Μουντιάλ 2022

Κόστα Ρίκα: Θέλει να γίνει ο… Δαυίδ του 5ου ομίλου!

Συμμετέχοντας στον ίδιο όμιλο με Γερμανία και Ισπανία, η Κόστα Ρίκα ελπίζει πως θα… σταθεί, «κόβοντας» έστω έναν βαθμό, ωστόσο όποιος την υποτιμήσει είναι δεδομένο ότι θα υποθηκεύσει την πρόκριση του.

Η εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα συμμετέχει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου για έκτη φορά στην ιστορία της.

Η κατά τεκμήριο κορυφαία ομάδα της ζώνης της Βόρειας Αμερικής έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Μουντιάλ μια φορά, το 2014, στην κορυφαία της επίδοση.

Άλλη μία προκρίθηκε στους «16» της διοργάνωσης, το 1990, ενώ έχει και τρεις παρουσίες στη φάση των ομίλων, με πιο πρόσφατη χρονικά αυτή το 2018.

Φέτος, βρίσκεται σε έναν κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα δύσκολο όμιλο, στον 5ο, συνυπάρχοντας με τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιαπωνία, έχοντας ξεκάθαρα τον ρόλο του αουτσάιντερ.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Η Κόστα Ρίκα τερμάτισε στην τέταρτη θέση της προκριματικής ζώνης της Βόρειας Αμερικής και έδωσε αγώνα μπαράζ για την παρουσία της στο Μουντιάλ του 2022 με τη νικήτρια της ζώνης της Ωκεανίας, Νέα Ζηλανδία.



Το ματς διεξήχθη στις 14 Ιουνίου του 2022 στο Αλ Ραγιάν του Κατάρ και στο γήπεδο «Αχμάντ Μπιν Αλί». Εκεί όπου, χάρη σε ένα τέρμα του… παλιού μας γνώριμου από το πέρασμά του από τον Ολυμπιακό, Τζόελ Κάμπελ, μόλις στο 3', οι «τίκος» εξασφάλισαν την παρουσία τους στη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη.

Το αστέρι


Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους γκολκίπερ στον κόσμο, ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην τελευταία 10ετία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναμφίβολα ο καλύτερος τερματοφύλακας της Κόστα Ρίκα… ever!

Για τον Κέιλορ Νάβας ο λόγος, με τον 35χρονο άσο της Παρί Σεν Ζερμέν να αποτελεί το σημείο αναφοράς της χώρας του στη συγκεκριμένη θέση και τον βασικό πορτιέρο εδώ και… πολλά χρόνια.

Κόστα Ρίκα: Θέλει να γίνει ο… Δαυίδ του 5ου ομίλου!

Μετράει ήδη 107 εμφανίσεις με το εθνόσημο, έχοντας για highlight την παρουσία του στο Μουντιάλ του 2014. Εκεί όπου δέχτηκε μόνο ένα τέρμα, ενώ απέκρουσε και το πέναλτι του Φάνη Γκέκα, με το οποίο η Κόστα Ρίκα πέρασε από τους «16».

Ο… παλιός που λείπει


Το όνομα του σίγουρα θα «λέει» κάτι στους… παλιούς. Ο Πάουλο Γουαντσόπε, στον οποίο αναφερόμαστε, υπήρξε αρκετά καλός σκόρερ. Δεινός, θα λέγαμε, για τα «κυβικά» της Κόστα Ρίκα. Για του λόγου το αληθές, είχε 45 γκολ σε 73 συμμετοχές!

Αποσύρθηκε τον Γενάρη του 2008, σε μια αναμέτρηση με αντίπαλο την Σουηδία και έκτοτε οι «τίκος» δεν έχουν βρει τον διάδοχό του.

Κόστα Ρίκα: Θέλει να γίνει ο… Δαυίδ του 5ου ομίλου!

Γιατί, καλός ο… Κρητικός Ρόλαντ Γκόμες, «χρυσός» ο πρώτος σκόρερ Ρολάντο Φονσέκα με 47 τέρματα, αλλά και 113 ματς, κανείς, όμως, δεν είχε τα στοιχεία που διέθετε ο Γουαντσόπε και τον έφτασαν μέχρι και τα γήπεδα της Premier League.

Η επιτυχία και η αποτυχία


Όταν συμμετέχεις σε έναν όμιλο όπου βρίσκονται τα «μεγαθήρια» Γερμανία και Ισπανία, αλλά και η… τίμια Ιαπωνία, εξ ορισμού το ενδεχόμενο πρόκρισης φαντάζει ξεκάθαρα απίθανο!

Επειδή, λοιπόν, θαύματα δεν γίνονται κάθε μέρα, αν μη τι άλλο επιτυχία θα συνιστά ακόμα και η κατάκτηση ενός βαθμού, τον οποίο θα στερήσει από κάποιον «μεγάλο».

Αντίστοιχα, αποτυχία θα συνιστά ενδεχόμενο 0/3 και μάλιστα αν αυτό συνοδεύεται από ισάριθμες «βαριές» ήττες, με κακές εμφανίσεις.

Ο προπονητής


Ο Λουίς Φερνάντο Σουάρες είναι ένας πολύπειρος προπονητής, με παρουσία σε έξι χώρες της Λατινικής Αμερικής, καθώς έχει καθίσει στους πάγκους της γενέτειράς του Κολομβίας, αλλά και σε εκείνους των Εκουαδόρ, Περού, Ονδούρας και Μεξικού.

Κόστα Ρίκα: Θέλει να γίνει ο… Δαυίδ του 5ου ομίλου!

Ο 62χρονος Κολομβιανός κόουτς έχει αναλάβει την ομάδα από τη Βόρεια Αμερική από την 1η Ιουνίου του 2021, μετρώντας απολογισμό 13 νικών, πέντε ισοπαλιών και ισάριθμων ηττών, σε σύνολο 23 παιχνιδιών.

Θεωρείται λάτρης της πειθαρχίας και του «μαζεμένου» τρόπου παιχνιδιού, ενώ ο Σουάρες υπήρξε ήρωας σε Εκουαδόρ και Κολομβία, οδηγώντας το πρώτο σε παρουσία στο Μουντιάλ του 2006!

H αποστολή:
Τερματοφύλακες: Κέϊλορ Νάβας (Παρί Σεν Ζερμέν), Εστεμπάν Αλβαράδο (Χερεντιάνο), Πατρίκ Σεκέϊρα (Λούγκο).

Αμυντικοί: Κέϊσερ Φούλερ (Χερεντιάνο), Οσκαρ Ντουάρτε (Αλ Ουεντά), Χουάν Πάμπλο Βάργκας (Μιγιονάριος), Κένταλ Ουάστον (Σαπρίσα/Κόστα Ρίκα), Μπράϊαν Οβιέδο (Ρεάλ Σολτ Λέϊκ), Κάρλος Μαρτίνες (Σαν Κάρλος), Φρανσίσκο Κάλβο (Κονιασπόρ), Ρόναλντ Ματαρίτα (Σινσινάτι), Ντανιέλ Τσακόν (Κολοράντο Ράπιντς).

Μέσοι: Σέλσο Μπόρχες (Αλαχουελένσε), Μπράϊαν Ρουϊθ (Αλαχουελένσε), Γέλτσιν Τεγιέδα (Χερεντιάνο), Ντάγκλας Λόπεζ (Χερεντιάνο), Γκέρσον Τόρες (Χερεντιάνο), Αντονι Χερνάντεθ (Πουνταρένας), Μπράντον Αγκιλέρα (Νότιγχαμ Φόρεστ), Τζέϊσον Μπένετ (Σάντερλαντ), Γιούστιν Σάλας (Ουιλσαπρίς), Ρόαν Ουίλσον (Γκρέτσια), Αλβάρο Ζαμόρα (Σαπρίσα).

Επιθετικοί: Τζόελ Κάμπελ (Λεόν), Γιόχαν Βενέγκας (Αλαχουελένσε), Αντονι Κοντρέρας (Χερεντιάνο).

H πιθανή ενδεκάδα:

Κόστα Ρίκα: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Κόστα Ρίκα στον 5ο όμιλο:
1η αγωνιστική
23 Νοεμβρίου Ισπανία-Κόστα Ρίκα (19:00)
2η αγωνιστική
27 Νοεμβρίου Ιαπωνία-Κόστα Ρίκα (19:30)
3η αγωνιστική
1 Δεκεμβρίου Κόστα Ρίκα-Γερμανία (21:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x