Stoiximan Super League

Ο προπονητής της εξέδρας: Η επίδραση Γιαννίκη και η -ελεγχόμενη και… μη- κυριαρχία του Άρη!

Διαβάστε τη... ματιά του «προπονητή της εξέδρας» για το ΑΕΚ-Άρης.

Νικήτρια στο ντέρμπι των «κιτρινόμαυρων» αναδείχθηκε την Κυριακή (31/10) η ΑΕΚ, η οποία επικράτησε 2-1 επί του Άρη στο ΟΑΚΑ.

Εξαιρετική η τακτική προσέγγιση της «Ένωσης» στο μεγαλύτερο κομμάτι του πρώτου μέρους, κάπου όμως άρχισε να... χάνεται, με τον Άρη να κυριαρχεί στο ματς.

Αναλυτικά, τα σημεία-κλειδιά στο ΑΕΚ-Άρης μέσα από τα «μάτια» του «προπονητή της εξέδρας»:

Οι -βγαλμένες από τα… όνειρα του Γιαννίκη- αντεπιθέσεις της ΑΕΚ: Στο πρώτο ημίχρονο οι γηπεδούχοι έβγαλαν επί χόρτου όλα όσα σχεδιάζει αυτό το διάστημα ο Αργύρης Γιαννίκης και μάλιστα με… στυλ! Οι παίκτες της «Ένωσης» πίεζαν τόσο ψηλά, όσο και στον χώρο του κέντρου, ανακτούσαν την μπάλα και -το βασικό- έβγαιναν με εξαιρετικό τρόπο στις επιθετικές μεταβάσεις (με πολύ γρήγορες πάσες και ταχύτατες κινήσεις στον χώρο). Ο «δικέφαλος» αξιοποίησε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού με το δεύτερο γκολ του (κερδίζοντας το πέναλτι) κι εάν ήταν πιο ουσιαστικός στην τελική προσπάθεια θα μπορούσε να είχε καταφέρει και κάτι περισσότερο.

Η κυριαρχία του Άρη και ο -ελεγχόμενος και… μη- χώρος που έδωσε η, αγχωμένη στο τέλος, ΑΕΚ: Τόσο το ποσοστό κατοχής της μπάλας, όσο και οι υπέρ του τελικές, 5(3)-22(9), αποδεικνύουν ότι ο Άρης κυριάρχησε εντός αγωνιστικού χώρου από ένα σημείο κι έπειτα (κυρίως μετά το 30'). Ωστόσο, έχει σημασία και το πόσο το «επέτρεψε» αυτό η ΑΕΚ. Ήταν δεδομένο ότι η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη θα δώσει σε αρκετά σημεία την μπάλα, ώστε να μπορέσει να πράξει όλα όσα αναφέρθηκαν στην παραπάνω παράγραφο. Και η αλήθεια είναι ότι το όλο «σχέδιο» (εάν ήταν όντως τέτοιο) έβγαινε, με τον Άρη να απειλεί, αλλά σε λίγες στιγμές ουσιαστικά (όπως π.χ. στη φάση με το δοκάρι στο 23').

Όμως, μετά τη αντικατάσταση του Μάνταλου στο 60', η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούσε να κρατήσει με τίποτα μπάλα. Ειδικά, μετά και την αποβολή του Μήτογλου τα πράγματα άρχισαν να γίνονται αφόρητα, με τον Άρη να μπορούσε κάλλιστα να το εκμεταλλευτεί και με άλλα γκολ πλην του μοναδικού που πέτυχε. Σε μία φάση όπου φάνηκε η απουσία του στόπερ της «Ένωσης», η οποία αγχώθηκε πολύ στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Κυρίαρχος, αλλά δεν το αξιοποίησε σωστά: Πολλές οι τελικές του. Πάρα πολλές. Αλλά, όπως βλέπαμε σε αρκετές αναμετρήσεις κατά τη διάρκεια της περυσινής σεζόν, έτσι και σ' αυτό το ματς, η ομάδα του Άκη Μάντζιου θα μπορούσε να φέρνει με καλύτερες προϋποθέσεις την μπάλα εντός της μεγάλης περιοχής της ΑΕΚ. Ειδικά, ύστερα από το αριθμητικό πλεονέκτημα που απέκτησε, ήταν πολλές οι περιπτώσεις που κατέφευγε σε γεμίσματα ή μακρινά σουτ. Κάτι που δεν άρεσε ούτε στον προπονητή του. Επίσης, τα δώδεκα υπέρ του κόρνερ (με τους γηπεδούχους να έχουν... μηδέν!) είναι πολλά για να μην έχουν αξιοποιηθεί.

Φάνηκε η απειρία του Ρότα: Δεν είναι και τόσο μικρός (24), αλλά είναι άπειρος. Κι εάν αυτό δεν φάνηκε στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, όπου είχε ενθαρρυντική απόδοση, στο ντέρμπι δεν μπόρεσε να «καλουπωθεί». Πήρε γρήγορα κίτρινη, θα μπορούσε να είχε πάρει κι άλλη και να αφήσει την ομάδα του με δέκα παίκτες από το πρώτο μέρος, αναγκάζοντας έτσι τον προπονητή του να τον κάνει αλλαγή. Θέλει χρόνο ακόμη για να λογίζεται ως ο βασικός δεξιός μπακ της «Ένωσης».

Όσο… έχει εσένα (Στάνκοβιτς) δεν φοβάται κανέναν: Δέχθηκε πολλές φάσεις η ΑΕΚ. Είτε ήταν κλασικές ευκαιρίες είτε όχι, ο Στάνκοβιτς δήλωσε «παρών»! Εξαιρούμενης, φυσικά, εκείνης του 2-1, όπου εάν και η μπάλα κατευθύνθηκε προς το κέντρο της εστίας, είχε αρκετή ταχύτητα. Συνεχίζει τις εξαιρετικές του εμφανίσεις ο Αυστριακός πορτιέρε, ο οποίος έχει αποδείξει ήδη ότι η ΑΕΚ όχι μόνο έχει λύσει το θέμα του τερματοφύλακα, αλλά πλέον θα παίρνει και βαθμούς απ' αυτήν!

Ο καταλυτικός Μάνταλος και η σταθερά «Σούντγκρεν»: Ο πρώτος ακούει τα εξ αμάξης εδώ και χρόνια. Αρκετές φορές δεν ηγήθηκε όπως έπρεπε εντός αγωνιστικού χώρου. Ωστόσο, πρέπει να είναι και λίγο… εγκάθετος κανείς για να μην αναγνωρίζει ότι ο αρχηγός της ΑΕΚ έχει τρομερή ποιότητα. Σημείωσε την 5η του φετινή ασίστ (με υπέροχη γλυκιά σέντρα), κέρδισε και έβαλε το πέναλτι, ήτοι συμμετοχή και στα δύο γκολ. Του πάει ο φετινός του ρόλος, όπου έχει πολλά στηρίγματα… προσωπικοτήτων δίπλα του και δεν σηκώνει όλο το βάρος.

Από την άλλη, τι άλλο να ειπωθεί για το δεξί πόδι του Ντάνιελ Σούντγκρεν; Το καλύτερο δεξί μπακ στην Ελλάδα με… μεγάλη διαφορά από το δεύτερο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x