Χρήστος Ρομπόλης

Αυτό το μπάσκετ το παίζει καλύτερα ο Σφαιρόπουλος από τον Ολυμπιακό του Μπλατ

Ο Ολυμπιακός, που εσχάτως παρουσιάζει επιθετικό πρόβλημα, πήγε να κερδίσει τον Σφαιρόπουλο στο δικό του παιχνίδι και έχασε. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Ο Ολυμπιακός αντιπαρέταξε πάθος και σκληράδα στις αντίστοιχες αρετές της Μακάμπι, όμως οι πιθανότητες σε ένα τέτοιας μορφής παιχνίδι δεν ήταν με το μέρος του παίζοντας στο «κολαστήριο» της Μακάμπι και κυρίως απέναντι σε μια ομάδα… Σφαιρόπουλου. Ο πρώην ερυθρόλευκος κόουτς είναι μετρ στο να κερδίζει τέτοια παιχνίδια με έναν συγκεκριμένο τύπο μπάσκετ, που έχει οδηγήσει τις ομάδες του σε επιτυχίες αλλά και λειτουργώντας ως δίκοπο μαχαίρι τού έχει στοιχίσει και δουλειές… Οι πρώην παίκτες του θαρρείς και παρασύρθηκαν στο παιχνίδι που ταίριαζε στο ανανεωμένο μετά την έλευση του Έλληνα τεχνικού DNA της Μακάμπι και αντί να ποντάρουν στο δικό τους πλεόνασμα ποιότητας έναντι των αντιπάλων επιδόθηκαν σε έναν διαγωνισμό «ξύλου».

Τα ηρωικά του Σπανούλη στο τέλος (δικαιώνονται όσοι επιμένουμε πως απαγορεύεται ο Ολυμπιακός να μην τελειώνει με εκείνον στο παρκέ τόσο κλειστά παιχνίδια) λίγο έλειψαν να σώσουν μια παρτίδα, που ακόμη κι αν είχε κερδηθεί θα ερχόταν μεν παλικαρίσια, αλλά όχι ορθολογικά, βάσει της φιλοσοφίας που θέλει ο Ντέιβιντ Μπλατ. Και,-προσέξτε-μιλάμε για μια Μακάμπι που είχε παθητικό τρεις κατοστάρες στα τέσσερα τελευταία ματς πρωταθλήματος και άλλους 97 πόντους από την Μπασκόνια στη Βιτόρια…

Η αλήθεια πάντως είναι πως ο Ολυμπιακός τις τελευταίες 3-4 εβδομάδες δυσλειτουργεί επιθετικά. Για να το πούμε και με αριθμούς, απέναντι σε Χίμκι, Χολαργό, Φενέρμπαχτσε, Μπαρτσελόνα, Ήφαιστο και Μακάμπι μετρά 71, 73, 75, 55, 73 και 64 πόντους αντίστοιχα, δηλαδή μόλις 68,5 πόντους ανά αγώνα, με τα ποσοστά του να παρουσιάζουν τεράστια κάμψη (9/49 τρίποντα απέναντι σε Μπαρτσελόνα και Μακάμπι) και τη δημιουργία του προβληματική.

Στο τελευταίο κομμάτι εστιάζεται το εξής πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες: η τροφοδότηση του Νίκολα Μιλουτίνοφ είναι ελάχιστη. Στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια για την Ευρωλίγκα έχει πάρει συνολικά 17 σουτ (!), ενώ για παράδειγμα στα τέσσερα προηγούμενα είχε 41 προσπάθειες. Ο Ολυμπιακός που εσχάτως σουτάρει σαν τον φετινό Παναθηναϊκό πίσω από τα 6,75μ., είναι πολυτέλεια να διαθέτει έναν από τους κορυφαίους σέντερ στην Ευρώπη και να τον χαραμίζει σε χαμαλοδουλειές και σκριν στους κοντούς.

Πέρα από την επίθεση του Ολυμπιακού, σε κακό φεγγάρι δείχνει και ο Ντέιβιντ Μπλατ. Στο Τελ Αβίβ είδαμε τον εξαφανισμένο από το ροτέισον στα προηγούμενα παιχνίδια Μάντζαρη να ξεκινά στην πεντάδα τη στιγμή που αναμένεται να επιστρέψει στη ναφθαλίνη μετά την απόκτηση του Μπριάντε Γουέμπερ, ο Τουπάν πάτησε παρκέ για πρώτη φορά οκτώ λεπτά πριν το τέλος σε μια βραδιά που ο Παπανικολάου ήταν εμφανώς εκτός ρυθμού λόγω του τραυματισμού του και ο Τίμα σταθερά εκτός κλίματος, ενώ ο Βεζένκοφ και κυρίως ο Μπόγρης που είχαν καλή παρουσία στο διάστημα που αγωνίστηκαν ξεχάστηκαν στον πάγκο στη συνέχεια του ματς με τον κόουτς να επιμένει ανεξήγητα στον ΛεΝτέι που ήταν μόνιμος στόχος στην άμυνα και… μονίμως ατομιστής στην επίθεση (μετά από 22 ματς στην Ευρωλίγκα έχει κάνει συνολικά μόλις 7 ασίστ).

Ο Ντέιβιντ Μπλατ είχε δηλώσει πως περιμένει κατά τον Φλεβάρη ο Ολυμπιακός να ρολάρει όπως ο ίδιος επιθυμεί, αλλά είναι πασιφανές πως σε μια κρίσιμη καμπή της σεζόν η ομάδα του λοξοδρομεί. Μετρά ήδη τρεις σερί ήττες που μπορεί εύκολα να γίνουν πέντε στα ματς με Εφές στην Πόλη και ΤΣΣΚΑ στο ΣΕΦ που ακολουθούν, με τις πιθανότητες πλέον να τερματίσει έκτος (ου μην και χαμηλότερα) αντί τέταρτος ή πέμπτος, ενώ υπάρχει ενδιάμεσα ο ημι-τελικός Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό που πρακτικά κρίνει τίτλο. Και είναι αμαρτία μια πολύ καλή προσπάθεια για τόσες εβδομάδες να πάει στράφι εξαιτίας ενός άκαιρου ντεφορμαρίσματος, που ήρθε μεν νωρίτερα από το περσινό στα play offs, αλλά μπορεί να αποδειχτεί εξίσου καταστροφικό.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x