Χρήστος Ρομπόλης

Μια βίαιη υπενθύμιση της δυσκολίας της αποστολής του Μπαρτζώκα

Ο Ολυμπιακός διαπίστωσε πως όχι με Μπαρτζώκα, αλλά ούτε με... Πόποβιτς δεν σώζεται η σεζόν και η βίαιη προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα τον υποχρεώνει να σκεφτεί την επόμενη και μόνο.

Η νίκη στη Βαλένθια και η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα δημιούργησε μια ανεξήγητη ευφορία που όμως χρειάστηκε ένα παιχνίδι για να γκρεμιστεί σαν χάρτινος πύργος. Το βράδυ της Τρίτης στο ΣΕΦ πιστοποιήθηκε πως τα τραγικά λάθη στη στελέχωση του Ολυμπιακού δεν μπορούν να διορθωθούν σε δύο προπονήσεις όχι από τον Γιώργο Μπαρτζώκα, αλλά ούτε από τον Γκρεγκ Πόποβιτς.

Μια ματιά στη στατιστική θα πείσει και τον πιο αδαή για του λόγου το αληθές. Με τους «βασικούς» του στο παρκέ ο Ολυμπιακός ήταν μια ανταγωνιστική ομάδα, χωρίς αυτούς έμοιαζε με κλαμπ του Eurocup ή του Basketball Champions League. Για όποιον δεν πιστεύει ας ρίξει μια ματιά στον συνήθως άκρως κατατοπιστικό δείκτη +/-: Για τους «βασικούς» ο Κόνιαρης ήταν στο +15, ο Παπανικολάου στο +13, ο Πρίντεζης στο +12, ο Σπανούλης στο +4 και μόνο ο Μιλουτίνοφ στο -4. Για τους «αναπληρωματικούς» ο Μπόλντγουιν ήταν στο -22, ο Πολ στο -20, ο Βεζένκοφ στο -19, ο Ρότσεστι στο -11 και ο Ρούμπιτ στο -3.

Απέναντι σε μια ομάδα με το μισό (και… βγάλε) μπάτζετ από εκείνον, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει παραλάβει τέτοιο χάος που ο Αΐτο Ρενέσες έμοιαζε και είχε πολύ περισσότερα όπλα στην κατοχή του. Κι επειδή ο 54χρονος κόουτς είναι ικανότατος αλλά όχι θαυματοποιός, οποιαδήποτε απόκλιση από την κλασική του πεντάδα έφερνε την καταστροφή. Υποχρεώθηκε, εν ολίγοις, να κάνει ό,τι λανθασμένα είχε πράξει ο Πεδουλάκης απέναντι στους Βερολινέζους, που έχουν πάρει δύο από τις έξι νίκες τους σε 19 αγωνιστικές στην φιλόξενη Αθήνα, κόντρα σε προπονητές που στηρίχτηκαν σε ελάχιστους παίκτες. Ο «Άρτζι» αδικαιολόγητα, ο… «Μπάρτζι» δικαιολογημένα.

Η Άλμπα, που διαπρέπει στο παιχνίδι μισού γηπέδου, στην γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας, την κίνηση μακριά από αυτή και τις στοχευμένες επιθέσεις δεν ήθελε και πολύ να κάνει σμπαράλια την ερυθρόλευκη οπισθοφυλακή που αυτή τη φορά δεν έκανε ήρωα έναν αντίπαλο Αμερικανό γκαρντ, αλλά δύο… Σκανδιναβούς, τους Έρικσον και Χέρμανσον. Ο Ολυμπιακός παρουσίασε κάποια νέα στοιχεία, όπως την αλλαγή περισσότερων πασών, την προσπάθεια να δημιουργήσει αποστάσεις (αν και τα 5/18 τρίποντα δεν βοήθησαν), την καλύτερη τροφοδοσία των ψηλών, αλλά και την δημιουργία από το «4» (6 ασίστ ο Πρίντεζης), έπαιξε πιο ορθολογικό μπάσκετ όπως μαρτυρά η αναλογία 22 ασίστ-12 λαθών, κράτησε περισσότερα συνεχή λεπτά στο παρκέ τους παίκτες με ρυθμό (σε αντίθεση με τον Κεμζούρα που τους απέσυρε στα 5-6 λεπτά το πολύ) αλλά με τέτοια «αεράμυνα» ακυρώθηκε η επιθετική του βελτίωση.

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας εισέπραξε το χειροκρότημα που δικαιούτο αλλά έχει πολύ δύσκολη αποστολή μπροστά του. Απείρως δυσκολότερη από το 2012, όταν είχε παραλάβει τον Ολυμπιακό πρωταθλητή Ευρώπης, με έναν ελληνικό κορμό σε ακμή ή σε άνοδο, αλλά και ξένους του επιπέδου των Χάινς, Λο, Άντιτς, ακόμη και τον τρελο-Ντόρσεϊ… Αυτή τη στιγμή «κληρονόμησε» μια ομάδα κακοστημένη, με τις δύο σημαίες της στην δύση της καριέρας τους να αποτελούν σταθερά τους πιο επιδραστικούς παίκτες, μαζί με τον Μιλουτίνοφ που μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να παραμείνει. Η άνοδος Κόνιαρη (κυρίως) και Βεζένκοφ είναι μια μικρή ελπίδα, αλλά οι υπόλοιποι ξένοι πλην ίσως του Πολ που παραμένει εκνευριστικά ασταθής είναι ανεπαρκέστατοι για το επίπεδο του Ολυμπιακού.

Σε αντίθεση με τις... viral «γαλλικές» επικλήσεις στα θεία, ο Γιώργος Μπαρτζώκας ήταν πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ασυνήθιστα ήρεμος στην άκρη του πάγκου, παρά την κακή εικόνα της ομάδας του στο παρκέ. Ίσως αυτή η ηρεμία του να μαρτυρά πως πρώτος από όλους έχει συνειδητοποιήσει ότι απαιτείται πολλή δουλειά, γενναίες αποφάσεις, αρκετό χρήμα και φυσικά σωστές επιλογές για να ξαναφέρει στα ίσα του τον Ολυμπιακό. Όσο συντομότερα το συνειδητοποιήσουν όλοι στον ερυθρόλευκο οργανισμό, από την διοίκηση μέχρι και τον κόσμο, τόσο καλύτερα για όλους.

ΥΓ: Η ΑΕΚ βλέπει ήδη τις παρενέργειες της απώλειας του Χάουαρντ Σαντ-Ρος. Ένα κενό που δεν καλύπτεται εκ των έσω. Δυστυχώς, αν ο αντικαταστάτης δεν μπορεί έστω και σε έναν βαθμό να γεμίσει τα παπούτσια του Κουβανού, η αποχώρηση του τελευταίου θα μνημονεύεται στο τέλος της σεζόν ως σημείο καμπής της περιόδου αντίστοιχο με τον τραυματισμό του Ματσιούλις πέρσι στη Βαμβέργη. Παρεμπιπτόντως, με δύο προπονήσεις ο Σαντ-Ρος έπαιξε 22 λεπτά και ήταν πολύτιμος στη νίκη της ΤΣΣΚΑ που κράτησε στους 55 πόντους ολόκληρη Ρεάλ. Τόσο σπουδαίο παίκτη έχασε η ΑΕΚ…

*Την Κυριακή τα λέμε στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x