητή της εθνικής Μπερτίλ Σεντκλαίρ μήπως αλλάξει η εικόνα της ομάδας προς το καλύτερο.

Τελικά τα "ηνία" ανέλαβε ο έμπειρος τεχνικός Λέο Μπενάκερ. Με την έλευση του νέου τεχνικού το Τρινιντάντ νίκησε 2-0 τον Παναμά κι ο νέος προπονητής έκανε ένα ελπιδοφόρο "ντεμπούτο". Στο 2ο ματς το Τρινιντάντ ηττήθηκε απ' το Μεξικό εκτός έδρας με 2-0 αλλά η παρουσίθα του και σ' αυτό το ματς δεν ήταν άσχημη παίζοντας μ' έναν σαφώς ανώτερο αντίπαλο. Αργότερα ήρθε η ήττα με 1-0 απ' την Αμερική και ακολούθησε η νίκη με 3-2 επί της Γουατεμάλας. Η ήττα που ακολούθησε απ' την Κόστα Ρίκα στο Σαν Χοσέ ανάγκασε τους παίκτες του Λέο Μπενάκερ να "κυνηγήσουν" το "τρίποντο" στην τελευταία εντός έδρας αναμέτρηση με την καλύτερη ομάδα του ομίλου, το Μεξικό. Το Τρινιντάντ θριάμβευσε σ' εκείνο το ματς πετυχαίνοντας μια ιστορική νίκη με 2-0 και κατάφερε να πάει στα μπαράζ όπου βρέθηκε αντιμέτωπη με το Μπαχρέιν. Το πρώτο ματς στο "Πορτ οφ Σπέιν" έληξε ισόπαλο με 1-1 και το Τρινιντάντ έπρεπε στον επαναληπτικό να επιδιώξει το εκτός έδρας γκολ, ώστε να μην αποκλειστεί. Στο δεύτερο ματς των 2 ομάδων οι "νησιώτες" κατάφεραν να φύγουν με το "διπλό" απ' την έδρα του Μπαχρέιν νικώντας με 1-0 και σφράγησαν το εισητήριό τους για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Προπονητής: Προπονητής του Τρινιντάντ είναι ο Λέο Μπενάκερ, ο οποίος γεννήθηκε στις 2 Αυγούστου του 1942 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας. Υπήρξε τεχνικός σε διάφορες ομάδες, όπως ο Άγιαξ, η Φέγενορντ, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Ρεάλ Σαραγόσα και η Κλαμπ Αμέρικα (ομάδα του Μεξικού). Επιπλέον ο έμπειρος Ολλανδός προπονητής πέρασε ως τεχνικός και από τις εθνικές ομάδες της Σαουδικής Αραβίας αλλά και απ' την εθνική της χώρας του.

Ρόστερ:

Τερματοφύλακες: Κέλβιν Τζακ (Νταντί), Σάκα Χίσλοπ (Γουέστ Χαμ), Κλέιτον Ινς (Κόβεντρι).

Αμυντικοί: Ντένις Λόρενς (Ρέξαμ), Σιντ Γκρέι (Σαν Χουάν Γιάμπλοτεχ), Μάρβιν Άντριους (Ρέιντζερς), Μπρεντ Σάντσο, Ίαν Κοξ (Τζίλιγχαμ), Ατίμπα Τσαρλς (W Κονέξιον), Εϊβέρι Τζον (Νοιυ Ίνγκλαντ Ρεβολούσιον).

Μέσοι: Σίλβιο Σπαν (χωρίς ομλαδα), Κρις Μπίρτσαλ (Πορτ Βέιλ), Άουρτις Γούτλεϊ (Σαν Χουάν Γιάμπλοτεχ), Ντένσιλ Θίομπλατ, Ράσελ Λάταπι (Φόλκερκ), Κάρλος Έντουαρντς (Λούτον), Ντουάιτ Γιορκ (Σίδνευ), Άντονι Βολφ (Γιάμπλοτεχ).

Επιθετικοί: Στερν Τζον (Κόβεντρι), Κένγουιν Τζόουνς (Σαουθάμπτον), Κόλιν Σάμουελ (Νταντί Γιουνάιτεντ), Τζέισον Σκότλαντ (Σεν Τζόνστον), Κορνέλ Γκλεν (Γκάλαξι Λος Άντζελες).

Ποιόν να προσέξετε: Αυτός που θεωρείται ο καλύτερος παίκτης της χώρας απ' την Καραϊβική είναι ο μέσος Ντουάιτ Γιορκ ο οποίος αγωνίζεται στο πρωτάθλημα Αυστραλίας με τα χρώματα του Σίδνευ. Ο 34χρονος άσσος του Τρινιντάντ έχει μια πολύ μεγάλη εμπειρία στα ευρωπαϊκά γήπεδα με διακρίσεις ακόμα και με την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ την περίοδο 1999-2000 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Αναλυτικότερα η καριέρα ενός ποδοσφαιριστή με μεγάλη και αξιόλογη παρουσία στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ: Την περίοδο 1989-90 άρχισε την καριέρα του στην Άστον Βίλλα στην οποία και έκατσε 9 χρόνια μέχρι που πήρε μεταγραφή στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τη σεζόν 1998-99 στην οποία και έμεινε μέχρι την αγωνιστική περίοδο 2001-02. Το 2003-04 πήρε μεταγραφή στην Μπλάκμπερν και τον επόμενο χρόνο πήγε δανεικός για την σεζόν 2004-05 στην Μπέρμιγχαμ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x