Europa League

Παρασκευάς Πολυχρονόπουλος: Ο… Έλληνας Ρέιντζερ, ο δίκαιος Τζέραρντ και η ζεστή Σεβίλλη

Η Ρέιντζερς διεκδικεί απόψε το τρόπαιο του Europa League και ο Παρασκευάς Πολυχρονόπουλος, ο Έλληνας που εργάζεται στο τεχνικό επιτελείο των Σκωτσέζων, μίλησε στο sport-fm.gr.

Ομάδες όπως η Μπαρτσελόνα, η Νάπολι, Σεβίλλη, η Αταλάντα, η Ντόρτμουντ και η Λειψία αποτελούσαν μερικά από τα φαβορί για την κατάκτηση του φετινού Europa League, ωστόσο καμία εξ αυτών δεν τα κατάφερε.

Κι αν η σπουδαία πορεία της Άιντραχτ Φρανκφούρτης δεν αποτέλεσε τόσο μεγάλη έκπληξη -με δεδομένο ότι το 2019 είχε φτάσει μέχρι τα ημιτελικά- εκείνη της Ρέιντζερς ξεχωρίζει.

Από το 2008 είχαν να παίξουν σε ευρωπαϊκό τελικό οι Σκωτσέζοι, που μεταξύ άλλων απέκλεισαν και τις δύο προαναφερθείσες γερμανικές ομάδες, καταγράφοντας συνολικά σκορ 6-4 (2-2, 4-2) ενάντια στους Βεστφαλούς και 3-2 (3-1, 0-1) κόντρα στους «κόκκινους ταύρους».



Οι «τζερς» λοιπόν θα διεκδικήσουν απόψε (22:00) τον πρώτο τους ευρωπαϊκό τίτλο μετά από ακριβώς 50 χρόνια και δεύτερο συνολικά στον τελικό της Σεβίλλης, με τον Παρασκευά Πολυχρονόπουλο να βρίσκεται στην αποστολή της ομάδας.

Πρόκειται για τον Έλληνα που εργάζεται από τη σεζόν 2016/17 στη Ρέιντζερς, αποτελώντας μέλος του τεχνικού επιτελείου του συλλόγου ως strength & conditioning coach - προπονητής ενδυνάμωσης, στα ελληνικά, αν και είναι πιο περίπλοκο απ' ό,τι ακούγεται!

Γεννημένος και μεγαλωμένος στον Πειραιά, ασχολήθηκε, όπως μετέφερε στο sport-fm.gr και τον Γιάννη Πολιά μιλώντας από την Ανδαλουσία, με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό και συγκεκριμένα με την κολύμβηση από μικρή ηλικία.

Όπως λέει «προσπάθησα παράλληλα να ασχοληθώ και με άλλα αθλήματα, μεταξύ των οποίων και το ποδόσφαιρο. Μετά το πέρας των σπουδών μου στα ΤΕΦΑΑ, προσπάθησα να ακολουθήσω επαγγελματική σταδιοδρομία στον χώρο του ποδοσφαίρου ως γυμναστής.

Πήρα την απόφαση να κάνω μεταπτυχιακές σπουδές σε κάτι πιο εξειδικευμένο στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, πάνω στον τομέα του Strength & Conditioning. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου, υπήρξε η δυνατότητα για πρακτική άσκηση στον σύλλογο της Χιμπέρνιαν, ο οποίος αγωνιζόταν στη Β' κατηγορία εκείνη την περίοδο. Ακολούθως μου έγινε πρόταση από τη Ρέιντζερς και έκτοτε δουλεύω εκεί».


Παρασκευάς Πολυχρόνοπουλος: Συνέντευξη στο sport-fm.gr

Ο ρόλος του Έλληνα προπονητή στην σκωτσέζικη ομάδα αφορά τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των ποδοσφαιριστών μέσω διαφόρων προγραμμάτων στο γυμναστήριο. Με δικά του λόγια, «οι κύριοι στόχοι είναι αφενός η ελαχιστοποίηση του ενδεχόμενου μυϊκών τραυματισμών και αφετέρου η μεγιστοποίηση της αθλητικής επίδοσης μέσω εξειδικευμένων προγραμμάτων. Ο συγκεκριμένος ρόλος είναι διαδεδομένος σε συλλόγους και οργανισμούς στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στην Ελλάδα, ίσως λόγω διαφορετικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας, δεν γνωρίζω να υπάρχει επίσημα ο συγκεκριμένος ρόλος. Προφανώς, μέρος των καθηκόντων θα πραγματοποιούνται από τους αντίστοιχους γυμναστές στις ελληνικές ομάδες».


Ασφαλώς, δουλεύοντας όλα αυτά τα χρόνια στο "Ibrox", ο Παρασκευάς Πολυχρονόπουλος είχε την τιμή να συνεργαστεί και με τον τεράστιο Στίβεν Τζέραρντ. Έναν προπονητή αυστηρό, αλλά δίκαιο κατά τα λεγόμενά του. «Η συνεργασία μου με τον Τζέραρντ ήταν εξαιρετική στο διάστημα των 3,5 χρόνων που βρισκόταν στο σύλλογο. Σαν προπονητής, πάντα απαιτεί από τους παίχτες και το επιτελείο του τα υψηλότερα στάνταρ. Η αποχώρησή του τον περασμένο Νοέμβριο δεν μπορώ να πω ότι προκάλεσε προβληματισμό, δεδομένου ότι η πρόσληψη του καινούργιου προπονητή (σ.σ. Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ) έγινε γρήγορα».

Παρασκευάς Πολυχρόνοπουλος: Συνέντευξη στο sport-fm.gr

Ο Έλληνας προπονητής είδε τη Ρέιντζερς να επανέρχεται σταδιακά στην κορυφή και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, μετά την περιπέτεια των μικρότερων κατηγοριών μεταξύ 2012 και 2016. Μετά την κατάκτηση του τίτλου την προηγούμενη σεζόν, οι «τζερς» έφτασαν φέτος σε ευρωπαϊκό τελικό, διαψεύδοντας κάθε προγνωστικό.

Ερωτηθείς για την τεράστια βελτίωση της ομάδας, ο Παρασκευάς αποκρίθηκε πως «τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο σύλλογος έδωσε πολύ μεγάλη βάση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, με αποκορύφωμα την φετινή σεζόν. Τα κυριότερα σημεία που βοήθησαν την πορεία αυτή είναι το κύριο γκρουπ παιχτών το οποίο είναι μαζί τα τέσσερα αυτά χρόνια, καθώς και οι εμπειρίες που έχουν αποκομίσει σχετικά με το διαφορετικό στυλ παιχνιδιού και αγωνιστική επιβάρυνση στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Παρασκευάς Πολυχρόνοπουλος: Συνέντευξη στο sport-fm.gr

Από τη Δευτέρα (16/05), βρίσκεται στην Ανδαλουσία μαζί με την αποστολή των «τζερς», με στόχο φυσικά να επιστρέψει στην Γλασκόβη θριαμβευτής. Όσο για τη Σεβίλλη; «Από το λίγο που πρόλαβα να δω είναι μια πολύ ωραία πόλη, με χαρακτήρα κοντά στον ελληνικό. Αυτές τις μέρες έχει παρά πολύ ζέστη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και κατά την διάρκεια του παιχνιδιού».

Μεγάλες οι διαφορές με τη ζωή στην Σκωτία, για την οποία σχολίασε πως «είναι σχετικά ήρεμη. Σαφώς η μεγαλύτερη διαφορά με την Ελλάδα είναι ο καιρός, αλλά συνηθίζεται στο τέλος. Μεγαλύτερη εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι την περίοδο του καλοκαιριού, η δύση του ηλίου ξεκινάει στις 10:00-10:30 το βράδυ περίπου, και γύρω στις 4:30 το επόμενο πρωί είναι μέρα»!

Αναφορικά με το αν θα ήθελε να δουλέψει ποτέ στη χώρα μας και σε κάποιον ελληνικό σύλλογο, ο Πειραιώτης κόουτς τόνισε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Αλλά αυτή την στιγμή είμαι πλήρως αφοσιωμένος στη Ρέιντζερς, με στόχο στο τέλος αυτής της εβδομάδας να έχουμε κατακτήσει δύο τρόπαια, Europa League και Κύπελλο, καθώς και να συμμετέχουμε ξανά στους ομίλους του Champions League από την επόμενη σεζόν. Το κλίμα στην ομάδα είναι πολύ θετικό, όλοι μας πιστεύουμε στις δυνατότητές της για την κατάκτηση του τροπαίου».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x