Μουντιάλ 2022

Ολλανδία: Επιστρέφει και θέλει να το... φωνάξει

Η εθνική ομάδα της Ολλανδίας επιστρέφει σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από οκτώ χρόνια και... κρυφοκοιτάζει προς τα πάνω.

Μετά τις συνεχείς αποτυχημένες απόπειρες για πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2016 του και του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, η εθνική ομάδα της Ολλανδίας κατέγραψε μία μέτρια παρουσία στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 2020 (2021) αλλά φέτος επιστρέφει σε Μουντιάλ με στόχο να φτάσει ψηλά.

Οι... αιώνιοι αδικημένοι του θεσμού, με απίθανες ομάδες κατά καιρούς αλλά δίχως τρόπαιο και με τρεις χαμένους τελικούς στο ενεργητικό τους, οι «οράνιε» φαντάζουν ως ένα από τα... ψαγμένα αουτσάιντερ στο εφετινό τουρνουά. Οι στοιχηματικές εταιρείες τους χρίζουν ως μία εκ των 7-8 επικρατέστερων για την κούπα αλλά σε καμία περίπτωση εκ των πρώτων, με την παρουσία του Λουίς Φαν Χάαλ στον πάγκο να προσδίδει την απαραίτητη εμπειρία.

Στον δρόμο για το Κατάρ


Η Ολλανδία μπήκε στα προκριματικά ως φαβορί σε όμιλο με Τουρκία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Λετονία και Γιβραλτάρ και, παρότι ξεκίνησε στραβά με βαριά ήττα, 4-2, στην Κωνσταντινούπολη, συνήλθε και κατέκτησε την πρωτιά με 23 βαθμούς (7-2-1) και γκολ 33-8. Το 2-2 με τους Μαυροβούνιος την προτελευταία αγωνιστική είχε προκαλέσει ένα κάποιο άγχος, ωστόσο όλα πήγαν, τελικά, κατ’ ευχήν για τους «οράνιε».


Το αστέρι


Μπορεί να μην είναι το βαρύτερο όνομα σε μία ομάδα που διαθέτει παίκτες όπως ο Φίρχιλ Φαν Ντάικ, ο Ματάις Ντε Λιχτ και ο Φρένκι Ντε Γιονγκ, όμως είναι σαφές πως ο Μέμφις Ντεπάι μπορεί να θεωρηθεί ως το βαρόμετρο της Ολλανδίας. Ενδεικτικό ότι ο επιθετικός της Μπαρτσελόνα σημείωσε 17 γκολ σε 16 συμμετοχές με την εθνική ομάδα μέσα στο 2021, με αποτέλεσμα να έχει πιάσει τον Κλάας-Γιαν Χούντελααρ στη 2η θέση των σκόρερ στην ιστορία της χώρας με 42 τέρματα και να απέχει οκτώ από τον απόλυτο ρέκορντμαν, Ρόμπιν Φαν Πέρσι. Μπορεί στην Μπάρτσα να έχει εκτοπιστεί λόγω Λεβαντόφσκι, όμως ο 29χρονος επιθετικός γίνεται... άλλος όταν φορά τα πορτοκαλί και αναμένεται να ηγηθεί των Ολλανδών.


Ο... παλιός που λείπει


Σε μία χώρα που έχει βγάλει παίκτες όπως ο Γιόχαν Κρόιφ, ο Μάρκο Φαν Μπάστεν, ο Γουέσλι Σνάιντερ και ο Ντένις Μπέργκαμπ, είναι δύσκολο να γίνει τέτοια κουβέντα. Ωστόσο, δεν γίνεται να παραβλέψουμε ότι, στο τέρμα, υπάρχει πλέον ο τίμιος –και μέχρι εκεί- Τζάστιν Μπάιλοου με τον... υπερήλικα Ρέμκο Πάσβεϊρ και τον άπειρο από το διεθνές επίπεδο, Άντρις Νόπερτ, να τον πλαισιώνουν. Μοιάζουν μακρινές οι εποχές του επιβλητικού Έντβιν Φαν Ντερ Σαρ, που μέτρησε 130 συμμετοχές μεταξύ 1995 και 2008, με τον νυν παράγοντα του Άγιαξ να μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένας παίκτης που λείπει από τη σημερινή εθνική Ολλανδίας.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Ολλανδίας

Η επιτυχία και η αποτυχία


Μπορεί το 2018 να απουσίασε από τα γήπεδα της Ρωσίας, όμως το 2014 και το 2010 η Ολλανδία είχε φτάσει στην 2η και τη 2η θέση του Παγκοσμίου Κυπέλλου αντίστοιχα. Ασφαλώς και δεν υπάρχουν απαιτήσεις για ανάλογη πορεία φέτος, ωστόσο ο όμιλος με Κατάρ, Σενεγάλη και Εκουαδόρ φέρνει πίεση για την κορυφή – που πιθανότατα θα φέρει αποφυγή σταυρώματος με την Αγγλία στους «16». Οι Ολλανδοί θα είναι μάλλον ευχαριστημένοι αν δουν την ομάδα τους να φτάνει μίνιμουμ την οκτάδα, ενδεχόμενος αποκλεισμός στον όμιλο θα θεωρηθεί παταγώδης αποτυχία, ενώ και οι «16» δεν δείχνουν και... όνειρο. Ειδικά από την στιγμή που εκεί σταμάτησε και η πορεία στο πρόσφατο Euro.

Ο προπονητής


Παρά τα 71 του χρόνια και τα προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν τους προηγούμενους μήνες, ο θρυλικός Λουίς Φαν Χάαλ φαντάζει ως ο ιδανικός άνθρωπος για να βρίσκεται στον πάγκο της εθνικής Ολλανδίας τη δεδομένη χρονική στιγμή. Ο πολύπειρος προπονητής διάγει την τρίτη θητεία του ως ομοσπονδιακός τεχνικός, με την τελευταία μεγάλη πορεία των «οράνιε» και την 3η θέση στο Μουντιάλ της Βραζιλίας το 2014 να έχει καταγραφεί με τον “Iron Tulip” στο τιμόνι. Αήττητος από τότε που επέστρεψε τον Αύγουστο του 2021, έχει μετρήσει έντεκα νίκες και τέσσερις ισοπαλίες στο διάστημα αυτό.

Παγκόσμιο Κύπελλο: Το προφίλ της Ολλανδίας

Αποστολή
Τερματοφύλακες: Τζάστιν Μπάιλοου (Φέγενορντ), Ρέμκο Πάσβεϊρ (Άγιαξ), Άντρις Νόπερτ (Χέρενφεϊν)

Αμυντικοί: Ντάλεϊ Μπλιντ (Άγιαξ), Στέφαν Ντε Φράι (Ίντερ), Φίρχιλ Φαν Ντάικ (Λίβερπουλ), Ματάις Ντε Λιχτ (Μπάγερν Μονάχου), Ντένζελ Ντάμφρις (Ίντερ), Νέιθαν Άκε (Μάντσεστερ Σίτι), Γιούριεν Τίμπερ (Άγιαξ), Τάιρελ Μαλάσια (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Τζέρεμι Φρίμπονγκ (Λεβερκούζεν)

Μέσοι: Φρένκι Ντε Γιονγκ (Μπαρτσελόνα), Στέφεν Μπέργκχαους (Άγιαξ), Ντέιβι Κλάασεν, (Άγιαξ), Μάρτεν Ντε Ρόον (Αταλάντα), Τόιν Κόπμαϊνερς (Αταλάντα), Κένεθ Τέιλορ (Άγιαξ), Τσάβι Σίμονς (Αϊντχόφεν)

Επιθετικοί: Μέμφις Ντεπάι (Μπαρτσελόνα), Λουκ Ντε Γιονγκ (Αϊντχόφεν), Στέφεν Μπεργκβάιν (Άγιαξ), Βίνσεντ Γιάνσεν (Αντβέρπ), Βουτ Βέγκχορστ (Μπεσίκτας), Κόντι Γκάκπο (Αϊντχόφεν), Νόα Λανγκ (Κλαμπ Μπριζ)

Πιθανή ενδεκάδα
Ολλανδία: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Ολλανδίας στον 1ο όμιλο:
1η αγωνιστική
21 Νοεμβρίου: Σενεγάλη-Ολλανδία (18:00)
2η αγωνιστική
25 Νοεμβρίου: Ολλανδία-Εκουαδόρ (18:00)
3η αγωνιστική
29 Νοεμβρίου: Ολλανδία-Κατάρ (17:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x