Χρήστος Ρομπόλης

Με τη δεύτερη χειρότερη άμυνα στην Ευρωλίγκα, δεν πας πουθενά

Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε το μάθημά του και όσο συνεχίζει να ασθενεί στην άμυνα δεν μπορεί να έχει φιλοδοξίες στην Ευρωλίγκα.

Μία ομάδα που δεν μπορεί να διαθέτει την ποιότητα του παρελθόντος, δεν έχει καμία τύχη αν δεν μπαίνει στο παρκέ με το μαχαίρι στα δόντια. Ο Παναθηναϊκός των τελευταίων εβδομάδων μοιάζει να έχει λοξοδρομήσει ξεχνώντας την βασική αρχή που μπορεί να τον κρατήσει ανταγωνιστικό απέναντι στις πολύ πλουσιότερες αντιπάλους του. Κι αν οι ήττες από την ΤΣΣΚΑ και την Εφές αντιμετωπίστηκαν με… συμπάθεια λόγω της καλής προσπάθειας απέναντι σε δύο μεγαθήρια, αυτή στη Βαλένθια σίγουρα μόνο εκνευρισμό προκάλεσε στους φίλους της ομάδας για τον τρόπο που ήρθε.

Ο Παναθηναϊκός παρασύρθηκε σε ένα στυλ παιχνιδιού που δεν του ταιριάζει και στο οποίο δεν μπορεί να κερδίσει. Όχι τη Βαλένθια, αλλά πιθανότατα κανέναν από τους 17 αντιπάλους του στην Ευρωλίγκα. Δεχόμενος 95 πόντους στη «Φοντέτα» πολύ απλά δεν θα μπορούσε να κερδίσει ποτέ. Τι κι αν είχε εξαιρετικά ποσοστά (21/36 δίποντα και 11/21 τρίποντα); Όταν κάνεις 18 λάθη, εκ των οποίων τα περισσότερα… ατζαμοσύνης κι όχι απόρροια της πίεσης του αντιπάλου, όταν επιτρέπεις σε μια ισπανική ομάδα να τρέξει στο «σπίτι» της κι όταν η Βαλένθια ολοκληρώνει το ματς με 28 ασίστ και μόλις 10 λάθη, κάτι έχει πάει πολύ στραβά στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Μια-δυο πάσες και κάποιες κινήσεις μακριά από την μπάλα αρκούσαν για να ξεχαρβαλώσουν την πράσινη οπισθοφυλακή, που είχε αργά αντανακλαστικά, κάκισες περιστροφές και μηδαμινή επικοινωνία.

Για να το θέσουμε και με αριθμούς, ο Παναθηναϊκός με παθητικό 83,2 πόντων έχει τη δεύτερη χειρότερη άμυνα της διοργάνωσης, πίσω μόνο από την Άλμπα, ενώ είναι η τελευταία ομάδα σε μέσο όρο λαθών των αντιπάλων με 10,29 ανά αγώνα. Αυτά τα νούμερα είναι απαγορευτικά για μια ομάδα που λόγω συνθηκών καλείται να επιβιώσει απέναντι στον ανταγωνισμό που στη συντριπτική του πλειοψηφία υπερέχει σε μπάτζετ, ποιότητα, βάθος, εμπειρία και χημεία.

Το ματς στη «Φοντέτα» ίσως ήταν και το πρώτο που ο κόουτς Βόβορας έδειξε να χάνει τον έλεγχο και να κάνει λάθη. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση γιατί ο εξαιρετικός στο πρώτο ημίχρονο Μήτογλου ξεχάστηκε στον πάγκο στα επτάμισι πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, γιατί ο θετικός τουλάχιστον εκτελεστικά/δημιουργικά Μποχωρίδης «κάηκε» μένοντας στο παρκέ όταν έφτασε γρήγορα στο όριο των φάουλ και αποβλήθηκε 16 λεπτά πριν το τέλος ή γιατί άνοιξε τόσο πολύ το ροτέισον παρότι έβλεπε πως κάποιοι παίκτες ήταν φανερά εκτός ρυθμού (π.χ. Μπέντιλ, Όγκαστ). Επίσης, η άμυνα με αλλαγές δεν πρέπει να είναι «πανάκεια», ειδικά όταν δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς προβλήματα και ακόμη περισσότερο απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν διαθέτει δα και πλήθος παικτών που είναι τόσο ικανοί στο ένας εναντίον ενός.

Μοναδικό ευχάριστο νέο της βραδιάς η νέα καλή παρουσία του Σέλβιν Μακ. Παρότι άρχισε το ματς άσχημα και με εύκολα λάθη, έδειξε πως διαθέτει την προσωπικότητα να αντιπαρέλθει μια-δυο στραβοτιμονιές και ήταν και πάλι πολύ θετικός. Αντίθετα, ο Μάρκους Φόστερ, με τον Νεμάνια Νέντοβιτς φανερά επηρεασμένο από τις ενοχλήσεις που είχε, σπατάλησε μια ακόμη ευκαιρία με τσαπατσούλικα τελειώματα στην επίθεση και έλλειψη συγκέντρωσης (παρά την διάθεση) στην άμυνα.

ΥΓ: Εξαιρετικές κινήσεις για τους Μπακς οι Τζρου Χόλιντεϊ και Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Ο πρώτος είναι καλύτερος αμυντικός, οργανωτής και σουτέρ από τον Μπλέντσο και ο δεύτερος σπουδαία κλάση και ένας closer που έλειπε από το Μιλγουόκι. Το front office έπαιξε τα ρέστα του υποθηκεύοντας και το μέλλον της ομάδας (με την παραχώρηση τόσων draft picks) σε μια προσπάθεια «ή τώρα ή ποτέ» να δημιουργήσει ένα ρόστερ πρωταθλητισμού που θα πείσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να υπογράψει επέκταση. Θα χρειαστούν, βέβαια, αρκετά ακόμη μικρά αλλά πολύ σημαντικά κομμάτια και με περιορισμένο διαθέσιμο salary cap για να συμπληρωθεί το παζλ.

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x