Μουντιάλ 2022

«Το παιχνίδι της ζωής τους»: Όταν οι ερασιτέχνες Αμερικανοί σόκαραν την εθνική Αγγλίας

Όταν ένα γεγονός γίνεται ταινία σημαίνει ότι πρόκειται για έπος. Όπως ακριβώς συνέβη και με την ομάδα των ΗΠΑ το 1950 στα γήπεδα της Βραζιλίας.

Η ώρα για τη σέντρα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ πλησιάζει και το sport-fm.gr σας βάζει στο κλίμα με 50 ξεχωριστές ιστορίες από τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή του πλανήτη.


Η ιστορία της ομάδας ποδοσφαίρου των ΗΠΑ, μπορεί με την πορεία των χρόνων να έχει σημειώσει ανοδική πορεία όπως πάντοτε θα έχει ως «κληρονομιά» το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950.

Λίγα χρόνια μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα υποδέχθηκε σωρεία προσφύγων και μεταναστών που αναζητούσαν ένα καλύτερο αύριο. Άνθρωποι από την Αγγλία και Ιταλία κυρίως, θέλησαν να κάνουν μια νέα αρχή δημιουργώντας δικές τους επιχειρήσεις. Άλλοι θεώρησαν ότι ήταν η ευκαιρία να ακολουθήσουν το όνειρο τους, σε μια χώρα η οποία άρχισε να «επενδύει» στον αθλητισμό.

Έτσι λίγο πριν την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στα γήπεδα της Βραζιλίας, στο οποία και συμμετείχαν οι ΗΠΑ συνέβη το… απίστευτο. Η έλλειψη παικτών, οδήγησε ένα μαθητή, έναν αγρότη, έναν Αϊτινό μετανάστη και έναν οδηγό νεκροφόρας, στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου.

Το αποτέλεσμα;


Μουντιάλ 1960: Το θαύμα των ΗΠΑ κόντρα στην Αγγλία

Αυτή η παρέα ημιερασιτεχνών παικτών, κατάφερε να επικρατήσει σε ένα συναρπαστικό ματς, της Αγγλίας του Μπίλι Ράιτ, του Άλφ Ράμσεϊ, με 1-0. Το γκολ των θριαμβευτών πέτυχε ο Τζο Γιέτγκενς στο 38ο λεπτό. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη αναμέτρηση ο προπονητής των «τριών λιοναριών», Ουόλτερ Γουιντερμπότομ θέλησε να… ξεκουράσει το αστέρι της ομάδας Στάνλεϊ Μάθιους ενόψει της συνέχειας.

Οι συγκεκριμένη ομάδα ωστόσο εθεωρείτο εκ των φαβορί της διοργάνωσης από τις στοιχηματικές εταιρείες της εποχής, γεγονός που έκανε ακόμη μεγαλύτερο το κατόρθωμα των Αμερικανών.

Η μοίρα φέρνει και πάλι τις δύο ομάδες αντιμέτωπες για τον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ. Ωστόσο τίποτα δε συγκρίνεται με αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ το 1950, παίρνοντας τη νίκη στο «παιχνίδι της ζωής τους» το οποίο και μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη το 2005 .



Η μόνη διαφορά με την εποχή εκείνη εντοπίζεται στο γεγονός ότι οι Αμερικανοί είναι πλέον επαγγελματίες και αρκετά πιο… μπαρουτοκαπνισμένοι συγκριτικά με το 1950.

Θα έχουμε την «εκδίκηση» της Αγγλίας ή το δεύτερο μέρος της ταινίας;
Θα το διαπιστώσουμε στις 25 Νοεμβρίου.

Επιμέλεια: Γιώργος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x