Euro 2024

Κοίτα τι έκανες στο Euro (Vol. 2)

Η φάση των ομίλων τελείωσε, τα ζευγάρια των «16» βγήκαν και το sport-fm.gr παραδίδει τους ελέγχους προόδου (και μη) στους 24 συμμετέχοντες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Euro: Κοίτα τι έκανες

Του Βάιου Τσούτσικα

Αλήθεια είναι ότι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, όσοι δηλαδή είχαμε συνηθίσει τελικές φάσεις με λιγότερες συμμετέχουσες ομάδες είχαμε στο νου μας και ότι στο φινάλε της φάσης των ομίλων υπήρχε τουλάχιστον ένας που την πάταγε χοντρά. Το 2012 «χαιρέτησαν» νωρίς η Ολλανδία και η Κροατία. Στο Euro του 2008 είχε αποκλειστεί από τους ομίλους η Γαλλία. Το 2004 την είχαν «πατήσει» και η Ισπανία και η Ιταλία και η Κροατία, ενώ το 2000 αποκλείστηκαν στον ίδιο όμιλο Γερμανοί και Άγγλοι. Αλήθεια, επίσης, είναι πώς στο Ευρωπαϊκό της Γαλλίας, όταν οι συμμετέχουσες ομάδες έγιναν 24 για πρώτη φορά κανένας μεγάλος δεν είχε εγκαταλείψει τη μάχη νωρίς. Στο ραντεβού της Γαλλίας, βέβαια, έλειπε από την αρχή η Ολλανδία…

Από αυτήν την άποψη, λοιπόν, τα νοκ άουτ αρχίζουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Τα φαβορί είναι όλα στις θέσεις τους, οι συγκινήσεις μπροστά και περιμένουν. Για τα νοκ άουτ (που έρχονται), όμως, θα μιλήσουμε μετά. Τώρα είναι η ώρα του απολογισμού.

Euro: Κοίτα τι έκανες

Α’ Όμιλος: Ιταλία, χωρίς αντίπαλο


Η άνεση και το στυλ με το οποίο εξασφάλισε την πρόκρισή της η Ιταλία ξενίζει. Δεν υπήρχε σασπένς, δεν υπήρχε ισοπαλία, δεν υπήρχε ένα 0-0 στα τρία της ματς. Το σύνολο του Μαντσίνι πέρασε πάνω από τον ανταγωνισμό σαν οδοστρωτήρας κι έδωσε ραντεβού με τα (πολύ) δυσκολότερα στα νοκ άουτ. Το πιο ανησυχητικό για τους αντιπάλους της Ιταλίας είναι το ότι όσα έκανε τα έκανε με τον Βεράτι να παίζει μόνο στο διαδικαστικού χαρακτήρα τελευταίο παιχνίδι του ομίλου. Το ανησυχητικό για την Ιταλία είναι ότι μοιάζει να μη ζορίστηκε ιδιαίτερα στα τρία ματς του δικού της ομίλου. Παραμένει ερώτημα η αντίδραση της ομάδας αν δεχτεί πρώτη γκολ σε ματς.

Στον αντίποδα, η Τουρκία πήγε στο Euro με όνειρα χίλια και έφυγε με την ουρά στα σκέλια. Μεταξύ των εξυπηρετήσεων της ομάδας του Γκιουνές ήταν και οι δύο προσφορές σε Ουαλία και Ελβετία: έχασαν από την παρέα του Μπέιλ, έχασαν και από αυτή του Σακίρι και έστειλαν τους αντίπαλούς τους χέρι – χέρι στους «16». Αδιαμφισβήτητα τεράστια η αποτυχία των γειτόνων μας οι οποίοι έμειναν πίσω από αντιπάλους που, λογικά, δεν έχουν πολύ μέλλον στη διοργάνωση.

Euro: Κοίτα τι έκανες

Β’ Όμιλος: Ένα ημίχρονο κι ένα ματς


Και φυσικά η αναφορά στα τεκταινόμενα του ομίλου γίνεται με επίκεντρο το γκάζι που πάτησε η Δανία από την ώρα που ξαναμπήκε στο γήπεδο μετά το πατατράκ με τον Έρικσεν. Οι Δανοί έκαναν τρομερό πρώτο ημίχρονο με το Βέλγιο, το οποίο μπορεί να μην τους έδωσε ούτε βαθμό – ελέω Ντε Μπρόινε – τους φόρτισε, όμως, τις μπαταρίες σε ψυχολογικό επίπεδο. Γι’ αυτό και μπήκαν με φόρα και τελείωσαν με ακόμα περισσότερη τέτοια τον «τελικό» πρόκρισης με τη Ρωσία. Τη διέλυσαν με 4-1 και την έστειλαν σπίτι της, παίρνοντας την πρόκριση. Πολλή φρεσκάδα, ωραία μπάλα, καλός ρυθμός. Γενικά, η Δανία θα είναι κακός μπελάς από εδώ και στο εξής.

Το Βέλγιο ακολουθεί πορεία Ιταλίας. Πέρασε με διαδικαστικό σχεδόν τρόπο από τον όμιλο και ετοιμάζεται τώρα για τα πολύ δυσκολότερα. Μόνη διαφορά με τη σκουάντρα ατζούρα είναι ότι οι Βέλγοι και ζορίστηκαν (κόντρα στη Δανία) και αντέδρασαν όταν βρέθηκαν πίσω στο σκορ. Παραμένουν ένα από τα φαβορί για τον τίτλο και όσο κερδίζει λεπτά συμμετοχής ο Ντε Μπρόινε γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνοι. Για τους άλλους δύο του ομίλου μπορείς να πεις λίγα πράγματα: οι Φινλανδοί αποδείχθηκαν πολύ τίμιοι και ξεψάρωτοι στην πρώτη τους συμμετοχή και θα μπορούσαν να προχωρήσουν αν δεν έχαναν από τη Ρωσία. Μία από τις πιο αφελείς ομάδες, δηλαδή, που εμφανίστηκαν στο τρέχον Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Η αμυντική λειτουργία της Ρωσίας πρέπει να διδάσκεται ως παράδειγμα προς αποφυγή στις σχολές προπονητικής.

Euro: Κοίτα τι έκανες

Γ’ Όμιλος: Στους ρυθμούς του Τζίνι


Ουσιαστική αντίσταση στα ματς του ομίλου της η Ολλανδία δεν μπορούσε να συναντήσει. Μπορεί να βρήκε λίγους μπελάδες μετά το 2-0 κόντρα στους Ουκρανούς αλλά… Ούτε η Αυστρία ούτε η Βόρεια Μακεδονία μπορούσαν να τεστάρουν γερά τους «οράνιε». Η τελευταία, δε, μπορεί για πλάκα να διεκδικήσει και να κερδίσει τον τίτλο της χειρότερης ομάδας του τουρνουά. Το θέμα είναι πόσο τη βοήθησαν να λύσει τα αγωνιστικά της θέματα. Θέματα που έχουν να κάνουν και με την ανασταλτική τους λειτουργία και με τη σύνθεση της επιθετικής τους γραμμής. Ο Μάλεν μοιάζει να κερδίζει τη μάχη από τον Βέργκχορστ την ώρα που ο Ντε Γιονγκ απουσιάζει τραυματίας. Εκεί που μοιάζουν λυμένα όλα είναι στα χαφ: με τον Βαϊνάλντουμ όχι μόνο να γουστάρει αλλά να ανταποκρίνεται κιόλας στο ρόλο του ελεύθερου δημιουργού η Ολλανδία κέρδισε μια ακόμα σημαντική απειλή για τις αντίπαλες άμυνες. Η Αυστρία που κέρδισε το μπρα ντε φερ για τη 2η θέση και η Ουκρανία που κέρδισε την ύστατη στιγμή μια θέση στους «16» πιθανότατα έχουν ένα ακόμα ματς στη διοργάνωση. Από τους δύο, μάλιστα, οι Ουκρανοί πρόσφεραν πιο όμορφα παιχνίδια στο κοινό και ας τερμάτισαν με 3 βαθμούς στον όμιλο.

Euro: Κοίτα τι έκανες

Δ’ Όμιλος: Πολλή κούραση, ρε παιδί μου


Μπορεί να είναι και ο όμιλος με τα πιο δύσκολα στην παρακολούθηση παιχνίδια. Η Αγγλία πάει με το χειρόφρενο σηκωμένο. Οι Κροάτες μοιάζουν είτε βαριεστημένοι είτε κουρασμένοι. Οι Τσέχοι όσο τίμια και να προσπαθούν, όσα συγχαρητήρια και να αξίζουν για την πρόκριση στους «16» δεν μπορούν παρά να υστερούν στο μυαλό όλων συγκρινόμενοι με τις ομάδες που παρέταξαν σε μεγάλα τουρνουά του παρελθόντος. Οι Σκωτσέζοι έπαιξαν τον τελικό τους νωρίς. Μετά την ήττα από την Τσεχία στην πρεμιέρα πήραν αγκαλιά τον τίτλο του θύματος και δεν τον άφησαν από τα χέρια τους.

Βέβαια οι συγκινήσεις είναι μπροστά: οι Άγγλοι υποδέχονται τους Γερμανούς και συναντούν όλα τους τα ποδοσφαιρικά συμπλέγματα μαζί. Από την άλλη πλευρά, πόσο σίγουροι είμαστε για το ότι οι Κροάτες θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μπλαζέ και νωθροί; Για τους Τσέχους ο ορίζοντας μοιάζει κοντινός…

Euro: Κοίτα τι έκανες

Ε’ Όμιλος: Φτου, ξελευτερία


Υπό τον τίτλο αυτόν μπορεί να μιλήσει κάποιος άνετα για την ποδοσφαιρική συνταγή που οδήγησε τη Σουηδία στους «16» του Euro. Και μάλιστα από την πρώτη θέση με συγκομιδή 7 βαθμών. Άμυνα, μακρινές μπαλιές και Φόρσμπεργκ. Δεν έβγαλαν καλή εικόνα στα τρία τους ματς οι Σουηδοί αλλά πέρασαν. Και ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί στις ευκαιρίες που δημιούργησαν από τους δεύτερους του ομίλου Ισπανούς. Πάσα, πάσα, πάσα, πάσα… Αν δεν υπήρχε το παιχνίδι με τη Σλοβακία που λύγισε νωρίς η εικόνα της ομάδας του Ενρίκε μόνο προβληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο Μοράτα παίζει φορτωμένος με άγχος, ο Μορένο νιώθει έξω από τα νερά του. Όσο και να δηλώνει ο ομοσπονδιακός προπονητής της Ισπανίας ότι η ομάδα του έρχεται με φόρα η Ισπανία δεν ψαρώνει κανέναν. Αυτός ο όμιλος ήταν ο δεύτερος που έδωσε μόλις 2 ομάδες στους «16». Και αυτό διότι οι Σλοβάκοι έφαγαν όσα χρειαζόταν για να μην έχουν καμία ελπίδα πρόκρισης και οι Πολωνοί είδαν τον Λεβαντόφσκι να ξυπνά αργά. Ο πραγματικός «Λέβα» μπήκε στο γήπεδο μόλις η Σουηδία είχε κάνει το 2-0. Η επιστροφή και η προσπάθεια για ολική ανατροπή όσο συγκινητική και να ήταν έμοιαζε – και αποδείχθηκε – καταδικασμένη σε αποτυχία.

Euro: Κοίτα τι έκανες

ΣΤ’ Όμιλος: Σαν τρενάκι του λούνα παρκ


Οι Πορτογάλοι απογοητεύουν για αρκετή ώρα κόντρα στους Ούγγρους μέχρι να φτάσουν στο εμφατικό 3-0 από το 84’ και μετά. Ακολούθως φεύγουν φορτωμένοι με 4 τεμάχια σε ματς που προηγήθηκαν απέναντι στη Γερμανία. Αυτοί, με τη σειρά τους, χάνουν, παίζοντας καλύτερα από το 60’ και μετά, από τους Γάλλους, μετά διαλύουν την Πορτογαλία και φτάνουν να παίζουν την πρόκρισή τους εντός έδρας με την Ουγγαρία. Ακόμα και οι Γάλλοι εκεί που έλεγες τώρα θα κάνουν το μπραφ και θα… εξαφανιστούν από τον ορίζοντα του αντιπάλου τους έβλεπες να τραβάνε χειρόφρενο. Και οι τρεις, πάντως, μπορούν να φύγουν από την Αγγλία πρωταθλητές: οι Γάλλοι έχουν το καλύτερο ρόστερ, οι Γερμανοί έχουν μάθει να επιβιώνουν και να θριαμβεύουν σε όλα τα μεγάλα τουρνουά και οι Πορτογάλοι έχουν τη συνταγή του Σάντος και μαζί τον κορυφαίο παίκτη του πλανήτη…

Η τελική 8άδα

Ενόψει του τρίτου σταδίου ελέγχου – και χωρίς ιδιαίτερα επιχειρήματα – κάνουμε και την πρόβλεψη για τα πρώτα νοκ άουτ ζευγάρια του φετινού Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Βέλγιο – Πορτογαλία: Περνά ο Σάντος, σκοράρει (με πέναλτι) ο Ρονάλντο.
Ιταλία – Αυστρία: Εύκολα οι Ιταλοί. Σαν να πίνουν ένα ποτήρι νερό.
Γαλλία – Ελβετία: Γαλλία στους «8» χωρίς ιδιαίτερο σασπένς.
Κροατία – Ισπανία: Περνούν οι Κροάτες και ο Λουίς Ενρίκε δηλώνει ότι η Ισπανία θα είναι καλή στο μουντιάλ. Εναλλακτικό σενάριο: η Κροατία τελειώνει με 8 παίκτες λόγω καρτών και περνά η Ισπανία.
Σουηδία – Ουκρανία: Περνά η Ουκρανία με πρωταγωνιστή τον Γιάρεμτσουκ.
Αγγλία – Γερμανία: Οι Άγγλοι τιμούν τον Γκλεν Ουόντλ πριν τη σέντρα αλλά προκρίνονται πριν τα πέναλτι σε ματς – ροντέο.
Ολλανδία – Τσεχία: Εύκολα και με σκορ οι Ολλανδοί. 3-1, 3-0.
Ουαλία – Δανία: Δανία ημίχρονο, Δανία τελικό.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x