Euro 2016

Το σηκώνει και χωρίς νίκη, άμα λάχει!

Όλο τον κόσμο έχει βαλθεί να τρελάνει η Πορτογαλία! Παρόλο που ούτε τώρα νίκησε σε 90λεπτο, η ψυχωμένη ομάδα του Σάντος λύγισε 5-3 στα πέναλτι την Πολωνία (1-1 κ.α. και παρ.) και πέταξε στους "4".

Δεν χρειάζεται μπαλάρα, δεν χρειάζονται καν νίκες… Όταν έχεις Φερνάντο Σάντος, όλα είναι πιθανά!

Καθοδηγούμενοι από τον πρώην προπονητή της Εθνικής μας και το άστρο του, οι Ίβηρες λύγισαν στα πέναλτι την Πολωνία (5-3, κ.α. και παράταση 1-1) και πανηγύρισαν την πρόκριση στα ημιτελικά του Euro!

Παρόλο που ο Λεβαντόφσκι τους έβαλε να κυνηγούν από τα αποδυτήρια (2') και ο Ρονάλντο έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει μοιραίος -χάνοντας σίγουρα γκολ σε κανονική διάρκεια και παράταση- οι Πορτογάλοι έβγαλαν χαρακτήρα.

Χάρη λοιπόν στην ισοφάριση του κορυφαίου Σάντσες (33'), σε μια απόκρουση του Πατρίσιο στο πέναλτι του Μπλαστσικόφσκι και στην ψυχραιμία του (ήρωα και πάλι) Κουαρέσμα στην τελευταία εκτέλεση, δικαιούνται πλέον να ονειρεύονται την κατάκτηση του τροπαίου.


Το ματς

Αν κάτι θεωρείται το μεγαλύτερο προσόν του Φερνάντο Σάντος είναι η προετοιμασία ενός αγώνα. Η άψογη τακτική του προσέγγιση. Δεν χρειάστηκε ωστόσο να συμπληρωθούν ούτε δυο λεπτά, πριν ο Λεβαντόφσκι του αχρηστεύσει το αρχικό του πλάνο. Εκμεταλλευόμενος ερασιτεχνικό λάθος του Σέντρικ (που δεν υπολόγισε σωστά την πορεία της μπάλας) και ένα άψογο γύρισμα του Γκροσίτσκι, ο φορ της Μπάγερν «ξεμπούκωσε». Και με το πρώτο του γκολ στη διοργάνωση, στρίμωξε από νωρίς τους Ίβηρες.

Όπως συμβαίνει πάντα όμως με ομάδες του Σάντος, εκείνοι δεν έχασαν την ψυχραιμία τους. Μετά το αρχικό σοκ -κι αφού έδειχναν ευάλωτοι στις επικίνδυνες αντεπιθέσεις των Πολωνών- πήραν σταδιακά τον έλεγχο. Άρχισαν λοιπόν να πιέζουν. Ζήτησαν (δικαίως) πέναλτι σε μαρκάρισμα του Γκλικ στον (μπλοκαρισμένο κατά τ’ άλλα) Ρονάλντο. Και τελικά κατάφεραν να απαντήσουν: Όταν ο καλύτερος τους παίκτης, ο βιονικός Σάντσες, κάρφωσε την μπάλα (με σουτ που κόντραρε) στη γωνία του Φαμπιάνσκι.

inner

Αυτό ήταν. Το παιχνίδι είχε έρθει πλέον στα μέτρα της Πορτογαλίας. Και οι παίκτες της μπορούσαν να ψάξουν με ηρεμία πλέον το δεύτερο -και πολυτιμότερο- γκολ. Ίσως το έβρισκαν λοιπόν απ’ το ξεκίνημα του β’ μέρους, αν ο Ρονάλντο γύριζε την μπάλα (σε εξαιρετική αντεπίθεση) και δεν προτιμούσε ένα εγωιστικό τελείωμα. Αν το πλασέ του Σίλβα δεν κόντραρε τελευταία στιγμή σε σώματα. Ή αν ο Σέντρικ εξιλεωνόταν για την γκέλα στο πρώτο γκολ, με τη σουτάρα από 30 μέτρα να καρφώνεται στο «παραθυράκι». Τίποτα απ’ αυτά όμως δεν συνέβη.

Έτσι, οι Πολωνοί έμεναν ζωντανοί. Κέρδιζαν χρόνο στην προφανή προσπάθειά τους να πάνε το ματς στην παράταση. Και παρόλο που ο Σάντος έκανε ό,τι μπορούσε από τον πάγκο για να πάρει το ματς από την κανονική διάρκεια (βάζοντας Μουτίνιο και μετά Κουαρέσμα) δεν τα κατάφερε. Γιατί το παρακινδυνευμένο τάκλιν του Γεντζέιτσικ δεν κατέληξε τελικά στα δίχτυα της ομάδας του. Και γιατί ο Ρονάλντο, σε μια ανεπανάληπτη ευκαιρία από «πάρε-βάλε» του Μουτίνιο, έπιασε αέρα απέναντι στον Φαμπιάνσκι.

inner

Μοιραία λοιπόν το παιχνίδι πήγε στην παράταση. Κι εξίσου μοιραία, ο Ρονάλντο ήταν ξανά ο παίκτης που μπορούσε -αλλά δεν κατάφερε- να σκοράρει. Αιφνιδιασμένος που η σέντρα του Νάνι έφτασε μπροστά του και ανεξήγητα αγχωμένος, ο σταρ της Ρεάλ δεν έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα. Οπότε, οι Πορτογάλοι έμεναν με το «αχ» και οι Πολωνοί έμεναν ταμπουρωμένοι στην περιοχή τους.

Κάπως έτσι, οι φάσεις άρχισαν να στερεύουν. Ο φόβος και η σκοπιμότητα άρχιζαν να καλύπτουν τα πάντα. Και μόνη συγκίνηση που προσέφερε η παράταση μέχρι τη λήξη της ήταν η εισβολή οπαδού στο γήπεδο, ο οποίος θέλησε να αγκαλιάσει τον Ρονάλντο, αλλά κατέληξε να φεύγει «καροτσάκι» έπειτα από φάουλ για… κόκκινη κάρτα από άνθρωπο της ασφάλειας.

inner

Οπότε, τα πέναλτι ήταν αναπόφευκτη κατάληξη. Όχι όμως και άδικη διαδικασία (τουλάχιστον αυτή τη φορά). Γιατί, εκτός από καλύτεροι στην κανονική διάρκεια, οι Πορτογάλοι αποδείχθηκαν και πιο ψύχραιμοι. Σκόραραν ΟΛΟΙ στη «ρωσική ρουλέτα» (Ρονάλντο, Σάντσες, Μουτίνιο, Νάνι). Κι αφού ο Πατρίσιο έκανε τη μια απόκρουση που χρειαζόταν στην εκτέλεση του Μπλαστσικόφσκι, το πόδι του Κουαρέσμα υπέγραψε ξανά τη λύτρωση και τη συνέχεια του ονείρου για την κούπα.

inner

inner

Δείτε πώς παρακολουθήσατε σε real time την εξέλιξη του αγώνα από το sport-fm.gr





Οι συνθέσεις των ομάδων

ΠΟΛΩΝΙΑ (Άνταμ Ναβάλκα): Φαμπιάνσκι, Πίστσεκ, Γκλικ, Παζντάν, Γεντζέιτσικ, Μαζίνσκι (98’ Γιοντλιόβιετς), Κριχόβιακ, Μπλαστσικόφσκι, Γκροζίτσκι (82’ Καπούστκα), Μίλικ, Λεβαντόφσκι

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Φερνάντο Σάντος): Ρουί Πατρίσιο, Σέντρικ, Πέπε, Φόντε, Ελισέου, Γουίλιαμ Καρβάλιο (96’ Ντανίλο), Ζοάο Μάριο, Ρενάτο Σάντσες, Αντριέν Σίλβα (73’ Μουτίνιο), Νάνι, Ρονάλντο

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Φέλιξ Μπριχ (Γερμανία)
ΓΗΠΕΔΟ: «Βελοντρόμ»

Τα στιγμιότυπα του αγώνα



Επιμέλεια: Γιώργος Μαραθιανός

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x