Χρήστος Ρομπόλης

ΑΕΚ: Χαμένη παρτίδα, αλλά… ελπίδα στην χαμένη πατρίδα

Παρά την ήττα της ΑΕΚ στη Σμύρνη από την Καρσίγιακα, τα μηνύματα για το μέλλον είναι αισιόδοξα. Η πρώτη νίκη που ήρθε και η δεύτερη που θα είναι ακόμη πιο μεγάλη.

Το αποτέλεσμα είναι πάντα αυτό που μένει και στο υψηλό επίπεδο δεν υπάρχει «ήττα σαν νίκη», ωστόσο στην ΑΕΚ έχουν πολλούς περισσότερους λόγους να αισιοδοξούν για τη συνέχεια παρά να απογοητεύονται για την ήττα από την Καρσίγιακα στην πρεμιέρα του BCL.

Χωρίς καμία διάθεση, λοιπόν, να χρυσώσουμε κανένα χάπι, τα μηνύματα που ήρθαν από τη Σμύρνη ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως πρόκειται για μια ολοκαίνουρια ομάδα, με νέο προπονητή, έξι νέους ξένους και τρεις μόλις παίκτες από τον περσινό κορμό να αγωνίζονται, τους δύο εξ αυτών (Πετρόπουλο και Φιλιππάκο) για λίγο περισσότερο από πέντε λεπτά συνολικά.

Η ομάδα του Ηλία Καντζούρη έδειξε πολύ καλά επίπεδα συνοχής, στοιχείο άλλωστε που χαρακτηρίζει όλες τις ομάδες του. Οι 22 ασίστ είναι η μεγαλύτερη απόδειξη επ’ αυτού, καθώς υπήρξαν καλές συνεργασίες, γρήγορη κυκλοφορία, αρκετά πικ εν ρολ, καλές κινήσεις μακριά από την μπάλα και σωστές αποστάσεις. Λιγοστές ήταν οι φορές που οι «κιτρινόμαυροι» κατέφυγαν σε προσωπικές φάσεις πηγαίνοντας στο ένας εναντίον ενός. Άλλωστε πλην 1-2 παικτών το ρόστερ δεν διαθέτει παίκτες με τέτοια χαρακτηριστικά και η φετινή ΑΕΚ φαίνεται πως δεν θα εξαρτάται από τις ορέξεις παικτών τύπου Λάνγκφορντ, Μέικον ή Ανγκόλα, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

ΑΕΚ: Χαμένη παρτίδα, αλλά… ελπίδα στην χαμένη πατρίδα

Με αρκετά «συγκρατημένο» μπάτζετ, προκειμένου να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος, οι επιλογές των ξένων μοιάζουν, εκ πρώτης όψεως, πολύ καλές. Ο Φρέιζερ είναι ένας ικανότατος πλέι μέικερ που μπορεί να δει με την ίδια ευχέρεια τους συμπαίκτες του και το καλάθι, ο Στρέλνιεκς έχει κλάση ανώτερου επιπέδου παρότι ποτέ δεν ήταν… δεκαθλητής, ο Γουίλιαμς είναι «ανακάλυψη» του κόουτς από πέρσι στον Κολοσσό και προσφέρει καλές εκτελέσεις, ο ΜακΓκριφ δείχνει συχνά «τραχύς» αλλά δίνει σκληράδα που είναι αναγκαία, ο Μάντσεν είναι ένας σύγχρονος ψηλός που εντόπισε η ΑΕΚ στη Ρίγα και πρόλαβε πριν το Ευρωμπάσκετ όπου πολλαπλασίασε την αξία του, ενώ ο Μίτσελ ένας καλός πικ εν ρολ ψηλός που προσφέρει οντότητα στη ρακέτα.

Οι Έλληνες που έχουν επιλεγεί είναι ρολίστες, με τον Κόνιαρη να προορίζεται για αμυντικές αποστολές (περιόρισε-στο μέτρο του δυνατού-καλύτερα από καθέναν τον ασταμάτητο ΜακΚόλουμ), τον Παπαδάκη να αποτελεί έναν ικανότατο σουτέρ και τους Πετρόπουλο, Περσίδη, Φιλιππάκο και Μαυροειδή να δίνουν ασφάλεια ως back up. Σε αυτούς προσθέστε τον ανέτοιμο Ξανθόπουλο και τον πολύτιμο πέρσι αλλά λαβωμένο ως το Νοέμβρη Φλιώνη που θα δυναμώσουν κι άλλο την περιφέρεια. Πάντως πέρα από τις «χαμαλοδουλειές», θα χρειαστεί οι Έλληνες να προσφέρουν και σκορ, αφού στη Σμύρνη όλοι-ΚΑΙ οι 88-πόντοι ήρθαν από τους ξένους.

Το ρόστερ έχει χτιστεί με παίκτες που μπορούν να προσφέρουν σε παραπάνω από μία θέση, αφού με εξαίρεση τους βετεράνους, τον Ξανθόπουλο στο «1» και τον Μαυροειδή στο «5», όλοι οι υπόλοιποι είναι διπλοθεσίτες. Αυτό προσφέρει στον προπονητή μεγαλύτερη ευελιξία και καθιστά την ΑΕΚ πιο απρόβλεπτη για τον αντίπαλο.

ΑΕΚ: Χαμένη παρτίδα, αλλά… ελπίδα στην χαμένη πατρίδα

Ασφαλώς και υπάρχουν αδυναμίες. Κυριότερες, η έλλειψη έστω ενός παίκτη με μεγάλη ευχέρεια στο προσωπικό σκορ που θα «ξεκολλά» την ομάδα όταν η ομαδική λειτουργία βραχυκυκλώνει, αλλά και το μέγεθος στην περιφέρεια όπου πλην του Κόνιαρη (και του απόντα προς το παρόν Φλιώνη) δεν υπάρχουν παίκτες που να έχουν μέγεθος ή αθλητικότητα για να ισχυροποιήσουν την πρώτη ζώνη άμυνας της ομάδας.

Σε κάθε περίπτωση, λοιπόν, και παρά την ήττα στις λεπτομέρειες από την Καρσίγιακα, στην ΑΕΚ δικαιούνται να αισιοδοξούν με βάση την εικόνα στο πρώτο επίσημο ματς της σεζόν. Ασφαλώς ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, αφού ο όμιλος του BCL που περιλαμβάνει επίσης Βόννη και Ρέτζιο Εμίλια καθιστά δύσκολη και ουδόλως αυτονόητη ακόμη και την τρίτη θέση, ενώ στον εγχώριο ανταγωνισμό πέρα από τους ακόμη ισχυρότερους φέτος Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ο πραγματικός ανταγωνισμός στην πλάτη των «αιωνίων» έχει μεγαλώσει με Περιστέρι, Προμηθέα, Κολοσσό και ίσως κι άλλους μνηστήρες.

Η πρώτη μεγάλη νίκη της σεζόν ήταν το «σβήσιμο» των ban, που ήρθε με πολύ κόπο και χρήμα, αλλά θα χρειαστεί πλέον συνέπεια για να μην επιστρέψει η απειλή. Η δεύτερη θα είναι να κερδίσει η ΑΕΚ το κοινό της και να φέρει στα Λιόσια έστω λίγη από την «τρέλα» που επικρατεί στην «Αγια-Σοφιά Opap Arena» και δίνει φτερά στην ποδοσφαιρική ομάδα. Άλλωστε η πολύ δύσκολη, από όλες τις απόψεις, περσινή σεζόν δεν επέτρεψε στην «Ένωση» να απολαύσει τα αντίστοιχα προνόμια μιας δικής της έδρας και αν το κάνει φέτος τα κέρδη θα είναι πολλαπλά.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x