Champions League

Συγκλονίζει οπαδός της Λίβερπουλ για τα επεισόδια στο Παρίσι: «Ξαναέζησα το Χίλσμπορο!»

Ένας 50χρονος φίλος της Λίβερπουλ, που ήταν παρών στην τραγωδία του Χίλσμπορο, περιγράφει πώς αναβίωσε ο εφιάλτης του στον τελικό του Παρισιού.

Εφιαλτικές μνήμες από το παρελθόν, που είχε ο ίδιος πασχίσει να αποκλείσει από τη μνήμη του, ξύπνησε σε έναν επιζώντα της τραγωδίας του Χίλσμπορο ο τελικός του Champions League στο Παρίσι και όσα θλιβερά έγιναν έξω από το γήπεδο. Ο 50χρονος φίλος της Λίβερπουλ, Κέβιν Κάουλι, είχε ζήσει από κοντά όσα έγιναν στις 15 Απριλίου του 1989, όταν 97 ομοϊδεάτες του έχασαν τη ζωή τους σε θλιβερά γεγονότα στο περιθώριο αγώνα για τα ημιτελικά του Κυπέλλου.

«Είμαι και πάλι κομμάτια», δήλωσε στον Guardian με τρεμάμενη φωνή. «Μου πήρε χρόνια να ξεπεράσω το Χίλσμπορο και νιώθω σαν να το έζησα ξανά. Αυτά που έγιναν το Σάββατο ήταν τρομακτικά. Θέλω να μιλήσω για ό,τι έγινε, γιατί πέρασα πολλά χρόνια προσπαθώντας να αφήσω πίσω μου το Χίλσμπορο, αλλά ό,τι συνέβη στο Παρίσι με αναγκάζει να υποστώ ξανά το ίδιο», πρόσθεσε.

Ο ίδιος είχε αγοράσει ένα εισιτήριο αξίας 147 ευρώ μέσω της Λίβερπουλ και το απόγευμα του Σαββάτου, αρκετή ώρα πριν τη σέντρα, κίνησε για το «Σταντ ντε Φρανς» μαζί με έναν φίλο του. «Είδαμε πολλή κίνηση γύρω από το γήπεδο και σκεφτήκαμε πως θα είχαν βάλει ελέγχους σε εισιτήρια και τσάντες, όπως είχε συμβεί το 2019 στον τελικό της Μαδρίτης. Φτάσαμε εκεί μέσα από μια υπόγεια διάβαση, όπου η αστυνομία είχε στοιβάξει τους πάντες. Ο χώρος γινόταν όλο και πιο στενός. Εγώ μισώ τα πλήθη, δεν μπορώ να τα αντέξω. Έπρεπε, μαζί με άλλους φιλάθλους, να πηδήξουμε από έναν φράκτη γιατί ήταν όλο και πιο ασφυκτική η κατάσταση. Τότε φτάσαμε σε μία ακόμη υπόγεια διάβαση, όπου η αστυνομία είχε παρκάρει βαν κατά μήκος του δρόμου. Κι εκεί στριμωχτήκαμε ξανά», περιγράφει.

Ο 50χρονος φίλος της Λίβερπουλ χρειάστηκε να περιμένει περίπου δύο ώρες μέχρι να του δώσει πρόσβαση στο γήπεδο, αλλά με τη σειρά να μην προχωρά πήγε σε άλλη θύρα. Ο κόσμος άρχισε να γίνεται ανυπόμονος και δεν άργησε να εκτραχυνθεί η κατάσταση. «Ήταν σαν εμπόλεμη ζώνη. Κάποιοι γκρέμισαν τα κιγκλιδώματα και γίνονταν μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία. Μετά στο γήπεδο μέσα ανακοίνωσαν πως η σέντρα καθυστερεί λόγω αργοπορημένης προσέλευσης των φιλάθλων. Όλο αυτό μου θύμισε το Χίλσμπορο γιατί και τότε το έριξαν στους φιλάθλους. Το μόνο παρήγορο τώρα είναι πως όλα έγιναν μπροστά στα μάτια τόσων ΜΜΕ και με τα social media και τις κάμερες δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα», ανέφερε.

Ο Στιβ Ρόδεραμ, δήμαρχος του Λίβερπουλ, ήταν επίσης στο Χίλσμπορο και το Παρίσι. Κι ο ίδιος έζησε ανάλογη εμπειρία με τον 50χρονο φίλαθλο. Ίσως και ακόμη χειρότερη. «Μου έκλεψαν το κινητό, χρήματα, κάρτες, την ταυτότητα αλλά και το εισιτήριό μου. Υπήρχαν συμμορίες που δρούσαν εκεί, δεν έκλεψαν μόνο εμένα. Πολύς κόσμος έχασε κινητά και πορτοφόλια. Πήγα να το καταγγείλω στην αστυνομία και κάποιος αστυνομικός μού είπε ‘καλώς ήρθε στο Παρίσι’. Όταν κάποιος τους είπε πως είμαι ο δήμαρχος και τους έδειξε φωτογραφία, αμέσως με πήραν μέσα για να μου βγάλουν νέο εισιτήριο», ανέφερε.

Μάλιστα, ο ίδιος εξέφρασε παράπονα στον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν και όπως καταγγέλλει, εκείνος δεν... συγκινήθηκε ιδιαίτερα. «Του συστήθηκα ευγενικά και του είπα όσα είδα και τις ανησυχίες μου. Έδειχνε να είναι στον κόσμο του. Μου είπε ‘είχαμε μόνο τρεις μήνες για να οργανωθούμε, σκοτωθήκαμε για να γίνει αυτό το παιχνίδι κανονικά’ και εγώ του απάντησα ‘εμένα με ενδιαφέρει να μη σκοτωθεί κόσμος έξω από το γήπεδο’. Εκείνος έδειξε να θεωρεί πως ήμουν ασεβής απέναντί του. Εγώ δεν μπορούσα να πάω απλώς να καθίσω να δω το ματς, ανησυχούσα για ό,τι γινόταν έξω», είπε.

Κατέληξε δε αναφέροντας πως «… θα πρέπει να συγκεντρώσουμε στοιχεία, αποδείξεις, βίντεο και καταθέσεις. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξανασυμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον, αλλά και πως δεν θα γίνουν πάλι οι οπαδοί αποδιοπομπαίοι τράγοι, ούτε ότι οι υπεύθυνοι θα απαλλαγούν από τις ευθύνες τους».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x