Χρήστος Ρομπόλης

Η επιτομή ομάδας Χιτ και η «εξημέρωση» του Γιάννη

Οι Χιτ παρουσιάζουν εικόνα καλύτερου συνόλου και με μεγαλύτερο βάθος απέναντι στους Μπακς έχοντας καταφέρει να «δαμάσουν» το θηρίο Αντετοκούνμπο.

Τα playoffs είναι ένα εντελώς διαφορετικό πρωτάθλημα από την regular season και οι Μπακς, αλλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο το βιώνουν για μία ακόμη σεζόν στο πετσί τους.

Ο τρόπος παιχνιδιού του Μιλγουόκι είναι ιδανικός για τη regular season, όπου οι άμυνες είναι χαλαρές, η σκοπιμότητα συχνά απουσιάζει, το scouting δεν «ξεψαχνίζει» τον αντίπαλο και το παιχνίδι υψηλού τέμπο κυριαρχεί.

Σε τέτοιες συνθήκες τα «ελάφια» και ο ηγέτης τους είναι σχεδόν ασυναγώνιστοι, όπως μαρτυρά και το καλύτερο ρεκόρ και το (προσεχώς νέο) βραβείο MVP για δεύτερη σερί χρονιά. Στα playoffs όμως είναι η ώρα για τους ζόρικους και οι Μπακς δείχνουν να μην έχουν εναλλακτικό σχέδιο δράσης απέναντι σε ομάδες που δεν τους επιτρέπουν να τρέξουν και να αφήσουν τον Greek Freak να καλπάσει στο ανοιχτό γήπεδο.

Οι Χιτ είναι η επιτομή της ομάδας. Με εξαιρετικούς αυτοματισμούς, πολλαπλές επιλογές στην επίθεση, άριστους σουτέρ, παίκτες ικανούς να δημιουργήσουν για τους άλλους ή την πάρτη τους και την απαιτούμενη σκληράδα. Ο Έρικ Σπόελστρα που είχε λοιδορηθεί ως διακοσμητικό στοιχείο στους Χιτ του Λεμπρόν Τζέιμς δείχνει πόσο λάθος έκαναν οι επικριτές του και με τη συμβολή του mastermind Πατ Ράιλι έχουν δημιουργήσει ένα εξαιρετικά ισορροπημένο και βαθύ ρόστερ, δίχως να έχουν προσφέρει εξωπραγματικά συμβόλαια, να έχουν προσελκύσει μεγάλα ονόματα (πλην του Μπάτλερ) ή να έχουν επιλέξει πολύ ψηλά στα τελευταία ντραφτ (τα λαβράκια Αντεμπάγιο και Χίρο ήταν στο «14» και το «13» αντίστοιχα, ενώ ο Ναν και ο Ρόμπινσον δεν επελέγησαν καν).

Πρωτίστως όμως έχουν αριστεύσει στο να δαμάσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και να βραχυκυκλώσουν τον βασικό σκόρερ και δημιουργό των Μπακς. Η άμυνα με τρεις στόπερ στην ευθεία, όπως λέει εύστοχα και ο Βασίλης Σκουντής στις περιγραφές του στην COSMOTE TV, μόνο όσο απλή ακούγεται δεν είναι. Ο Σπόελστρα δεν ορθώνει απλώς ένα τείχος τριών (και πλέον) παικτών που στήνονται μπροστά στον Greek Freak όταν αυτός μοιάζει έτοιμος να πατήσει το πόδι στο γκάζι. Επιλέγει έναν… λίμπερο που μπλοκάρει τον κεντρικό διάδρομο, με έναν ακόμη παίκτη από τη μια πλευρά να είναι έτοιμος να προσφέρει βοήθεια και ακόμη έναν από την άλλη πλευρά να είναι σε εγρήγορση για να εμποδίσει πιθανή spin move ή euro-step που επιλέγει συχνά ο Γιάννης για να αποφύγει τον αντίπαλό του. Αυτό τον αναγκάζει είτε να προσπαθεί να περάσει μέσα από… γρανίτη κάνοντας συχνά επιθετικό φάουλ, είτε τον υποχρεώνει να πασάρει στις γωνίες όπου οι περισσότεροι συμπαίκτες του είναι αναποτελεσματικοί στο σουτ ή στην αντίδραση στην close out άμυνα.



Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Γιάννης που στην κανονική περίοδο ήταν πρώτος σκόρερ μέσα στο ζωγραφιστό με διαφορά από τον δεύτερο σε όλο το ΝΒΑ με 17,5 πόντους ανά αγώνα (με περίπου 75% ευστοχία σε αυτές τις προσπάθειες), να ζορίζεται πάρα πολύ όχι απλώς να σκοράρει, αλλά έστω να πατήσει το πόδι του στην ρακέτα. Στο πρώτο ματς πέτυχε μόλις 6 πόντους από εκεί, ενώ στο δεύτερο τα κατάφερε κάπως καλύτερα αλλά όχι με τα συνήθη του εξαιρετικά ποσοστά.

Ο Σπόελστρα έχει την πολυτέλεια να ρίχνει πάνω του αρκετά κορμιά, από τον «βράχο» Αντεμπάγιο και τους σκληροτράχηλους Κράουντερ και Ιγκουοντάλα, μέχρι τον Κέλι Ολίνικ και τον Ντέρικ Τζόουνς, ενώ τα χέρια του Μπάτλερ, Χίρο, Ναν και λοιπών είναι πάντα διαθέσιμα για να πιέσουν στην μπάλα. Δυστυχώς και παρά την αναμφισβήτητη εργασιομανία του, ο Γιάννης δεν έχει καταφέρει ακόμη να εμπλουτίσει το επιθετικό του οπλοστάσιο με επιλογές για να αντιμετωπίσει τέτοιες καταστάσεις.

Πέρα από το οδόφραγμα στον Γιάννη, οι Χιτ έχουν αφοπλίσει το up tempo παιχνίδι των Μπακς πρώτα με την αποτελεσματικότητά τους στην επίθεση (117,3 πόντους ανά 100 κατοχές), συχνά με τα επιθετικά τους ριμπάουντ (14,5 πόντους ανά αγώνα από δεύτερες επιθέσεις έναντι 13 των Μπακς) και φυσικά με την πίεση στην μπάλα (25 πόντους ανά αγώνα από λάθη των Μπακς, ενώ το Μιλγουόκι μόλις 11,5).

Μοιραίο λοιπόν οι πόντοι σε fast break από 18 ανά αγώνα στην κανονική περίοδο για τους Μπακς να έχουν πέσει στους 12, ενώ οι Χιτ των 11,3 στη regular season έχουν πάει στους 13. Προσθέστε σε όλα αυτά και την ικανότητα του Μαϊάμι στο μακρινό σουτ και από αρκετούς διαφορετικούς παίκτες (Ντράγκιτς, Χίρο, Κράουντερ, Ρόμπινσον, Μπάτλερ, Ολίνικ). Άλλωστε η άμυνα των Μπακς, που ήταν με διαφορά η κορυφαία στη regular season με παθητικό 102,5 πόντους ανά 100 κατοχές έχει κατρακυλήσει στους 117,3 στα δύο πρώτα ματς με τους Χιτ.

Η εικόνα των δύο πρώτων αγώνων και το μομέντουμ δείχνει ξεκάθαρα Μαϊάμι. Οι Μπακς μοιάζουν βραχυκυκλωμένοι, δίχως plan b και να λυγίζουν από την πίεση απέναντι σε έναν αντίπαλο που βγάζει σιγουριά, φρεσκάδα, πολλαπλές επιλογές και τρομερή αυτοπεποίθηση. Ασφαλώς όλα αυτά είναι εύθραυστα, όπως αντιλήφθηκαν και πέρσι στο Μιλγουόκι όπου από το 2-0 και παραλίγο το 3-0 απέναντι στους Ράπτορς, έμεινε εκτός με 4-2. Όμως η μπασκετική λογική υπαγορεύει πως οι Μπακς δύσκολα θα επιστρέψουν στη σειρά και εφόσον αυτό συμβεί θα βρεθούν προ σημαντικών αποφάσεων.

Αφενός για τον Μάικ Μπουντενχόλζερ που αποδεικνύεται προπονητής regular season με διαδοχικές αποτυχίες στα playoffs, όχι μόνο πέρσι και πιθανότατα φέτος με τους Μπακς, αλλά ακόμη και με την Ατλάντα που το 2015 «σκουπίστηκε» από τους Καβαλίερς στους τελικούς της περιφέρειας αν και είχε το καλύτερο ρεκόρ στην Ανατολή. Κι αφετέρου για το supporting cast του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που αποδεικνύεται ανεπαρκές και για την ακρίβεια ανεπαρκέστερο από το αντίστοιχο περσινό (ο Μάλκολμ Μπρόγκντον λείπει πολύ).

Ασφαλώς όμως όλα θα εξαρτηθούν από την… Decision του ηγέτη της ομάδας, ο οποίος μετά από μια όπως όλα δείχνουν ακόμη χαμένη ευκαιρία για πρωτάθλημα ή τελικούς, θα αρχίσει να βασανίζεται από τις σκέψεις μήπως ένα διαφορετικό περιβάλλον θα του προσφέρει περισσότερες πιθανότητες για να φτάσει σε αυτό που θεωρείται πεπρωμένο του αλλά πρέπει κάποια στιγμή να γίνει και πραγματικότητα. Το «δέσιμο» με το Μιλγουόκι είναι δεδομένο, το supermax συμβόλαιο των 250+ εκατ. δολαρίων τον περιμένει, αλλά οι Σειρήνες από Γουόριορς, Μάβερικς και πιθανώς αρκετές ακόμη ομάδες δεν μπορεί να μην τον βάζουν σε σκέψεις…

ΥΓ: Ο υπογράφων δεν είναι καθόλου fan του Τζέιμς Χάρντεν, αλλά οφείλει να παραδεχτεί πως στα φετινά playoffs είναι πιο ώριμος από ποτέ. Ο αλτρουισμός στις τελευταίες επιθέσεις αναγνωρίζοντας πως είναι σε κακή βραδιά και πρέπει να εκμεταλλετεί την προσοχή που τραβά για να δώσει στον ελεύθερο συμπαίκτη, αλλά και η τελευταία άμυνα πρέπει να του πιστωθούν.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x