Χρήστος Ρομπόλης

Μπακς-Σέλτικς: Η πρόκληση του Γιάννη και πού κρίνεται η πρόκριση

Οι μεγάλοι ημιτελικοί της Ανατολής ανάμεσα σε Μπακς και Σέλτικς αρχίζουν απόψε (20:00) και το sport-fm.gr αναλύει…

Μπροστά στη μεγαλύτερη (μέχρι την επόμενη, που έλεγε και μια ψυχή) πρόκληση της καριέρας του βρίσκεται ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. Απόψε στις 20:00 ώρα Ελλάδας αρχίζει στο Μιλγουόκι η ημιτελική σειρά των playoffs ανάμεσα στους Μπακς και τους Σέλτικς και ο κατά πολλούς επικρατέστερος για το βραβείο του MVP της σεζόν στο ΝΒΑ καλείται να οδηγήσει τα «ελάφια» σε μια ακόμη υπέρβαση. Ή μήπως δεν είναι απολύτως έτσι; Μήπως τελικά η σειρά θα εξαρτηθεί περισσότερο από την απόδοση του supporting cast; Το sport-fm.gr επιχειρεί να ρίξει φως στα αγωνιστικά δεδομένα της σειράς.

Τους πήρε τον αέρα

Μπακς και Σέλτικς αναμετρήθηκαν τρεις φορές φέτος, με τους δεύτερους να παίρνουν το πρώτο ματς στη Βοστώνη με 117-113 (1/11/2018), αλλά να χάνουν το δεύτερο στο «Γκάρντεν» με 107-120 (21/12/2018) και το τρίτο στο Μιλγουόκι με 98-97 (21/2/2019). Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν ΚΑΙ στα τρία αυτά παιχνίδια άλυτο πρόβλημα για τον Μπραντ Στίβενς. Συνολικά είχε κατά μέσο όρο 31 πόντους με 71,1% στις βολές, 59,3% στα σουτ, ακόμη και το πολύ καλό για τα δικά του μέτρα 33,3% στα τρίποντα, καθώς επίσης 10,7 ριμπάουντ, 4,3 ασίστ, 1,7 τάπες, 1,3 κλεψίματα και 4 λάθη σε 35,4 λεπτά κατά μέσο όρο.

Ο Greek Freak είχε ανταποκριθεί εξαιρετικά απέναντι στους Σέλτικς και στο περσινό αντάμωμα στον πρώτο γύρο των playoffs, όπου η σειρά κρίθηκε σε επτά ματς (χωρίς break) υπέρ της ομάδας της Βοστώνης. Ο 24χρονος σούπερ σταρ είχε τότε 25,7 πόντους (69,1% βολές, 57% σουτ, 28,6% τρίποντα), 9,6 ριμπάουντ, 6,3 ασίστ, 1,4 κλεψίματα, 0,9 τάπες και 2,4 λάθη σε 40 λεπτά ανά αγώνα.

inner

Έχουν κορμιά να του ρίξουν οι Σέλτικς, αλλά…

Ο Μπραντ Στίβενς διαθέτει αρκετά κορμιά για να θυσιάσει στο μαρκάρισμα του Γιάννη. Λέγεται πως ο Αλ Χόρφορντ θα έχει το κύριο βάρος της ευθύνης (ο Αντετοκούνμπο έχει απέναντί του το μικρότερο ποσοστό πόντων ανά κατοχή), αλλά περάσματα στην αντιμετώπισή του θα έχουν σίγουρα μέσα στα ματς ο Μάρκους Μόρις, ο Τζέιλεν Μπράουν, ο Τζέισον Τέιτουμ, ακόμη και ο Γκόρντον Χέιγουορντ ή και ο Μάρκους Σμαρτ αν είναι υγιής (εκτιμάται πως θα χάσει τα πρώτα ματς της σειράς). Δεν αποκλείεται να επιστρατευτεί ακόμη και ο ξεχασμένος Σέμι Ογελέγε, ένας ρολίστας με κορμί… ταμάμ για να κυνηγήσει τον Γιάννη, αν και έπαιξε σε μόλις 56 ματς της regular season για 10,6 λεπτά ανά αγώνα και πάτησε παρκέ για δευτερόλεπτα μόνο σε ένα ματς του πρώτου γύρου απέναντι στους Πέισερς. Είναι δεδομένο πως οι Σέλτικς, που ειδικεύονται και στις άμυνες αλλαγών, θα προσπαθήσουν να «δείρουν» τον Αντετοκούνμπο, να τον κουράσουν με σκυταλοδρομία παικτών πάνω του, ακόμη και να τον εκνευρίσουν, ενώ δεδομένα θα τον προκαλέσουν να σουτάρει προτιμώντας να οχυρωθούν στη ρακέτα τους.

inner

Πάντως ο Giannis δεν έχει δείξει να χαμπαριάζει. Ξέχωρα από τα νούμερα, φέτος στα τρία ματς με τους Σέλτικς:

-διαχειριζόταν το 32,4% των κατοχών των Μπακς όταν βρισκόταν στο παρκέ. Στη regular season είχε 31% και 34,6% στον πρώτο γύρο απέναντι στους Πίστονς. Άρα ό,τι κι αν ετοιμάζει η αντίπαλη άμυνα, ο Αντετοκούνμπο θα πάρει ευθύνες.

-έβρισκε το δρόμο προς το αγαπημένο του «ζωγραφιστό» έχοντας 7,6 εύστοχες προσπάθειες ανά αγώνα κοντά στο καλάθι με 23/33 στη restricted area και 6/11 από την υπόλοιπη ρακέτα.

-δεν υποχρεώθηκε σε προσπάθειες από μακριά παρά το συνωστισμό κορμιών μπροστά του. Το 88,9% των προσπαθειών του ήταν δίποντα και το 62,4% των πόντων του ήρθαν μέσα από τη ρακέτα.

-δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη βοήθεια από τους συμπαίκτες του, καθώς μόλις το 33,3% των εύστοχων σουτ του ήρθαν από ασίστ και το 66,7% ήταν από τη δική του δημιουργία για τον εαυτό του.

-δεν «μάσησε» από το ξύλο των αντιπάλων, καθώς πήγε 12,7 φορές ανά αγώνα στη γραμμή (9,5 είχε στη regular season) και το 29% των πόντων του ήρθε από βολές.

Το τρίποντο θα κρίνει πολλά

Οι Μπακς είναι ξεκάθαρα η ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όμως το παράδοξο είναι πως δεν παίζει μια ολόκληρη ομάδα για αυτόν, αλλά μάλλον ο τρόπος που ο ίδιος αγωνίζεται εξυπηρετεί ολόκληρη την ομάδα. Ο Μάικ Μπαντενχόλζερ, που έχει στο τσεπάκι το βραβείο του προπονητή της χρονιάς, πέτυχε απόλυτα κάνοντας την εξής λογική σκέψη: έχοντας στη διάθεσή του ένα υπερόπλο σαν τον Greek Freak, που δύσκολα αντιμετωπίζεται με προσωπικό μαρκάρισμα, δίχως βοήθειες και πολλά σώματα στοιβαγμένα στο ζωγραφιστό, θα έπρεπε να τον πλαισιώσει με καλούς σουτέρ. Όπερ και εγένετο, καθώς σχεδόν σε όλα τα line ups με τον 24χρονο σούπερ σταρ υπάρχουν τέσσερις καλοί σουτέρ γύρω του.

inner

Οι Μπακς ήταν φέτος η δεύτερη ομάδα σε εύστοχα τρίποντα στο ΝΒΑ (πίσω μόνο από τους Ρόκετς) έχοντας 13,5 πετυχημένα σουτ πίσω από τα 7,25μ. σε 38,2 προσπάθειες ανά αγώνα (35,3%). Πέντε παίκτες τους είχαν πάνω από 100 εύστοχα τρίποντα, οι Μπρουκ Λόπεζ, Έρικ Μπλέντσο, Κρις Μίντλετον, Νίκολα Μίροτιτς και Μάλκολμ Μπρόγκντον, ωστόσο ο τελευταίος που είχε και το υψηλότερο ποσοστό (42%) θα λείψει τουλάχιστον από τα δύο πρώτα ματς της σειράς. Βοήθειες στο μακρινό σουτ μπορούν επίσης να δώσουν οι Ιλιασόβα, Σνελ, Μπράουν, Χιλ και Κόνατον. Πόσο σημαντικό ήταν το τρίποντο για τα «ελάφια» φαίνεται από το γεγονός ότι αποτελούσε το 41,9% των σουτ τους και από εκεί έπαιρναν το 34,2% των πόντων τους. Μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των σουτ έβγαιναν από ομαδικό παιχνίδι, καθώς το 82,5% των τριπόντων των Μπακς ήρθαν από ασίστ και μόλις το 17,5% από… προσωπική φάση ενός παίκτη. Στα τρία φετινά ματς με τους Σέλτικς τα νούμερα ήταν αντίστοιχα, με τους Μπακς να παίρνουν το 35,3% των πόντων τους από τρίποντα, τα οποία κάλυπταν το 42,7% των σουτ τους, ενώ το 82,1% των εύστοχων τριπόντων ήρθαν από ασίστ. Είναι, λοιπόν, προφανές πως η σειρά θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα ποσοστά των Μπακς στο τρίποντο. Αλλά όχι μόνο…

Θέλει περισσότερα από το supporting cast

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι ο MVP της σεζόν, αλλά κανείς δεν αρκεί μόνος του για να οδηγήσει την ομάδα του ψηλά. Για να έχει επιτυχή έκβαση η σειρά για το Μιλγουόκι, απαιτείται η συνδρομή του supporting cast και πρωτίστως τον Κρις Μίντλετον, Έρικ Μπλέντσο και Μπρουκ Λόπεζ (αφού ο Μάλκολμ Μπρόγκντον θα απουσιάσει στο ξεκίνημα). Και σίγουρα και οι τρεις τους θα πρέπει να τα καταφέρουν πολύ καλύτερα σε σχέση με ό,τι έκαναν στα τρία φετινά ματς με τους «Κέλτες».

inner

Ο πρώτος ήταν το βασικό, ίσως και το μοναδικό στήριγμα του Greek Freak στην περσινή σειρά με τους Σέλτικς έχοντας 24,7 πόντους με το εντυπωσιακό 59,8% στα σουτ και 61% στα τρίποντα. Πάντως στη regular season η ομάδα της Βοστώνης ήταν καλύτερα διαβασμένη απέναντί του και σε τρία ματς τον περιόρισε σε 17,3 πόντους μεν, αλλά με 36,5% στα σουτ και 40% στα τρίποντα.

Ο Μπλέντσο ήταν στο περσινό αντάμωμα με τους Σέλτικς κατώτερος των περιστάσεων χάνοντας τη μάχη από τον Τέρι Ροζίερ, που τον αποσυντόνισε και τον εκνεύρισε. Είχε μόλις 13,6 πόντους (μένοντας κάτω από τους 10 σε τρία ματς της σειράς) με 44% στα σουτ και 31% στα τρίποντα, ενώ δεν τα πήγε πολύ καλύτερα φέτος στη regular season με 11,3 πόντους (44,4% στα σουτ, 25% στα τρίποντα), 3,3 ασίστ και 3 λάθη ανά αγώνα κόντρα στη Βοστώνη. Πολύ μακριά, δηλαδή, από τους αριθμούς του συνολικά φέτος, 19,3 πόντους, 5,3 ασίστ και 4 ριμπάουντ ανά αγώνα.

Ο Λόπεζ ήταν σκιά του κατά τα άλλα εξαιρετικού του εαυτού φέτος απέναντι στους Σέλτικς. Στα τρία ματς είχε κατά μέσο όρο 5 πόντους με 30% στα σουτ και 21,4% στα τρίποντα και 6 ριμπάουντ χάνοντας κατά κράτος τις μονομαχίες από τους πιο σκληρούς ψηλούς της Βοστώνης. Ειδικά ο Αλ Χόρφορντ έκανε… πάρτι, καθώς στα δύο ματς που συνάντησε τους Μπακς είχε 19,5 πόντους, 11 ριμπάουντ, 6,5 ασίστ, 2 τάπες και 1 κλέψιμο ανά αγώνα.

Ξεκάθαρα, λοιπόν, οι τρεις τους θα πρέπει να κάνουν… step up για να βοηθήσουν τον Γιάννη, ενώ ευπρόσδεκτη φυσικά θα είναι κάθε βοήθεια από τους υπόλοιπους, κυρίως τους Στέρλινγκ Μπράουν, Τζορτζ Χιλ, Ερσάν Ιλιασόβα, Πατ Κόνατον, Νίκολα Μίροτιτς και του Μάλκολμ Μπρόγκντον, εφόσον προλάβει τη σειρά. Κάτι που δεν θα κάνει σίγουρα ο πιο έμπειρος από playoffs παίκτης του ρόστερ πλην όμως λαβωμένος, Πάου Γκασόλ.

Επιπλέον, οι Μπακς θα πρέπει να ανταποκριθούν καλύτερα στα λίγα λεπτά που ο Αντετοκούνμπο δεν θα είναι στο παρκέ. Στην κανονική περίοδο ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά έχοντας 116,9 στο Offensive Rating (πόντοι ανά 100 κατοχές) με τον ίδιο στην πεντάδα και 111,1 χωρίς αυτόν, ενώ με τον Γιάννη στον αγώνα οι αντίπαλοι είχαν 104,5 και εκτός ματς 108,3 πόντους.

Μικρότερο ροτέισον, αλλά πιο ποιοτικές μονάδες οι Σέλτικς

Οι Σέλτικς μάλλον απογοήτευσαν στην κανονική περίοδο. Μπορεί οι περσινοί τραυματισμοί των Ίρβινγκ και Χέιγουορντ να «βοήθησαν» στην ανάδειξη νέων πρωταγωνιστών, όπως οι Τζέισον Τέιτουμ και Τέρι Ροζίερ, αλλά με την επάνοδο των δύο σταρ της ομάδας χάλασε η χημεία. Στο μεγαλύτερο κομμάτι της σεζόν ήταν εμφανές πως οι… μπάλες δεν έφταναν για όλους στην επίθεση και υπήρχαν γκρίνιες στα αποδυτήρια για την αγωνιστική συμπεριφορά ορισμένων που έπαιζαν περισσότερο για τους αριθμούς τους παρά για την ομάδα. Μάλιστα οι κατ’ εξοχήν ρολίστες της ομάδας, Μάρκους Σμαρτ και Μάρκους Μόρις, σε αρκετές περιπτώσεις εξέφρασαν δημόσια τη δυσφορία τους για τη νοοτροπία κάποιων συμπαικτών τους. Ο Μπραντ Στίβενς, αποδεδειγμένα ο κορυφαίος προπονητής της γενιάς του, έδειχνε να χάνει τον έλεγχο κάνοντας αρκετές φορές σε δηλώσεις του αυτοκριτική.

inner

Φτάνοντας, ωστόσο, στα playoffs, οι Σέλτικς μοιάζουν να σοβαρεύτηκαν. Έστω και απέναντι στους αποδυναμωμένους (άνευ Βίκτορ Ολαντίπο) Πέισερς έβγαλαν κάτι από το πρόσωπο του περσινού συμπαγούς συνόλου, με διακριτούς ρόλους και περισσότερο ομαδικό πνεύμα. Βέβαια, το αν πρόκειται για μεταμόρφωση ή απλώς καμουφλάρισμα κάποιων εσωτερικών προβλημάτων, θα δοκιμαστεί στη σειρά με τους (πολύ καλύτερους της Ιντιάνα) Μπακς.

Ο Μπραντ Στίβενς δείχνει να ποντάρει ως τώρα στα playoffs σε οκτώ παίκτες, που με την επιστροφή του Μάρκους Σμαρτ από τραυματισμό θα γίνουν εννιά. Κι αν εξαιρέσουμε από αυτούς τον «ρολίστα» Άρον Μπέινς, όλοι οι υπόλοιποι, Ίρβινγκ, Χόρφορντ, Χέιγουορντ, Τέιτουμ, Μπράουν, Μόρις και Ροζίερ, είναι ικανοί να κερδίσουν ένα ματς μόνοι τους στην καλή τους μέρα. Είναι χαρακτηριστικό πως οι Σέλτικς έπαιρναν στην κανονική περίοδο 39,3 πόντους ανά αγώνα από τον πάγκο τους (ένατοι στο ΝΒΑ), ενώ οι Μπακς-παρότι κέρδισαν περισσότερα ματς και με μεγαλύτερες διαφορές που επέτρεπαν μεγαλύτερη συμμετοχή «αναπληρωματικών»- είχαν μόλις 31,8 πόντους από τις ρεζέρβες τους κατά μέσο όρο (26οι στο ΝΒΑ).

Ο Κάιρι και οι άλλοι

Ο Κάιρι Ίρβινγκ είναι η πριμαντόνα της ομάδας και έχει το υψηλότερο ποσοστό νικών στην ιστορία του ΝΒΑ στα playoffs με 76,8%. Διαχειρίζεται το 28,3% των κατοχών των Σέλτικς, μετρά το 33% των ασίστ, ενώ είναι πρώτος όχι μόνο στο offensive rating (με 112,8 πόντους ανά 100 κατοχές για την ομάδα του) αλλά αποδεικνύεται και υποτιμημένος αμυντικός με πρωτιά και στο defensive rating (106,4 πόντους παθητικό ανά 100 κατοχές για την ομάδα του). Φέτος απέναντι στους Μπακς είχε 21,7 πόντους, 6,3 ασίστ, 4,3 ριμπάουντ, 1,3 τάπες και 1 κλέψιμο ανά αγώνα, ωστόσο οι αριθμοί ίσως ξεγελούν. Ο Έρικ Μπλέντσο έκανε αρκετά καλή δουλειά πάνω του δεχόμενος μόλις 32 πόντους σε 112 «μαρκαρίσματα» στα τρία ματς με τους Σέλτικς. Παράλληλα, ο Ίρβινγκ έμεινε χαμηλά στα δίποντα με μόλις 15/43 (34,9%) και πήγε μόλις δύο φορές στη γραμμή για βολές.

inner

Πάντως ο περιορισμός ή η εξουδετέρωσή του δεν εγγυάται καμία επιτυχία στους Μπακς, καθώς υπήρχαν άλλοι οκτώ παίκτες που σκόραραν από 8,9 ως 17 πόντους ανά αγώνα (ενώ το Μιλγουόκι είχε πλην του Αντετοκούνμπο μόνο άλλους πέντε παίκτες με πάνω από 7 πόντους μέσο όρο). Ο Αλ Χόρφορντ ίσως λόγω και των αμυντικών καθηκόντων του απέναντι στον Greek Freak να αποτελεί πιο κομβικό παίκτη στη σειρά για τους Σέλτικς, με δυνατότητα να προσφέρει επίσης σε σκοράρισμα, ριμπάουντ αλλά και δημιουργία (δεύτερος της ομάδας του σε ασίστ).

Η ικανότητα των Σέλτικς στο σουτ κάθε άλλο παρά πρέπει να υποτιμηθεί. Από τρίποντα έπαιρναν το 33,6% των πόντων τους στη regular season, ενώ τα 12,6 εύστοχα ήταν η έκτη καλύτερη επίδοση στη λίγκα. Επίσης είχαν πέντε παίκτες με τριψήφιο αριθμό εύστοχων (Ίρβινγκ, Μόρις, Σμαρτ, Ροζίερ και Τέιτουμ) και άλλους τρεις επίσης αρκετά ψηλά (Μπράουν με 95, Χέιγουορντ με 77 και Χόρφορντ με 73). Σημειωτέον, ότι οι Μπακς είχαν μεν την καλύτερη άμυνα στη regular season (104,9 πόντοι ανά 100 κατοχές), αλλά ήταν και η ομάδα που δεχόταν τα περισσότερα τρίποντα σε αριθμό (13,1 ανά αγώνα) και αμαρκάριστα από κάθε άλλη στο ΝΒΑ.

Ο παράγων ανοιχτό γήπεδο και το παιχνίδι στο ζωγραφιστό

Μπακς και Σέλτικς «θρέφονται» αντίστοιχα από το παιχνίδι στο ανοιχτό γήπεδο. Φέτος το Μιλγουόκι ήταν έκτο σε πόντους σε fast break σε όλο το ΝΒΑ με 17,7 ανά αγώνα, ενώ η Βοστώνη ήταν έβδομη με 16,2. Τα «ελάφια» ήταν η καλύτερη ομάδα και στο αμυντικό transition δεχόμενα τους λιγότερους πόντους σε ανοιχτό γήπεδο με 11 ανά αγώνα, ενώ οι «Κέλτες» ήταν ενδέκατοι με 13,2.

Οι Μπακς ήταν, χάρη κυρίως στη δράση του Γιάννη, η τρίτη ομάδα σε παραγωγή πόντων μέσα από το ζωγραφιστό με 53,3 ανά αγώνα, ενώ οι Σέλτικς ήταν μόλις 22οι στη λίστα με 44,8. Πάντως οι δύο ομάδες προστάτευαν καλά τη ρακέτα τους στην άμυνα, με το Μιλγουόκι πρώτο με μόλις 42,2 πόντους αντιπάλων από εκεί και τη Βοστώνη πέμπτη με 45,9.

Τι λέει η ιστορία

Μπακς και Σέλτικς έχουν αναμετρηθεί στα playoffs συνολικά 36 φορές και σε έξι σειρές αγώνων. Η ομάδα της Βοστώνης έχει το πάνω χέρι με 20 νίκες και πέντε προκρίσεις. Είναι η τρίτη φορά που ανταμώνουν στα ημιτελικά της Ανατολής έχοντας από μία πρόκριση στους τελικούς στις δύο προηγούμενες. Οι Μπακς είχαν «σκουπίσει» το 1983 τους Σέλτικς (4-0), που όμως τέσσερα χρόνια μετά πήραν ρεβάνς σε επτά ματς (4-3). Φέτος, πάντως, οι Μπακς είχαν ρεκόρ 28-13 στο Μιλγουόκι και οι Σέλτικς 21-20 εκτός έδρας.

inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x