Champions League

Άλλαξε τέσσερις προπονητές και σήκωσε τέσσερις ευρωπαϊκές κούπες η Τσέλσι

Όταν αλλάζει προπονητή, σηκώνει ευρωπαϊκό η Τσέλσι. Συνέβη με τον Τούχελ, έχει συμβεί και με άλλους τρεις.

Όταν βλέπεις να διώχνει προπονητή να τη φοβάσαι την Τσέλσι!

Οι Λονδρέζοι ανέτρεψαν φέτος τα προγνωστικά κατακτώντας το Champions League κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτι, ως αουτσάιντερ σε ένα σενάριο που θα έμοιαζε τρελό για κάποιους πριν από τέσσερις μήνες. Ο Τόμας Τούχελ διαδέχθηκε τον θρύλο του συλλόγου, Φρανκ Λάμπαρντ, τον περασμένο Ιανουάριο και οδήγησε τους «μπλε» στην κορυφή της Ευρώπης, αλλά δεν πρόκειται για την πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Έχουν προηγηθεί άλλες τρεις. Οι δύο με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, που αρέσκεται σε τέτοιους… πειραματισμούς, να είναι στα ηνία του συλλόγου. Αρχικά, τη σεζόν 1997-98, όταν δεν ήταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας στην ομάδα, η Τσέλσι ξεκίνησε με τον Ρουντ Γκούλιτ στον πάγκο της και την ολοκλήρωσε με τον Τζιανλούκα Βιάλι, που δεν είχε καν προλάβει να «κρεμάσει» τα παπούτσια του όταν ανέλαβε το τιμόνι της Τσέλσι, αλλά την οδήγησε στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων με το 1-0 επί της Στουτγκάρδης.

Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι της σεζόν 2011-12. Η Τσέλσι προσέλαβε τον Αντρέ Βίλας-Μπόας, θεωρώντας ότι είχε πάρει τον... νέο Μουρίνιο, αλλά η χρονιά δεν κύλησε ιδανικά με αποτέλεσμα ο Πορτογάλος να απολυθεί. Ο Ρομπέρτο Ντι Ματέο, ο οποίος ήταν ποδοσφαιριστής στους Λονδρέζους το 1997-98, στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω, διαδέχθηκε τον Βίλας-Μπόας και το φινάλε τη σεζόν βρήκε την ομάδα πρωταθλήτρια Ευρώπης, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Δεν το είχε καταφέρει με τον Μουρίνιο, με τον οποίο δεν πήγε καν σε τελικό, δεν το κατάφερε τη σεζόν 2007-08, έχοντας εξαιρετική ομάδα, καθώς έχασε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι, αλλά το σήκωσε με τον Ιταλό.

Ωστόσο, ο Αμπράμοβιτς, έχει δείξει ότι η υπομονή του εξαντλείται εύκολα με τους προπονητές και ίσως μοναδική εξαίρεση να είναι ο Μουρίνιο. Λίγους μήνες μετά την κατάκτηση του Champions League, o Ντι Ματέο κούνησε μαντήλι και ο Ράφα Μπενίτεθ βρέθηκε στη θέση του και οδήγησε την Τσέλσι στην κατάκτηση του Europa League, επικρατώντας 2-1 της Μπενφίκα.

Η Τσέλσι έχει κατακτήσει άλλα δύο ευρωπαϊκά, στα οποία, ωστόσο, δεν έκανε αλλαγή προπονητή. Τη σεζόν 1970-71, όταν και σήκωσε το πρώτο της, με τον Ντέβ Σέξτον, που έμεινε συνολικά επτά χρόνια (1967-74) στον πάγκο της να συνδέεται με το Κύπελλο Κυπελλούχων κόντρα στη Ρεάλ εκείνη τη σεζόν. Επιπλέον, το 2018-19 πήρε το Europa League νικώντας την Άρσεναλ στον τελικό του Europa League, έχοντας τον Μαουρίτσιο Σάρι στην τεχνική της ηγεσία. Ο Ιταλός είχε προσληφθεί στην αρχή της αγωνιστικής περιόδου, αντί του Αντόνιο Κόντε και το επόμενο καλοκαίρι ανέλαβε τη Γιουβέντους.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x