Μουντιάλ 2022

Μουντιάλ 2002: Ο Ρονάλντο από το Ναδίρ στο Ζενίθ

To Μουντιάλ της Ν.Κορέας ήταν η ιδανική ευκαιρία του Ρονάλντο να ξεγράψει το προσωπικό του δράμα αποτινάσσοντας δυσβάσταχτους τραυματισμούς, ευρεία αμφισβήτηση και την τραγωδία του τελικού του 1998

Σκοράρει με κάθε τρόπο, ντριμπλάρει περίτεχνα σε κλειστό χώρο, αναπτύσσει τρομακτική ταχύτητα πετώντας την μπάλα στον χώρο, οι αμυντικοί δεν μπρούν να τον σπρώξουν, είναι ένα ασταμάτητο κτήνος . Είναι κάτι που παρόμοιό του δεν είχε δει μέχρι τότε ο ποδοσφαιρικός κόσμος , με μία λέξη πρόκειται για ένα «Φαινόμενο» .

Οι ποδοσφαιρόφιλοι παρακολουθούν την εξέλιξή του, αφήνονται να απολαύσουν το ταλέντο του όταν αγωνιζόμενος στην Αιντχόφεν και στην Μπαρτσελόνα ματώνει τα αντίπαλα δίχτυα, προσφέροντας στιγμές απαράμιλλης μαγείας. Η συνύπαρξή του με ποδοσφαιριστές όπως ο Ριβάλντο και ο Καφού, καθιστά φαβορί την εθνική του ομάδα για την κορυφή του κόσμου, στο Μουντιάλ του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας.

Μουντιάλ 2002: Ο Ρονάλντο από το Ζενίθ στο Ναδίρ

Η κατάρρευση


«Ο Ρονάλντο πεθαίνει , τρέξτε» ήταν οι κραυγές απόγνωσης του Ρομπέρτο Κάρλος, με τον οποίο μοιράζονταν το δωμάτιο. «Έτρεξα και τον είδα σε τρομακτική κατάσταση. Έτρεμε, χτυπούσε τα χέρια του με τα πόδια του και έβγαζε αφρούς από το στόμα. Έκανε έναν παράξενο ήχο, σαν να ήθελε να αναπνεύσει, αλλά να μην μπορεί» , εξιστορεί ο Εντμούντο.

Ο Ζαγκάλο , προπονητής της «Σελεσάο», αποφασίζει να τον ξεκινήσει βασικό στον τελικό απέναντι στην Γαλλία, αλλά ο Ρονάλντο αντέχει μόνο μισή ώρα και αντικαθίσταται. Ο ίδιος, μία μέρα μετά των απώλεια του τροπαίου (3-0 νίκη των «Τρικολόρ») , δήλωσε με σοκαριστική ειλικρίνεια , ενώ κατέβαινε κουτσαίνοντας από το πούλμαν, ότι «χάσαμε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά εγώ κέρδισα τη ζωή μου» .

Ακόμη και σήμερα, δεν έχει διασταυρωθεί πλήρως ποιος πήρε την ευθύνη και έβαλε ένα 21χρονο παιδί να παίξει, ενώ τέσσερις ώρες πριν το παιχνίδι κινδύνευσε να χάσει τη ζωή του. Οι χορηγοί, η τηλεόραση , οι μάνατζερ; Kάποιοι εξ αυτών σίγoυρα έβαλαν το χεράκι τους, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν.

Μουντιάλ 2002: Ο Ρονάλντο από το Ζενίθ στο Ναδίρ

Η κακοδαιμονία συνεχίζεται


Μετά από εκείνο το καταραμένο απόγευμα, όλα άλλαξαν για τον Βραζιλιάνο. Ήταν σαν μια σκια που τον κυνηγούσε και δεν του επέτρεπε ν΄ ανασάνει. Στις 21 Νοεμβρίου του 1999 τραυματίζεται στο γόνατο στο παιχνίδι της Ίντερ, στην οποία είχε μετακινηθεί, απέναντι στη Λέτσε. Το γόνατό του γυρίζει και τίθεται νοκ άουτ για 6 μήνες. Θα επιστρέψει στις 12 Απριλίου του 2000 στον πρώτο τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας κόντρα στη Λάτσιο. Επτά λεπτά αρκούσαν. Το ταλαιπωρημένο γόνατό του θα τον προδώσει ξανά. Καταρρέει στο χορτάρι, όπου για όλη του την μέχρι τότε ζωή του μεγαλουργούσε. Κλαίει, ουρλιάζει για το άδικο παιχνίδι που του έχει παίξει η μοίρα. Θα υποβληθεί νέα επέμβαση, που τον βγάζει εκτός για 2 ολόκληρα χρόνια, ένα τεράστιο ποδοσφαιρικό χρονικό διάστημα.
Μουντιάλ 2002: Ο Ρονάλντο από το Ζενίθ στο Ναδίρ

Τα όνειρα και η σκληρή δουλειά παίρνουν εκδίκηση


Η επάνοδος στα γήπεδα θα γίνει στο Μουντιάλ της Νοτίου Κορέας, το καλοκαίρι του 2002. Είναι ξεγραμμένος, για δύο χρόνια βρίσκεται στην αφάνεια. Είναι εκείνος που «λύγισε από την πίεση», ο παίχτης που «είναι εύθραυστος και τραυματίζεται πανεύκολα». Ο Ρονάλντο όμως ξέρει πως είναι η ευκαιρία του και την αρπάζει από τα μαλλιά.

Με το ... ευφάνταστο κούρεμά του αποπροσανατολίζει τον Τύπο και τους συμπαίκτες του, οι οποίοι μέχρι τότε τον ρωτούσαν διαρκώς για τον τραυματισμό του στο πόδι.

Σαν να εφηύρε την μηχανή του χρόνου, είναι εκ νέου αυτός που όλοι θαύμαζαν πριν χρόνια. Σκοράρει απέναντι σε όλες τις ομάδες που βρίσκει απέναντί του, εκτός της Αγγλίας στα προημιτελικά. Πετυχαίνει τέσσερα γκολ στη φάση ομίλων και στη νίκη επί του Βελγίου για τη φάση των «16».

Στα ημιτελικά, σημειώνει το μοναδικό τέρμα κόντρα στην Τουρκία . Κανείς πλέον δεν είχε αμφιβολία ότι το «Φαινόμενο» είχε επιστρέψει, είναι πληγωμένο και κανείς δεν ξέρει που θα σταματήσει και θα κοπάσει η οργή του.

Η τελευταία φορτούνα πριν την Ιθάκη του


Στις 30 Ιουνίου 2002 στον τελικό της Γιοκοχάμα , ο Βραζιλιάνος μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο για την πιο μεγάλη μέρα του πολέμου, στην αναμέτρηση απέναντι στην Γερμανία του Μπάλακ, του Νόβιλ, του μεγάλου Όλιβερ Καν .

Στο πρώτο ημίχρονο, ο Ρονάλντο τρυπώνει σε θέση βολής σε αρκτετές περιπτώσεις, ωστόσο δεν καταφέρει να φτάσει στο γκολ, με τον Όλιβερ Καν να αρνείται την παραβίαση της εστίας του. Στο 66ο λεπτό όμως ο Ριβάλντο σουτάρει έξω από την περιοχή , ο εκπληκτικός Γερμανός γκολκίπερ κάνει το μοναδικό του λάθος σε όλο το τουρνουά και ο Ρονάλντο είναι στο... πόστο του για ν' ανοίξει το σκορ. Στο 78ο λεπτό, ο Κλέμπερσον πασάρει στον Ριβάλντο, εκείνος αφήνει την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του και ο Ρονάλντο εκτελεί για το τελικό 2-0.

Μουντιάλ 2002: Ο Ρονάλντο από το Ζενίθ στο Ναδίρ

Η απόλυτη δικαίωση είναι γεγονός. Η Βραζιλία είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια, ο εφιάλτης τελείωσε. Ο Ρονάλντο έχει γυρίσει από την Κόλαση του 1998, των αλλεπάληλων τραυματισμών που υπέστη, υλοποιώντας αυτό για το οποίο ήρθε σε αυτή τη Γη. Να βρίσκεται στo Έβερεστ του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος, σαν ο απόλυτος πρωταγωνιστής.

Επιμέλεια: Λευτέρης Παύλου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x