Χρήστος Ρομπόλης

Ο… ελευθέρας βοσκής Γιάννης και το δίδυμο που δεν είδαμε αλλά θα δούμε

Ασφαλή συμπεράσματα δεν βγάλαμε, αλλά είδαμε… διαθέσεις από τη νίκη της Εθνικής επί της Ουγγαρίας.

Ουδείς περίμενε μια αναμενόμενα εύκολα νίκη επί της αδύναμης και ελλιπούς Ουγγαρίας για να βγάλει συμπεράσματα για τη νέα Εθνική. Όχι μόνο λόγω της κλισέ πλην όμως απόλυτα ορθής ρήσης πως «τα φιλικά είναι για τους προπονητές», αλλά και γιατί η ελληνική ομάδα θα δοκιμαστεί στα πιο δύσκολα επερχόμενα τεστ και θα διεκδικήσει πράγματα στην Κίνα απέναντι σε πολύ ισχυρότερους αντιπάλους. Μακριά από μας, συνεπώς, τα μεγάλα λόγια και οι βαρύγδουποι τίτλοι.

Από ένα τέτοιο φιλικό, σαν το αποκαλυπτήριο της Εθνικής δεν μπορείς να γίνεις σοφότερος, αλλά αν μη τι άλλο μπορείς να διαπιστώσεις διαθέσεις κι αυτό θα επιχειρήσουμε εδώ…

-Γιάννης, ένα «4άρι»… ελευθέρας βοσκής: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν έχει καμία σχέση με τον παίκτη του 2015, του 2016 ή του 2017. Έχει έρθει πλέον ως MVP του ΝΒΑ και πιο έτοιμος από ποτέ να ηγηθεί πλέον της Εθνικής για πρώτη φορά. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος έχει αποφασίσει να τον «τοποθετεί» στα σχήματά του κυρίως στο «4» (κάποιες φορές θα τον δούμε και στο «5»), αλλά αυτό μόνο στα χαρτιά. Κι αυτό γιατί ο Greek Freak δεν έχει και δεν πρέπει να έχει συγκεκριμένη θέση. Αν και «4άρι» στον σχηματισμό, θα βγει στην περιφέρεια για να πάρει μπάλα και να επιτεθεί με πρόσωπο, θα συνεργαστεί με τον άλλο ψηλό σε συνεργασίες των δύο, θα τρέξει όλο το γήπεδο μετά από (δικό του ή και όχι) ριμπάουντ, θα τρέξει στον… κενό χώρο ή πίσω από την άμυνα περιμένοντας τις πάσες του Καλάθη και του Σλούκα, θα κυνηγήσει ακόμη και γκαρντ στις αλλαγές της άμυνας και θα έρθει σαν δεύτερη ζώνη να προστατέψει το καλάθι του με τις χερούκλες του. Ο Γιάννης είναι, λοιπόν, σαν αυτό που είχε απαντήσει ο Στιβ Γιατζόγλου όταν ρωτήθηκε σε ποια θέση παίζει ο συγχωρεμένος Ρόι Τάρπλεϊ. «Είναι σαν να ρωτάς πού χέζει η αρκούδα στο δάσος! Όπου θέλει χέζει η αρκούδα κι όπου θέλει παίζει ο Τάρπλεϊ». Οι κορυφαίοι δεν πρέπει να μπαίνουν σε καλούπια, αλλά να αφήνονται ελεύθεροι να «εκφράσουν» το ταλέντο τους.

-Η ετοιμότητα των άλλων: Κανένα παιχνίδι δεν κερδίζεται με έναν παίκτη, ακόμη κι αν είναι ο MVP. Όλοι οι παίκτες της Εθνικής, παρότι οι περισσότεροι πρωταγωνιστούν στο κορυφαίο επίπεδο της Ευρώπης, έχουν αντιληφθεί ποιος είναι το σημείο αναφοράς της ομάδας και πράττουν αναλόγως. Δίχως μικροεγωισμούς ή νοοτροπία «καραβανά» στο στρατό. Ο Γιάννης θα… υποφέρει στην Κίνα, από νταμπλ και τριπλ τιμ, από παγίδες, από σώματα που θα προσπαθούν να του φράξουν το δρόμο προς το καλάθι και από σκληρά φάουλ. Εδώ στο φιλικό με την Ουγγαρία, απέναντι σε παίκτες που στο φινάλε τού ζητούσαν αυτόγραφα και φωτογραφίες, κέρδισε οκτώ φάουλ σε 21:28 στο παρκέ. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει στα τελικά. Γι’ αυτό αλλά κι επειδή ο Greek Freak είναι ένας αλτρουιστής σούπερ σταρ (κι όχι κανένας… Χάρντεν) θα πρέπει οι υπόλοιποι της Εθνικής να είναι σε εγρήγορση για να επωφεληθούν από τους… κενούς χώρους.

-Οι πολύτιμοι ρολίστες «Παπ»: Μια ομάδα που έχει ηγέτη τον Αντετοκούνμπο, δύο κορυφαίους δημιουργούς σαν τους Καλάθη και Σλούκα και δύο σπουδαίους παίκτες στο ποστ όπως ο Μπουρούσης και ο Πρίντεζης, χρειάζεται και ρολίστες. Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος ποντάρει πολλά γι’ αυτό στην παρουσία Παπανικολάου και Παπαπέτρου. Και μάλιστα όχι με έναν εκ των δύο στο παρκέ, αλλά όπως φάνηκε στο πρώτο φιλικό με τους δύο «Παπ» ταυτόχρονα στο ίδιο σχήμα. Ο Παπανικολάου, που πήρε αρκετό χρόνο στο «2» και ο Παπαπέτρου είναι δύο πολύτιμοι ρολίστες που θα κάνουν τα πολύτιμα μικρά πράγματα και δεν θα απαιτήσουν μπάλες στην επίθεση, αλλά θα πρέπει να είναι οπλισμένοι όποτε χρειαστεί.

-Ούτε τέσσερα λεπτά μαζί οι δύο κολώνες της περιφέρειας: Καλάθης και Σλούκας είναι η δύναμη πυρός στην περιφέρεια. Μιλάμε για δύο παίκτες της κορυφαίας πεντάδας της Ευρωλίγκας, με ηγετικό ρόλο στις ομάδες τους και άψογη συνεργασία στο τελευταίο Ευρωμπάσκετ (2017). Στο φιλικό με την Ουγγαρία έπαιξαν μαζί μόλις στα τελευταία 3:51 του ημιχρόνου. Δύσκολα, πάντως, θα ισχύσει κάτι αντίστοιχο στα πιο δυνατά φιλικά και φυσικά στα επίσημα. Το μέγεθος του Καλάθη και το σουτ του Σλούκα, πέρα φυσικά από τις δημιουργικές αρετές αμφοτέρων, τους καθιστούν απόλυτα συμβατούς και λογικά θα τους βλέπουμε για πολλή ώρα μαζί στο παρκέ, ειδικά σε κρίσιμα σημεία ή στα τελειώματα των αμφίρροπων αγώνων.

-Ο έτοιμος «Λάρι» και ο τρίτος πόλος στην περιφέρεια: Ο Λαρεντζάκης όλα δείχνουν πως θα κάνει το ταξίδι στην Κίνα. Άλλωστε πρόκειται για το μοναδικό κλασικό δυάρι στο ρόστερ, μετά και την απουσία του Ντόρσεϊ. Μεγάλο του προσόν είναι πως παίζει με πάθος και χωρίς φόβο ή άγχος. Αυτό πάντως που αναζητείται είναι ο τρίτος πόλος στα γκαρντ, πίσω από Καλάθη και Σλούκα. Θα είναι ο Μάντζαρης, που πλέον απελευθερωμένος από την όλη κουβέντα για το συμβόλαιό του στον Ολυμπιακό καλείται να βρει τον καλό του εαυτό; Θα είναι ο Κόνιαρης, που έχει τεράστια προοπτική, διακρίνεται για την πίεση στην μπάλα αλλά δεν έχει δοκιμαστεί στο υψηλότερο επίπεδο; Θα είναι ο Αθηναίου που έχει πλεονέκτημα έναντι των άλλων το μακρινό σουτ; Ίδωμεν…

-Ο βραχνάς του σουτ: Η Εθνική απέναντι στην Ουγγαρία είχε αρκετές στιγμές καλής κυκλοφορίας αλλά όχι ανάλογη αποτελεσματικότητα στα σουτ που βγήκαν υπό καλές προϋποθέσεις. Τελείωσε το ματς με 5/23 τρίποντα, μόλις 21,7% και σίγουρα απαιτείται μεγαλύτερη ευστοχία. Είναι αναγκαία, γιατί μόνο έτσι θα ανοίξουν οι άμυνες και θα ανασάνει περισσότερο ο Γιάννης. Εδώ ολόκληροι Μπακς έχτισαν το ρόστερ τους γεμίζοντας με σουτέρ μέχρι και στο «5», για να του προσφέρουν τους χώρους που χρειάζεται για να καλπάσει.

-Έμφαση στην αθλητικότητα: Σε μια εποχή που όλοι μιλούν για την έλλειψη αθλητικότητας στις νέες γενιές του ελληνικού μπάσκετ, η Εθνική εμφανίζει την πιο αθλητική… εκδοχή της όλων των εποχών. Και όχι μόνο λόγω της παρουσίας των Αντετοκούνμπο. Το ρόστερ διαθέτει παίκτες που διαθέτουν ύψος, μάκρος και ταχύτητα, κάτι που θέλει να αξιοποιήσει ο Θανάσης Σκουρτόπουλος. Πίεση στην μπάλα, άμυνες με αλλαγές (που δεν βολεύουν πάντα Μπουρούση και Παπαγιάννη) και παγίδες είναι στοιχεία που θα δούμε όλο και περισσότερο στη συνέχεια. Άλλωστε από τέτοιες άμυνες η Εθνική θα βρει instant σκορ αξιοποιώντας παίκτες που μπορούν να αλωνίσουν στο ανοιχτό γήπεδο.

Το «Τουρνουά Ακρόπολις-Eurobank» το τριήμερο 16-18 θα βγάλουμε πολύ πιο ασφαλή συμπεράσματα απέναντι σε πολύ πιο δυνατούς αντιπάλους. Για την ώρα, αυτό που κρατάμε είναι πως η Εθνική αυτή έχει μεγάλες δυνατότητες και παιδιά που γουστάρουν να φορούν τη φανέλα της. Αυτή είναι η πρώτη βάση για να έρθουν και οι επιτυχίες. Αμήν!

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x