Koriopolis

Εν αναμονή του Μάκη οι εισαγγελείς!

Εξοντωτικές καμπάνες, αλλά και… χάδια, περιλαμβάνει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ για τα φυσικά πρόσωπα και τις ΠΑΕ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις για δωροδοκία και στοιχηματισμό. Υφίσταται ή όχι δυσφήμηση του αθλήματος; Για ποιο λόγο έμεινε εκτός διώξεων ο Σταύρος Ψωμιάδης και με ποιον τρόπο θα εμπλακεί ο Μάκης. Πώς είδε η πολιτεία τις κινήσεις της αθλητικής δικαιοσύνης. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους. Όλες οι απαντήσεις στο www.sport-fm.gr.

Εξοντωτικές καμπάνες, αλλά και… χάδια, περιλαμβάνει ο πειθαρχικός κώδικας της ΕΠΟ για τα φυσικά πρόσωπα και τις ΠΑΕ, σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν πειθαρχικές διώξεις για δωροδοκία και στοιχηματισμό.

Υφίσταται ή όχι δυσφήμηση του αθλήματος; Για ποιο λόγο έμεινε εκτός των διώξεων ο Σταύρος Ψωμιάδης και με ποιον τρόπο θα εμπλακεί ο Μάκης. Πώς είδε η πολιτεία τις κινήσεις της αθλητικής δικαιοσύνης. Τι γίνεται με τους υπόλοιπους κατηγορούμενους.

Όλες οι απαντήσεις στο www.sport-fm.gr.

Από το μεσημέρι της Τρίτης έχει γίνει γνωστό πως οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ, κ.κ. Φάκος και Αντωνακάκης, άσκησαν πειθαρχικές διώξεις σε βάρος οκτώ προσώπων και τεσσάρων ΠΑΕ για την εμπλοκή τους στον σκάνδαλο των στημένων αγώνων. Τα πρόσωπα είναι οι Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης, Μιχάλης Νικολόπουλος, Νίκος Χάλκος, Γιάννης Παπακώστας, Νίκος Παντέλης, Θανάσης Ντότσης και Γιάννης Παπαδόπουλος. Οι ΠΑΕ είναι οι Ολυμπιακός Βόλου, Ηλιούπολη, Καβάλα και Εθνικός Αστέρας.

Όπως έχουμε επανειλημμένως τονίσει, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς ασχολήθηκαν σε πρώτη φάση με τους εμπλεκόμενους για τους οποίους είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης και έχουν ήδη απολογηθεί στον ανακριτή. Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, θα απασχολήσουν την αθλητική δικαιοσύνη αργότερα, πιθανόν μετά την απολογία των εμπλεκομένων στις ανακριτικές αρχές. Συνεπώς, μέσα στους επόμενους δύο ή τρεις μήνες, πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα ασκηθεί πειθαρχική δίωξη και σε άλλα φυσικά πρόσωπα και ασφαλώς στις υπόλοιπες ΠΑΕ που εμπλέκονται.

Από τις πειθαρχικές διώξεις που ανακοινώθηκαν την Τρίτη, προέκυψε το ερώτημα «για ποιο λόγο δεν ελέγχεται πειθαρχικά ο πρόεδρος της Καβάλας, Σταύρος Ψωμιάδης». Σημειώνεται, πως η ΠΑΕ Καβάλα παραπέμπεται στην αθλητική δικαιοσύνη, κατηγορούμενη όχι για τον Σταύρο ή τον Μάκη Ψωμιάδη, αλλά για τον Γιάννη Παπακώστα, ο οποίος ήταν προπονητής των «αργοναυτών» στο διάστημα κατά το οποίο η UEFA έχει χαρακτηρίσει ως ύποπτα πέντε παιχνίδια της ομάδας!

Παρά το γεγονός, λοιπόν, ότι ο Σταύρος Ψωμιάδης συνελήφθη και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση-μαμούθ και περιοριστικούς όρους, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς έκριναν ότι δεν πρέπει να του ασκηθεί πειθαρχική δίωξη. Αυτό συνέβη, διότι στη δικογραφία δεν υπάρχει κάποια συνομιλία του ιδίου ή τρίτων που να τον εμπλέκουν άμεσα, ενώ θεωρήθηκε πως τα στοιχεία δεν είναι επαρκή ώστε να ελεγχθεί πειθαρχικά. Παράλληλα, ο ίδιος ο Σταύρος Ψωμιάδης έχει αναφέρει στην απολογία του στον ανακριτή, ότι δεν έχει εμπλοκή και πως «κουμάντο» στην Καβάλα έκανε ο πατέρας του, Μάκης.

Αυτός ακριβώς είναι και ο «στόχος» της αθλητικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς προτίθενται να ασκήσουν πειθαρχική δίωξη σε βάρος του Μάκη Ψωμιάδη, μόλις εκείνος παραδοθεί στις αρχές και απολογηθεί στον ανακριτή. Λέγεται, μάλιστα, πως αν αυτό δεν συμβεί εντός των προσεχών 15 ημερών, η πειθαρχική δίωξη που θα ασκηθεί εναντίον του θα είναι αυτεπάγγελτη!

Από εκεί και πέρα, ένα άλλο ερώτημα που προέκυπτε είναι το αν στο κατηγορητήριο περιλαμβάνεται το αδίκημα της «δυσφήμισης του αθλήματος». Πιστοί στη θέση που εξέφραζαν από την πρώτη στιγμή, οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς θεωρούν πως η δυσφήμιση του αθλήματος δεν υφίσταται, λόγω παραγραφής του αδικήματος σε διάστημα ενός μήνα από την τέλεση του. Κι αυτό, παρά τη διαφορετική ερμηνεία που έδιναν ορισμένοι (ορθώς κατά την άποψη μας), ότι το «έγκλημα» είναι διαρκές και κατ’ εξακολούθηση, συνεπώς συντελείται ακόμη και τώρα. Άρα δεν υπάρχει και παραγραφή. Ωστόσο, οι κ.κ. Φάκος και Αντωνακάκης, παρέπεμψαν τα οκτώ φυσικά πρόσωπα και τις τέσσερις ΠΑΕ, μονάχα για «δωροδοκία» και «στοιχηματισμό».

Τι σημαίνουν, όμως, οι παραπάνω παραβάσεις και τι ποινές επισύρουν;

Για τη δωροδοκία (άρθρο 21Α του Πειθαρχικού Κώδικα), οι ποινές για τα φυσικά πρόσωπα ξεκινούν από πρόστιμο 20.000 ευρώ και φτάνουν στην εφ’ όρου ζωής απαγόρευση εκτελέσεως οποιασδήποτε δραστηριότητας σχετίζεται με το ποδόσφαιρο. Για τις ΠΑΕ (για τις οποίες πρέπει να αποδειχτεί υπαιτιότητα) προβλέπεται υποβιβασμός και πρόστιμο ύψους 300.000 ευρώ. Οι ίδιες ποινές προβλέπονται και για το στοίχημα (άρθρο 21Β του Π.Κ.).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως στο άρθρο 26 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ (παραβάσεις καταστατικού-κανονισμών ΕΠΟ-δυσφήμιση αθλήματος), περιλαμβάνεται η «γενική» διάταξη που αναφέρει πως «κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη για τις πράξεις και παραλείψεις όλων όσων με οποιονδήποτε τρόπο και με οποιαδήποτε ιδιότητα συνδέονται με αυτή». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι τιμωρίες των φυσικών προσώπων, συνοδεύονται υποχρεωτικά και από ποινές στις ΠΑΕ.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα προβλέπει το άρθρο 21 του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ, περί Δωροδοκίας και Στοιχήματος:

21Α
Δωροδοκία


1.Οποιοσδήποτε προσφέρει, υπόσχεται ή δίδει αδικαιολόγητο δώρο σ’ ένα όργανο της ΕΠΟ, έναν αξιωματούχο αγώνα, ποδοσφαιριστή ή αξιωματούχο ομάδας, για λογαριασμό του ή για λογαριασμό τρίτου, προσπαθώντας ή προτρέποντας την παραβίαση των κανονισμών των ΕΠΟ-UEFA-FIFA, θα τιμωρείται με τις ποινές που ακολουθούν:

Α) με χρηματική ποινή 20.000 ευρώ έως 60.000 ευρώ,
Β) με απαγόρευση εκτελέσεως από αυτόν οποιασδήποτε δραστηριότητας που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο και
Γ) με απαγόρευση εισόδου του στους αγωνιστικούς χώρους.

2. Η παθητική δωροδοκία θα τιμωρείται με τις αυτές ποινές.

3. Σε σοβαρές περιπτώσεις και σε περίπτωση επαναλήψεως, οι χρηματικές ποινές διπλασιάζονται, οι δε ποινές β) και γ) απαγγέλλονται εφ’ όρου ζωής.

4. Σε περίπτωση που υπαίτια είναι ομάδα και η δωροδοκία σχετίζεται με αποτέλεσμα αγώνα, η υπαίτια ομάδα (ή ομάδες) θα τιμωρείται με υποβιβασμό και χρηματική ποινή 300.000 ευρώ.


21Β
Στοίχημα


1.Οποιοσδήποτε αξιωματούχος ή εν γένει εμπλεκόμενος στον χώρο του ποδοσφαίρου, προσπαθεί ή συμμετέχει σε προσπάθεια προκαθορισμού του αποτελέσματος ενός αγώνα για να προσπορίσει στον εαυτό του ή σε τρίτους περιουσιακά οφέλη, μέσω χρηματικών αποδόσεων από στοιχηματισμό, τιμωρείται με τις ποινές που αναφέρονται στην παρ. 1α, β, γ του παρόντος άρθρου.
Οι ως άνω ποινές δύναται να επιβληθούν σωρευτικά.

2. Εάν υπήρξε πράγματι επίτευξη του σκοπού, επιβάλλονται οι ανωτέρω ποινές με τριπλασιασμό των χρηματικών ποινών.

3. Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό.


Αξίζει, τέλος, να κάνουμε και μια αναφορά στην πολιτεία, η οποία περίμενε εδώ και καιρό τις κινήσεις της αθλητικής δικαιοσύνης. Πρέπει να επισημανθεί, πως η πολιτική ηγεσία του αθλητισμού παρακολουθεί από πολύ κοντά την κάθε εξέλιξη. Οι πειθαρχικές διώξεις των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων, δεν την αφήνουν ανικανοποίητη. Αντίθετα, δεν φαίνεται να υφίσταται η παραμικρή ανησυχία και εκφράζεται η πεποίθηση ότι η αθλητική δικαιοσύνη θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της και η υπόθεση δεν θα κουκουλωθεί…

Άρης Ασβεστάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x