Koriopolis

«Η κυβέρνηση δεν κουκουλώνει τα στημένα»

Την πάγια θέση της κυβέρνησης να επέλθει κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Νικητιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ της Καβάλας, κ. Εμινίδη. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία υπόθεση στην τύχη της, σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της, θα σεβαστούμε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά επ’ ουδενί δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε κουκούλωμα. Θα δείτε και τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις», τόνισε μεταξύ άλλων.

Την πάγια θέση της κυβέρνησης να επέλθει κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου επανέλαβε ο υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα αθλητισμού κ. Νικητιάδης, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ της Καβάλας, κ. Εμινίδη. «Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία υπόθεση στην τύχη της, σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της, θα σεβαστούμε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά επ’ ουδενί δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε κουκούλωμα. Θα δείτε και τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις που θα υπάρχουν», τόνισε μεταξύ άλλων.

Η αρχική τοποθέτηση του Σάββα Εμινίδη:

«Κύριε υπουργέ, όταν τον περασμένο Ιούνιο αποκαλύφθηκαν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για τα στημένα, όλος ο φίλαθλος κόσμος πίστεψε ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και ότι επιτέλους θα προχώρηση για πρώτη φορά η κάθαρση στο ποδόσφαιρο.

Παρά τις εύλογες επιφυλάξεις που υπήρχαν για το βάθος και εύρος της εξυγίανσης, όταν έγιναν οι συλλήψεις και ανακοινώθηκαν οι πρώτες ποινές υπήρχε διάχυτη η εντύπωση ότι θα απονεμηθεί για πρώτη φορά δικαιοσύνη και θα αποκατασταθούν οι αδικίες για τις οποίες όλοι οι φίλαθλοι μιλούσαν όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς, όμως, οι όποιες ελπίδες κατόπιν διαψεύστηκαν. Οι πρωτοφανείς και απίστευτες παλινωδίες με τις αντικρουόμενες και αντιφατικές αποφάσεις όλων των οργάνων της αθλητικής δικαιοσύνης, που ανέτρεψαν πρωτόδικες ποινές εκτός ελαχίστων και συγκεκριμένων εξαιρέσεων, έριξαν το ελληνικό ποδόσφαιρο, όπως λέγεται στην ποδοσφαιρική ορολογία, στο καναβάτσο.

Όπως λέω και στην ερώτηση, φαίνεται από τις αποφάσεις ότι κάποιοι παράγοντες έστηναν τους αγώνες μόνοι τους χωρίς να συμμετέχει ούτε ο αντίπαλος ούτε κανένας άλλος, παρά μόνο ίσως ο αέρας, ενώ οι ομάδες της Καβάλας, του Ολυμπιακού Βόλου και του Ηρακλή, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία, έγιναν τα εξιλαστήρια θύματα με επιλεκτική ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων, την ίδια στιγμή που άλλες ομάδες, με τις ίδιες ή μεγαλύτερες κατηγορίες αθωώθηκαν ή τιμωρήθηκαν με ελαφριές ποινές.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δεν έδωσε πιστοποιητικό στην Καβάλα και τον Ολυμπιακό Βόλου, που αρχικά είχαν τιμωρηθεί με υποβιβασμό και μετά με μείωση βαθμών αντίστοιχα και τις καταδίκασε ουσιαστικά σε διάλυση με τον υποβιβασμό τους στην Δ΄ Εθνική, με το σκεπτικό ότι δεν επήλθε καμία μεταβολή στο μετοχολόγιό τους, ενώ οι άνθρωποι που υπάρχουν σήμερα εκεί δεν κατηγορούνται για τίποτα. Κι εδώ τίθεται το θέμα που είναι κυρίαρχο σε όλο τον φίλαθλο κόσμο, ότι όλα αυτά έγιναν με πολιτική παρέμβαση. Σε αυτό τι απαντάτε;

Το κλείσιμο άρον-άρον της υπόθεσης με τους στημένους αγώνες από την αθλητική δικαιοσύνη μέχρι να προκύψουν, εάν προκύψουν, νεότερα στοιχεία από την ποινική δικαιοσύνη, με δεκάδες μάλιστα παιχνίδια που κρίθηκαν ύποπτα από την UEFA και από την εισαγγελέα Πρωτοδικών να μην έχουν καν εξεταστεί, είναι θέμα στο οποίο η πολιτεία δεν μπορεί να παραμένει θεατής.

Πρέπει, μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, να παρέμβετε και να στείλετε το μήνυμα ότι δεν θα κουκουλωθεί η υπόθεση, θα απονεμηθεί δικαιοσύνη σε αυτούς που πραγματικά φταίνε και θα αρθούν οι αδικίες από ομάδες που αντιμετωπίστηκαν διαφορετικά και επιλεκτικά για τις ίδιες κατηγορίες».

Η απάντηση του Γιώργου Νικητιάδη:

«Κύριε συνάδελφε, επειδή το μήνυμα που εκπέμψατε το λαμβάνει η κυβέρνηση, σας δηλώνω αμέσως ότι από την πλευρά της κυβέρνησης καμία υπόθεση δεν πρόκειται να κουκουλωθεί και ούτε υπάρχει καμία πρόθεση να κουκουλωθεί καμία υπόθεση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Πρέπει κατ’ αρχήν να χαιρετήσω το ενδιαφέρον σας και το πάθος με το οποίο και την ερώτηση αυτή θέτετε αλλά και τα ζητήματα του αθλητισμού συνεχώς αναδεικνύετε, τόσο ως εισηγητής του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Αθλητισμού αλλά και ως παράγων που ενδιαφέρεται διαρκώς για τα τεκταινόμενα γύρω από τον αθλητικό χώρο.

Παραλλήλως αντιλαμβάνομαι πλήρως ότι αισθάνεστε μια σχετική αδικία για όσα έλαβαν χώρα στη δική σας περιοχή. Θα διαφωνήσω μόνο με το… καναβάτσο, εξ’ άλλου δεν είναι ποδοσφαιρικός όρος αλλά της πυγμαχίας.

Κατ’ αρχήν η αντιμετώπιση της διαφθοράς στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν έχει ως αντικείμενο μόνο τους στημένους αγώνες. Υπάρχει μια σειρά από άλλους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν μια ομάδα στον υποβιβασμό ή εκτός του επαγγελματικού πρωταθλήματος. Όλοι αυτοί είναι οι σχετιζόμενοι με τα νομιμοποιητικά της έγγραφα, με την ουσιαστική παρουσία της, με την πραγματική της δυνατότητα να στηρίξει το ποδόσφαιρο, να μπορεί να στηρίξει τους ποδοσφαιριστές, να μπορεί να είναι συνεπής με την πολιτεία, να μην κλέβει την πολιτεία, να μην κοροϊδεύει την πολιτεία.

Το καλοκαίρι που πέρασε οι ομάδες που υποβιβάστηκαν, όχι εξαιτίας της αγωνιστικής τους παρουσίας η επειδή συνέβη κάτι στα γήπεδα, ήταν συνολικά 13: Ολυμπιακός Βόλου, Ηρακλής, Καβάλα, Ηλιούπολη, Αναγέννηση Καρδίτσας, Εθνικός, Ιωνικός, Τρίκαλα, Αίας Σαλαμίνας, Ασπρόπυργος, Κόρινθος, Παναιγιάλειος, Χερσόνησος. Δεν είναι μόνο μία ομάδα που αδικήθηκε. Είναι 13 ομάδες που δεν αδικήθηκαν αλλά δικαιώθηκε η πολιτεία που αποκατέστησε το δίκαιο, διότι δεν μπορούμε να εξαπατούμε την πολιτεία, δεν μπορούμε να εμφανίζουμε χαρτιά που δεν έχουμε, δεν μπορούμε να προσκομίζουμε πλαστογραφημένα έγγραφα».

Η δευτερολογία του Σάββα Εμινίδη:

«Κύριε υπουργέ, θα κάνω μια περιγραφή της κατάστασης που έχουμε σήμερα στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τι έγινε τους τελευταίους 6 μήνες.

Έχουμε ένα πρωτάθλημα της Super League που κανονικά δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει. Ξεκίνησε με 14 ομάδες, κάποια στιγμή έγιναν 13, μετά πήγαν να γίνουν 18 και τελικά έγιναν 16, από την 10η αγωνιστική και μετά.

Έχουμε ένα πρωτάθλημα της Football League που ξεκίνησε κουτσουρεμένο στο τέλος του Οκτωβρίου, ενώ τα πρωταθλήματα της Δ’ Εθνικής και της Football League 2 ξεκίνησαν τον Νοέμβριο.

Έχουμε ομάδες που δεν ήξεραν σε ποια κατηγορία θα παίξουν και άρα τι προετοιμασία θα κάνουν, ενώ τα έξοδα και οι μισθοί έτρεχαν κανονικά και δεν ξέρουν πώς θα τα πληρώσουν.

Έχουμε ιστορικές ομάδες όπως η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου, με χιλιάδες φιλάθλους, να οδηγούνται στη Δ’ Εθνική για στημένους αγώνες, ενώ άλλες ομάδες είτε υποβιβάστηκαν στην αμέσως επόμενη κατηγορία και καταδικάστηκε μόνο ο ιδιοκτήτης τους, είτε καταδικάστηκαν αλλά στη συνέχεια αθωώθηκαν όλοι με περίεργα και αντιφατικά στοιχεία, είτε τους επιβλήθηκαν διαφορετικές ποινές για ίδιες κατηγορίες.

Έχουμε την ιστορική ομάδα του Ηρακλή που έπεσε στη Δ’ Εθνική, χωρίς να έχει δωροδοκήσει κανέναν αλλά για μία παρανομία που έκαναν για χρόνια και άλλες ομάδες χωρίς να το πληρώσουν με αντίστοιχη ποινή.

Δύο αποφάσεις των πειθαρχικών οργάνων του ποδοσφαίρου, που βγήκαν και οι δύο την 1η Νοεμβρίου, ήρθαν να ολοκληρώσουν τον κύκλο της αυτοκάθαρσης η οποία δυστυχώς κατέληξε σε φιάσκο.

Η ομάδα του Αγροτικού Αστέρα αθωώθηκε από την επιτροπή εφέσεων της ΕΠΟ και παρέμεινε στην Football League ενώ στις 28 Ιουλίου η ίδια επιτροπή για την ίδια υπόθεση είχε ενοχοποιήσει την ομάδα, τον πρόεδρο και τους ποδοσφαιριστές του Αγροτικού Αστέρα, γιατί στήσανε το παιχνίδι με την Καβάλα κι έτσι έπρεπε να τιμωρηθεί η Καβάλα. Τελικά όλοι αυτοί ήταν αθώοι, άρα με ποιον το έστησε η Καβάλα; Με τον αέρα; Με τα πουλιά; Γιατί να τιμωρηθεί, λοιπόν; Αυτή η αδικία είναι που υπάρχει στο μυαλό όλων. Αφού αθωώθηκε ο Αστέρας έπρεπε να αθωωθεί και η Καβάλα.

Η άλλη απόφαση αφορά τον Αετό Σκύδρας που τελικά «πλήρωσε» μόνο με πέντε βαθμούς και έμεινε στην κατηγορία.

Θέλω να επισημάνω ότι η άποψη μου και το πιστεύω μου είναι να τιμωρηθούν όλοι όσοι παρανόμησαν, όποιοι και αν είναι αυτοί, όσο ψηλά κι αν είναι και ειδικά όσοι είχαν εμπλοκή με στημένα παιχνίδια, με παράνομο στοίχημα, με ντόπινγκ και με άλλες εγκληματικές δραστηριότητες. Η ποινική δικαιοσύνη πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίες και να τελεσιδικήσουν όλες αυτές οι υποθέσεις.

Οι αποφάσεις που βγάζει η αθλητική δικαιοσύνη καταδεικνύουν ότι δεν υπάρχει ισονομία, ότι υπάρχει επιλεκτική αντιμετώπιση, ότι εμπαίζεται η πολιτεία, ότι καταρρακώνεται το κύρος και η αξιοπιστία του ποδοσφαίρου και εν τέλει ότι μπροστά σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο του ελληνικού ποδοσφαίρου φαίνεται να μην αλλάζει απολύτως τίποτα σε αυτόν τον δύσμοιρο χώρο.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση η πολιτεία δεν μπορεί να μένει αμέτοχη. Πρέπει να παρέμβει και να προστατεύσει πρώτα απ’ όλους τους φιλάθλους.

Θα ήθελα τελειώνοντας να σας θέσω μερικά μόνο από τα πολλά ερωτήματα που απασχολούν τους όλους φιλάθλους.

Γιατί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν όλοι όσοι ακούγονται στις κασέτες;

Πως εξηγείτε την ανατροπή και ακύρωση των πρωτόδικων ποινών από τις επιτροπές εφέσεων για όλες σχεδόν τις ομάδες που εμπλέκονται στις κασέτες και στις εκθέσεις της UEFA, με περίεργα σκεπτικά όπως ότι όσα ακούγονται στις κασέτες είναι «καφενειακές συζητήσεις»;

Ποιους σκοπούς εξυπηρέτησε η αλλαγή των μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού;

Γιατί αλλάζει χέρια η δικογραφία των στημένων αγώνων και ανατίθεται σε ειδικό εφέτη ανακριτή; Μήπως θέλουν να παρεμποδίσουν το έργο της δικαιοσύνης;

Θα προχωρήσει τελικά η κάθαρση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο; Τι θα κάνει το αρμόδιο Υπουργείο για να μην γίνει αυτό το μεγάλο κουκούλωμα,. Οι 35.000 κασέτες να απομαγνητοφωνηθούν και όσοι ακούγονται εκεί να πάνε στη δικαιοσύνη».

Η δευτερολογία του Γιώργου Νικητιάδη:

«Κατ’ αρχήν εκλαμβάνω ότι σέβεστε κι εσείς το αυτοδιοίκητο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ως εκ τούτου εμείς οφείλουμε τα δικαιοδοτικά όργανα του αθλητικού χώρου να τα σεβαστούμε και να δεχθούμε τις αποφάσεις τους. Η αθλητική δικαιοσύνη κάνει τη δική της δουλειά, η ποινική δικαιοσύνη κάνει τη δική της δουλειά. Το αν η αθλητική δικαιοσύνη δικαίωσε κάποιες ομάδες καλώς ή κακώς, αυτό είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται απολύτως με το σεβασμό που θέλουμε να διατηρήσουμε για το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Αν αυτό το αυτοδιοίκητο απαιτεί κάποιες «θυσίες», εμείς το καταλαβαίνουμε απολύτως, αλλά έτσι είναι τα πράγματα: όταν έχεις να διαλέξεις μεταξύ δύο καλών διαλέγεις το περισσότερο καλό γιατί αυτό θα σε εξυπηρετήσει καλύτερα. Χωρίς το αυτοδιοίκητο η UEFA ουδέποτε θα μας έδινε τους 42 φακέλους αυτούς με τους οποίους καταφέραμε να εντοπίσουμε ό,τι εντοπίσαμε μέχρι σήμερα.

Εμείς από την πλευρά μας εκείνο που κάναμε, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, είναι να διατηρήσουμε το πάγωμα κάθε επιχορήγησης σε οτιδήποτε σχετίζεται με αυτόν το χώρο, έως ότου ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Ούτε η Super League θα πάρει χρήματα και το ίδιο κάνουμε με όλους τους φορείς όπου μπορεί να παρέμβει και να ελέγξει το δημόσιο, ούτε η ΕΠΟ θα πάρει χρήματα αν δεν διασφαλιστεί ότι ο χώρος λειτουργεί με στοιχειώδεις κανόνες. Να σας υπενθυμίσω ότι ήμασταν εμείς που εμμέσως αλλά με σαφήνεια πείσαμε την ΕΠΟ ότι θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το πειθαρχικό της δίκαιο.

Μπορεί να μην είναι αρκετά τα μέτρα που λαμβάνονται μέχρι σήμερα, μπορεί να χρειάζονται πολύ περισσότερα. Μπορεί αν θέλετε, και σε αυτό θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι αυτός ο νομοθετικός κυκεώνας που υπάρχει να χρειάζεται κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις έτσι ώστε να είναι ξεκάθαρο το τοπίο και να ξέρει κάποιος ποιο είναι το όργανο που εκδικάζει την οποιαδήποτε απόφαση. Σε αυτό υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα. Παραμένει, όμως, πάντοτε το πρόβλημα του σεβασμού στο αυτοδιοίκητο που θέλουμε να το διατηρήσουμε πάση θυσία και υπό οποιεσδήποτε προϋποθέσεις.

Θα σας πω επίσης το εξής: όταν μια ομάδα υποβιβάζεται μπορεί κάποιοι παράγοντες να οδηγούνται στις φυλακές αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ομάδα χάνει την αίγλη της την αγωνιστική και ποδοσφαιρική. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι αγνοί φίλαθλοι δεν θα συνεχίσουν να ακολουθούν την ομάδα τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η ομάδα δεν μπορεί μετά από ένα – δύο χρόνια, εφ’ όσον πραγματικά είναι άξια, δεν θα ανέβει ξανά στην κατηγορία που ήταν. Αυτό δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας.

Δεν πρόκειται να αφήσουμε καμία υπόθεση στην τύχη της, σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της, θα σεβαστούμε απολύτως την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αλλά επ’ ουδενί δεν θα επιτρέψουμε οποιοδήποτε κουκούλωμα. Θα δείτε και τις επόμενες ημέρες τις εξελίξεις που θα υπάρχουν».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x