Ισπανία

Ξόρκισε την κατάρα και στέφθηκε Κυπελλούχος μετά από 40 χρόνια η Αθλέτικ Μπιλμπάο!

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο λύγισε με 4-2 στα πέναλτι τη μαχητική Μαγιόρκα μετά από 1-1 σε 120 λεπτά αγώνα και κατέκτησε ξανά το Κύπελλο Ισπανίας, μετά από τέσσερις δεκαετίες!

Ξόρκισε την… κατάρα η Αθλέτικ Μπιλμπάο και κατέκτησε το Copa del Rey!

Μετά από 40 ολόκληρα χρόνια και έξι διαδοχικούς χαμένους τελικούς, οι Βάσκοι πανηγύρισαν το 24ο Κύπελλο Ισπανίας της ιστορίας τους, επικρατώντας με 4-2 στα πέναλτι της μαχητικής Μαγιόρκα μετά από το 1-1 σε 120 αγωνιστικά λεπτά στο «Estadio de La Cartuja» της Σεβίλλης!

Η ομάδα του Χαβιέρ Αγκίρε προηγήθηκε με τον Ροντρίγκεθ στο 21' για να έρθει η απάντηση από τα «λιοντάρια» στο 50' με πανέμορφο τέρμα του Σάνθετ για το 1-1. Οι Βάσκοι ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα, ωστόσο χρειάστηκε να σηκώσουν το τρόπαιο μέσω της ψυχοφθόρου διαδικασίας των πέναλτι, με τον Ερνέστο Βαλβέρδε να πανηγυρίζει τον δεύτερο τίτλο του με την αγαπημένη του Αθλέτικ, έπειτα από το Σούπερ Καπ της σεζόν 2015/16!

Το ματς:


Αναγνωριστικά ήταν τα πρώτα λεπτά του τελικού, με την Αθλέτικ Μπιλμπάο να έχει την κυκλοφορία της μπάλας και μια μικρή υπεροχή, χωρίς ωστόσο κάτι το ιδιαίτερο. Μετά το νωθρό και… ακίνδυνο πρώτο τέταρτο, ήρθε η πρώτη καλή στιγμή στο ματς.



Συγκεκριμένα, στο 16’, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε απείλησε με το σουτ του Γκαλαρέτα που έβγαλε δύσκολα σε κόρνερ ο Γκρέιθ, ενώ, δύο λεπτά αργότερα σε μια φάση «καρμπόν», το σουτ του 30χρονου μέσου βρήκε σε σώματα αμυντικών.

Στο 19ο λεπτό, ήταν η σειρά της Μαγιόρκα να κάνει αισθητή την παρουσία της για πρώτη φορά στο ματς, με τον Μουρίτσι να εκμεταλλεύεται το λάθος του Νίκο Γουίλιμαμς στον χώρο του κέντρου, να κουβαλάει την μπάλα και να εξαπολύει το σουτ με τον κίπερ της Αθλέτικ να βγάζει δύσκολα. Τελικώς, δύο λεπτά αργότερα, οι νησιώτες ευτύχησαν να ανοίξουν το σκορ σε φάση διαρκείας έπειτα από κόρνερ, με το υπέροχο πλασέ του Ροντρίγκεθ να κάνει το 0-1!



Τέρμα που δεν άλλαξε την εικόνα του ματς, αφού οι Βάσκοι συνέχισαν να έχουν τον πρώτο λόγο στην κυκλοφορία της μπάλας με την Μαγιόρκα να περιμένει υπομονετικά στο δικό της μισό. Όσο περνούσε η ώρα, η Αθλέτικ ανέβαζε «στροφές», δημιουργώντας επικίνδυνες στιγμές μπροστά από την αντίπαλη εστία. Στο 31’, το σουτ του Γκουρουθέτα έβγαλε δύσκολα ο Γκρέιθ, ενώ στο 39’, ο Νίκο Γουίλιαμς βρήκε δίχτυα, όμως το γκολ ακυρώθηκε ως οφσάιντ.

Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, η Αθλέτικ είχε δύο τεράστιες στιγμές, με τον Γκαλαρέτα στο 45+1’ να βγάζει τρομερή κάθετη στον Νίκο Γουίλιαμς, ο οποίος από κοντά και αρκετά πλάγια θέση βρήκε την εξωτερική πλευρά των διχτύων, ενώ, δευτερόλεπτα αργότερα, το δυνατό συρτό σουτ του Γκουρουθέτα από το ημικύκλιο της περιοχής πέρασε ελάχιστα άουτ.



Πριν καν συμπληρωθεί ένα λεπτό αγώνα στο δεύτερο 45λεπτο, η Μαγιόρκα «άγγιξε» το 2-0! Συγκεκριμένα, στα 15 δευτερόλεπτα μετά τη σέντρα, η ομάδα του Χαβιέρ Αγκίρε βγήκε στον αιφνιδιασμό, με τον Αγκιρεθαμπάλα να πέφτει εντυπωσιακά στην αριστερή γωνία του, βγάζοντας το τετ-α-τετ του Λάριν!

Τελικώς, ότι δεν μπόρεσαν να κάνουν οι φιλοξενούμενοι, πέτυχε η Αθλέτικ Μπιλμπάο πέντε λεπτά αργότερα, όταν μετά από κλέψιμο της μπάλας στον χώρο της μεσαίας γραμμής, ο Νίκο Γουίλιαμς με μαγική κάθετη πάσα βρήκε τον Σανθέτ στην περιοχή, ο οποίος με πανέμορφο πλασέ από πλεονεκτική θέση έκανε το 1-1!




Στο 53', η Μαγιόρκα από το... πουθενά πήγε να πάρει εκ νέου το προβάδισμα, όταν στην προσπάθεια του Μουρίτσι να προλάβει την μπάλα μην βγει άουτ, έκανε το γύρισμα στην αντίπαλη περιοχή, η μπάλα πήρε περίεργη τροχιά και σταμάτησε στο πίσω δοκάρι! Έξι λεπτά μετά, ο Νίκο Γουίλιαμς απείλησε για τα «λιοντάρια», με τους «πειρατές» από τη δική τους πλευρά να απαντούν με το άτσαλο τελείωμα του Σάντσεθ στο 67' από πλεονεκτική θέση.



Οι Βάσκοι συνέχισαν να ψάχνουν το γκολ της ανατροπής, απειλώντας ξανά στο 72' με την όμορφη γυριστή κεφαλιά του Γκουρουθέτα στο πρώτο δοκάρι μετά από εκτέλεση κόρνερ. Στο 76', ο Ράντονιντς έκανε αισθητή την παρουσία της Μαγιόρκα στο άλλο μισό το γηπέδου, ενώ, δύο λεπτά αργότερα, το καλό μακρινό σουτ από τον Βέσγκα, μπλόκαρε σταθερά ο κίπερ των φιλοξενούμενων. Όσο περνούσε η ώρα, η Αθλέτικ έδειχνε πως θέλει να τελειώσει την υπόθεση τίτλος στο 90λεπτο, με τη Μαγιόρκα από τη δική της πλευρά, να αμύνεται στο δικό της 1/3, περιμένοντας τον χρόνο να κυλήσει. Στις καθυστερήσεις του αγώνα, το σύνολο του Ερνέστο Βαλβέρδε έφτασε πολύ κοντά στο 2-1, με το μακρινό και δυνατό σουτ του Βίβιαν να παίρνει περίεργα φάλτσα και να αιφνιδιάζει τον Γκρέιθ, ο οποίος έβγαλε πάντως απομάκρυνε όπως-όπως. ΄

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα

Κάπως έτσι, το σφύριγμα της λήξης του 90λέπτου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες (1-1), με τον μεγάλο τελικό να οδηγείται στην ημίωρη παράταση. Στο πρώτο 15λεπτο, ο ρυθμός δεν ήταν καθόλου καλός, καθώς, λίγο η κούραση λίγο οι δύο διακοπές λόγω τραυματισμών, δεν επέτρεψαν να αποκτήσει τέμπο το ματς. Μοναδικές στιγμές, ήταν εκείνες του Μουνιαίν, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή με την έναρξη της παράτασης, στο 93' με γυριστό σουτ και στο 102' με την εξαιρετική εκτέλεση φάουλ του Ισπανού μεσοεπιθετικού να περνάει ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι.

Αθλέτικ Μπιλμπάο-Μαγιόρκα


Παρόμοιο το σκηνικό και στο δεύτερο 15λεπτο της παράτασης, εκεί όπου αμφότερες οι ομάδες έδειχναν να συμβιβάζονται σιγά-σιγά με την ιδέα των πέναλτι, μιας και ανάσες και τρεξίματα δεν υπήρχαν. Ακόμα και έτσι όμως, η κάθε μία ομάδα είχε από μια τεράστια ευκαιρία να «κλέψει» στο φινάλε τη νίκη. Αρχικώς, στο 112', η Αθλέτικ Μπιλμπάο έχασε ανεπανάληπτη ευκαιρία, όταν μετά από γύρισμα του Ντε Μάρκος, ο Νίκο Γουίλιαμς πλάσαρε εξ επαφής με τον Μαφέο να κάνει σωτήριο τάκλιν! Ένα λεπτό αργότερα, ο Μουρίτσι «απάντησε» για τη Μαγιόρκα με πολύ δύσκολη κεφαλιά, την οποία και έδιωξε με υπερένταση ο Αγκιρεθαμπάλα!




Το αποτέλεσμα δεν άλλαξε, με τον τελικό να πηγαίνει στα πέναλτι, εκεί όπου η Αθλέτικ Μπιλμπάο επικράτησε με 4-2, αφού, ο Αγκιρεθαμπάλα έβγαλε το δεύτερο πέναλτι της Μαγιόρκα που εκτέλεσε ο Μορλάνες, ενώ, μοιραίος ήταν και ο Ράντονιτς που έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία.


Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x