Αγγλία

Ο Μίχελς, ο Κρόιφ, ο Σάκι, ο Πεπ και ο άγνωστος μέντορας που επηρέασε τον Κλοπ!

Πως φτάσαμε μέσα από τις τεράστιες φυσιογνωμίες του παρελθόντος στη πιο χαοτική μορφή του σήμερα μέσω του Γερμανού τεχνικού των "Ρεντς".

Από το "Total Football" των Ολλανδών στην back to back πρωταθλήτρια Ευρώπης Μίλαν και από τη Μπαρτσελόνα του Κρόιφ, σε αυτήν του Γκουαρδιολα και από εκεί στη Σίτι αλλά κυρίως στις... heavy metal "μπάντες" του Κλοπ.

Το England365 σας εύχεται χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα τη στιγμή που ενώνει το παζλ μιας από τις πιο γνωστές τακτικές του ποδοσφαίρου, το Counter-Press.

Πως φτάσαμε μέσα από τις τεράστιες φυσιογνωμίες του παρελθόντος στη πιο χαοτική μορφή του σήμερα μέσω του Γερμανού τεχνικού των "Ρεντς".

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η πλειοψηφία των προπονητών απαιτεί από τους παίκτες τον απόλυτο έλεγχο. Κάποιοι μέσω της κατοχής, άλλοι μέσω της μαζικής άμυνας. Τι γίνεται όμως όταν χάνεται κάθε έλεγχος και επικρατεί το χάος; Τότε έχουμε...Gegenpress!

Τα ερεθίσματα, οι ιδέες του Πεπ Γκουαρδιολα και η προέλευση αυτών είναι λίγο-πολύ γνωστά. Ο -κατά πολλούς- καλύτερος προπονητής της γενιάς του και ένας από τους καλύτερους όλων των εποχών είναι βαθιά επηρεασμένος από το Ολλανδικό μοντέλο και πιο συγκεκριμένα από τον Γιόχαν Κρόιφ. Ο τρόπος που οι ομάδες του πρεσάρουν είναι εφάμιλλος με αυτόν του Κλοπ. Λίγοι όμως γνωρίζουν τον Βόλφγκανγκ Φρανκ, τον μέντορα του Γερμανού προπονητή της Λίβερπουλ που, ουσιαστικά, "φύτρωσε" της ρίζες της φιλοσοφίας του. Ο Φρανκ ως προπονητής της Μάιντζ, με βάση τις τακτικές του Αρίγκο Σάκι έφερε επαναστατικές ιδέες αλλάζοντας όχι μόνο τη λειτουργία του οργανισμού Μάιντζ αλλά και ολόκληρου του Γερμανικού ποδοσφαίρου. Έτσι ο Κλοπ βρίσκει τον μέντορα του όντας ακόμα παίκτης στην ομάδα της Μάιντζ. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Η τακτική του pressing εμφανίζεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του '30. Σε τοπ επίπεδο όμως η πρώτη φορά που ευδοκιμεί, είναι στις αρχές της δεκαετίας του ' 70 με την Φέγενορντ του Αυστριακού τεχνικού Έρνστ Χάπελ. Την ίδια δεκαετία, η Ολλανδία του Ρίνους Μίχελς θα πάει πολλά βήματα παραπέρα, εφαρμόζοντας ασφυκτικό πρέσινγκ, παίζοντας ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Εξ ου και η ονομασία "Total Football". Μάλιστα, ο ίδιος ο Ρίνους Μίχελς είχε πει πως η ονομασία που ταίριαζε καλύτερα στο στυλ που έπαιζε η ομάδα του ήταν το "Total Pressing", συμπληρώνοντας πως για να έχει επιτυχία η συγκεκριμένη τακτική η ομάδα χρειάζεται 3 με 4 από τους καλύτερους παίκτες στο κόσμο.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο england365.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x