Χρήστος Ρομπόλης

Γιάννης ή Ντόντσιτς: Ο κόσμος χαζεύει, οι Έλληνες «σκοτώνονται»

Στη χώρα που αρέσκεται να μετατρέπει και την απόλαυση σε «αρρώστια», τα κατορθώματα των δύο σούπερ σταρ έχουν καταντήσει πεδίο αντιπαράθεσης.

Μετά από μια περίοδο μακράς μπασκετικής ξηρασίας, τα εντυπωσιακά παιχνίδια που γίνονται στο bubble του Ορλάντο για τα playoffs είναι μάννα εξ ουρανού.

Με τις βραδινές εξόδους «αποστειρωμένες» ή απαγορευμένες, παραστάσεις σαν τη προχθεσινή του Λούκα Ντόντσιτς ή άλλες όπως του Γιάννη, του Μίτσελ του Λίλαρντ και λοιπών αστέρων του ΝΒΑ αποτελούν βάλσαμο. Ταυτόχρονα όμως, για δυστυχώς πολλούς Έλληνες, προσφέρουν και λαμπρό πεδίο αντιπαράθεσης.

Μια ματιά στα social media ή στα μηνύματα στον αέρα του ΣΠΟΡ FM θα σας πείσει. Λίγα λεπτά μόλις μετά την προχθεσινή ραψωδία του Σλοβένου απέναντι στους Κλίπερς, βρέθηκε μια ακόμη αφορμή για να διχαστούμε. Ο 21χρονος «μάγος» ανήχθη από μερικούς αυτομάτως και στη δεύτερη μόλις του σεζόν στο ΝΒΑ σε κορυφαίο Ευρωπαίο ever ακυρώνοντας συνεπείς διαδρομές ετών όπως του Νοβίτσκι ή του Γκασόλ, ενώ στο αγαπημένο σπορ της σύγκρισης ακόμη και ανόμοιων πραγμάτων ο Αντετοκούνμπο παρουσιάστηκε από μερικούς ως… παίκτης της σειράς.

Ναι, αυτός που αναδείχθηκε λίγες ώρες μετά κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ και που σε λίγες μέρες θα πάρει το δεύτερο σερί βραβείο MVP. Πιθανώς αυτά τα σχόλια να προέρχονταν όχι από απλώς αδαείς μπασκετικά τύπους, αλλά από… ακραίους που αναζητούν μάταια αφορμές για να αποδομήσουν τον πιο διάσημο και πετυχημένο Έλληνα και να παρηγορήσουν τη δικιά τους μίζερη μετριότητα.

«Ο Γιάννης δεν ξέρει μπάσκετ, δεν μπορεί να σουτάρει, μόνο να καρφώνει μπορεί», γράφτηκε μεταξύ άλλων σχολίων που απειλούν να σου κάψουν τα όποια εγκεφαλικά κύτταρα. Θαρρείς και τα καρφώματα δεν είναι καλάθια και απαγορεύονται όπως οι… καραβολίδες παλιά στις αλάνες. Πιθανώς ο ίδιος «ειδικός» πριν μια διετία θα προέβλεπε πως ο Ντόντσιτς «… δεν θα πιάσει στο ΝΒΑ. Είναι αργός και βαρύς. Εκεί δεν είναι Ευρωλίγκα, θα τον καταπιούν τα Αμερικανάκια». Αν σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Ντόντσιτς ήταν Έλληνας και ο Γιάννης Σλοβένος, θα ακούγαμε/διαβάζαμε από ορισμένους μάλλον πως «… δεν θα πετύχει τίποτα, στο ΝΒΑ αν δεν είσαι κορυφαίος αθλητής δεν πας πουθενά. Και η ομάδα του τι έκανε; Έβδομη στη Δύση ήτανε». Δεν τους πιάνεις από πουθενά!

Κάτι που θα έπρεπε να αποτελεί απόλαυση καταντά «αρρώστια». Την ώρα που όλος ο μπασκετικός κόσμος αποθεώνει τα κατορθώματα του Γιάννη και του Λούκα, μερικοί προτιμούν να σκοτώνονται για το ποιος είναι καλύτερος, ως συνήθως μέσω πληκτρολογίων και συχνά ανώνυμων σχολίων. Όχι για πλάκα, όπως μπορεί να συμβαίνει σε μια μπασκετική παρέα, αλλά σοβαρά, με βαριές εκφράσεις, προσβολές και κατάρες που άλλωστε είναι «τσάμπα» στα ασύδοτα social media.

Θαρρείς και υπάρχει κάποιος νόμος που απαγορεύει να γουστάρεις και τους δύο, με τις αρετές και τις αδυναμίες τους. Στο μικρό μυαλό τους μάλλον είναι αδύνατο να είναι και οι δύο σπουδαίοι. Να κυριαρχούν ο μεν Λούκα με την μπασκετική του ιδιοφυΐα, την απίστευτη τεχνική του και την εξωπραγματική για 21χρονο προσωπικότητα που του επιτρέπει να κουβαλά μια ομάδα πάνω του σε αυτή την ηλικία, ο δε Γιάννης με τα εξωγήινα αθλητικά του προσόντα, την αντίληψή του σε άμυνα κι επίθεση και την διαρκή πρόοδό του που θα του χαρίσει το δεύτερο σερί βραβείο MVP. Όχι, πρέπει να υπάρχει μόνος ένας! Και εκείνος που στα δικά τους μάτια δεν είναι ο κορυφαίος, απαξιώνεται ως ανύπαρκτος. Γιατί ως γνωστόν αν δεν είσαι ο κορυφαίος παίκτης του ΝΒΑ, αλλά το νούμερο δύο, τρία, πέντε, δέκα ή είκοσι, είσαι… πουθενάς!

Δυστυχώς, στη χώρα που έχει μάθει να «πλακώνεται» για τα πάντα, από το ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία και το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, μέχρι Βίσση-Βανδή ή Πρόδρομος-Τσάκας, τίποτα δεν πρέπει να μας εκπλήσσει πλέον. Πράγματι, ακόμη και θεοί του σύγχρονου μπάσκετ, όπως ο Ντόντσιτς ή ο Γιάννης μπορούν να χάσουν στο γήπεδο. Η βλακεία ορισμένων όμως είναι ανίκητη. «Σκοτωθείτε» ελεύθερα, εμείς προτιμούμε απλά να τους χαζεύουμε!

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x