Χρήστος Ρομπόλης

Η καταφανώς ανώτερη ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ που αρνείται να διαλυθεί

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ χάρισαν έναν απολαυστικό πρώτο «εμφύλιο», ανάμεσα σε δύο εξαιρετικές ομάδες, αλλά επικράτησε εκείνη με τις καλύτερες μονάδες. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Η ΑΕΚ μοιάζει να έχει εξασφαλίσει από… ημίχρονο την πρόκριση στα προημιτελικά του Basketball Champions League νικώντας με διαφορά που θα της έκανε και για το ΟΑΚΑ τον ΠΑΟΚ στο «Παλατάκι». Ήταν μια μάχη ανάμεσα σε δύο εξαιρετικές ομάδες, που παίζουν στο όριο των δυνατοτήτων του ρόστερ τους και συχνά ακόμη παραπάνω. Όμως η διαφορά είναι πως αυτό το όριο είναι πολύ υψηλότερο για τους «κιτρινόμαυρους» του πενταπλάσιου μπάτζετ σε σχέση με τους Θεσσαλονικείς που χρειάστηκαν τη συνδρομή της οικογένειας Σαββίδη για να μη βαρέσουν διάλυση.

Το πρώτο δεκάλεπτο ήταν βγαλμένο από τα όνειρα του Μπάνκι και τους εφιάλτες του Παπαθεοδώρου. Ο Ιταλός τεχνικός πήρε το ρίσκο να επιστρατεύσει όλο του το αμυντικό firepower στην περιφέρεια (κάτι που όμως αποδείχτηκε πως είχε και… συνέπειες στη συνέχεια), επέλεξε χαμηλό σχήμα με τον Ματσιούλις στο «4» και η ΑΕΚ πιέζοντας ανελέητα στην μπάλα και εκτελώντας σχεδόν τέλεια σε κάθε επίθεση έφτασε στο +24 (4-28). Ο Σαντ-Ρόος και ο Χάντερ «έδεναν» ιδανικά την άμυνα της ομάδας τους που έμοιαζε να κάνει περίπατο. Την ίδια στιγμή ο ΠΑΟΚ ήταν φανερά και πλήρως αιφνιδιασμένος, σίγουρα από την πίεση και το καθαρό μυαλό του αντιπάλου, ίσως και αιφνιδιασμένος από τις (επιτέλους) γεμάτες κερκίδες, κάτι που αποτυπώθηκε στα πολλά λάθη και στα πολλά χαμένα εύκολα σουτ.

Η κατάσταση άρχισε να αλλάζει όταν οι πρώτες αλλαγές έγιναν αναγκαστικές για την «Ένωση» και οι γηπεδούχοι ξεκίνησαν να αναθαρρούν, με τον πάντα ψύχραιμο Μαργαρίτη να δίνει την ώθηση. Η φθορά σε κούραση και φάουλ υποχρέωσε τον Μπάνκι να αποσύρει Θίοντορ και Γκρίφιν, το κουμάντο πέρασε στα χέρια του Λαρεντζάκη που είναι πολλά καλά πράγματα αλλά όχι (ακόμη) χειριστής που μπορεί να διαχειριστεί με συνέπεια τέτοια πίεση και η ΑΕΚ βρέθηκε εκείνη αυτή τη φορά αντιμέτωπη με το αφόρητο και στα όρια του φάουλ πρέσινγκ του ΠΑΟΚ χωρίς πλέι μέικερ. Η «τρικυμία» της πρώτης περιόδου άλλαξε πλευρά στη δεύτερη, τα γκαρντ των γηπεδούχων «τρυπούσαν» εύκολα την χλιαρή πίεση των αντιπάλων περιφερειακών και είτε σκόραραν με ντράιβ, είτε προκαλούσαν ανισορροπίες και δημιουργούσαν κυρίως από μέσα προς τα έξω. Οι παίκτες του Παπαθεοδώρου απέδειξαν γιατί είναι η κορυφαία τρίποντη ομάδα της Ευρώπης και κάλυψαν διαφορά 19 πόντων πλησιάζοντας στο -5, πριν η επιστροφή των περισσότερων «βασικών» της ΑΕΚ περιορίσει τη ζημιά για την ίδια.

Η ανάπαυλα του ημιχρόνου επέτρεψε στην ΑΕΚ να αντιληφθεί πως δεν υπήρχε λόγος πανικού, γιατί μπορεί το +24 να είχε χαθεί, αλλά το +9 (36-45) θα το αγόραζε αν της το πρόσφεραν πριν το τζάμπολ. Οι παίκτες του Μπάνκι ηρέμησαν, θωράκισαν με τα κατάλληλα εργαλεία την άμυνά τους, ενώ ταυτόχρονα η μοιραία κόπωση των πιο ηλικιωμένων αντιπάλων τους δεν επέτρεπε να μείνει το πόδι κολλημένο στο γκάζι όπως στο δεύτερο δεκάλεπτο. Η τρίτη περίοδος δεν ήταν ανάλογα… εντυπωσιακή με την πρώτη αλλά σίγουρα το ίδιο ουσιαστική για τους φιλοξενούμενους, που με καλό διάβασμα «χτύπησαν» κάθε μις ματς απέναντι στα χαμηλά σχήματα στα οποία κατέφυγε κατ’ επιλογή ή ανάγκη ο Παπαθεοδώρου λόγω της λειψανδρίας στους ψηλούς και της ανεπάρκειας του Τζέφερσον. Και κάπως έτσι η ψαλίδα άνοιξε στους 19, με τους φιλοξενούμενους να δέχονται δέκα πόντους χωρίς να κάνουν ούτε φάουλ στους αντιπάλους τους.

Η… δανεική από τα εκπληκτικά κατορθώματα της ποδοσφαιρικής ομάδας ευφορία του κοινού στο Παλατάκι ήταν δεδομένο πως δεν θα επέτρεπε στον ΠΑΟΚ να καταθέσει πρόωρα τα όπλα, έστω κι αν το έργο του είχε γίνει ήδη «βουνό». Μαζεύοντας τα τελευταία αποθέματα ενέργειας οι γηπεδούχοι επιχείρησαν με την ίδια συνταγή, της ασφυκτικής πίεσης, να βγάλουν αντίδραση, ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» ήταν καλύτερα προετοιμασμένοι, μαθημένοι από τα λάθη της δεύτερης περιόδου και ο κορυφαίος Έλληνας σουτέρ, Ντούσαν Σάκοτα, εκτέλεσε από μακριά και αναχαίτισε τις τελευταίες ελπίδες των γηπεδούχων για την ανατροπή. Πάντως η φρεσκάδα του Κόνιαρη (που μέρα με τη μέρα μοιάζει όλο και πιο έτοιμος για την εκτόξευση) και το λάθος της ΑΕΚ να παίξει με το χρονόμετρο έδωσαν λόγο να ξεσηκωθεί σε ένα κοινό που έψαχνε απλώς αφορμή, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να συμμαζέψει τη διαφορά, αλλά όχι σε βαθμό που θα του έδινε πολλές πιθανότητες για τη ρεβάνς.

Το +9 και η ρεβάνς στο ΟΑΚΑ, που βδομάδα με τη βδομάδα γεμίζει και περισσότερο και την επόμενη Τετάρτη πάει για πενταψήφια προσέλευση, δίνει τεράστιο προβάδισμα στην ΑΕΚ. Όπως, φυσικά, και η ποιοτική υπεροχή της ομάδας του Λούκα Μπάνκι. Όμως ο ΠΑΟΚ δεν έχει κωλώσει πουθενά φέτος. Δεν… σκόρπισε από τα οικονομικά προβλήματα, δεν συνετρίβη αλλά άγγιξε το θαύμα στον τελικό Κυπέλλου απέναντι στον Παναθηναϊκό και δεν διαλύθηκε αλλά απλώς έχασε από έναν ανώτερο και πλουσιότερο αντίπαλο στο πρώτο ματς. Έναν τέτοιο αντίπαλο πρέπει τουλάχιστον να τον σέβεσαι και να τον υπολογίζεις.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x