Μουντιάλ 2022

Το απίστευτο «ντου» του πρίγκιπα στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982

Ο πρίγκιπας του Κουβέιτ εισέβαλλε στον τελικό της ομάδας του με τη Γαλλία, στο Μουντιάλ του 1982 και ακύρωσε το γκολ της Γαλλίας! Διαβάστε περισσότερα.

Πολλές φορές έχει ειπωθεί η έκφραση «αυτά μόνο στην Ελλάδα», ωστόσο η ιστορία δείχνει ότι τα πιο απίστευτα περιστατικά έχουν συμβεί τελικά και στις καλύτερες οικογένειες και όταν έχουμε να κάνουμε με μία διοργάνωση όπως το Παγκόσμιο Κύπελλο, τότε δεδομένα μιλάμε για μία από τις «καλύτερες οικογένειες».

Απόδειξη για αυτό αποτελεί η διοργάνωση του 1982, τότε που έλαβε μέρος για πρώτη και τελευταία φορά το Κουβέιτ, ως αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερα ταλαντούχας φουρνιάς παικτών που μάλιστα είχε προπονητές τον Μάριο Ζαγκάλο (1976-1978) και έτερο Βραζιλιάνο, Κάρλος Αλμπέρτο Παρέιρα, άρα είχε και την κατάλληλη προπονητική κατεύθυνση.

Μέσα στις υπόλοιπες επιτυχίες εκείνης της εθνικής, το Κουβέιτ πέτυχε τελικά και την ιστορική πρόκριση στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όταν σε όμιλο με Νέα Ζηλανδία, Κίνα και Σαουδική Αραβία κατάφερε να προκριθεί μέσω της πρώτης θέσης, αφήνοντας τη Νέα Ζηλανδία και την Κίνα να μονομαχήσουν σε δικό τους αγώνα μπαράζ. Μάλιστα, ως πικάρισμα για τους αντιπάλους της, το Κουβέιτ στο εντός έδρας ματς κόντρα στη Νέα Ζηλανδία, πριν από τη σέντρα μπήκαν στο γήπεδο καμήλες, αφού το γεγονός αυτό είχε γίνει αφορμή για τους αντιπάλους του ώστε να υποβιβάσουν την ποδοσφαιρική τους αξία.

Το «ντου» του πρίγκιπα

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 είχε διεξαχθεί στην Ισπανία, με το Κουβέιτ να κληρώνεται με Αγγλία, Γαλλία και Τσεχοσλοβακία, με τους τελευταίους να έχουν κατακτήσει το Euro έξι χρόνια από το Μουντιάλ, άρα συγκαταλεγόταν στις μεγάλες δυνάμεις.

Η πρεμιέρα ήταν σχεδόν ονειρική, αφού το Κουβέιτ κατάφερε να πάρει τον βαθμό της ισοπαλίας με το 1-1 και πλέον έπαιζε τα ρέστα του για το όνειρο κόντρα στη Γαλλία του Πλατινί και του Ζιρές. Προφανώς δεν υπήρχε λόγος για ποιοτική σύγκριση. Οι «τρικολόρ» με ξέσπασμα από το 31’ έως το 48’ πέτυχαν τρία γκολ και είχαν καθαρίσει το ματς, αν και το Κουβέιτ κατάφερε να μειώσει στο 75’ σε 3-1.

Όλα είχαν κριθεί και μάλιστα η Γαλλία πέτυχε και τέταρτο γκολ, το οποίο όμως αποτέλεσε αφορμή για ένα ιστορικό γεγονός. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του Κουβέιτ, πρίγκιπας Φαχάντ Αλ Αχμάντ Αλ Σαμπάχ έκανε «ντου» στον αγωνιστικό χώρο, διαμαρτυρόμενος ότι το γκολ δεν έπρεπε να μετρήσει, αφού είχε ακουστεί σφύριγμα από την εξέδρα, με αποτέλεσμα οι παίκτες του Κουβέιτ να σταματήσουν να παίζουν, καθώς πίστεψαν ότι το σφύριγμα ήταν του διαιτητή Μίροσλαβ Στούπαρ. Φυσικά, με αυτή του την ενέργεια απαίτησε να ακυρωθεί το γκολ, αλλιώς θα έπαιρνε την ομάδα και θα έφευγε.

Προς έκπληξη όλων, πράγματι το γκολ ακυρώθηκε (και χωρίς χρήση VAR...) και το γκολ έγινε ελεύθερο! Τελικά, οι Γάλλοι πέτυχαν και τέταρτο γκολ, αλλά κανείς δεν έδωσε σημασία ούτε στο γκολ, ούτε στο τελικό σκορ, ούτε φυσικά στο γεγονός ότι το Κουβέιτ τερμάτισε μόλις με τον έναν βαθμό, αφού ηττήθηκε με 1-0 από την Αγγλία την τελευταία αγωνιστική.

Προφανώς, ο διαιτητής Στούπαρ δεν ξανασφύριξε ποτέ!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x