Stoiximan Super League

Είπε… αντίο στην ξενιτιά με νίκη η ΑΕΚ!

Ο Πινέδα (39') ξεκλείδωσε με σουτάρα τον ΠΑΣ, ο Άμραμπατ (87') καθάρισε και η ΑΕΚ επέστρεψε στις νίκες (2-0), στο τελευταίο της παιχνίδι ως γηπεδούχος μακριά από την «Αγια-Σοφιά - OPAP Arena».

Επιστροφή στις νίκες και στα χαμόγελα για την ΑΕΚ! Η «Ένωση» επικράτησε 2-0 του ΠΑΣ Γιάννινα στη Ριζούπολη, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της Super League 1. Έτσι, αφενός έδειξε σημάδια αντίδρασης μετά το «κάζο» (0-1) με τον Βόλο, στρέφοντας πλέον την προσοχή της στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό (11/9). Αφετέρου, έκλεισε με «τρίποντο» την... ξενιτιά 19 χρόνων, καθώς από το επόμενος εντός (κόντρα στον Ιωνικό) επιστρέφει στη φυσική της έδρα, την «Αγια-Σοφιά - OPAP Arena»!

Οι «κιτρινόμαυροι» -τους οποίους ο Ματίας Αλμέιδα παρέταξε με αλλαγή συστήματος (4-2-3-1)- δυσκολεύτηκαν για ακόμα ένα παιχνίδι στο να διασπάσουν την πολυπρόσωπη άμυνα του αντιπάλου. Ωστόσο, ο Πινέδα έδωσε τη λύση με σουτάρα στο 39' -φάση που ξεκίνησε από το δυνατό χαρτί του «δικεφάλου», πρέσινγκ και κλέψιμο ψηλά, εν προκειμένω από τον Γιόνσον- με τον Άμραμπατ να καθαρίζει στο 87'. Μάλιστα, ο Μαροκινός άσος έτρεξε να αφιερώσει το γκολ στον προπονητή του. Ντεμπούτο Ελίασον (πέρασε ως αλλαγή) για την ΑΕΚ, η οποία έφτασε τους έξι βαθμούς (4η θέση).

Ο ΠΑΣ -πέρα από την καλή του αμυντική λειτουργία- δημιούργησε και κινδύνους στην ΑΕΚ, έχοντας ως κύριο εκφραστή τους τον Ροσέρο. Παρόλα αυτά, δεν πήρε κάτι από τον αγώνα μένοντας με έναν πόντο.



Στο... μυαλό των κόουτς:

Με σύστημα 4-2-3-1 παρέταξε τελικά λοιπόν την ΑΕΚ ο Ματίας Αλμέιδα. Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Στάνκοβιτς, στο δεξί άκρο της άμυνας ο Ρότα, στο αριστερό ο Χατζισαφί, ενώ κεντρικό δίδυμο οι Βίντα και Τζαβέλλας. Το αντίστοιχο στα κεντρικά χαφ αποτελούσαν οι Σιμάνσκι και Γιόνσον, οι οποίοι είχαν μπροστά τους τον Πινέδα. Στο αριστερό «φτερό» άρχισε ο Τσούμπερ, στο δεξί ο Γκατσίνοβιτς, με τον Αραούχο να βρίσκεται στην κορυφή.

Από την άλλη, ο Θανάσης Στάικος διατήρησε το 4-3-3 (4-1-4-1) για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Στο τέρμα ήταν ο Σούλης, με τους Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκη και Κιάκο να συνθέτουν, από δεξιά προς τα αριστερά, την αμυντική τετράδα. Ως «εξάρι» τοποθετήθηκε ο Καραχάλιος, ο οποίος είχε μπροστά του τους Μπιμπλάο και Λιάσο. Στην κορυφή ήταν ο Παμλίδης, έχοντας δεξιά του τον Ροσέρο και αριστερά του τον Μορέιρα.

ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα: 2-0
(Εκπληκτική η παρουσία των οπαδών της ΑΕΚ και στην αποψινή αναμέτρηση της ομάδα τους στη Ριζούπολη)

Το ματς:

Η ΑΕΚ έκανε πολύ δυνατό μπάσιμο στην αναμέτρηση, βγάζοντας καλούς συνδυασμούς και συνεργασίες. Πρώτη απειλή μόλις στα 25'', με τον Σούλη να μπλοκάρει σε δεύτερο χρόνο το μακρινό σουτ του Πινέδα.





Ωστόσο, αυτό δεν διήρκησε για πολύ. Ο ΠΑΣ άρχισε να προσαρμόζει την άμυνά του, η οποία -ούσα πολυπρόσωπη- δυσκόλευε την «Ένωση» στο να τη διασπάσει. Όπως δηλαδή συνέβη και στον αγώνα με τον Βόλο. Μάλιστα, την ίδια ώρα, οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να ψάξουν τις ευκαιρίες τους, κυρίως στην κόντρα.

Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία στην αναμέτρηση άνηκε στην ομάδα των Ιωαννίνων. Συγκεκριμένα, στο 8' ο Ροσέρο πάτησε περιοχή από δεξιά, με τον Χατζισαφί -σε μια πολύ κακή αμυντική αντίδραση- να του «επιτρέπει» να μπουκάρει και να επιχειρήσει με το αριστερό, για να καταλήξει το πλασέ του δίπλα από τη συμβολή των δοκών.



Ο χρόνος κυλούσε και η ΑΕΚ δυσκολευόταν εμφανώς να δημιουργήσει διαδρόμους και να ανοίξει το σκορ. Στο 35' έφτασε πολύ κοντά στο να το καταφέρει, όμως αρχικά ο Σούλης κι εν συνεχεία ο Παντελάκης είπαν «όχι» στο διαγώνιο σουτ του Πινέδα και στον Αραούχο που προσπάθησε να πάρει το «ριμπάουντ», αντίστοιχα.



Το ματς είχε πάρει φρενήρη ρυθμό, με την ΑΕΚ να πιέζει και να ανακτά μπάλες, όμως τον ΠΑΣ να φτάνει μια ανάσα από το γκολ στο 38': Οι Γιαννιώτες έφυγαν γρήγορα στην αντεπίθεση, ο Ροσέρο βγήκε ολομόναχος ενώπιον του Στάνκοβιτς, αλλά ο Γιόνσον πραγματοποίησε εκπληκτική επιστροφή κόβοντάς τον με καίριο τάκλιν.

Κι αφού δεν βρέθηκαν πίσω στο σκορ, οι «κιτρινόμαυροι» βρήκαν τη λύση στην επόμενη σχεδόν φάση, στο 39'. Ύστερα από πρέσινγκ και κλέψιμο του Γιόνσον στο επιθετικό τρίτο, ο Γκατσίνοβιτς έστρωσε στο όριο της μεγάλης περιοχής στον Πινέδα, ο οποίος βρήκε δίχτυα με μονοκόμματη σουτάρα! Αυτό ήταν και το τελικό σκορ (1-0) για το πρώτο ημίχρονο.



Οι φιλοξενούμενοι άρχισαν με αλλαγή το δεύτερο μέρος (Τζίμας αντί του Μορέιρα). Η εκκίνηση θύμισε αρκετά εκείνη του πρώτου ημιχρόνου. Στιγμή για την ΑΕΚ μόλις στο 46' με πλασέ του Τσούμπερ από το όριο περιοχής που έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Εν συνεχεία (52'), ηχηρή απάντηση του ΠΑΣ με σουτ του Ροσέρο, ύστερα από ωραίο σπάσιμο του Σόρια, το οποίο κατέληξε αρκετά ψηλά. Γενικά, ό, τι καλό δημιουργούσε η ομάδα των Ιωαννίνων είχε ως κύριο εκφραστή τον Κολομβιανό μεσοεπιθετικό.



Στα επόμενα λεπτά η ΑΕΚ ηρέμησε το τέμπο. Ωστόσο, με το σκορ στο 1-0 τα πάντα παρέμεναν ρευστά. Ακόμα μια επικίνδυνη κατάσταση για τον ΠΑΣ στο 66', με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραχάλιου να κοντράρει. Στο 70' ο Αλμέιδα προχώρησε σε τριπλή αλλαγή (Γκαρσία αντί Αραούχο, Ελίασον αντί Σιμάνσκι και Μάνταλος αντί Γκατσίνοβιτς). Δεν άλλαξε ο σχηματισμός, με τον Μάνταλο να περνά στο «8», τον Ελίασον στα δεξιά και τον Γκαρσία να πηγαίνει στην κορυφή.

Ο Ελίασον στο 74', στις πρώτες του επαφές με την μπάλα, απέφυγε με ωραίες ντρίμπλες τον Κιάκο, κερδίζοντας το κόρνερ. Στο 86' ο Εραμούσπε έβαλε καταλυτικό τάκλιν στην εντυπωσιακή ενέργεια του Γκαρσία.

Τελικά, στο 87', η ΑΕΚ βρήκε το γκολ που θα κλείδωνε τη νίκη. Μάλιστα, προήλθε από τις δύο τελευταίες της αλλαγές: Ο Μοχαμάντι πήρε την έξυπνη πάσα που έκανε ο Μάνταλος με το κεφάλι, προέβη σε ωραία ενέργεια από αριστερά, έσπασε στον Άμραμπατ μεταξύ πέναλτι και μεγάλης περιοχής, με τον Μαροκινό άσο να σκοράρει με ψύχραιμο πλασέ με το αριστερό, για να τρέξει εν συνεχεία να αφιερώσει το τέρμα του στον Αλμέιδα. Παρά τις προσπάθειες του ΠΑΣ, το 2-0 ήταν και το τελικό σκορ.



MVP: Γενς Γιόνσον! Ο Δανός άσος, αφενός ήταν παντού με καίριες καλύψεις χώρων και ανακτήσεις, αφετέρου έχει ένα ΕΠΙΚΟ δίλεπτο στο πρώτο ημίχρονο: Στο 38' πραγματοποιεί εκπληκτική επιστροφή αποσοβώντας με εντυπωσιακό τάκλιν την παραβίαση της εστίας της ομάδα του. Ελάχιστα πιο μετά πιέζει και κλέβει ψηλά στο επιθετικό τρίτο, φάση απ' όπου βγαίνει το 1-0 της «Ένωσης». Κομβική προφανώς και η παρουσία από τον Ορμπελίν Πινέδα. Ο πιο απειλητικός παίκτης της «Ένωσης», όντας αυτός που -με σουτάρα- ξεκλείδωσε την πολυπρόσωπη άμυνα του ΠΑΣ. Στα μείον του ότι κάπου-κάπου φαινόταν εγκλωβισμένος -χωρίς να φταίει φυσικά μόνο αυτός- ενώ από δική του απώλεια της μπάλας, βγήκε η επικίνδυνη αντεπίθεση των φιλοξενούμενων (που έβαλε το «στοπ» ο Γιόνσον).

Η σφυρίχτρα: Χωρίς προβλήματα σε γενικές γραμμές η διαιτησία του κ. Μανούχου. Οι παίκτες του ΠΑΣ ζήτησαν πέναλτι στο 62', στην απευθείας εκτέλεση φάουλ του Καραχάλιου. Αρχικά, η μπάλα βρίσκει στο χέρι του Τσούμπερ -το οποίο όμως φαίνεται να είναι σε θέση που δεν κάνει μεγαλύτερη την έκταση του σώματός του- ενώ στην εξέλιξη της φάσης πετυχαίνει τον ώμο του Γκατσίνοβιτς.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς - Ρότα, Βίντα, Τζαβέλλας, Χατζισαφί - Σιμάνσκι (70' Ελίασον), Γιόνσον - Γκατσίνοβιτς (70' Μάνταλος), Πινέδα (83' Μοχαμάντι), Τσούμπερ (77' Άμραμπατ)- Αραούχο (70' Γκαρσία).

Στον πάγκο για τους γηπεδούχους έμειναν: Αθανασιάδης, Μουκουντί, Μήτογλου, Μουστακόπουλος.

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Σούλης - Σόρια, Εραμούσπε, Παντελάκης, Κιάκος - Καραχάλιος - Μπιλμπάο, Λιάσος (56' Ριένστρα) - Ροσέρο (77' Σταματελόπουλος), Παμλίδης, Μορέιρα (46' Τζίμας).

Στον πάγκο για τους φιλοξενούμενους έμειναν: Αθανασίου, Ποζνάνσκι, Μπαγκαλιάνης, Πήλιος, Φοφανά, Τζάβος.

Διαιτητής: Μανούχος
Βοηθοί: Σινιοράκης, Δ. Βεργέτης
4ος: Χ. Βεργέτης
VAR: Κουμπαράκης, Μεϊντάνας

Δείτε εδώ το live της αναμέτρησης ΑΕΚ-ΠΑΣ Γιάννινα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x