Koriopolis

Ψωμιάδης: «Κύκλωμα υπήρχε και θα υπάρχει πάντα»

Για την ύπαρξη κυκλώματος που ελέγχει το ποδόσφαιρο έκανε λόγο κατά την απολογία του ο Μάκης Ψωμιάδης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε μέρος του.

Στην αθωότητά του σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που τον βαραίνουν για στημένα παιχνίδια επέμεινε ο Μάκης Ψωμιάδης, ο οποίος απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

Επί 2,5 ώρες ο Μάκης Ψωμιάδης αναφέρθηκε σε πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πρόσθεσε πως το μοναδικό του λάθος ήταν πως διέφυγε της σύλληψης επειδή φοβήθηκε όταν ασκήθηκε δίωξη εναντίον του.

Διαβάστε αποσπάσματα από όσα είπε:

Ξεκινώντας την απολογία του, ο Μάκης Ψωμιάδης δήλωσε: «Κυρία Πρόεδρε και σεβαστό δικαστήριο. έχω υποστεί μια ταλαιπωρία δύο ετών κατά τη διάρκεια της οποίας δεν έχω μιλήσει σε κανένα ΜΜΕ. Με έχουν κατηγορήσει για κάτι με το οποίο δεν έχω καμία σχέση και δεν ξέρω το λόγο για τον οποίο κατηγορούμαι και ελπίζω μέχρι να πεθάνω να το μάθω. Κατηγόρησαν εμένα και την οικογένειά μου και το χειρότερο που θα μπορούσαν να μου κάνουν είναι ότι κατηγόρησαν το γιο μου. Χτύπησαν την οικογένειά μου άνευ λόγου και αιτίας. Ήρθαν να συλλάβουν εμένα, δεν με βρήκαν και αφού έφυγαν, μετά από δέκα λεπτά επέστρεψαν και συνέλαβαν το γιό μου στο σπίτι μου. Απέφυγα τη σύλληψη γιατί πρώτη φορά στη ζωή μου αισθάνθηκα αδύναμος και αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια από την πρώτη στιγμή με έχρισαν ένοχο και αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης».

Συγκινημένος συνέχισε: «έφτασαν στο σημείο να πούνε ότι έκανα εγκληματική οργάνωση με το γιο μου για τον οποίο είμαι πολύ περήφανος».

Για τον Γιάννη Παπακώστα: «Μπλέξανε σε αυτό έναν τρίτο άνθρωπο, τον κύριο Παπακώστα με τον οποίο δεν είχα σχέσεις. Συναντιόμουν με τον άνθρωπο για ένα ¨γεια¨ ή ένα ¨συγχαρητήρια¨ μετά τα ματς. Είναι παιδί-κορίτσι θα έλεγα χαριτολογώντας, ο άνθρωπος δεν κάνει για το ποδόσφαιρο όπως είναι. Είναι επιστήμονας».

Για τον κ. Ριαβόγλου: «Δεν τον ήξερα καν, τον είδα πρώτη φορά στο δικαστήριο».

Για τον κ. Μητρόπουλο: «Ήξερα τον αδερφό του από το 2001 κατά την διάρκεια την εμπλοκής μου με την ΑΕΚ. Αυτόν δεν τον ήξερα».

Για τον κ. Κοττούλα: «Τον κ. Κοττούλα ούτε κατ’ όψη δεν τον ξέρω. Τον κ. Χριστοβασίλη δεν τον έχω γνωρίσει αλλά ξέρω ποιός είναι. Όλα τα έγγραφα που έχει στείλει η UEFA που θέλει να λέγεται και σοβαρή ομοσπονδία είναι απαράδεκτα κουτσομπολιά που έγραψαν αργόμισθοι δημοσιογράφοι της UEFA».

Για το πώς βρέθηκε στην Καβάλα, είπε: «Μετά από μια οικονομική καταστροφή, μετοίκισα στην Καβάλα για να ηρεμήσω. Οι τοπικοί άρχοντες, είχαν πρόβλημα με την ομάδα και ήθελαν να παρουσιάσουν κάποιο έργο στην πόλη. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Καλαντζής και ο τότε δήμαρχος Καβάλας κ. Εριφυλίδης πλησίασαν το γιο μου και τον έπεισαν να ασχοληθεί με την ομάδα. Εγώ δεν απέτρεψα το γιο μου από αυτή την ενασχόληση γιατί δεν ήθελα τα παιδιά μου να αποκοπούν από την γενέτειρα μου. Ο γιος μου είχε την οικονομική άνεση τότε επειδή είχε πουλήσει ένα στάβλο με άλογα του ιπποδρόμου στον κ. Νάνο –φίλο του κ. Κόκκαλη- και του είχε αποφέρει μεγάλο χρηματικό κέρδος. Αυτοί οι άνθρωποι ήθελαν να σώσουν την ομάδα».

Σε ερώτηση της προέδρου για το ποιο ήταν το αντικείμενο εργασίας του τα προηγούμενα χρόνια απάντησε ότι έκανε εμπόριο χρυσού μετά το 1983 καθώς νωρίτερα βρισκόταν στην Ελβετία. Το 1986 ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την ερασιτεχνική ΑΕΚ από την οποία έχασε πολλά λεφτά. Στην συνέχεια είχε μια αλυσίδα με νυχτερινά μαγαζιά στην Αθήνα και το 2003 καταστράφηκε οικονομικά και πήγε στην Καβάλα.

«Από το 2003 με συντηρεί η γυναίκα μου που έχει μαγαζί με ρούχα από το εξωτερικό, δεν έχω κάνει καν φορολογική δήλωση. Από την ΑΕΚ έφυγα άφραγκος και τώρα με κατηγορούν ότι τους έφαγα και λεφτά»

«Όταν η Καβάλα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία εγώ είχα πει στο παιδί μου να πουλήσει την ομάδα, αλλά εκείνος είχε ενθουσιαστεί με την άνοδο της ομάδας . Ήμουν διπλά παιδί μου, αλλά πιστεύω ότι το παιδί μου δεν θα μπορούσε να τα καταφέρει, γιατί δεν ήταν έμπειρος . Ο μόνος λόγος που άφησα να φαίνεται ότι είμαι πίσω από την ομάδα ήταν ότι θα νόμιζαν ότι έχουν να κάνουν με μένα και όχι με το παιδί μου. Εμένα με σεβόντουσαν, ήξεραν ότι είμαι ένας τίμιος παράγοντας Τώρα δεν ξέρω τι συνέβη ίσως πείραξε το γεγονός ότι ανέβαινε η ομάδα. Ήμουν ένας παράγοντας που όταν ήμουν στην ΑΕΚ έσπασα το κατεστημένο του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού την έβγαλα συμπρωταθλήτρια με τον Ολυμπιακό και την έβγαλα στο Champions League, και τότε για να με ενοχλήσουν με το μόνο τρόπο που έχουν που ήταν να στείλουν τους κρατικούς φορείς, εφορείες και τα λοιπά. Η οικογένεια μου έχασε πέρα από λεφτά και την αξιοπρέπεια της, έφτασαν σε σημείο να σέρνουν το παιδί μου με χειροπέδες σαν να είναι κοινός δολοφόνος, επειδή δεν βρήκαν έμενα συνέλαβαν μετά από 10 λεπτά το παιδί μου», επανέλαβε.

Γιατί διέφυγε της σύλληψης: «Ίσως ήταν λάθος, το μόνο λάθος που έκανα. Έφυγα γιατί αισθάνθηκα αδύναμος γιατί με είχαν χρήσει όλοι ένοχο κατευθείαν. Ζητώ συγγνώμη από το σεβαστό δικαστήριο γιατί έφυγα, ακολούθησα μια κακή συμβουλή ενός δικηγόρου ο οποίος δεν είναι καν εδώ σήμερα δεν είναι πια κοντά μου. Βρισκόμουν 20 λεπτά από τη Θεσσαλονίκη εκεί στα Σκόπια ανά πάσα στιγμή μπορούσα να βρεθώ στη Θεσσαλονίκη. Το 2002 που είχα τιμωρηθεί με 12 χρόνια φυλάκιση για την περίπτωση του κ. Λαλιώτη δεν έφυγα ήμουν εκεί. Αυτή τη φορά έφυγα γιατί με έπνιγε η αδικία ήταν λάθος και το πλήρωσα και θα το πληρώνω. Είμαι παντελώς αθώος , φταίω και εγώ γιατί δεν παρουσιάστηκα από την αρχή αλλά σέβομαι το δικαστήριο και θέλω να με δικαιώσετε».

Σε ερώτηση της προέδρου για τον κ. Ριαβόγλου και τον αγώνα της Καβάλας με τον Αγροτικό Αστέρα 4-1 που χαρακτηρίστηκε από την UEFA άκρως χειραγωγημένος δήλωσε: «Η ομάδα της Καβάλας τότε ήταν να ανέβει στη Σουπερ Λιγκ είχε τους καλύτερους παίκτες θα μπορούσα να πω ότι ήταν και λίγο το σκορ».

Κάπου εκεί η δίκη διακόπηκε για κάποια δευτερόλεπτα καθώς ο δυνατός αέρας παρέσυρε έξω από την αίθουσα διάφορα αντικείμενα και αρχικά όλοι τρόμαξαν στην αίθουσα μέχρι και ο ίδιος ο Μάκης.

Για το 3-0 της Καβάλας με τον Αγροτικό Αστέρα στο Κύπελλο δήλωσε: «Η Καβάλα ήταν 4η τότε στη Σουπερ Λιγκ και ήταν λογικό να κερδίσει, τότε έφτασε μέχρι τα ημιτελικά που αποκλείστηκε από τον Άρη σε ματς στα οποία αδικήθηκε κατάφορα από τη διαιτησία γιατί τα κέντρα αποφάσεων δεν ήθελαν μια μικρή ομάδα στον τελικό αλλά μια ομάδα με κόσμο ώστε να γεμίσει το γήπεδο , δεν τους έκανε η Καβάλα των 900 φιλάθλων».

Για το 2-1 με τον ΠΑΣ Γιάννινα είπε: «θυμάμαι ότι ήταν ένα πολύ σκληρό και βάναυσο ματς, δεν μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί να ήταν στημένο , ενώ το 2-0 με τον Ηλυσιακό ήταν ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα».

Για το 3-0 με την Καρδίτσα, παιχνίδι στο οποίο είχε ηττηθεί η Καβάλα, δήλωσε: «Η Καβάλα είχε ήδη πετύχει το στόχο της και είχε ανέβει κατηγορία, οι παίκτες είχαν πάρει το πριμ και ήταν σε διακοπές δεν ήθελαν να βάλουν τα πόδια τους στη φωτιά. Τα πόδια του ποδοσφαιριστή είναι το μαγαζί του, αυτό του δίνει λεφτά για να ζήσει. Οι παίκτες πήγαν χαλαρά ενώ οι άλλοι καιγόντουσαν για να σώσουν την ομάδα, οι παίκτες της Καβάλας ήταν όλοι την ώρα στα κλαμπ και στα μπουζούκια και για αυτούς ήταν αγγαρεία να ταξιδέψουν 6 ώρες μέχρι την Καρδίτσα για ένα αδιάφορο παιχνίδι εφόσον είχαν πετύχει την άνοδο».

Επίσης δήλωσε ότι δεν ξέρει κανένα μπουκ.

Για τις συνομιλίες: «Εκεί που λέω για τον Τσινιάρη "κοίτα να παίξει Ξάνθη" κλπ, μίλαγα με έναν διερμηνέα φίλο του Τσινιάρη. Δεν ήταν από κακία. Είναι μια κουβέντα που τη λένε οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου. Του είπα απλώς να πει στον Τσινιάρη να παίξει καλά».

Για τη συνομιλία που αναφέρει Σιδηρόπουλο και Τσινιάρη είπε: «Ο Ολυμπιακός Βόλου είχε γνωριμίες πολύ δυνατότερες από την Καβάλα. Και είπα να βάλουν κάποιον τίμιο διαιτητή. Τελικά ο Βόλος κέρδισε και εμείς χάσαμε. Ήταν της πλάκας αυτό το τηλεφώνημα δεν πίστεψα ποτέ ότι θα κατηγορηθώ για αυτό. Πήρα τον Πιλάβιο να του πω να βάλει τίμιους διαιτητές. Είχε εκτεθεί τότε ο Πιλάβιος. Είχε κάνει πολλά θελήματα. Του είπα να προσέχει να μην μπουν διαιτητές του κυκλώματος και το παιδί αυτό έπραξε. Η άλλη πλευρά πειράχτηκε από αυτό. Ο Μπέος πειράχτηκε γιατί μπορεί να ήθελε άλλους διαιτητές. Αλλά και πάλι, κέρδισε ο Βόλος και έχασε η Καβάλα και οι διαιτητές έπαιξαν καλά. Δεν ήμουν εγώ το κύκλωμα.. Κουμάντο έκανε ο Πιλάβιος όποτε ήθελε, αλλά όποτε πιεζόταν δεν έκανε κουμάντο. Το κουμάντο στο ελληνικό ποδόσφαιρο το κάνουν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Όχι η Καβάλα των 900 φιλάθλων Υπήρχαν αφοσιωμένοι στην ΕΠΟ εγώ είχα πει στο γιο μου να μην προσκυνήσει ποτέ κανέναν…».

«Υπήρχε κύκλωμα, θα υπάρχει και δεν θα σταματήσει να υπάρχει όσο υπάρχουν οι μεγάλες ομάδες».

Για τον κ. Λιμπάντζη : «Δεν έκανε για το ποδόσφαιρο με είχε πάρει τηλέφωνο για να του δώσω συμβουλές γιατί νόμιζε ότι θα μπορούσα να τον βοηθήσω αλλά εγώ δεν του είπα τίποτα».

Επίσης μίλησε για ένα τετράδιο που βρέθηκε στο σπίτι του μετά από έρευνα. «Σε αυτό το τετράδιο όπως είδατε έγραφα ποιοι διαιτητές έπαιξαν και που, για να δω πόσες φορές έχουν παίξει συγκεκριμένες ομάδες ώστε να κρίνω με ποιες ομάδες είχαν φιλίες. Δεν είχα κάποια δουλειά είναι κάτι που το κάνουν οι φίλαθλοι».

Για τις πληρωμές σε μετρητά και σε σακούλες και όχι σε τράπεζες είπε: «Όλες οι πληρωμές γίνονται μέσω τράπεζας , μόνο όταν ήμουν στην ΑΕΚ δεν γινόταν να βάλω λεφτά στους λογαριασμούς της ΑΕΚ γιατί όποιος μιλούσε ελληνικά θα έμπαινε και θα έκανε κατάσχεση αυτών των χρημάτων γιατί η ΑΕΚ χρωστούσε. Τα χρήματα από τα τηλεοπτικά έμπαιναν σε δικούς μας λογαριασμούς και εμείς τα δίναμε στους παίκτες».

Για το στοίχημα: «Δεν έχω παίξει ποτέ στοίχημα, δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό το χαρτάκι. Το στοίχημα το θεωρώ απάτη, μέχρι και τον Πλατινι τον έχουν κάνει υπάλληλο τους».

Κλείνοντας δήλωσε για τον γιο του Σταύρο και τον Γιάννη Παπακώστα: «τι εγκληματική οργάνωση, για κανένα λούνα παρκ είναι και οι δυο όχι για εγκληματική οργάνωση».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x