Μουντιάλ Γερμανίας 2006

Ζιντάν: Θύμα ή «αυτόχειρας»;

Το Μουντιάλ τελείωσε, η Ιστορία γράφτηκε: Η Ιταλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τα χρόνια θα περάσουν και πρωταθλητές θα υπάρξουν πολλοί. Όσοι όμως παρακολούθησαν αυτόν τον τελικό δεν έχουν τυχαία την αίσθηση πως παρακολούθησαν και τον επίλογο ενός τεράστιου κεφαλαίου της ποδοσφαιρικής Ιστορίας να γράφεται μπροστά στα μάτια τους με τον πιο δραματικό τρόπο, εξαιτίας της κατάκτησης του τροπαίου από τους Ιταλούς. Το γεγονός που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων είναι το… βίαιο κλείσιμο της καριέρας του «τελευταίου των μεγάλων», μιας καριέρας που τα επόμενα χρόνια θα αναγράφεται με χρυσά γράμματα πλάι σε αυτές των Πελέ και Μαραντόνα. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, θα ήταν ούτως ή άλλως το πρόσωπο του αγώνα. Μετά το χτύπημά του στον Ματεράτσι -ο οποίος διαψεύδει ότι τον προκάλεσε- δέκα λεπτά πριν το μεγάλο φινάλε, πέντε γράμματα τριγυρίζουν στο μυαλό όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο: Γ-Ι-Α-Τ-Ι. Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει λίγο φως στην φάση του 110ου λεπτού…

Το Μουντιάλ τελείωσε, η Ιστορία γράφτηκε: Η Ιταλία είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια. Τα χρόνια θα περάσουν και πρωταθλητές θα υπάρξουν πολλοί. Όσοι όμως παρακολούθησαν αυτόν τον τελικό δεν έχουν τυχαία την αίσθηση πως παρακολούθησαν και τον επίλογο ενός τεράστιου κεφαλαίου της ποδοσφαιρικής Ιστορίας να γράφεται μπροστά στα μάτια τους με τον πιο δραματικό τρόπο, εξαιτίας της κατάκτησης του τροπαίου από τους Ιταλούς. Το γεγονός που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη όλων είναι το… βίαιο κλείσιμο της καριέρας του «τελευταίου των μεγάλων», μιας καριέρας που τα επόμενα χρόνια θα αναγράφεται με χρυσά γράμματα πλάι σε αυτές των Πελέ και Μαραντόνα. Ο Ζινεντίν Ζιντάν, θα ήταν ούτως ή άλλως το πρόσωπο του αγώνα. Μετά το χτύπημά του στον Ματεράτσι -ο οποίος διαψεύδει ότι τον προκάλεσε- δέκα λεπτά πριν το μεγάλο φινάλε, πέντε γράμματα τριγυρίζουν στο μυαλό όσων ασχολούνται με το ποδόσφαιρο: Γ-Ι-Α-Τ-Ι. Το www.sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει λίγο φως στην φάση του 110ου λεπτού…

Το χρονικό της αποβολής

Απομένουν κάτι περισσότερο από δέκα λεπτά για την ολοκλήρωση της παράτασης του 18ου τελικού του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Όλοι περιμένουν με αγωνία να δουν ποια εκ των Ιταλία και Γαλλία θα είναι η νέα παγκόσμια πρωταθλήτρια. Όλοι περιμένουν να δουν το μεγάλο φινάλε στην καριέρα του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή των τελευταίων 15 ετών και ενός εκ των (δύο-τριών) κορυφαίων όλων των εποχών. Να χειροκροτήσουν, να θαυμάσουν, να αποθεώσουν. Να δουν την Ιστορία να γράφεται μπροστά στα μάτια τους. Αυτό θα γινόταν ούτως ή άλλως. Κανείς βέβαια δεν περίμενε τον ακριβή τρόπο που θα γινόταν κάτι τέτοιο. Όπως αποδείχθηκε, η μοίρα προετοίμαζε ένα ιδιαίτερο τέλος για τον Ζινεντίν Ζιντάν. Εκ πρώτης όψεως ένα τέλος κακό, που θα αμαύρωνε την εικόνα του και που σίγουρα δεν θα ήταν αυτό που του άρμοζε. Κοιτώντας όμως ψυχρά τη συγκεκριμένη φάση, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως στα χρόνια που θα έρθουν, το χτύπημα αυτό και ο συγκεκριμένος τρόπος να πει ο Ζιντάν «αντίο» στους φιλάθλους, δεν θα λειτουργήσει ως το μέσο που θα μεγαλώσει τον μύθο του Γάλλου «χορευτή». Ήδη άλλωστε, οι δημοσιογράφοι που τον ψήφισαν ως τον επόμενο κάτοχο της «Χρυσής Μπάλας» δεν έδειξαν να κόπτονται και ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη φάση… Πάντως, αλήθεια είναι πως αρκετοί από αυτούς εξ' αιτίας των επαγγελματικών τους υποχρεώσεων κατά τη διάρκεια του αγώνα, ψήφισαν πριν την έναρξή του, χωρίς βέβαια να σημαίνει πως η επίμαχη φάση θα διαφοροποιούσε τα σχέδιά τους...

Σε κάθε καλή ιστορία, υπάρχει και ένας «κακός». Σε κάθε ακόμα καλύτερη ιστορία, είναι αδύνατο εκ πρώτης όψεως να ειπωθεί με σιγουριά ποιος είναι αυτός. Κάπως έτσι έκανε την εμφάνισή του στο «παραμύθι» του Ζινεντίν Ζιντάν, ο Μάρκο Ματεράτσι. Ο Ιταλός σέντερ μπακ έγινε (όχι σίγουρα άθελά του) ο συμπρωταγωνιστής σε μια ιστορία που μέχρι στιγμής έχει δώσει τροφή για πολλά διαφορετικά σχόλια και για ακόμη περισσότερα σενάρια. Όποιος επιχειρήσει να λύσει το… μυστήριο με μια σύντομη ματιά στα γεγονότα, κινδυνεύει να εκτεθεί. Ποιος ξεκίνησε τον διαπληκτισμό; Τι ειπώθηκε από τους δύο ποδοσφαιριστές; Γιατί ο Ζιντάν έχασε τον έλεγχο. Ποιος είναι ο «κακός» της υπόθεσης; Ο Μάρκο Ματεράτσι που έκανε τον Γάλλο θύμα της… πονηριάς του, ή ο Ζιντάν που αντέδρασε παράλογα και ουσιαστικά έγινε ο ιδανικός αυτόχειρας;

Ο Μουσουλμάνος τρομοκράτης και η… αδερφή του

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», σε μια προσπάθεια να ρίξει λίγο φως στην υπόθεση, υποστηρίζει πως όταν οι γλώσσες άρχισαν να «λύνονται», από το στόμα του Ματεράτσι ακούστηκε ο χαρακτηρισμός «τρομοκράτης» που στόχευε τον Ζιντάν και την αλγερινή καταγωγή του. Ιταλικά ΜΜΕ αναφέρουν με τη σειρά τους πως ο Ματεράτσι αποκάλεσε τον Ζιντάν «βρώμικο μουσουλμάνο». Αυτή η προσβολή είναι που σύμφωνα με το βρετανικό δημοσίευμα έβγαλε τον «Ζιζού» από τα ρούχα του και τον οδήγησε στο να χτυπήσει τον Ιταλό αμυντικό γράφοντας τον πιο άσχημο επίλογο σε μια σπουδαία καριέρα.

Σύμφωνα πάντως με μια άλλη εκδοχή που δίνει ένας βραζιλιάνικος τηλεοπτικός σταθμός, ο Μάρκο Ματεράτσι έβρισε και αποκάλεσε «πρόστυχη» την αδελφή του Ζινεντίν Ζιντάν, προκαλώντας έτσι την βίαιη αντίδρασή του. Ο σταθμός στηρίζει τον ισχυρισμό του σε ειδικούς επιστήμονες, που ξέρουν να διαβάζουν τα ανθρώπινα χείλη. Μάλιστα μετέδωσε ότι ο Ιταλός αμυντικός, αφού τράβηξε από τη φανέλα τον Ζιντάν, έβρισε δύο φορές την αδελφή του αρχηγού της Γαλλίας, χαρακτηρίζοντάς τη… μεταξύ άλλων, «πρόστυχη».

Εκεί που πονάει...

Τώρα το τι πραγματικά ισχύει σηκώνει πολύ κουβέντα… Στο ριπλέι, αυτό που φαίνεται είναι ο Ιταλός να έχει το χέρι του στο στήθος του Ζιντάν και να τον τσιμπάει σε σημείο που… πονάει! Μετά από αυτό, ακολούθησε και η επίμαχη στιχομυθία, η οποία μέχρι στιγμής αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό μεταξύ των δύο παικτών.

Η εκδοχή Ζιντάν

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας ο Ζινεντίν Ζιντάν θα αποκαλύψει τον λόγο για τον οποίο χτύπησε εκτός φάσης τον Μάρκο Ματεράτσι, κάτι που επιβεβαίωσε ο μάνατζέρ του, μιλώντας στο «BBC Five Live Sport».

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί μέχρι στιγμής, ο Ζιντάν φέρεται να αντέδρασε μετά από «προφορική πρόκληση» του Ματεράτσι και αυτό ακριβώς τόνισε και ο μάνατζέρ του: «Μου είπε ότι ο Ματεράτσι του είπε κάτι πολύ σοβαρό, όμως δεν ήθελε να μου τι ακριβώς», δήλωσε ο Αλέν Μιλιάτσο και συνέχισε: «Ο Ζινεντίν δεν ήθελε να μιλήσει για αυτό τώρα, όμως θα το κάνει αργότερα μέσα στην εβδομάδα. Είναι ένας άνθρωπος που υπό κανονικές συνθήκες δεν δίνει σημασία σε τέτοιου είδους προκλήσεις, όμως την Κυριακή το βράδυ πραγματικά εξεράγη. Ήταν πολύ απογοητευμένος και θλιμμένος. Δεν ήθελε να τελειώσει την καριέρα του με αυτόν τον τρόπο».

Χαρακτηριστικό του μπλεξίματος της υπόθεσης είναι οι απόψεις των νυν ή πρώην συμπαικτών του, οι οποίες διαφέρουν όσο η νύχτα με τη μέρα. Ο Γκαλάς στηρίζει απόλυτα τον συμπαίκτη του, δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τον παγκόσμιο πρωταθλητή του 1998, τον Φρανκ Λεμπέφ, ο οποίος δηλώνει πως ντρέπεται για λογαριασμό του πρώην συμπαίκτη του.

Η εκδοχή Ματεράτσι

Είναι κοινώς αποδεκτό πως ο Μάρκο Ματεράτσι δεν είναι και το καλύτερο παιδί… Είναι χαρακτηριστικό πως ακόμα και Μ.Μ.Ε που είναι ουδέτερα στην υπόθεση, δεν τον αντιμετωπίζουν και με τον καλύτερο τρόπο… «Σκληρούς» χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε η «Aftonbladet» για να περιγράψει το συγκεκριμένο επεισόδιο. Η σουηδική εφημερίδα «στολίζει» τον αμυντικό της Ίντερ, «είναι γουρούνι αλλά είναι γουρούνι παγκόσμιος πρωταθλητής» όπως βέβαια και τον αρχηγό των «μπλε», «είναι ιδιοφυΐα αλλά την Κυριακή ήταν μια τραγική και ηλίθια ιδιοφυΐα».

Για τον ίδιο τον Ματεράτσι τα πράγματα είμαι πολύ απλά. Διαψεύδει τα πάντα: «Είναι απολύτως ψευδές, δεν τον αποκάλεσα τρομοκράτη. Το αγνοώ, δεν γνωρίζω καν τι σημαίνουν αυτές οι λέξεις», δήλωσε ο Ματεράτσι στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, κατά την άφιξή του με την υπόλοιπη αποστολή στη Ρώμη. Ωστόσο, η αντιρατσιστική οργάνωση «SOS Racism» επιμένει κι έκανε έκκληση στη FIFA να διεξάγει έρευνα για το συμβάν, η οποία έχει ανακοινώσει πολλές φορές ότι θα επιβάλλονται βαριές ποινές για θέματα ρατσισμού στα γήπεδα.

Ο πατέρας του Ματεράτσι, ο Τζουζέπε, έσπευσε και αυτός να υπερασπιστεί τον γιό του: «Του μίλησα αμέσως μετά το τέλος του αγώνα. Μου είπε ότι προκλήθηκε από τον Ζιντάν. Κάθε φορά όλο και κάτι συμβαίνει και στο τέλος πάντα αυτός φαίνεται να είναι ο φταίχτης. Υπάρχουν πράγματα που πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά, αντί να σηκώνουμε με ευκολία το δάχτυλο και να δείχνουμε, στιγματίζοντας ανθρώπους». Και αυτή η τελευταία φράση του πατέρα Ματεράτσι είναι και αυτή που πιθανότατα περιλαμβάνει όλο το… ζουμί. Ο Ιταλός είναι δεδομένο πως έχει κακή φήμη και… προϋπηρεσία σε τέτοια γεγονότα, όμως μην ξεχνάμε πως και στην καριέρα του Ζιντάν υπάρχουν αντίστοιχα φαινόμενα, τα οποία πιθανώς ο κόσμος τα έχει αποβάλει από τη μνήμη του εξ’ αιτίας όλων αυτών των μαγικών στιγμών που έχει προσφέρει ο Γάλλος. Αυτό όμως δεν σημαίνει και ότι δεν υπάρχουν. Θυμηθείτε το τρίτο παιχνίδι στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ του 1998, όταν ο Ζιντάν είχε πατήσει τον αρχηγό της Σαουδικής Αραβίας, Φουάντ Αμίν και φυσικά είχε αποβληθεί. Ότι ακριβώς είχε γίνει και στην τελευταία του χρονιά στην Γιουβέντους σε ένα ματς Τσάμπιονς Λιγκ κόντρα στο Αμβούργο, όταν επίσης είχε …επιτεθεί σε αντίπαλο με το κεφάλι…

Η στιγμή μιας ιστορικής απόφασης

Το ωραίο της υπόθεσης είναι ότι ο διαιτητής του αγώνα όπως φάνηκε δεν κατάλαβε απολύτως τίποτα! Πολλοί υποστήριξαν ότι ο βοηθός του Οράσιο Ελιζόντο, του υπέδειξε το τι είχε συμβεί αφού είχε συμβουλευτεί το βίντεο και ακολούθως ο Αργεντινός διαιτητής πήρε την απόφασή του. Κάτι που φυσικά απαγορεύεται από τους κανονισμούς, γεγονός για το οποίο μάλιστα οι Γάλλοι διαμαρτύρονται έντονα.

Η FIFA πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι αυτός που είδε το περιστατικό και είπε στον Ελιζόντο να αποβάλλει τον Ζιντάν ήταν ο τέταρτος διαιτητής, Λουίς Μεδίνα Κανταλέχο: «Δεν πάρθηκε η απόφαση μέσω βίντεο. Μίλησα με τον επικεφαλής διαιτησίας και μου είπε ότι ο τέταρτος διαιτητής ήταν αυτός που είδε τι έγινε και συμβούλευσε τον διαιτητή. Απλώς, ο διαιτητής θέλησε να ξεκαθαρίσει λίγο η κατάσταση πριν αναλάβει δράση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, Αντρέας Χέρεν.

Η FIFA έχει διευκρινίσει στο παρελθόν πως κανείς από τους τέσσερις διαιτητές δεν έχει πρόσβαση σε βίντεο. Βέβαια, υπάρχει ένας παρατηρητής που έχει αυτή τη δυνατότητα, αλλά δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τη διαιτητική τετράδα κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Το Μουντιάλ του ηττημένου…

Ο Ζιντάν θα μείνει στην Ιστορία για όλα όσα έκανε μέσα στα γήπεδα. Η φάση της αποβολής του είναι απλώς ένας λόγος παραπάνω. Η Ιταλία μπορεί να πήρε το Κύπελλο, όμως ο Ζιντάν είναι αυτός που κλέβει την παράσταση, ακόμα και όταν η τελευταία ενέργειά του πάνω στο χορτάρι είναι το μεγαλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή. Και αυτό λέει πολλά για το τι σημαίνει ο Γάλλος για το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο… Το μόνο που μένει για να γραφτεί ο επίλογος της μεγάλης καριέρας του Ζιντάν, είναι να ξεκαθαριστεί ποιο είναι το ποσοστό ευθύνης του Γάλλου στην δημιουργία της αντιπαράθεσης με τον Ματεράτσι. Εάν προκλήθηκε στον βαθμό που λέγεται και γράφεται, τότε πιθανότατα θα λειτουργήσει υπέρ του το γενικό συναίσθημα του ποδοσφαιρικού κόσμου και ο Γάλλος θα «συγχωρεθεί» από την κοινή γνώμη. Εάν αποδειχθεί (άγνωστο πως) το ότι ισχύουν όσα ισχυρίζεται ο Ματεράτσι, ο Ζιντάν θα έχει κάνει ουσιαστικά ότι περνάει από το χέρι του, ή μάλλον… από το κεφάλι του, για να τελειώσει άδοξα την κατά τα άλλα απόλυτα ένδοξη καριέρα του.

Προσοχή: Όποιος πιστέψει πως ακόμη και αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα σημαίνει πως ο Γάλλος μαέστρος θα χάσει έστω και λίγη από τη μαγεία του στο πέρασμα του χρόνου, τότε είναι μάλλον πολύ γελασμένος…

Επιμέλεια: Άκης Στρατόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x