Stoiximan Super League

Καλιτζάκης στο sport-fm.gr: «Δεν μου λείπει το ποδόσφαιρο, μόνο τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό»!

Ο «Νίντζα» στο sport-fm.gr! Ο γενικός αρχηγός, πλέον, του Παναθηναϊκού Β', Γιάννης Καλιτζάκης, ξετυλίγει την τεράστια καριέρα του, μιλάει για την ομάδα του Γιοβάνοβιτς και θυμάται αξέχαστες στιγμές!

Πρωταθλήματα, Κύπελλα, πορείες στην Ευρώπη, βασικό μέλος της Εθνικής, παρουσία στη Μεικτή Κόσμου.

Μια επιβλητική φυσιογνωμία των ελληνικών γηπέδων, που του χάρισε το παρατσούκλι «Νίντζα», ένας γεννημένος αρχηγός με σιδερένια πειθαρχία και φλόγα, που παραμένουν άσβεστα μέσα του.

Ο γενικός αρχηγός, πλέον, της δεύτερης ομάδας του Παναθηναϊκού, ο Γιάννης Καλιτζάκης, μίλησε στο sport-fm.gr και όπως συνήθιζε και στους αγωνιστικούς χώρους, ήταν αυθόρμητος, χωρίς δεύτερες σκέψεις.

- Αναφέρθηκε στην εξέλιξη του ΠΑΟ Β' και στο κίνητρο, που τον οδηγεί να πλάθει ποδοσφαιριστές με το DNA του συλλόγου.

- Τι αποτιμά ως το «κλειδί» για την πορεία της πρώτης ομάδας του «τριφυλλιού» και ποιοι είναι οι προπονητές που ευγνωμονεί.

- Η δική του εκτίμηση για το αν έχει εξελιχθεί η θέση του κεντρικού αμυντικού και οι εντυπώσεις του από το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ.

- Η άποψή του για τους ανταγωνιστές των «πράσινων» και οι διαφορές στην νοοτροπία των ποδοσφαιριστών σε σχέση με τη δική του γενιά.

Ο Γιάννης Καλιτζάκης για όλους και για όλα!

0

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Λευτέρη Παύλου:

Είστε σχεδόν έναν χρόνο στον Παναθηναϊκό Β'. Πέρυσι η ομάδα ήταν πειραματική, ενώ φέτος δείχνει πιο έτοιμη. Ποιες διαφορές εντοπίζετε;

H περσινή χρονιά ήταν μια εμπειρία για τα παιδιά, στήθηκε μια ομάδα γρήγορα. Συμμετείχαμε για πρώτη φορά σε αυτό το πρωτάθλημα, δείχνοντας θετικά και αρνητικά στοιχεία. Ταλέντο υπάρχει άφθονο και στόχος του Παναθηναϊκού είναι να προχωρήσουν προς την πρώτη ομάδα. Το φετινό σύνολο είναι πιο έτοιμο, λόγω και των εμπειριών, που κουβαλάνε οι παίκτες, ενισχυθήκαμε και έχει μέλλον η ομάδα μπροστά της.

Πως αξιολογείτε την ύπαρξη Β' ομάδων; Τις βοηθάει η παρουσία τους σε ένα πρωτάθλημα όπως η Super League 2;

Σίγουρα βοηθάει, όπως και στο εξωτερικό, που οι μεγάλες ομάδες διαθέτουν αντίστοιχα δεύτερες ομάδες. Πολλά παιδιά παίρνουν έτσι χρόνο προσαρμογής, ώστε να δείξουν τα στοιχεία τους σε υψηλότερο επίπεδο και ένταση. Είναι πλεονέκτημα να αγωνίζεσαι σε ένα πρωτάθλημα όπως αυτό, ιδιαίτερα ως παίκτης του Παναθηναϊκού, με την πίεση, που αυτό συνεπάγεται.

Ο ρόλος του γενικού αρχηγού διδάσκεται, μπορεί να μελετηθεί ή προκύπτει από την εμπειρία χρόνων στα γήπεδα;

Δεν είναι κάτι που διδάσκεται. Καλώς ή κακώς μεγάλωσα στα γήπεδα, σε δύσκολες εποχές και βρίσκομαι εδώ για να μεταδώσω την εμπειρία μου και να βοηθήσω όσο μπορώ. Στο ποδόσφαιρο είναι πολύ σημαντικό να έχεις χαρακτήρα, να προχωρήσεις μέσα σε αυτήν τη διαδικασία. Ο Παναθηναϊκός είναι τεράστιο κλαμπ και δεν ψάχνει απλά καλούς παίκτες. Για να επιβιώσεις σε αυτό το άθλημα και αυτή την ομάδα, χρειάζεται σκληρό χαρακτήρα. Αν δεν τον έχεις, δεν μπορείς να παίξεις.

Συνέντευξη Καλιτζάκη στο sport-fm.gr

Ξεχωρίζατε ως ποδοσφαιριστής για το πάθος και τη νοοτροπία νικητή. Κατά πόσο διέπουν αυτά τα χαρακτηριστικά τους νέους Έλληνες ποδοσφαιριστές;

Θεωρώ πως όχι, αυτά τα χαρακτηριστικά προσπαθούμε να δημιουργήσουμε. Τα σημερινά παιδιά έχουν μεγαλώσει σε άλλη βάση, είναι πιο ταλαντούχα αλλά τους λείπει ο στόχος. Και ο στόχος πρέπει να είναι η πρώτη ομάδα, να μην αρκούνται στο ότι είναι στη δεύτερη ομάδα.

Η φετινή ομάδα έσπασε το σερί νικών της σπουδαίας ομάδας του τριφυλλιού την περίοδο 1994/95. Παρατηρείτε κοινά;

O Παναθηναϊκός έχει δημιουργήσει ένα καλό σύνολο παικτών, ο προπονητής δεν αλλάζει πρόσωπα διαρκώς και έτσι καταφέρνει να κάνει πρωταθλητισμό. Έχει βάση για να πάει ακόμα καλύτερα. Και αν θυμηθούμε εκείνη τη σεζόν ή την επόμενη, που πήγαμε μέχρι τα ημιτελικά, συμμετείχαμε 14 παίκτες. Όπως και σήμερα, ήταν σταθερός ο κορμός.



Εκείνη την αγωνιστική περίοδο, οι «πράσινοι» νίκησαν με 1-0 στη Νέα Φιλαδέλφεια με δικό σας γκολ-κεφαλιά, πιστοποιώντας ότι είναι αποφασισμένοι να κατακτήσουν τον τίτλο. Ποια είναι η γνώμη σας για τη φετινή ΑΕΚ και πόσο κρίσιμη είναι η εκτός έδρας αναμέτρηση της 8ης Γενάρη;

Έχει δρόμο το πρωτάθλημα, είναι νωρίς. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να το κατακτήσει, να κερδίσει σε κάθε έδρα, όμως δεν θα κριθεί κάτι σε αυτό το παιχνίδι. Είναι περισσότερο θέμα πρεστίζ, τα ντέρμπι καταγράφονται στην ιστορία. Η ΑΕΚ παρουσιάζεται όλο και πιο έτοιμη, ο προπονητής της έχει δημιουργήσει ένα δεμένο σύνολο και είναι η μόνη που μπορεί να είναι ανταγωνιστική για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός είναι σε μεταβατικό στάδιο και έχει μείνει πίσω.

Είχατε αντιμετωπίσει αρκετές φορές τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς, ο οποίος αγωνιζόταν στον Ηρακλή. Τι παίκτης ήταν;

Ήταν ένας ποιοτικός ποδοσφαιριστής, οι προπονητές μας πάντα επέμεναν να τον επιτηρούμε. Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους του Ηρακλή, που διέθετε μεγάλες προσωπικότητες, σπουδαίας αγωνιστικής αξίας.



Ποιος θεωρείτε ότι είναι ο αγώνας, που σας χαρακτηρίζει. Που θα έβλεπε κάποιος σήμερα και θα σκεφτόταν «αυτός ήταν ο Καλιτζάκης»;

Νομίζω ότι ήταν οι αναμετρήσεις, που με καθιέρωσαν στην ομάδα, στο ξεκίνημα της καριέρας μου, αντιμετωπίζοντας τους Ρας και Καντονά, με Γιουβέντους και Οσέρ αντίστοιχα. Καθιερώθηκα μέσα από αυτά τα παιχνίδια στον Παναθηναϊκό και την Εθνική Ομάδα.

Υπάρχει κάποιο ματς που θα επιθυμούσατε να παίξετε ξανά;

Το ποδόσφαιρο δεν μου λείπει. Βίωσα αξέχαστες στιγμές, το έζησα στο έπακρο με πρωταθλήματα, Κύπελλα, πορείες στην Ευρώπη. Μου λείπουν, όμως, στιγμές, όπως τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Μόνο τα ντέρμπι, γιατί ήμουν φτιαγμένος να παίζω τέτοια ματς.

Παρατηρείτε αλλαγές στη θέση του κεντρικού αμυντικού με την πάροδο των ετών;

Είναι πιο τυποποιημένη. Δεν υφίσταται στον ίδιο βαθμό το ένστικτο, η πρόβλεψη για το πότε πρέπει να πάω στην μπάλα. Oύτε εφαρμόζεται το μαν του μαν. Οι παίκτες έχουν πληροφορίες για τα πάντα πλέον.

Συνέντευξη Καλιτζάκη στο sport-fm.gr

Με ποιον κεντρικό αμυντικό στο πλευρό σας απολαμβάνατε περισσότερο να αγωνίζεστε;

Όλα τα παιδιά με τα οποία αγωνίστηκα μαζί τους στο κέντρο της άμυνας με στήριξαν και τους στήριξα. Δεν θα ξεχάσω πόσο με βοήθησε ο Μαυρίδης τα πρώτα χρόνια, ο Καραγεωργίου, ο Κουρμπανάς. Αλλά και αργότερα ο Ουζουνίδης, ο Κολιτσιδάκης. Όλοι ήταν εξαιρετικοί και είχα την τύχη να είμαι στην ίδια ομάδα με πολλούς αξιόλογους ποδοσφαιριστές.

Έχετε υπηρετήσει τον Παναθηναϊκό και συνολικά το ελληνικό ποδόσφαιρο από πολλά πόστα. Ποιο θα διαλέγατε;

To ποδόσφαιρο είναι τα πάντα για μένα, είναι η ζωή μου. Όλα όσα έχω κάνει μου άρεσαν. Όπως και αυτό που κάνω σήμερα, να φτιάχνω χαρακτήρες που θα κουβαλάνε το DNA του Παναθηναϊκού.

Ποιος ήταν ο προπονητής που επηρέασε περισσότερο την καριέρα σας;

Ο Τόζα Βεσελίνοβιτς, του Πανελευσινιακού. Με εμπιστεύθηκε από την πρώτη στιγμή, μου έδωσε ευκαιρίες, ενώ δεν το περίμενα. Με ξεκίνησε ως βασικό με αντίπαλο τον Ολυμπιακό, με αποστολή να μαρκάρω τον Τάσο Μητρόπουλο. Καθοριστικός ήταν και ο Βασίλης Δανιήλ στον Παναθηναϊκό. Με εμπιστεύθηκε εξαρχής. Αυτοί οι ήταν οι δύο σταθμοί στην καριέρα μου.

Ξεχωρίζει από την καριέρα σας η συμμετοχή στη Μεικτή Κόσμου. Πώς ήταν σαν εμπειρία;

Ήταν κάτι απίστευτο, ιδιαίτερα το να φορέσω το περιβραχιόνιό της, που μου το έδωσε ο Στόιτσκοφ. Έγινε μετά το Μουντιάλ το 1994, το οποίο ήταν μια παρωδία για εμάς. Ήταν αναγνώριση για το πρόσωπό μου και το χάρηκα απόλυτα.

Συνέντευξη Καλιτζάκη στο sport-fm.gr

Ποιες ήταν οι εντυπώσεις σας από το φετινό Μουντιάλ;

Θεωρώ ότι πέτυχε. Είδαμε καλό ποδόσφαιρο, άλλο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενες διοργανώσεις. Είχε εκπλήξεις όπως το Μαρόκο και νομίζω πως δίκαια το κατέκτησε η Αργεντινή.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x