Χρήστος Ρομπόλης

Η απεξάρτηση από τον Γιάννη είναι το «κλειδί» των Μπακς

Οι Μπακς κατάλαβαν πως στην περίπτωση του Γιάννη Αντετοκούνμπο… less is more.

Οι Μπακς «σκούπισαν» τους Χιτ με 4-0 παίρνοντας γλυκιά ρεβάνς για τον περσινό αποκλεισμό στα ημιτελικά της Ανατολής. Περισσότερο όμως από αυτό, έδειξαν πολύ πιο ώριμοι κι έτοιμοι για κάτι καλύτερο φέτος, έστω κι αν το εμπόδιο των Νετς που ορθώνεται μπροστά τους στον επόμενο γύρο είναι… θεόρατο.

Η φετινή βερσιόν των «ελαφιών» δεν έχει τεράστιες διαφορές από άποψη ρόστερ. Ουσιαστικό, πλην όμως καθόλου αμελητέο, upgrade σε σχέση με την περσινή ομάδα που απέτυχε ήταν η έλευση του πολύ ανώτερου οργανωτικά, εκτελεστικά και αμυντικά Τζρου Χόλιντεϊ στη θέση του Έρικ Μπλέντσο, ενώ ασφαλώς η σκληράδα του Πι Τζέι Τάκερ και οι λύσεις από τον πάγκο που προσφέρουν Μπόμπι Πόρτις και Μπριν Φορμπς δεν πρέπει να παραγνωριστούν.

Η βασική διαφοροποίηση των φετινών Μπακς με τους περσινούς, ωστόσο, αλλά και ο λόγος που φέτος δείχνουν πολύ πιο επικίνδυνοι είναι πως έχουν απεξαρτηθεί, όχι πλήρως αλλά σε επαρκή βαθμό, από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το Μιλγουόκι πέρσι έδινε την μπάλα στον Greek Freak στην κορυφή της ρακέτας και τον καλούσε να… τρυπήσει τον τοίχο σωμάτων που σχημάτιζε κάθε μη αφελής αντίπαλος. Ο δις MVP μπορεί να έγραφε καλύτερα νούμερα, αλλά ξοδευόταν σε ένα ανώφελο παιχνίδι με συμπαίκτες που δεν πρόσφεραν κίνηση και εναλλακτικές λύσεις πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.

Φέτος ο Μάικ Μπουντενχόλζερ επιτέλους το πήρε… αλλιώς και τουλάχιστον μέχρι τώρα δείχνει να κάνει αυτό για το οποίο είχε κατηγορηθεί πως αμελούσε ως τώρα: προσαρμόστηκε! Ο Giannis δεν αποτελεί πλέον την αρχή, μέση και τέλος του παιχνιδιού των Μπακς. Είναι ένα πολύ σημαντικό μεν αλλά όχι μοναδικό στοιχείο της επιθετικής τους λειτουργίας. Χόλιντεϊ και Μίντλετον διαχειρίζονται πλέον όχι ό,τι περισσέψει από τον ηγέτη της ομάδας, αλλά ουσιαστικά ανάλογο αριθμό κατοχών, χάρη στην ικανότητά τους στον χειρισμό της μπάλας, τη δημιουργία και το σουτ. Έτσι ο Αντετοκούνμπο σε πολλές επιθέσεις δεν ακουμπά καν την μπάλα, παρά γεμίζει τη ρακέτα απασχολώντας απλά και μόνο με την παρουσία του αρκετό κόσμο και επιτρέποντας στις εναλλακτικές απειλές των Μπακς να δράσουν, χάρη και στην ικανότητά του να διαβάζει το παιχνίδι και να πασάρει. Μάλιστα, αυτό σε συνδυασμό με την αισθητή βελτίωση που έχει ο φέτος στο παιχνίδι του με πλάτη στο καλάθι έχουν προσφέρει περισσότερη ποικιλία στο επιθετικό παιχνίδι του Μιλγουόκι.

Η απεξάρτηση από τον Γιάννη είναι το «κλειδί» των Μπακς

Όλα τα παραπάνω αποτυπώνονται και σε αριθμούς από τον πολύ χρήσιμο δείκτη του USAGE, που παρουσιάζει τον αριθμό κατοχών που διαχειρίζεται ένας παίκτης όταν είναι στο παρκέ. Ο Γιάννης από το 33,1% στην περσινή σειρά με το Μαϊάμι έπεσε στο 29,8% στη φετινή, με τον Τζρου Χόλιντεϊ να έχει 19,2% και τον Κρις Μίντλετον 23,3%.

Ο… off ball Γιάννης ήταν πολύ περισσότερο αποδοτικός από την… hero ball εκδοχή που βλέπαμε μέχρι πέρσι. Κρατώντας πολύ λιγότερο την μπάλα και αντιμετωπίζοντας πολύ λιγότερη πίεση και φθορά, έχει πιο καθαρό μυαλό, περισσότερη ενέργεια για την άμυνα και πολλαπλάσια ουσία στο παιχνίδι των Μπακς.

Πέρσι στα τέσσερα ματς των playoffs με το Μαϊάμι (σε ένα δεν αγωνίστηκε λόγω τραυματισμού) είχε σε 29,7 λεπτά κατά μέσο όρο 21,8 πόντους (50,8% στα σουτ, 21,4% στα τρίποντα, 53,7% στις βολές), 11 ριμπάουντ, 5,3 ασίστ, 1,3 τάπες και 2,8 λάθη με -8 στον δείκτη +/- κατά μέσο όρο.

Φέτος στο «σκούπισμα» των Μπακς σε 36,3 λεπτά είχε 23,5 πόντους (45% στα σουτ, 6,3% στα τρίποντα, 63,6% στις βολές), 15 ριμπάουντ, 7,8 ασίστ, 1,8 κλεψίματα και 3 λάθη με +11,5 στον δείκτη +/- κατά μέσο όρο.

Παρότι, δηλαδή, έπαιζε περισσότερο και ήταν πιο άστοχος, ήταν πολύ περισσότερο ωφέλιμος για την ομάδα του.

Απέναντι στους Νετς το έργο των Μπακς θα είναι, φυσικά, πολύ πιο δύσκολο. Είναι βέβαιο πως το Μιλγουόκι θα έχει τον ίδιο προσανατολισμό, παρότι σε αυτή τη σειρά ο Γιάννης Αντετοκούνμπο πιθανότατα θα κληθεί να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος. Άλλωστε οι Νετς μπορεί να διαθέτουν πολύ περισσότερο επιθετικό ταλέντο από τα «ελάφια», αλλά όχι και τα προφανή κορμιά που θα μπορέσουν να τον περιορίσουν. Ενδεικτικά, ο Greek Freak στα τρία φετινά ματς με τους Νετς «οργίασε» έχοντας 39,7 πόντους (48,9% στα σουτ, 38,5% στα τρίποντα, 73,1% στις βολές), 10,7 ριμπάουντ, 5 ασίστ, 1,3 κλεψίματα, 1 τάπα και 2,3 λάθη σε 37,6 λεπτά κατά μέσο όρο.

ΥΓ: Πέρσι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο «κατακρεουργήθηκε» από τους… σοφούς των social media ως ανεπαρκής εν συγκρίσει με τον Τζίμι Μπάτλερ μετά τον αποκλεισμό των Μπακς. Τι έχουν να πουν φέτος, που ο (κατά τα άλλα εξαιρετικός) ηγέτης των Χιτ είχε 14,5 πόντους με 29,7% στα σουτ και -21,5 στον δείκτη +/- των αγώνων;

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x