Euro 2024

Το «έργο τέχνης» του Φαν Μπάστεν

33 χρόνια και μέχρι σήμερα στα highlights του Euro βλέπουμε το «έργο τέχνης» του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ υπήρξε ο σπουδαιότερος Ολλανδός ζωγράφος. Αυτό, όμως, που έκανε ο Μάρκο Φαν Μπάστεν στον τελικό της Ολλανδίας με την Σοβιετική Ένωση στον τελικό του Μονάχου το 1988 θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «έργο τέχνης». Έστω και ποδοσφαιρικό...

Έχουν περάσει 33 χρόνια από την ημέρα που η Ολλανδία υπό τις οδηγίες του Ρίνους Μίχελς σήκωσε το μοναδικό τρόπαιό της σε μεγάλη διοργάνωση.

33 χρόνια και μέχρι σήμερα στα highlights του Euro βλέπουμε το «έργο τέχνης» του Μάρκο Φαν Μπάστεν.

Οι Ολλανδοί κατάφεραν στις 25 Ιουνίου 1988 να γράψουν ιστορία, με τη νίκη με 2-0 επί της Σοβιετικής Ένωσης στον τελικό του Μονάχου, και ο Μάρκο Φαν Μπάστεν ήταν εκείνος που έβαλε το «κερασάκι στην τούρτα» μίας τεράστιας εθνικής ποδοσφαιρικής επιτυχίας.

Η φάση που πέρασε στο… χρονοντούλαπο της ιστορίας έμελλε να σημειωθεί στο 54’ της αναμέτρησης. Ο Φαν Τίγκελεν έκλεψε την μπάλα λίγο πίσω από τη μεσαία γραμμή, διέσχισε περίπου 35 μέτρα και έδωσε την μπάλα στον Μιούρεν.

Ο τελευταίος επιχείρησε μια ψηλοκρεμαστή σέντρα στο δεύτερο δοκάρι, όπου είχε… ραντεβού με την μπάλα ο Φαν Μπάστεν που όλοι περίμεναν να την κοντρολάρει (για να κάνει ατομική προσπάθεια ή να πασάρει), αλλά εκείνος έκανε το αδιανόητο, πριν καν προλάβει να τον μαρκάρει ο Ρατς, και νίκησε με εκπληκτικό βολ-πλανέ τον Ρινάτ Ντασάεφ (έναν από τους καλύτερους τερματοφύλακες εκείνης της εποχής).



«Τους ρωτούσα τι έγινε»

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν είχε αποκαλύψει τα συναισθήματά του για το ποδοσφαιρικό αριστούργημά του, αναφέροντας πως ούτε ο ίδιος είχε καταλάβει το μέγεθος της επιτυχίας του, την ώρα που έστελνε ένα ολόκληρο έθνος στους επτά ουρανούς. Παραδέχθηκε, ωστόσο, πως ήταν ένα γκολ, το οποίο ήθελε τη βοήθεια της τύχης για να μείνει στην ιστορία.

«Ήταν στο δεύτερο ημίχρονο και ήμουν λίγο κουρασμένος. Έβλεπα την μπάλα να έρχεται από τον Άρνολντ Μιούρεν και σκεφτόμουν: “εντάξει, δεν μπορώ να την κοντρολάρω! Να αντιμετωπίσω όλους αυτούς τους αμυντικούς ή να το κάνω με τον πιο εύκολο τρόπο, παίρνοντας το ρίσκο και να σουτάρω;”. Ξέρεις, χρειάζεται αρκετή τύχη για ένα τέτοιο σουτ. Όλα πήγαν καλά. Ήταν ένα από τα πράγματα που ορισμένες στιγμές πρέπει να συμβούν. Προσπαθείς να το κάνεις, αλλά χρειάζεσαι αρκετή τύχη και σε μένα συνέβη την κατάλληλη στιγμή. Μπορώ να πω πολλές ιστορίες, αλλά ήταν φανταστικό το συναίσθημα. Πρέπει να είμαι χαρούμενος και ευγνώμων που δόθηκε μια τέτοια στιγμή σε εμένα και στην Ολλανδία. Αυτή ήταν η στιγμή που θα μπορούσαμε να πούμε: “Είναι 2-0, μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι”. Αλλά ο ενθουσιασμός για το γκολ, με έκανε να μην μπορώ να αντιληφθώ τι έκανα και πώς το έκανα. Μπορείτε επίσης να το δείτε στην αντίδρασή μου. Εκείνη την ώρα ρωτάω: “Τι συμβαίνει;”», εξομολογήθηκε ο παλαίμαχος Ολλανδός άσος σε μία συνέντευξή του στην επίσημη ιστοσελίδα της UEFA.

«Αν δεν είχαμε κερδίσει την Αγγλία...»

Η Ολλανδία είχε ξεκινήσει με ήττα 1-0 από τους Σοβιετικούς την προσπάθειά της στην τελική φάση του Euro 1988. Ο Φαν Μπάστεν είχε μείνει στον πάγκο στον συγκεκριμένο αγώνα και το επόμενο παιχνίδι με την Αγγλία ήταν «όλα τα λεφτά» για την ολλανδική ομάδα, η οποία κατάφερε να επικρατήσει με 3-1 στο δεύτερο παιχνίδι του δεύτερου ομίλου και ο Φαν Μπάστεν κατάφερε να σημειώσει χατ-τρικ.

«Από εκείνο το παιχνίδι, όλα πήγαν καλά στο Euro 1988», είπε το 2017 σε συνέντευξή του στο FourFourTwo. «Το γκολ στον τελικό απέναντι στην Σοβιετική Ένωση είναι κάτι που ο καθένας θυμάται, αλλά κάθε παιχνίδι είναι σημαντικό. Αν δεν είχαμε κερδίσει την Αγγλία, δεν θα είχαμε φτάσει στον τελικό», παραδέχθηκε.



Το γκολ που έγινε… κόμικ

Κάθε ήρωας έχει και το κόμικ του. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του Φαν Μπάστεν, αφού εκείνη η στιγμή αποτυπώθηκε με διάφορους τρόπους και μέχρι σήμερα μνημονεύεται ως ένα από τα ομορφότερα γκολ στην ιστορία του Euro.

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Το τελειότερο γκολ στην ιστορία του Euro

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Το τελειότερο γκολ στην ιστορία του Euro

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Το τελειότερο γκολ στην ιστορία του Euro

Η ύψιστη βράβευση για έναν ποδοσφαιριστή

Το συγκεκριμένο γκολ και η συνολική εικόνα του 23χρονου Φαν Μπάστεν επιβραβεύτηκε με το ύψιστο ατομικό βραβείο, που δεν είναι άλλο από την «Χρυσή Μπάλα», ξεπερνώντας στη σχετική ψηφοφορία τους συμπατριώτες και συμπαίκτες του στη Μίλαν, Ρουντ Γκούλιτ και Φρανκ Ράικαρντ.

Μάρκο Φαν Μπάστεν: Το τελειότερο γκολ στην ιστορία του Euro

«Ίνδαλμά μου ο Κρόιφ – Έζησα μαζί του διαφορετικά συναισθήματα»

Ο Μάρκο Φαν Μπάστεν έκανε το ντεμπούτο του σε ηλικία 16 ετών το 1981, παίρνοντας τη θέση του ινδάλματός του Γιόχαν Κρόιφ, και για πολλούς θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

«Ο Γιόχαν Κρόιφ ήταν ο καλύτερος της εποχής μου και έγινε ο ήρωας μου, το ίνδαλμα μου», είχε παραδεχθεί σε μία άλλη συνέντευξή του και πρόσθεσε:

«Ήταν το παράδειγμα που 'χα. Λάτρευα να τον βλέπω να παίζει. Ήταν ο σταρ της εποχής. Υπήρχε ο Τζορτζ Μπεστ -είχε κερδίσει το ευρωπαϊκό στο τέλος του '60 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ- και μετά εμφανίστηκε ο Κρόιφ. Μετά, όταν πήγα στον Άγιαξ (1981) τον γνώρισα και αργότερα έγινε ο προπονητής μου, ο σύμβουλος μου, ο συμπαίκτης μου και ο αντίπαλος μου. Έζησα μαζί του πολλά διαφορετικά συναισθήματα».

Η δύσκολη απόφαση για το «αντίο»

Σε ηλικία 25 ετών ο Φαν Μπάστεν είχε καταφέρει να κατακτήσει τα πάντα, όμως ένας τραυματισμός στον αστράγαλο δεν του επέτρεψε ποτέ να είναι ο ίδιος ποδοσφαιριστής. Για αυτό το λόγο τρία χρόνια αργότερα πήρε την σοκαριστική απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Μία δύσκολη και συνειδητή απόφαση, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος λίγα χρόνια αργότερα.

«Δεν είχα σκεφτεί ποτέ πως θα αποσυρθώ από το ποδόσφαιρο. Πάλευα για τρία χρόνια να επιστρέψω, μετά τα πολλά προβλήματα που μου δημιούργησε ο αστράγαλος, αλλά ήταν φύσει αδύνατο. Έως τότε δεν είχα σκεφτεί ποτέ -στη ζωή μου- πως θα το ζήσω αυτό. Και έγινε η πραγματικότητα μου».

Ο Φαν Μπάστεν προσπάθησε με κάθε τρόπο να παραμείνει στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου, προχωρώντας σε διάφορους τύπου θεραπειών και ψυχολογικής προετοιμασίας. Όλα αυτά, όμως, τον έφτασαν σε απόγνωση και «ένιωσα πως είχα κουραστεί. Έπρεπε να επιβιώσω».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x