Euro 2024

Η Ισπανία είχε… φούρια, η Πολωνία είχε Λέβα!

Μετά από ένα όμορφο και γεμάτο φάσεις παιχνίδι, Ισπανία και Πολωνία αναδείχθηκαν ισόπαλες 1-1 και πλέον θα τα δώσουν όλα την τελευταία αγωνιστική για την πρόκριση στους «16»!

Μπορεί η Ισπανία να έδειχνε πιο επικίνδυνη στο παιχνίδι, ωστόσο το χαμένο πέναλτι του Μορένο και ο μαγικός Λεβαντόφσκι της Πολωνίας έδωσαν από έναν βαθμό στις δύο ομάδες (1-1), κάτι που σημαίνει ότι οι προκρίσεις στους «16» για τον 5ο όμιλο θα κριθούν στην τελευταία κρίσιμη αγωνιστική!

Αυτό σημαίνει ότι τόσο το σύνολο του Λουίς Ενρίκε όσο και του Πάολο Σόουζα, θα πρέπει να κερδίσουν τις Σλοβακία και Σουηδία αντίστοιχα, αφού σε περίπτωση που ηττηθούν αποχαιρετούν οριστικά την διοργάνωση.

Στο μυαλό των κόουτς: Ο Λουίς Ενρίκε επέλεξε το 4-3-3 και τον Σιμόν κάτω από τα δοκάρια. Μπροστά τους τετράδα στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά οι Μ. Γιορέντε, Λαπόρτ, Π. Τόρες, και Άλμπα, ενώ η τριάδα στα χαφ ήταν οι Ρόδρι, Πέδρι και Κόκε. Μοναδικός προωθημένος αγωνίστηκε ο Μοράτα, με τους Μορένο και Όλμο να βρίσκονται στα εξτρέμ.

Από την άλλη, ο Πάουλο Σόουζα ξεκίνησε με 3-4-2-1, τον έμπειρο Σέζνι στο τέρμα και τριάδα στα στόπερ τους Μπερεζίνσκι, Γκλικ και Μπεντνάρεκ. Σε τετράδα στον άξονα βρέθηκαν οι Γιόβζιακ, Μόντερ, Κλιχ και Πούχασζ, ενώ μπροστά τους οι Ζιελίνσκι και Σφιντέρσκι. Φυσικά στην κορυφή της επίθεσης ο Λεβαντόφσκι.

Το ματς

Μετά τον αναγνωριστικό και νωθρό ξεκίνημα των δύο ομάδων, μόλις στο 6’ ο Κλιχ εξαπέλυσε έναν «κεραυνό» ο οποίος πέρασε ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Σιμόν. Από εκείνο το σημείο και μετά, οι Ισπανοί κυριάρχησαν απόλυτα στον αγωνιστικό χώρο και δεν άφησαν την Πολωνία να πάρει… ανάσα. Αφού κατάφεραν να κλείσουν στην περιοχή τους αντιπάλους τους, ο Μοράτα με μια όμορφη κίνηση στην πλάτη της άμυνας έστειλε την μπάλα στα δίχτυα με πλασέ, ωστόσο ο επόπτης ακύρωσε ως οφσάιντ το τέρμα.



Παρόλα αυτά μετά από την χρήση του VAR, το γκολ μέτρησε κανονικά και οι Ίβηρες προηγήθηκαν με 1-0 στο 25’! Εννέα λεπτά αργότερα η εκτέλεση φάουλ του Άλμπα πέρασε λίγο έξω από την εστία του Σέζνι, ενώ στο 36’ η Πολωνία ουσιαστικά απείλησε για πρώτη φορά, με τον Σφιντέρσκι να μην μπορεί να σκοράρει από το πρώτο δοκάρι. Λίγο πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, οι φιλοξενούμενοι είχαν απίθανη φάση, με τον Σφιντέρσκι να κάνει δυνατό σουτ που κατέληξε στο δοκάρι του Σιμόν! Μάλιστα η μπάλα πήγε πάνω στον Λεβαντόφσκι ο οποίος δεν κατάφερε να σκοράρει και κέρδισε το κόρνερ.



Το δεύτερος μέρος ξεκίνησε με πολύ δυνατά μαρκαρίσματα, στην πρώτη ουσιαστικά φάση που δημιουργήθηκε, ο Λεβαντόφσκι νίκησε κατά κράτος τον Λαπόρτ στον αέρα και με μια άπιαστη κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σιμόν για το 1-1 στο 54’! Ωστόσο, ένα απρόσεκτο πάτημα του Μόντερ πάνω στον Μοράτα έδωσε στους Ισπανούς ένα πέναλτι, μετά και την χρήση του VAR. Ο Μορένο που ανέλαβε την εκτέλεση, έστειλε την μπάλα στο δοκάρι, ενώ ο Μοράτα που βρέθηκε αμέσως μετά με την μπάλα μπροστά στο τέρμα, αστόχησε από πλεονεκτική θέση!



Οι Ισπανοί ανέβασαν ρυθμό με τον Μοράτα στο 65’ να απειλεί με ένα σουτ αλλά τον Σέζνι να διώχνει σε κόρνερ, ενώ στο 73’ η κεφαλιά του Φεράν έφυγε αρκετά έξω. Η τελευταία τεράστια ευκαιρία για την Ισπανία ήρθε και πάλι με τον Μοράτα, ο οποίος όμως δεν μπόρεσε να νικήσει τον Σέζνι, ο οποίος σταματά την μπάλα με το πρόσωπό του!



MVP: Χωρίς καμία αμφιβολία, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι ήταν ο άνθρωπος άλλαξε την ροή παιχνιδιού αφού ουσιαστικά στην μοναδική ευκαιρία που του δόθηκε σκόραρε και διαμόρφωσε το τελικό 1-1 που κρατάει την Πολωνία ζωντανή!

Η «σφυρίχτρα»: Ο Ιταλός Ντανιέλε Ορσάτο σε γενικές γραμμές δεν έκανε και το καλύτερό του παιχνίδι. Αυτό που ουσιαστικά είναι το μεγάλο «αγκάθι», είναι ο μη άμεσος καταλογισμός πέναλτι στον Μοράτα, με το πάτημα να είναι ξεκάθαρο και μπροστά του. Πάλι καλά που υπήρχε και το VAR γιατί θα είχαμε… άλλα.

ΙΣΠΑΝΙΑ: Ουνάι Σιμόν, Γιορέντε, Λαπόρτ, Πάου Τόρες, Τζόρντι Άλμπα, Πέδρι, Ρόδρι, Κόκε (68’ Σαράμπια), Ντάνι Όλμο (61’ Φεράν Τόρες), Ζεράρδο Μορένο (68’ Φαμπιάν Ρουίθ), Μοράτα (87’ Ογιαρθάμπαλ).

ΠΟΛΩΝΙΑ: Σέζνι, Γιόζβιακ, Μπερεζίνσκι, Γκλικ, Μπέντναρεκ (85’ Νταβίντοβιτς), Πούχας, Μόντερ (85’ Λινετι), Κλιχ (55’ Κοζλόφσκι), Σβιντέρσκι (68’ Φρανκόφσκι), Ζιελίνσκι, Λεβαντόφσκι.

Η βαθμολογία του Group E:
1. Σουηδία 4 (1-0)
2. Σλοβακία 3 (2-2)
3. Ισπανία 2 (1-1)
4. Πολωνία 1 (2-3)
*έχουν ένα ματς λιγότερο

Επόμενη και τελευταία αγωνιστική:
Τετάρτη (23/6, 19:00)
Σουηδία-Πολωνία (Αγία Πετρούπολη)
Σλοβακία-Ισπανία (Σεβίλλη)



Δείτε εδώ το live του ματς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x