Euro 2016

Ηρωική Ισλανδία στους «16»

Μπαμ και κάτω! Η Ισλανδία «σκότωσε» στην Αυστρία (έχασε πέναλτι στο πρώτο μέρος) στο 90’+4’ επικρατώντας 2-1 και σφράγισε την πρόκριση στους «16» του Euro, όπου θα συναντήσει την Αγγλία.

Πέρασε με το σπαθί της! Η Ισλανδία αποτελείωσε την Αυστρία στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων με το τέρμα του Τραούστασον και με το 2-1 πέρασε πανηγυρικά στους «16» του Euro (βολευόταν με την ισοπαλία) ως δεύτερη, αφήνοντας τρίτη την Πορτογαλία. Ως πρώτη πέρασε η Ουγγαρία.

Ο Μόντβαρσον άνοιξε στο 18’ το σκορ, εκτελώντας από κοντά τον Χάλντορσον (και ενώ ο Γκούναρσον πάτησε τη γραμμή του πλαγίου από το οποίο προήλθε το γκολ), ο Σοπφ ισοφάρισε στο 60’ με ωραία κίνηση και εξαιρετικό πλάσε. Ενδιάμεσα ο Ντράγκοβιτς αστόχησε σε πέναλτι (37’) που κέρδισε ο Αλάμπα από τον Σκούλασον.

Την Αγγλία θα αντιμετωπίσουν οι Σκαδιναβοί στην επόμενη φάση.

6ος όμιλος

1. Ουγγαρία (6-4) 5
2. Ισλανδία (4-3) 5
3. Πορτογαλία (4-4) 3
4. Αυστρία (1-4) 1

inner

Το ματς


Η Αυστρία ήταν αυτή που είχε μεγάλη ανάγκη για το τρίποντο, καθώς μόνο αυτό θα της έδινε το εισιτήριο για την επόμενη φάση. Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης και έμοιαζε -βάσει της αγωνιστικής της εικόνας- σαν να το χρειάζεται πιο πολύ η Ισλανδία. Μπήκε πιο επιθετικά και έφθασε πολύ κοντά στο γκολ μόλις στο δεύτερο λεπτό. Ο Γκούντμουσον βρήκε χώρο κενό χώρο έξω από την περιοχή, δοκίμασε το πόδι του και η μπάλα κατέληξε στη συμβολή των δοκών του Χάλντορσον. Το πρώτο μισό του πρώτου ημιχρόνου άνηκε σχεδόν καθολικά στους τυπικά γηπεδούχους και η μόνη καλή στιγμή της αντιπάλου της έγινε στο 11’ όταν ο τερματοφύλακας των Ισλανδών καθυστέρησε να κάνει το γέμισμα και ο Αρναούτοβιτς λίγο έλειψε να του κλέψει την μπάλα και να σκοράρει.

inner

Στο 18’ η Ισλανδία εκμεταλλεύτηκε την υπεροχή της με κάπως ανορθόδοξο (ή τέλος πάντως ασυνήθιστο) τρόπο. Ο Γκούναρσον εκτέλεσε το πλάγιο (πατώντας πάντως τη γραμμή), η μπάλα έφθασε στην αντίπαλη περιοχή, ο Άρνασον τη βρήκε όσο χρειάστηκε με το κεφάλι για να φθάσει στον Μπόβαρσον που βγήκε απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα και με συρτό σουτ τον νίκησε. Μετά το γκολ της Ισλανδίας, η Αυστρία αφυπνίστηκε, καθώς χρειαζόταν δύο τέρματα από εκείνο το σημείο και μετά. Η αντίπαλος της υποχώρησε στον αγωνιστικό χώρο και η ομάδα του Κόλερ προσπάθησε να το εκμεταλλευτεί, κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο.

Ο Αρναούτοβιτς ήταν ο εκφραστής των προσπαθειών της Αυστρίας, αλλά τις δύο περιπτώσεις που του έκατσα μέσα σε ένα λεπτό (30’), δεν μπόρεσε να σκοράρει, καθώς στη μια ο Χάλορντσον μπλόκαρε και στην άλλη ο έμπειρος επιθετικός αστόχησε. Στο 37’ η Αυστρία έφθασε μια ανάσα από το 1-1, αλλά ο Ντράγκοβιτς αστόχησε στο πέναλτι που κέρδισε ο Αλάμπα από τον Σκούλασον που δεν τον άφησε να διεκδικήσει την κεφαλιά.

inner

Το δεύτερο μέρος είχε διαφορετική εικόνα. Η Αυστρία ήταν στην επίθεση από την αρχή και συνέχισε την προσπάθεια της από εκεί που την είχε αφήσει στο φινάλε του πρώτου μέρους. Η Ισλανδία ήταν οχυρωμένη στην άμυνα της και περίμενε κάποιο λάθος για να «χτυπήσει» στην κόντρα επίθεση. Ο Αλάμπα λίγο έλειψε να κάνει το 1-1 στο 47’, αλλά το σουτ του απομάκρυνε ο Άρνασον σχεδόν πάνω στη γραμμή. Τελικά, η Αυστρία ανταμείφθηκε για την επιμονή της στο 60’, όταν ο Σοπφ, ο οποίος μπήκε στο 46' στο ματς έκανε ωραία κίνηση μέσα στην περιοχή, άδειασε την αντίπαλη άμυνα και με ωραίο πλασέ ισοφάρισε για την ομάδα του.

Η φιλοσοφία της Ισλανδίας δεν διαφοροποιήθηκε μετά την αλλαγή δεδομένων και στηριζόμενη στην άμυνα της κρατούσε το 1-1 που δεν την απέκλειε. Ουσιαστικά, από εκείνο το σημείο και μετά το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος της Αυστρίας που πίεζε ασφυκτικά και έχανε ευκαιρίες, με την Ισλανδία να προσπαθεί να αποκρούσει τις επιθέσεις της με διπλή ζώνη άμυνας στο δεύτερο μισό του β’ ημιχρόνου. Ο Σοπγφ λίγο έλειψε να γίνει ήρωας, καθώς στο 72’ έφθασε κοντά σε δεύτερο τέρμα, αλλά νικήθηκε από τον Χάλντορσον που πήρε το αίμα του πίσω για το τέρμα του 60ου λεπτού.

Ο Τράουστασον άφησε… τέζα τους Αυστριακούς στο 90’+4’, καθώς η ομάδα του «χτύπησε» (όπως σχεδίαζε) στην αντεπίθεση, όπου βγήκαν τρεις Ισλανδοι κόντρα σε δυο Αυστριακους και ο 23χρονος μέσος εκμεταλλεύτηκε την ασίστ του Ελ. Μπιάρνασον και από κοντά έκανε το 2-1. Σε εκείνο το σημείο εκτέθηκε η άμυνα της Αυστρίας, λίγο-πολύ λογικό, καθώς είχαν ανέβει όλοι οι παίκτες της, αφού δεν είχαν να χάσουν κάτι. Μέχρι και ο τερματοφύλακας της προσπάθησε να απειλήσει, εγκαταλείποντας την εστία του λίγο πριν το δεύτερο τέρμα των Ισλανδών, αλλά δεν μπόρεσε να πατήσει την αντίπαλη περιοχή, διότι δεν τον ευνόησαν οι επιθέσεις της ομάδας του στο φινάλε.




Control-Room




Οι συνθέσεις



Ισλανδία (Λάγκερμπακ): Χάλντορσον, Σάιβαρσον, Άρνασον, Ράγκναρ Σίγκουρντσον, Σκούλασον, Γκούναρσον, Γκίλφι Σίγκουρντσον, Γκούντμουντσον, Μπιάρνασον, Μπέντβαρσον, Σίγκτορσον.

Αυστρία (Κόλερ): Άλμερ, Ντράγκοβιτς, Πρεντλ, Χίντερεγκερ, Φουχς, Ίλσανκερ, Μπάουμγκαρτλινγκερ, Αλάμπα, Κλάιν, Αρναούτοβιτς, Ζάμπιτσερ.

Γήπεδο: «Stade de France»

Διαιτητής: Σίμον Μαρτσίνιακ (Πολωνία)


Αποστόλης Λιβάνιος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x