Χρήστος Ρομπόλης

Έλεγχος προόδου

Το sport-fm.gr παρακολούθησε τα πρώτα φιλικά Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ και Άρη και σας μεταφέρει τις πρώτες εντυπώσεις του. Η φιλοσοφία, τα ατού και οι αδυναμίες των ομάδων.

Η αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες υποχρεώσεις τους έχει αρχίσει. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Άρης αποκαλύφθηκαν (τηλεοπτικά ή μη) στο κοινό τις τελευταίες ημέρες και το sport-fm.gr βγάζει τα πρώτα συμπεράσματα, θετικά κι αρνητικά, εν όψει της μεγάλης σεζόν που έρχεται, αλλά και όσα έχουν παρουσιάσει τα νέα αποκτήματα της ομάδας.

Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης

Ολυμπιακός: Το δείγμα ακόμη δεν είναι ασφαλές. Φυσιολογικό, αφού ακόμη δεν έχουμε δει τη νέα βερσιόν της ομάδας με Σπανούλη, Πρίντεζη και Χάκετ, ενώ Λοτζέσκι και Μιλουτίνοφ μόλις «μπήκαν» στο σύνολο. Είναι πασιφανές, πάντως, πως ο Γιάννης Σφαιρόπουλος δεν ενέμεινε μόνο στην πετυχημένη αμυντικογενή φιλοσοφία της ομάδας, αλλά την ενίσχυσε ακόμη περισσότερο. Οι αντίπαλοι «ματώνουν» για να σκοράρουν απέναντι στους Πειραιώτες, που… δαγκώνουν στα μετόπισθεν. Κάποια δυσλειτουργία παρατηρήθηκε στο επιθετικό κομμάτι, ωστόσο ελαφρυντικό-και μάλιστα μεγάλο-είναι η έλλειψη (ακόμη) των μεγάλων επιθετικών όπλων της ομάδας, ίσως και η προσαρμογή στη ζωή χωρίς τη δημιουργία του Σλούκα.

Σε ό,τι αφορά στους «νέους», ο Στρόμπερι προσφέρει πολλά ΚΑΙ στις τρεις θέσεις της περιφέρειας, ο Αθηναίου δείχνει πως ήρθε αποφασισμένος να κερδίσει θέση με το σπαθί του, ο Γιανγκ μοιάζει εξ αρχής έτοιμος να γεμίσει τα παπούτσια του Ντάνστον κι όχι μόνο χάρη στη δύναμή του, ενώ ο Μιλουτίνοφ θα προσδώσει περισσότερο παιχνίδι με πλάτη κοντά στο καλάθι. Σημαντικές «προσθήκες», γιατί ως τέτοιες πρέπει να λογίζονται, είναι και οι υγιής Παπαπέτρου και Τσαϊρέλης, που θα δώσουν λύσεις στις θέσεις των φόργουορντ.

Παναθηναϊκός: Το φιλικό με την Παρτιζάν δεν προσφέρεται για σαφή συμπεράσματα, τόσο γιατί πρόκειται απλώς για ένα παιχνίδι, όσο και λόγο του χαρακτήρα του. Επίσης είναι παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε εκτίμηση από τη στιγμή που ο Σάσα Τζόρτζεβιτς δεν έχει κλείσει καν εβδομάδα στο γενικό πρόσταγμα των προπονήσεων. Αυτή είναι η βασική επιφύλαξη, αφού χρόνος πολύς δεν υπάρχει, το (αναπόφευκτο λόγω Ευρωλίγκας) ταξίδι για φιλικά στην Κίνα περισσότερο θα επιβαρύνει παρά θα βοηθήσει την ομάδα, ενώ η σεζόν αρχίζει με ματς-«φωτιά» απέναντι στον Ολυμπιακό σε Κύπελλο (νοκ άουτ προημιτελικός στο ΣΕΦ) και πρωτάθλημα (εκτός έδρας τη δεύτερη αγωνιστική στο ΟΑΚΑ).

Πάντως είναι δια γυμνού οφθαλμού φανερό πως οι «πράσινοι» έχουν προχωρήσει σε σημαντική ποιοτική αναβάθμιση του ρόστερ τους. Η μοναξιά του Διαμαντίδη στη δημιουργία καταπολεμείται από τον γοργοπόδαρο Καλάθη, ο Φελντέιν φαίνεται πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα και με μεγαλύτερη συνέπεια στο «2» από τον Σλότερ, ο Πάβλοβιτς κάνει όσα χρειάζεται χωρίς φανφάρες στο «3», ενώ ο Ραντούλιτσα θα φέρει μνήμες Πέκοβιτς με το παιχνίδι του. Κάποια επιφύλαξη υπάρχει για τη συμπαράσταση που θα έχει στο «5» ο Σέρβος σέντερ από τον πιο soft Κούζμιτς και τον άπειρο Παπαγιάννη, ο οποίος μαζί με τον Χαραλαμπόπουλο (πιθανώς και με τους Λούντζη-Κόνιαρη) θα «ψηθούν» περισσότερο φέτος.

ΑΕΚ: Τα δύο φιλικά στα Χανιά ήταν τα πρώτα δείγματα γραφής της νέας ομάδας, που όμως ως τώρα εμφανίζει την ίδια περσινή αδυναμία. Το ταλέντο στην επίθεση περισσεύει, αλλά το αμυντικό ένστικτο (τουλάχιστον για την ώρα) απουσιάζει. Η «Ένωση» παρουσιάζεται ευάλωτη ειδικά στην περιφερειακή άμυνα και τις περιστροφές, κάτι που εξέθεσαν Ρέθυμνο και Σκαϊλάινερς. Σαν να μην έφτανε αυτό, είναι χαμηλός ο δείκτης δημιουργίας στην ομάδα, καθώς είχε λιγοστές ασίστ και πολλά λάθη. Κι αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πως δεν υπάρχουν σοβαρές δικαιολογίες, γιατί πλην του Σκραμπ οι υπόλοιποι παίκτες συμμετέχουν από την αρχή στην προετοιμασία.

Ο Γουόρεν μοιάζει σούτινγκ γκαρντ παγιδευμένος σε κορμί πλέι μέικερ (και… βγάλε) που βλέπει περισσότερο το καλάθι παρά τον συμπαίκτη, ο Σκραμπ χρειάζεται χρόνο προσαρμογής από το κολέγιο του Καναδά στα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ ο Κατσίβελης καλείται να ανταποκριθεί σε άλλο ρόλο από αυτό που είχε στον Ολυμπιακό. Η ποιότητα των Χέρστον, Μαυροκεφαλίδη και Σάκοτα είναι μια σημαντική σταθερά, ωστόσο στο «5» προκύπτει κενό από την επικείμενη (;) αποχώρηση του με πάρα πολύ ταλέντο αλλά αντιστρόφως ανάλογο μυαλό Όρτον. Η απόκτησή του ήταν ρίσκο, που φαίνεται πως δεν βγαίνει και ο κόουτς Σάκοτα αναγκάζεται να αναζητήσει ψηλό παραμονές του νοκ άουτ προημιτελικού Κυπέλλου με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη, την πρεμιέρα του πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ και την έναρξη των υποχρεώσεων στο Eurocup. Οι μικροί Μωραΐτης, Τσαλμπούρης, Άτιτς και ο με δυσκολίες στην προσαρμογή από το κολέγιο Παύλος θα χρειαστούν χρόνο, δουλειά και υπομονή για να μπουν στο rotation.

Άρης: Η εικόνα του στο Nick Galis Cup ήταν ενθαρρυντική. Μπορεί ο ξεκάθαρος ηγέτης να μην υπάρχει, μετά την αποχώρηση του Σάσα Βεζένκοφ, ωστόσο ο νέος Άρης είναι πολύ πιο «γεμάτος» σε όλες τις θέσεις. Υπάρχουν πλέον τουλάχιστον δύο παίκτες σε κάθε θέση και μεγαλύτερος πλουραλισμός. Η άμυνα παραμένει το πρώτο μέλημα του Δημήτρη Πρίφτη και σε αυτό βοηθούν παίκτες με αθλητικά προσόντα, όπως οι Γουάιτ, Χάγκινς, ΜακΝιλ και Κοέν. Το επίπεδο των ξένων είναι πολύ ανώτερο του περσινού, ενώ και ο ελληνικός κορμός έχει ενισχυθεί σε ποιότητα και εμπειρία με παίκτες όπως οι Ξανθόπουλος, Πελεκάνος και Ζάρας. Το ρόστερ ολοκληρώθηκε γρήγορα και ο βαθμός ετοιμότητας της ομάδας μοιάζει ικανοποιητικός εν όψει της δύσκολης αρχής, με τον νοκ άουτ προημιτελικό Κυπέλλου απέναντι στην ΑΕΚ και τις αυξημένες υποχρεώσεις λόγω Eurocup. Ο κόσμος φαίνεται πως αγκαλιάζει την ομάδα κι αναγνωρίζει την προσπάθεια που γίνεται από τον Νίκο Λάσκαρη μετατρέποντας το Nick Galis Hall και πάλι σε «καυτή» έδρα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x