Μουντιάλ 2022

Πολωνία: Μέχρι πού μπορεί να φτάσει;

Γεμάτη ποιότητα και αρκετές λύσεις, η Πολωνία πάει στο Κατάρ με σκοπό να διαψεύσει άπαντες και να κάνει μια καλή πορεία στη διοργάνωση.

Την όγδοη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετράει η Πολωνία, που κατεβαίνει στο Κατάρ γεμάτη αυτοπεποίθηση και με σκοπό να κάνει μια καλή πορεία, φτάνοντας όσο πιο μακριά μπορεί.

Για αρχή, όμως, θα πρέπει να περάσει από έναν δυνατό όμιλο, αλλά και στη συνέχεια να σταθεί τυχερή στα... ζευγαρώματα για να προχωρήσει. Παρόλα αυτά, διαθέτει ένα ρόστερ με αρκετή ποιότητα και παίκτες-σταρ όπως ο Λεβαντόφσκι και ο Σέζνι, ενώ συνολικά οι ποδοσφαιριστές που έχει στη διάθεσή του ο Μίχνιεβιτς έχουν εμπειρία σε συλλογικό επίπεδο.

Το sportfm.gr σας παρουσιάζει το προφίλ της Πολωνίας, η οποία θέλει να κάνει την υπέρβαση και να φτάσει όσο το δυνατόν πιο μακριά στη διοργάνωση.

Ο δρόμος προς το Κατάρ


Μέσω των playoffs κατάφεραν οι Πολωνοί να φτάσουν ως το Κατάρ. Δεν είχαν την πιο εύκολη κλήρωση στα προκριματικά αφού έπεσαν στον 9ο όμιλο με την Αγγλία, αλλά και τις Αλβανία, Ουγγαρία, Ανδόρρα και Σαν Μαρίνο. Η Πολωνία κατάφερε να βάλει με 20 βαθμούς από κάτω της την Αλβανία αλλά και την Ουγγαρία που είχαν 18 και 17 βαθμούς αντίστοιχα. Παρόλα αυτά, περιορίστηκε στη δεύτερη θέση αφού η Αγγλία με 26 βαθμούς και μόλις δύο απώλειες στον όμιλο, δεν άφησε περιθώρια.

Στα playoffs, είχε την τύχη να πέσει στο Path B και να κληρωθεί αρχικά με τη Ρωσία, η οποια αποβλήθηκε από τη διαδικασία λόγω της εισβολής των στρατευμάτων της στην Ουκρανία. Κάπως έτσι, προκρίθηκε απευθείας στον τελικό, όπου επικράτησε 2-0 της Σουηδίας σε μονό παιχνίδι και πήρε το εισιτήριο για το Μουντιάλ.


Το αστέρι


Ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι είναι ο σούπερ σταρ της ομάδας. Έχει ξεκινήσει τρομερά τη σεζόν, μετρώντας 18 γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις με την Μπαρτσελόνα, με τον αρχηγό της εθνικής Πολωνίας να θέλει να πάρει από το χέρι την χώρα του και να την οδηγήσει όσο το δυνατόν πιο ψηλά. Αυτή τη στιγμή είναι μέσα στους καλύτερους φορ του πλανήτη, ένας πραγματικός... killer που χρειάζεται μισή επαφή για να κάνει τη ζημιά στον αντίπαλο και με ΜΥΘΙΚΑ νούμερα να τον ακολουθούν σε όλη την καριέρα του.

Έχει 76 γκολ σε 134 ματς με την Πολωνία, δηλαδή σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ ανά δύο αγώνες, ενώ σε συλλογικό επίπεδο το κοντέρ έχει γράψει ως τώρα 527 τέρματα σε 694 παιχνίδια! Προκαλεί... τρόμο!


Ο... παλιός που λείπει


Θα επιλέξουμε τον Γιάκουμπ Μπλαστσικόφσκι, ο οποίος θα ήταν μια πολύτιμη λύση για την εθνική Πολωνίας. Διότι μπορεί να έχει βάθος το ρόστερ και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, αλλά δεν έχει πολλά εξτρέμ που μπορούν να κάνουν τη διαφορά, όπως την έκανε στα... καλά του ο 36χρονος πλέον παίκτης της Βίσλα Κρακοβίας.

Ποδοσφαιριστής που πήγαινε στην ατομική ενέργεια, του άρεσε να πατάει περιοχή και να σκοράρει (21 γκολ σε 108 συμμετοχές ως εξτρέμ με την εθνική), αλλά και να δημιουργεί για τους συμπαίκτες του. Σίγουρα, θα μπορούσε να... φτιάξει ακόμη περισσότερο τον Λεβαντόφσκι και να δημιουργήσει παρέα με τον Σεμπάστιαν Σιμάνσκι δύο τρομερά "φτερά" στην επίθεση.


Η επιτυχία και η αποτυχία


Ας ξεκινήσουμε αντίστροφα. Αποτυχία και μάλιστα μεγάλη θα ήταν να μην καταφέρει να περάσει καν τον όμιλο. Ναι οκ, έχει όμιλο με την Αργεντινή αλλά την βγάζουμε απ' έξω. Ωστόσο, η Σαουδική Αραβία δεν είναι φόβητρο και το Μεξικό σίγουρα στα μέτρα της.

Επιτυχία, την ίδια ώρα, θα είναι για την Πολωνία να περάσει και ένα νοκ-άουτ ματς, δηλαδή να φτάσει ως τα προημιτελικά. Σίγουρα, ακόμη και εκεί να αποκλειστεί ή και νωρίτερα στους "16" αλλά από ένα δυνατό όνομα, δεν θα είναι αποτυχία και κανείς δεν θα μπορεί να καταλογίσει κάτι στους Πολωνούς.

Ο προπονητής


Ο Τσέσλαβ Μίχνιεβιτς βρίσκεται από τον περασμένο Ιανουάριο στον πάγκο της Πολωνίας, διαδεχόμενος τον Πάουλο Σόουζα. Με μεγάλη εμπειρία ως προπονητής από το ποδόσφαιρο της Πολωνίας, ξέρει καλά τα πράγματα γύρω από την ομάδα, τη χώρα και συνολικά του τι ζητάει η ομοσπονδία από αυτόν και τους ποδοσφαιριστές του. Στο Nations League μπορεί να μην τα πήγε καλά, αλλά από τη στιγμή που προκρίθηκε στο Μουντιάλ, δεν μπορεί να του πει κανείς τίποτα.

Του αρέσει να παίζει με τριάδα στην άμυνα (σσ. συνήθως με 3-5-2) αλλά και με τετράδα, χρησιμοποιώντας είτε το 4-2-3-1 είτε κάποια παραλλαγή του. Κάτι που είναι καλό γιατί ο αντίπαλος δεν μπορεί από πριν το ματς να... διαβάσει τους Πολωνούς και να προσαρμοστεί εύκολα πάνω τους.



Η αποστολή:
Τερματοφύλακες: Γιούκας Σκορούπσκι (Μπολόνια), Βόιτσιεχ Σέσνι (Γιουβέντους), Καμίλ Γκράμπαρα (Κοπεγχάγη)

Αμυντικοί: Γιαν Μπέντναρεκ (Άστον Βίλα), Μπάρτος Μπερεσίνσκι (Σαμπντόρια), Μάτι Κας (Άστον Βίλα), Κάμιλ Γκλικ (Μπενεβέντο), Ρόμπερτ Γκούμνι (Άουγκσμπουργκ), Άρτουρ Γεντζέιτσικ (Λέγκια), Γιάκουμπ Κίβιορ (Σπέτσια), Ματέους Βιετέσκα (Κλερμόν), Νίκολα Ζαλέβσκι (Ρόμα)

Μέσοι: Κρίστιαν Μπιέλικ (Μπέρμιγχαμ), Πζέμισλαβ Φρανκόβσκι (Λανς), Κάμικ Γκροσίτσκι (Πόγκον), Γιάκουμπ Καμίνσκι (Βόλφσμπουργκ), Γκζέγκορζ Κρικόβιακ (Αλ Σαμπάμπ), Μίχαλ Σκόρας (Λεχ), Νταμιάν Σιμάνσκι (ΑΕΚ), Σεμπάστιαν Σιμάνσκι (Φέγενορντ), Πιοτρ Ζιελίνσκι (Νάπολι), Σίμον Ζουρκόβσκι (Φιορεντίνα)

Επιθετικοί: Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι (Μπαρτσελόνα), Αρκάντιους Μίλικ (Γιουβέντους), Κρίστοφ Πιάτεκ (Σαλερνιτάνα), Κάρολ Σβιντέρσκι (Σάρλοτ)


Η πιθανή ενδεκάδα:
Πολωνία: Το προφίλ της στο Μουντιάλ

Το πρόγραμμα της Πολωνίας στον 3ο όμιλο:
1η αγωνιστική
22 Νοεμβρίου
Μεξικό-Πολωνία (19:00)
2η αγωνιστική
26 Νοεμβρίου
Πολωνία-Σαουδική Αραβία (16:00)
3η αγωνιστική
30 Νοεμβρίου
Πολωνία-Αργεντινή (22:00)

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x