Euro 2024

Μπήκε αγριεμένη η Ιταλία!

Δήλωση... προθέσεων από την 1η «στροφή» των ομίλων του Euro από την Ιταλία, που κέρδισε 3-0 την Τουρκία χάρη στα τέρματα των Ντεμιράλ (ιστορικό αυτογκόλ στο 53'), Ιμόμπιλε (66') και Ινσίνιε (79').

Ξεκίνημα με το «δεξί» για την Ιταλία στην πρεμιέρα του Euro 2020!

Με καθυστέρηση ενός έτους, ελέω της πανδημίας του κορωνοϊού, την Παρασκευή (11/6) πραγματοποιήθηκε η σέντρα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Μια εκκίνηση που γέμισε χαμόγελα τους «ατζούρι», οι οποίοι -ως τυπικά... φιλοξενούμενοι στο «Ολίμπικο» της Ρώμης- επικράτησαν 3-0 της Τουρκίας για την 1η αγωνιστική του Group A, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους αντίπαλούς τους.

Απόλυτα κυρίαρχη, αλλά όχι ουσιαστική στο πρώτο μέρος η Ιταλία, η οποία εκμεταλλεύτηκε το... ιστορικό λάθος του Ντεμιράλ στο 53' (πρώτη φορά το πρώτο τέρμα του Euro είναι αυτογκόλ), για να «κλειδώσει» τους τρεις βαθμούς με τους Ιμόμπιλε (66') και Ινσίνιε (79').

Αυτός ήταν ο 28ος σερί αγώνας χωρίς ήττα για τη «Σκουάντρα Ατζούρα», η οποία πέτυχε για πρώτη φορά στην ιστορία της τρία τέρματα σε ένα παιχνίδι Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.





Στο… μυαλό των κόουτς:

Για την τυπικά γηπεδούχο, Τουρκία, ο Σενιόλ Γκιουνές επέλεξε σύστημα 4-3-3 και τον Τσακίρ στα γκολπόστ. Στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά άρχισαν οι Τσελίκ, Σογιουντσού, Ντεμιράλ και Μεράς. Την τριάδα στον χώρο του κέντρου αποτελούσαν οι Γιοκουσλού, Γιαζιτσί και Τουφάν, ενώ εκείνη της επίθεσης οι Καραμάν, Τσαλχάνογλου και Γιλμάζ.

Το ίδιο σύστημα προτίμησε για την Ιταλία και ο Ρομπέρτο Μαντσίνι. Την εστία υπερασπίστηκε ο Ντοναρούμα, με τη γραμμή της άμυνας να συνθέτουν οι Φλορέντσι, Κιελίνι, Μπονούτσι και Σπινατσόλα. Μπροστά από τα στόπερ ήταν ο Ζορζίνιο, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Μπαρέλα και Λοκατέλι, ενώ οι Ινσίνιε και Μπεράρντι κινούνταν αριστερά και δεξιά, αντίστοιχα, του μοναδικού προωθημένου, Ιμόμπιλε.



Το ματς:

H Ιταλία ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων από το ξεκίνημα της αναμέτρησης. Στην αρχή η -καλά οργανωμένη στα μετόπισθέν της- Τουρκία την περιόριζε σε απλή κυκλοφορία της μπάλας, ωστόσο μετά το πρώτο τέταρτο άρχισε να τη μετουσιώνει και σε τελικές προσπάθειες.

Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι αν και οι τυπικά φιλοξενούμενοι ήταν απόλυτα κυρίαρχοι, με 14 συνολικά προσπάθειες στο πρώτο μέρος έναντι καμίας της ομάδας του Γκιουνές, ελάχιστες ήταν εκείνες που μπορούν να χαρακτηριστούν πραγματικά αξιόλογες (18' πολύ ωραίο πλασέ του Ινσίνιε, 22' σπουδαία επέμβαση του Τσακίρ σε κεφαλιά του Κιελίνι από το ύψος του πέναλτι).





Οι Τούρκοι -ειδικά όσο περνούσαν τα λεπτά- έπαιζαν με διπλή ζώνη άμυνας στο όριο της μεγάλης τους περιοχής, με τα χαφ τους να βοηθούν με ντουμπλαρίσματα τα ακραία μπακ, όταν οι αντίπαλοί τους προσπαθούσαν να αναπτυχθούν από τα άκρα.

Ταυτόχρονα και οι δύο ομάδες είχαν παράπονα από τον ρέφερι του αγώνα, Ντάνι Μάκελι, ζητώντας αμφότερες πέναλτι. Οι μεν σε πτώση του Γιλμάζ και οι δε σε χέρι του Τσελίκ εντός της μεγάλης περιοχής της Τουρκίας, ύστερα από σέντρα του Σπινατσόλα (έγινε χρήση και από το VAR στη φάση). Καμία, βέβαια, δεν στάλθηκε στην άσπρη βούλα, με αποτέλεσμα το πρώτο ημίχρονο να ολοκληρωθεί χωρίς τέρματα.






Το δεύτερο μέρος άρχισε με τον Ουντέρ να μπαίνει στη θέση του Γιαζιτσί από πλευράς Τουρκίας και τον Ντι Λορέντσο σε εκείνη του Φλορέντσι για τους Ιταλούς.

Ο πρώτος ήταν αυτός, ο οποίος σημείωσε τη νούμερο «ένα» τελική στο ματς για τους τυπικά γηπεδούχους, όταν στο 52' έφυγε στην κόντρα πιάνοντας σουτ, που μπλόκαρε ο Ντοναρούμα. Τελικά, το γκολ ήρθε από την Ιταλία και μάλιστα με... παράδοξη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Κι αυτό διότι στο 53' ο Ντεμιράλ, ύστερα από τη σέντρα του Μπεράρντι, έσπρωξε άθελά του την μπάλα προς τα δίχτυα της ομάδας του, δίνοντας προβάδισμα στους κυρίαρχους «ατζούρι».



Η υπόθεση «νίκη» άρχισε να καθαρίζει για την Ιταλία στο 66'. Ο Σπινατσόλα, μετά την ωραία ψηλοκρεμαστή πάσα του Μπεράρντι, έπιασε το διαγώνιο σουτ, με τον Τσακίρ να αποκρούει σε πρώτο χρόνο. Όχι όμως και σε δεύτερο, καθώς ο Ιμόμπιλε πήρε το «ριμπάουντ» στο ύψος της μικρής περιοχής σκοράροντας για το 0-2. Στο 79' ο Τούρκος πορτιέρε υπέπεσε σε λάθος πάσα κατά το build up, με τους Ιταλούς (Μπεράρντι) να κερδίζουν την μπάλα, να την κυκλοφορούν ωραία μέχρι και τον Ινσίνιε, ο οποίος διαμόρφωσε με πλασέ το τελικό 0-3.





Τα highlights του αγώνα:



MVP: Ντομένικο Μπεράρντι! Ο Ιταλός εξτρέμ μπορεί να μην σκόραρε, αλλά ήταν μέσα και στα τρία τέρματα της ομάδας του και συνολικά ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες, όντας δραστήριος. Πολύ καλή εμφάνιση και από τον Σπινατσόλα.

Η σφυρίχτρα: Πρόθεση του Ντάνι Μάκελι ήταν να αφήσει το παιχνίδι να κυλήσει χωρίς πολλές διακοπές. Σήκωσαν αρκετή κουβέντα τα πέναλτι που ζήτησαν οι δύο ομάδες. Ειδικά η περίπτωση, όπου ο Τσελίκ βρίσκει την μπάλα με το χέρι του, ύστερα από τη σέντρα του Σπινατσόλα, συνιστά παράβαση σύμφωνα με τον κανονισμό, καθώς το σώμα του γίνεται αφύσικα μεγαλύτερο. Σε μία φάση, υπενθυμίζεται, η οποία ελέγχθηκε από τον VAR.

Οι συνθέσεις:

Τουρκία (Σενιόλ Γκιουνές): Τσακίρ, Τσελίκ, Σογιουντσού, Ντεμιράλ, Μεράς, Γιοκουσλού (65' Καχβετσί), Γιαζιτσί (46' Ουντέρ), Τουφάν (64' Αϊχάν), Καραμάν (76' Ντερβίσογλου), Γιλμάζ, Τσαλχάνογλου.

Ιταλία (Ρομπέρτο Μαντσίνι): Ντοναρούμα, Φλορέντσι (46' Ντι Λορέντσο), Μπονούτσι, Κιελίνι, Σπινατσόλα, Ζορζίνιο, Λοκατέλι (74' Κριστάντε), Μπαρέλα, Μπεράρντι (85' Μπερναρντέσκι), Ιμόμπιλε (81' Μπελότι), Ινσίνιε (81' Κιέζα).

Διαιτητής: Ντάνι Μάκελι (Ολλανδία), Α' Βοηθός: Χέσελ Στέγκστρα (Ολλανδία), Β' Βοηθός: Γιαν ντε Φρις (Ολλανδία), 4ος Διαιτητής: Στεφανί Φραπάρ (Γαλλία) VAR: Κέβιν Μπλομ (Ολλανδία).

Εδώ μπορείτε να θυμηθείτε τo live της αναμέτρησης.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x