sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Προολυμπιακό στην Ελλάδα: Μια χρυσή ευκαιρία για την Εθνική

Η διεξαγωγή ενός Προολυμπιακού Τουρνουά στην Ελλάδα προσφέρει μια χρυσή ευκαιρία στην Εθνική μπάσκετ, που δύσκολα θα έχει ξανά στο εγγύς μέλλον. Τα γκρουπ δυναμικότητας και οι πιθανοί αντίπαλοι.

Τη Δευτέρα (20:00) διεξάγεται στην Ελβετία η κλήρωση για τα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά, που θα αναδείξουν και τις ισάριθμες νικήτριες που θα προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού. Νωρίτερα μέσα στην ίδια μέρα θα ανακοινωθεί από τη FIBA πού θα διεξαχθούν αυτά τα τέσσερα τουρνουά και η Ελλάδα θεωρείται σίγουρα μία από τις οικοδέσποινες, με τις πληροφορίες να θέλουν Ισπανία, Λετονία και Πουέρτο Ρίκο να είναι οι άλλες τρεις.

Το ΣΕΦ θα φιλοξενήσει 2-7 Ιουλίου έξι ομάδες, μοιρασμένες σε γκρουπ των τριών, που θα διεκδικήσουν ένα εισιτήριο. Ουσιαστικά η «επίσημη αγαπημένη» θα χρειαστεί να κάνει τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες για να βρεθεί 27 Ιουλίου με 11 Αυγούστου στη Γαλλία παίζοντας στην πρώτη φάση στο «Πιέρ Μορουά» της Λιλ και στην τελική στο «Παλέ Ντε Μπερσί» του Παρισιού.

Τα γκρουπ δυναμικότητας


Η Ελλάδα είναι 14η στην παγκόσμια κατάταξη αλλά έβδομη μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στα Προολυμπιακά Τουρνουά, πίσω μόνο από Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Βραζιλία και Ιταλία. Διαμορφώθηκαν έξι γκρουπ δυναμικότητας, το καθένα με τέσσερις ομάδες και η Ελλάδα είναι στο δεύτερο. Βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και εκπροσώπησης όλων των ηπείρων (ή των περισσότερων) σε κάθε τουρνουά, η FIBA ανακοίνωσε κάποιους περιορισμούς με βασικότερο ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν περισσότερες από δύο ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε γκρουπ και περισσότερες από τρεις ευρωπαϊκές ομάδες σε κάθε τουρνουά. Επίσης, κάθε τουρνουά θα έχει το πολύ μία ομάδα από Αμερική, από Ασία ή Ωκεανία και από Αφρική.

1ο γκρουπ: Ισπανία, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία
2ο γκρουπ: Βραζιλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία
3ο γκρουπ: Πουέρτο Ρίκο, Μαυροβούνιο, Δομινικανή Δημοκρατία, Φιλανδία
4ο γκρουπ: Νέα Ζηλανδία, Γεωργία, Μεξικό, Λίβανος
5ο γκρουπ: Κροατία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ανγκόλα, Φιλιππίνες
6ο γκρουπ: Αίγυπτος, Μπαχάμες, Καμερούν, Μπαχρέιν

Κάθε Προολυμπιακό Τουρνουά θα έχει δύο γκρουπ των τριών ομάδων. Στον Α' Όμιλο κάθε τουρνουά θα βρίσκονται ομάδες από το 1ο, το 4ο και το 5ο γκρουπ δυναμικότητας και στον Β' Όμιλο ομάδες από το 2ο, το 3ο και το 6ο γκρουπ δυναμικότητας. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα βρει σίγουρα στο δρόμο της Βραζιλία, Ιταλία και Πολωνία που είναι μαζί της στο δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας. Στην πρώτη φάση θα παίξει στον ίδιο όμιλο με μία εκ των Μαυροβουνίου, Δομινικανής Δημοκρατίας και Φινλανδίας (αφού το Πουέρτο Ρίκο θα είναι οικοδέσποινα) και μία από Αίγυπτος, Μπαχάμες, Καμερούν και Μπαχρέιν. Η θεωρητικά πιο ισχυρή ανταγωνίστριά της θα βρίσκεται στον άλλο όμιλο και θα είναι μία εκ των Λιθουανίας και Σλοβενίας, εφόσον Ισπανία και Λετονία θα είναι οικοδέσποινες.

Προολυμπιακό στην Ελλάδα: Μια χρυσή ευκαιρία για την Εθνική

Χρυσή ευκαιρία


Η διεξαγωγή του Προολυμπιακού Τουρνουά στην Αθήνα συνιστά μια χρυσή ευκαιρία να προκριθεί η Ελλάδα σε Ολυμπιακούς Αγώνες μετά το 2008, ίσως και μοναδική. Με τα εισιτήρια σε κάθε ολυμπιακό τουρνουά μόλις δώδεκα, την πρόκριση μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου πολύ δύσκολη και την FIBA να μην αναθέτει τακτικά στις ίδιες χώρες Προολυμπιακό Τουρνουά (π.χ. η Λιθουανία θα ήθελε να είναι και φέτος οικοδέσποινα, αλλά δεν της δόθηκε η ευκαιρία ξανά, μετά από αυτή του 2021), αντιλαμβάνεται κανείς πως η φετινή περίσταση μπορεί να είναι και μοναδική για την Ελλάδα να επιστρέψει σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Προολυμπιακό στην Ελλάδα: Μια χρυσή ευκαιρία για την Εθνική

Πέρα από την διεξαγωγή Προολυμπιακού Τουρνουά στην Αθήνα, η συγκυρία είναι ιδανική για αρκετούς ακόμη λόγους. Κατ’ αρχάς από τους πιθανούς αντιπάλους η Εθνική ομάδα γλιτώνει υπερδυνάμεις όπως ΗΠΑ, Καναδάς, Αυστραλία, Σερβία και Γερμανία, που προκρίθηκαν μέσω του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την οικοδέσποινα Γαλλία, τις πολύ δυνατές Ισπανία και Λετονία που θα φιλοξενήσουν Προολυμπιακά Τουρνουά, αλλά και τις Αργεντινή και Τουρκία που δεν προκρίθηκαν καν στα Προολυμπιακά Τουρνουά. Κατά δεύτερο λόγο αποφεύγοντας κάποιο υπερατλαντικό ταξίδι όπως αυτό το 2021 στον Καναδά, αλλά και με ισχυρό κίνητρο για όλους τους παίκτες να πάνε στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εξασφαλίζεται στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η πανστρατιά που απαιτείται ώστε η ελληνική ομάδα να είναι ισχυρή όχι μόνο στην κερκίδα, αλλά και στο παρκέ.

Ασφαλώς η πρόκριση δεν είναι εξασφαλισμένη. Η δεξαμενή των υποψηφίων αντιπάλων περιλαμβάνει πολλές δυνατές ομάδες, με τις ευρωπαϊκές να θεωρούνται οι πιο απειλητικές: η Σλοβενία του Ντόντσιτς, η Λιθουανία του Βαλαντσιούνας και του Σαμπόνις, η Κροατία του Μπογκντάνοβιτς, το Μαυροβούνιο του Βούτσεβιτς, η Γεωργία του Σενγκέλια και η Φινλανδία του Μάρκανεν, συνιστούν ισχυρούς διεκδικητές. Κι ασφαλώς ουδείς μπορεί να υποτιμήσει «εξωτικές» δυνάμεις όπως η Δομινικανή Δημοκρατία του Τάουνς, οι Μπαχάμες του Γκόρντον, του Έιτον και του Χιλντ ή οι αφρικανικές χώρες (Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν) μετά το πάθημα στο Προολυμπιακό του 2012.

Προολυμπιακό στην Ελλάδα: Μια χρυσή ευκαιρία για την Εθνική

Σε κάθε περίπτωση, οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την μόλις πέμπτη παρουσία της Ελλάδας σε ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ. Μια πλήρης Εθνική ομάδα, με την εμβληματική φιγούρα του Βασίλη Σπανούλη στον πάγκο και στο παρκέ την παλιά φρουρά των Σλούκα, Καλάθη, Παπανικολάου που διψούν για το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων, παιδιά που μπορούν να προσφέρουν όπως οι Παπαπέτρου, Γουόκαπ, Παπαγιάννης, Μήτογλου, Λαρεντζάκης, Θανάσης και Κώστας Αντετοκούνμπο και φυσικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο που μπορεί να μπει και ως σημαιοφόρος στη μεγαλύτερη γιορτή του αθλητισμού, είναι ικανή-με κάποια συμπληρώματα στην δωδεκάδα και τον κόσμο στο πλευρό της-να τα καταφέρει.

Αναλυτικά οι οκτώ ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Γαλλία (οικοδέσποινα), Γερμανία, Σερβία (Ευρώπη), ΗΠΑ, Καναδάς (Αμερική), Ιαπωνία (Ασία), Νότιο Σουδάν (Αφρική), Αυστραλία (Ωκεανία).

Αναλυτικά οι 24 ομάδες που θα παίξουν στα τέσσερα Προολυμπιακά Τουρνουά: Ελλάδα, Λετονία, Λιθουανία, Σλοβενία, Ισπανία, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Γεωργία, Φινλανδία, Πολωνία, Κροατία (Ευρώπη), Αίγυπτος, Ανγκόλα, Ακτή Ελεφαντοστού, Καμερούν (Αφρική), Πουέρτο Ρίκο, Βραζιλία, Δομινικανή Δημοκρατία, Μπαχάμες, Μεξικό (Αμερική), Λίβανος, Φιλιππίνες, Μπαχρέιν (Ασία), Νέα Ζηλανδία (Ωκεανία).

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x