Euro 2024

Ουκρανία: Με φόρα από τα προκριματικά για να γράψει ιστορία

Όλα όσα θέλετε και πρέπει να ξέρετε για την εθνική ομάδα της Ουκρανίας του Αντρέι Σεβτσένκο εν όψει του Euro 2020.

Φορτσάτη από την προκριματική φάση έρχεται η εθνική Ουκρανίας. Η ομάδα του Αντρέι Σεβτσένκο -ο οποίος βρίσκεται για πέντε συναπτά έτη στο τιμόνι της, γεγονός θετικό για την ομοιογένειά της- εξασφάλισε την παρουσία της στο μεγάλο ραντεβού τερματίζοντας στην 1η θέση του 2ου ομίλου των προκριματικών. Μάλιστα, το έπραξε ούσα αήττητη και αφήνοντας στις δύο επόμενες την Πορτογαλία του Κριστιάνο Ρονάλντο και τη Σερβία. Στοιχεία που καθιστούν οποιονδήποτε αντίπαλο την αμφισβητήσει τουλάχιστον αφελή.

Ο στόχος της ξεκάθαρος: Να περάσει (μετά από δύο σερί αποτυχημένες προσπάθειες) για πρώτη φορά στην ιστορία της από τη φάση των ομίλων. Κι αν το 2012 είχε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Αγγλίας και της Γαλλίας, η μηδαμινή συγκομιδή πόντων στο γκρουπ με τις Γερμανία, Πολωνία και Βόρειο Ιρλανδία το 2016 ήταν τουλάχιστον απογοητευτική. Ωστόσο, το παρόν ρόστερ αφήνει σαφώς υποσχέσεις για κάτι καλύτερο.

Σίγουρα υπάρχουν οι παίκτες, προεξέχοντος του Ρουσλάν Μαλινόφσκι, οι οποίοι μπορούν να βγουν μπροστά και αποτελέσουν σημεία αναφοράς στην προσπάθεια των Ουκρανών για διάκριση. Δίπλα στον άσο της Αταλάντα ξεχωρίζουν ονόματα όπως αυτά των Ολεξάντρ Ζιντσένκο, Βίκτορ Τσιγκάνκοφ, Ρόμαν Γιαρέμτσουκ, Μάρλος και Αντρέι Γιαρμολένκο. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα κατά βάση δεμένο και νεανικό σύνολο, το οποίο απαρτίζεται κυρίως από ποδοσφαιριστές της Ντινάμο Κιέβου και της Σαχτάρ Ντόνετσκ. Έχει επιθετικές αρετές αλλά και σημαντικές αμυντικές επιδόσεις, οι οποίες διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην πρόκρισή του από τον 2ο όμιλο των προκριματικών (τέσσερα γκολ παθητικό).

Η ομάδα του Σεβτσένκο θα μπει κατευθείαν στα «βαθιά» στην τελική φάση, καθώς στο πλαίσιο της πρώτης αγωνιστικής θα αντιμετωπίσει την Ολλανδία στη «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα». Βέβαια, δεδομένου ότι η αρχή είναι το... ήμισυ του παντός, ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα θα δώσει… αέρα στα πανιά της. Με τα πάντα -θεωρητικά- να κρίνονται την τελευταία αγωνιστική, όταν και θα συγκρουστεί με την άμεση διεκδικήτρια της 2ης θέσης, Αυστρία.

Η αποστολή:

Τερματοφύλακες: Γκεόργκι Μπούστσαν (Ντινάμο Κιέβου), Αντρέι Πιάτοφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ανατόλι Τρούμπιν (Σαχτάρ Ντόνετσκ)

Αμυντικοί: Έντουαρντ Σόμπολ (Κλαμπ Μπριζ), Ιλία Ζαμπάρνι (Ντινάμο Κιέβου), Σέρχι Κρίβστοφ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ντένις Ποπόφ (Ντινάμο Κιέβου), Ολεξάντρ Τίμτσικ (Ντινάμο Κιέβου), Βιτάλι Μικολένκο (Ντινάμο Κιέβου), Ολεξάντρ Καραβάεφ (Ντινάμο Κιέβου), Μίκολα Ματβιγιένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ)

Μέσοι: Σεργκέι Σίντορτσουκ (Ντινάμο Κιέβου), Ρουσλάν Μαλινόφσκι (Αταλάντα), Μίκολα Σαπαρένκο (Ντινάμο Κιέβου), Μάρλος (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Εβγκένι Μακαρένκο (Κορτράικ), Ολεξάντρ Ζιντσένκο (Μάντσεστερ Σίτι), Βίκτορ Τσιγκάνκοφ (Ντινάμο Κιέβου), Τάρας Στεπανένκο (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Αντρέι Γιαρμολένκο (Γουέστ Χαμ), Ολεξάντρ Ζουμπκόφ (Φερεντσβάρος), Χίορχι Σουντάκοβ (Σαχτάρ Ντόνετσκ), Ρομάν Μπεζούς (Γάνδη)

Επιθετικοί: Ρόμαν Γιαρέμτσουκ (Γάνδη), Αρτέμ Μπεσγέντιν (Ντινάμο Κιέβου), Αρτέμ Ντόβμπικ (Ντνίπρο-1)

Πώς προκρίθηκε:
Εντυπωσιακά και χωρίς να αφήσει κανένα περιθώριο για αμφισβήτηση! Η Ουκρανία τερμάτισε στην 1η θέση (20β.) του δεύτερου ομίλου της προκριματικής φάσης έχοντας από κάτω της τις Πορτογαλία (17β.) και Σερβία (14β.). Μάλιστα, το κατάφερε αυτό ούσα αήττητη (6Ν-2Ι), με 17 γκολ ενεργητικό και μόλις τέσσερα παθητικό.

Σχηματισμός:
Δεν έχει μείνει «πιστός» σε έναν σχηματισμό ο Αντρέι Σεβτσένκο από τη στιγμή που ανέλαβε. Ωστόσο, το 4-3-3 και παραλλαγές με τριάδα στα στόπερ είναι αυτά που παρουσιάζει εσχάτως πιο συχνά.

Μπούστσαν – Ζαμπάρνι, Κρίβστοφ, Ματβιγιένκο – Καραβάεφ, Σίντορτσουκ, Σαπαρένκο, Ζιντσένκο – Μαλινόφσκι – Γιαρέμτσουκ, Γιαρμολένκο.

Το αστέρι:
Ρουσλάν Μαλινόφσκι. O παίκτης με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στο Transfermarkt (30 εκατ. ευρώ) από πλευράς εθνικής Ουκρανίας. Κάτι που απέδειξε με περίτρανο τρόπο στην προκριματική φάση συνεισφέροντας στην προσπάθεια του συνόλου με τρία τέρματα και ισάριθμες ασίστ. Ο επιτελικός μέσος της Αταλάντα (από το 2019 στο ρόστερ της) ολοκλήρωσε τη φετινή σεζόν έχοντας 43 συμμετοχές με τους «μπεργκαμάσκι» (10 γκολ/12 ασίστ) σε όλες τις διοργανώσεις. Τη στιγμή που έχει φορέσει τη φανέλα της ανδρικής ομάδας της χώρας του σε 35 παιχνίδια (6 γκολ/5 ασίστ).

Euro 2020: Η παρουσίαση της Ουκρανίας

Αξίζει να τον δεις:
Θα μπορούσε να είναι ο Ολεξάντρ Ζιντσένκο, ωστόσο θα επιλέξουμε τον λιγότερο (σχετικά με τον πρώτο) διάσημο, Βίκτορ Τσιγκάνκοφ της Ντινάμο Κιέβου. Ο 23χρονος αριστεροπόδαρος εξτρέμ πέτυχε τρία γκολ (είχε και μία ασίστ) κατά τη διάρκεια των προκριματικών. Παρά το νεαρό της ηλικίας του οι 26 συμμετοχές (6 γκολ/2 ασίστ) με την εθνική Ουκρανίας δεν θεωρούνται λίγες. Τη φετινή σεζόν έβγαλε μάτια με το ουκρανικό κλαμπ (15 τέρματα και εννιά ασίστ σε 34 εμφανίσεις του) και σίγουρα μια καλή πορεία στο Euro θα τον βάλει στα γεμάτα στο «κάδρο» αρκετών ευρωπαϊκών κλαμπ.

Euro 2020: Η παρουσίαση της Ουκρανίας

Προπονητής:
Αντρέι Σεβτσένκο. Ο πάλαι ποτέ «φονιάς» των ευρωπαϊκών γηπέδων ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής Ουκρανίας (έχοντας θητεύσει πρώτα ως βοηθός προπονητή στον πάγκο της) τον Ιούλιο του 2016. Αρχικά, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018. Αποτελεί μία πρώτη επιτυχία η καθοδήγηση της ομάδας του στην αήττητη πορεία πρόκρισής της στην τελική φάση του Euro, ωστόσο για ολοκληρωθεί πρέπει να συνδυαστεί και με παρουσία στους «16». Συνολικά, σε 45 παιχνίδια που έχει διατελέσει ως head coach (δεν έχει προπονήσει κάποια άλλη ομάδα) έχει σημειώσει 21 νίκες, 13 ισοπαλίες και 11 ήττες.

Euro 2020: Η παρουσίαση της Ουκρανίας

Πιθανότητες κατάκτησης:
Οι στοιχηματικές εταιρίες πλασάρουν την εθνική Ουκρανίας στη 12η θέση ως προς την κατάκτηση του τροπαίου, με την απόδοσή της να κυμαίνεται στο 75.00. Είναι αρκετά πιο πιθανό να βρεθεί για αρχή στη φάση των «16» έχοντας ως άμεση ανταγωνίστρια (πέρα από το φαβορί Ολλανδία) την Αυστρία.

Το πρόγραμμα στον 3ο όμιλο:

Ολλανδία-Ουκρανία (13/6, 22:00) - «Γιόχαν Κρόιφ Αρίνα», Άμστερνταμ
Ουκρανία-Βόρεια Μακεδονία (17/6, 16:00) - «Νατσιονάλα», Βουκουρέστι
Ουκρανία-Αυστρία (21/6, 19:00) - «Νατσιονάλα», Βουκουρέστι

Προηγούμενες συμμετοχές σε Euro:
Συμμετέχει για τρίτη (συνεχόμενη) φορά σε τελική φάση του Euro, ύστερα από την ανεξαρτητοποίησή της.

Υψηλότερη θέση:
Τόσο το 2012, όσο και το 2016 η παρουσία της στην τελική φάση έλαβε τέλος στη φάση των ομίλων.

Θέση στην Ευρωπαϊκή Κατάταξη: 16η (1514,64 βαθμούς)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x