Χρήστος Ρομπόλης

Πώς είδε την... άλλη Μονακό ο Ολυμπιακός: Μια μπλόφα, ένα ρίσκο και Μπέικον… Μεγάλη Παρασκευή

Ο Ολυμπιακός σταμάτησε να παίζει άμυνα και η προβληματική του επίθεση εκτέθηκε με τα τρικ της Μονακό να αποδίδουν στο 100%.

Και τώρα το break είναι ανάγκη κι όχι πολυτέλεια. Ο Ολυμπιακός γεύτηκε το δικό του δηλητήριο από τη Μονακό στον δεύτερο αγώνα, ισοφαρίστηκε σε 1-1 και πλέον καλείται να κερδίσει τουλάχιστον μια φορά στο Πριγκιπάτο αν θέλει να πάει στο Final 4 του Βελιγραδίου. Τι έφταιξε όμως και πού κρίθηκε το Game 2; Ας τα δούμε αναλυτικά:

Έδειξε το σκληρό της πρόσωπο η Μονακό
«Μπακαλίστικα» ο Ολυμπιακός έχασε παρότι πέτυχε έναν πόντο παραπάνω από το Game 1, αλλά η αλήθεια είναι πως αυτή τη φορά η άμυνα της Μονακό έκανε μεγάλη διαφορά. Ασκώντας αφόρητη πίεση στον άσο (με τον Λι και τον Ουατάρα να προσφέρουν σημαντικά), είτε αυτός ήταν ο Γουόκαπ είτε ο Σλούκας, αλλά και φορτώνοντας κορμιά τη ρακέτα, οδήγησε τους Πειραιώτες σε ένα ανισόρροπο παιχνίδι, με 22 δίποντα και 30 τρίποντα. Μάλιστα τα μισά εξ αυτών πήραν τρεις όχι σταθεροί σουτέρ, Γουόκαπ (2/5), ΜακΚίσικ (1/6) και Παπανικολάου (1/5), ένα ρίσκο που πήρε ο Σάσα Ομπράντοβιτς και δικαιώθηκε απόλυτα. Αποτέλεσμα ήταν ο Ολυμπιακός να «ακουμπήσει» ελάχιστα την μπάλα στο καλάθι και ασφυκτιώντας στο σετ παιχνίδι τελικά να πάρει 20 από τους 72 πόντους του στο ανοιχτό γήπεδο.

Ολυμπιακός: Μπλόφα, ρίσκο και Μπέικον Μεγάλη Παρασκευή

Ακόμη χειρότερος στην επίθεση
Ο Ολυμπιακός δεν έκανε καμιά ματσάρα επιθετικά στο Game 1, αλλά η σταθερά της άμυνάς του αρκούσε για να τον κρατήσει στον αφρό. Άλλωστε παραδοσιακά είναι μια ομάδα που παίρνει ενέργεια κι αυτοπεποίθηση από το πίσω μέρος του παρκέ για να είναι αποτελεσματική και στο μπροστά. Αυτό πήγε περίπατο στο Game 2. Έκανε 20 λάθη (είχε 17 μέχρι το τρίτο δεκάλεπτο όταν και είχε ήδη κριθεί το ματς), τα οποία και πρόσφεραν 27 πόντους στη Μονακό (!), εκτέλεσε και πάλι άσχημα από μακριά (8/27 στο πρώτο ματς, 10/30 στο δεύτερο) και ακούμπησε και πάλι ελάχιστα την μπάλα στο «ζωγραφιστό» (ο Φαλ στα δύο ματς πήρε 6 σουτ στα 55:15 που έπαιξε συνολικά). Η αδυναμία στην άμυνα τον έκανε διστακτικό και νευρικό στην επίθεση, κάτι που αποτυπώθηκε και από το 60,9% στις βολές (14/23).

Το τείχος στον Τζέιμς κράτησε για ενάμιση αγώνα
Ο Ολυμπιακός κατάφερε να κρατήσει για το πρώτο ενάμιση παιχνίδι της σειράς τον Μάικ Τζέιμς εκτός αγώνα. Σε αυτά τα έξι δεκάλεπτα είχε 10 πόντους με 3/15 σουτ, 6 ασίστ και ισάριθμα λάθη με το υπερόπλο της Μονακό να μετατρέπεται σε μπούμερανγκ από την ερυθρόλευκη άμυνα. Σε αυτό το ενάμιση ματς οι Πειραιώτες είχαν προσαρμόσει την άμυνά τους πάνω στον Αμερικανό οδηγώντας τον σχεδόν μονίμως να πηγαίνει στην όχι αγαπημένη του πλευρά, την αριστερή. Πέρα από την ασφυκτική πίεση του Γουόκαπ στην μπάλα, υπήρχαν βοήθειες από τα «φτερά», αλλά και η προστασία Φαλ κάτω από το καλάθι, με αποτέλεσμα ο Τζέιμς να «θολώσει» και να είναι τελικά επιζήμιος για τη Μονακό.

Η μπλόφα του Ομπράντοβιτς και… Μπέικον τη Μεγάλη Παρασκευή
Ο Σάσα Ομπράντοβιτς διαπίστωσε από το πρώτο δεκάλεπτο του Game 2 πως δεν μπορούσε να κερδίσει τον Ολυμπιακό ακουμπώντας την μπάλα στον Τζέιμς που ξεκίνησε το δεύτερο παιχνίδι όπως είχε σταματήσει το προηγούμενο, με 0/4 σουτ, 1 λάθος και καμία ασίστ. Τι έκανε ο Σέρβος; Πήρε την μπάλα και τις αποφάσεις από τα χέρια του Αμερικανού, τον διατήρησε στο παρκέ όμως λειτουργώντας ως… μπλόφα για την αντίπαλη άμυνα. Ο Τζέιμς στα 7:25 που ήταν στο παρκέ στο δεύτερο δεκάλεπτο πήρε μόλις ένα σουτ, σκόραρε μόνο με δύο βολές και μοίρασε δύο ασίστ χωρίς να κάνει λάθος. Κι όσο η άμυνα του Ολυμπιακού είχε στραμμένη την προσοχή της πάνω του, ο Μπέικον πέτυχε 9 πόντους στο ένας εναντίον ενός, ενώ η Μονακό εκμεταλλεύτηκε τις αδύνατες πλευρές με Άντζουσιτς και Ουατάρα να έχουν 4/4 τρίποντα.

Ολυμπιακός: Μπλόφα, ρίσκο και Μπέικον Μεγάλη Παρασκευή

Όταν απελευθερώθηκε ο Τζέιμς
Βλέποντας να πληγώνεται από το supporting cast και όχι τον Τζέιμς, ο Ολυμπιακός εγκατέλειψε στο δεύτερο ημίχρονο την τόση προσήλωση στην εξουδετέρωση του Αμερικανού για να προσέξει τις άλλες απειλές. Άλλο που δεν ήθελε ο «τρελο»-Μάικ να βρει ρυθμό και να πάρει φωτιά. Πέτυχε στο τρίτο δεκάλεπτο 16 πόντους με 2/3 δίποντα και 4/5 τρίποντα και ουσιαστικά «καθάρισε» το ματς. Με αυτά και με αυτά, η Μονακό των 54 πόντων στο Game 1 (-30 από τον μέσο όρο της) έφτασε στους 96 στο Game 2 (+12 από τον μέσο όρο της). Οι 96 πόντοι αλλά και τα 20 λάθη του Ολυμπιακού συνιστούν season low.

Ο ρόλος των πάγκων αντιστράφηκε
Λέγαμε ότι στο Game 1 ο Ολυμπιακός πήρε 40 από τους 71 πόντους του από τον πάγκο του (56,3%), ενώ η Μονακό 26 από τους 54 δικούς της (48,1%). Στο δεύτερο ματς οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με τους γηπεδούχους να παίρνουν 19 από τους 72 πόντους από τον πάγκο (26,3%) και τους φιλοξενούμενους 50 από τους 96 (52%). Πρίντεζης και Ζαν Σαρλ που ήταν κομβικοί στο προηγούμενο παιχνίδι έπαιξαν συνολικά 7:16, την ώρα που οι Άντζουσιτς και Ουατάρα από το DNP της Μεγάλης Τετάρτης έπαιξαν μαζί 36:52 και πρόσφεραν συνολικά 25 πόντους με 7/9 σουτ.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x