Χρήστος Ρομπόλης

Ο Ολυμπιακός πάτησε γκάζι κι άφησε την άλλη να φωνάζει

Η εικόνα στη Μόσχα δεν ήταν εξαίρεση αλλά τείνει να γίνει κανόνας και ο Ολυμπιακός διέταξε… σιωπή όλων (πλην μίας) στη Βιτόρια. Γράφει ο Χρήστος Ρομπόλης.

Αν η νίκη στη Μόσχα πριν τέσσερα βράδια είχε αντιμετωπιστεί ορθώς επιφυλακτικά, αυτή στη Βιτόρια πιστοποιεί δίχως αμφιβολίες τη δυναμική του Ολυμπιακού. Σε μια έδρα μιας ομάδας που έχει χτιστεί για να φτάσει στο δικό της Final Four, όχι απλώς δεν διασύρθηκε ή έχασε όπως πέρσι, αλλά πέρασε θριαμβευτικά παίζοντας εξαιρετικό μπάσκετ.

Ο Ντέιβιντ Μπλατ ίσως και να μπέρδεψε τους συμπαθείς Βάσκους δηλώνοντας στο αεροδρόμιο πως οι δύο ομάδες μοιάζουν. Γιατί αν ο φετινός Ολυμπιακός προσπαθεί να παίξει γρήγορα, η Μπασκόνια έχει δεύτερη φύση της το up tempo και βγάζει τη γλώσσα σε όσους τολμήσουν να παραβγούν στο τρέξιμο, ειδικά στη «Φερνάντο Μπουέσα Αρένα». Ο Αμερικανοϊσραηλινός τεχνικός σοφά ποιώντας διέταξε κατέβασμα ταχύτητας, έλεγχο του ρυθμού και ορθολογικές επιθέσεις. Η ομάδα του δεν επέτρεψε στην Μπασκόνια ποτέ να κάνει το δικό της παιχνίδι και το μοναδικό της καλάθι στο ανοιχτό γήπεδο ήρθε από ένα κλέψιμο στο 39’ από τον Σενγκέλια πάνω στον Σπανούλη.

Ο Ολυμπιακός δεν έπαιξε… ταμπούρι, αλλά φροντίζοντας τις επιθέσεις του κατέστρεψε εκείνες των γηπεδούχων. Απέφυγε τα λάθη (μόλις 5 στο ημίχρονο και 13 στο φινάλε), κυκλοφόρησε σωστά την μπάλα και επιτέθηκε διαβάζοντας ορθά τις αδυναμίες του αντιπάλου. Μάλιστα όχι απλώς δεν ζημιώθηκε από την πολύ πιο ογκώδη front line της Μπασκόνια (πλην του Σενγκέλια που με την ατομική του κλάση κι όχι μέσω ομαδικού παιχνιδιού έφτασε τους 21 πόντους) αλλά με τον Μιλουτίνοφ να αξιοποιείται ιδανικά από τους συμπαίκτες του και να τελειώνει άριστα τις φάσεις μετέτρεψε το θεωρητικό μειονέκτημά του σε πλεονέκτημα. Στην προσπάθεια αυτή δεν περίσσεψε κανένας, καθώς και ο Μπόγρης βγήκε από τη ναφθαλίνη αποδεικνύοντας τη χρησιμότητά του με εξαιρετικές άμυνες και μια… μπογρίτα.

Η Μπασκόνια βρήκε από το πουθενά και το τρίποντο-προσευχή του Γκρέιντζερ ψυχολογία αντεπίθεσης, αλλά όταν επέστρεψε ο Σπανούλης στο τελευταίο τετράλεπτο τελείωσαν όλα. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού διαχειρίστηκε άψογα την πίεση, αντιμετώπισε τις παγίδες και είτε πρόσφερε έτοιμα καλάθια, είτε έφερνε την επιθυμητή ανισορροπία στην εύθραυστη αμυντικά Μπασκόνια για να αποτελειώσουν τη δουλειά Βεζένκοφ και Μιλουτίνοφ και να σκορπίσουν επιτέλους τη σιγή σε όλο το γήπεδο. Πλην φυσικά της γνωστής οπαδού, που πιθανώς θα φωνάζει από τη θέση της ακόμη και τώρα που τα φώτα έχουν σβήσει, μέχρι τον επόμενο αντίπαλο που θα φροντίσει να τσακίσει το νευρικό του σύστημα…

Κάπως έτσι ο Ολυμπιακός έφυγε θριαμβευτικά από δύο έδρες που άλλοι θα υποφέρουν. Την ίδια ώρα, ο ανταγωνισμός για την τετράδα-εξαιρουμένων ίσως ΤΣΣΚΑ, Φενέρ και Ρεάλ που δείχνουν να είναι ένα βήμα μπροστά-μετρά ήδη αρκετές απώλειες. Παναθηναϊκός, Μπασκόνια, Ζαλγκίρις, Εφές, Αρμάνι, Μακάμπι, Μπαρτσελόνα και Χίμκι ολοκλήρωσαν τις δύο πρώτες αγωνιστικές με μελανιές, σε αντίθεση με τους «ερυθρόλευκους» που μετρούν μόνο παράσημα.

Ασφαλώς η συνέπεια και η διάρκεια είναι προαπαιτούμενα για μια ομάδα στην οποία οι μεγάλες νίκες, ειδικά μακριά από το ΣΕΦ, δεν έλειψαν τα προηγούμενα χρόνια. Όμως δίχως καμία επιφύλαξη πλέον τα πρώτα δείγματα είναι εξαιρετικά.

*Κάθε Κυριακή τα λέμε σταθερά στον ΣΠΟΡ FM, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ (όχι μόνο για «αιώνιους» αλλά για όλους), ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί της πορτοκαλί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x