Χρήστος Ρομπόλης

Το φιάσκο των Νετς, ένα μάθημα για τους… Μπρούκληδες

Η παταγώδης αποτυχία των Νετς ήρθε να επιβεβαιώσει πως το μπάσκετ… παραμένει ομαδικό άθλημα.

Τα χρήματα δεν αγοράζουν ούτε την ευτυχία, ούτε την επιτυχία. Αυτή, στις περισσότερες περιπτώσεις και σε κάτι που πλέον τείνει να γίνει κανόνας, δημιουργείται βήμα-βήμα, χτίζεται μέρα με τη μέρα και δεν έρχεται τόσο εύκολα κι απλά όπως νομίζουν πολλοί.

Αν δεν πειστήκατε από την αποτυχία των Λέικερς να φτάσουν έστω στα play in, το κάζο των Νετς, που ξεκίνησαν τη σεζόν ως «η ομάδα που δεν γίνεται να το χάσει και φέτος» και κατέληξε σε «σκούπισμα» στον πρώτο γύρο και διακοπές από τον Απρίλη, ήρθε να επιβεβαιώσει το εξής: μια καλή ομάδα, στην οποία ακόμη και οι ηγέτες της εξυπηρετούν το σύνολο, θα είναι πάντα ανώτερη από ένα σύνολο που μπορεί να έχει μεγαλύτερους και πιο εμπορικούς σταρ ή αθροιστικά περισσότερο ταλέντο αλλά μεταξύ τους δεν έχουν καμία σύνδεση, αγωνιστικά και ίσως όχι μόνο.

Σε αντίθεση με οργανισμούς όπως οι Μπακς, οι Σέλτικς, οι Χιτ, οι Σανς και οι Μάβερικς, οι αποτυχίες των οποίων τα προηγούμενα χρόνια διαβάστηκαν σωστά και οδήγησαν στην εμφανέστατη πρόοδο και σε επιτυχίες, αυτό δεν συνέβη από τους Νετς. Λειτουργώντας ως… μπρούκληδες, δεν αρκέστηκαν απλώς στο να πιστέψουν πως θα αγοράσουν άκοπα την επιτυχία δημιουργώντας μια super team με Ντουράντ, Χάρντεν και Ίρβινγκ, αλλά το περσινό χαστούκι στα playoffs δεν τους ταρακούνησε. Αποδόθηκε εξ ολοκλήρου στους τραυματισμούς του Χάρντεν και του Ίρβινγκ ή στο… μεγάλο παπούτσι του KD που πάτησε τη γραμμή του τριπόντου στο κρίσιμο ματς με το Μιλγουόκι.

Το φιάσκο των Νετς, ένα μάθημα για τους… Μπρούκληδες

Το παράδοξο ήταν πως στο Μπρούκλιν συνέχισαν να πιστεύουν ότι θα κυριαρχήσουν στο ΝΒΑ με την ίδια συνταγή. Ακόμη κι όταν ο Κάιρι άφηνε την ομάδα του αβοήθητη για τα 2/3 της σεζόν επειδή αρνείτο να εμβολιαστεί, ακόμη κι όταν ο «μούσιας» για πολλοστή φορά στην καριέρα του φρόντιζε να πηδήξει από το καράβι όταν σταμάτησε να θρέφεται το τεράστιο εγώ του, ακόμη κι όταν ήρθε ο Μπεν Σίμονς που αποδείχτηκε αναξιόπιστος και χωρίς κίνητρο, έβγαζαν μια αλαζονεία που δεν βασιζόταν σε τίποτα περισσότερο πέρα από την ατομική ποιότητα ορισμένων μονάδων τους.

Η «σφαλιάρα» που τους ταρακούνησε και τους έστειλε για μπάνια σε κρύες θάλασσες, έμελλε να έρθει από μια ομάδα που ακολούθησε τον δύσκολο και μακρύ, πλην όμως ορθολογικό δρόμο για να πετύχει. Οι Σέλτικς, με τα σωστά και τα λάθη τους, έχτισαν πετραδάκι-πετραδάκι την ομάδα που παρουσιάζεται από τις αρχές του 2022 και κατά τεκμήριο είναι η καλύτερη στο ΝΒΑ (μέχρι αποδείξεως του εναντίου). Αντί να αγοράσει προτίμησε να δημιουργήσει από την αρχή. Επέλεξε στο ντραφτ Τέιτουμ, Μπράουν και Σμαρτ, τους τρεις παίκτες που αποτελούν την καρδιά και ψυχή αυτής της ομάδας. Επένδυσε και ανέδειξε ρολίστες όπως οι δύο Γουίλιαμς, ο Πρίτσαρντ κι ο Τάις. Και διόρθωσε τα λάθη της επαναφέροντας τον πολύτιμο Χόρφορντ ή απομακρύνοντας μονάδες που δεν «κολλούσαν» με το σύνολο όπως οι Κάιρι Ίρβινγκ, Κέμπα Γουόκερ και Ντένις Σρέντερ, για να προσθέσει πιο συμβατούς με την ομάδα παίκτες όπως ο Ντέρικ Γουάιτ. Ακόμη κι ο Μπραντ Στίβενς παραδέχτηκε πως ίσως ο ρόλος του προπονητή δεν του ταιριάζει, μεταφέρθηκε στο front office και επένδυσε στον πιο καλό μαθητή του Γκρεγκ Πόποβιτς, Ίμε Ουντόκα, στηρίζοντάς τον ακόμη και στο απογοητευτικό ξεκίνημα στη σεζόν.

Οι νεόπλουτοι Νετς δεν είχαν την ίδια υπομονή. Πίστεψαν πως υποθηκεύοντας το μέλλον τους με ανταλλαγές και προσθήκες που μαρτυρούσαν την πρεμούρα τους να κερδίσουν το πρωτάθλημα θα πηδήξουν πίστες και θα φτάσουν κόβοντας δρόμο στην κορυφή, με αποτέλεσμα να φάνε τα μούτρα τους. To «δώστε την μπάλα στον σταρ και κάντε στην άκρη» δεν αρκεί πλέον, τουλάχιστον όχι στα playoffs. Οι συμπαίκτες δεν είναι αναγκαίο κακό αλλά απαραίτητο συστατικό για να πετύχεις. Ακόμη και υπερπαίκτες του διαμετρήματος του Λεμπρόν Τζέιμς και του Κέβιν Ντουράντ το έχουν αντιληφθεί πλέον πως η δική τους λάμψη δεν φτάνει πλέον όχι πρωτάθλημα να πάρουν, αλλά ούτε καν να προχωρήσουν στα playoffs.

Η επιτυχία έρχεται μέσα από δουλειά, λάθη, διορθώσεις, προσαρμογές κι απαιτεί χρόνο, προσπάθεια, επιμονή αλλά πάνω από όλα σωστή ανάγνωση των αποτυχιών. Αν οι Νετς αποδώσουν ΚΑΙ το φετινό φιάσκο σε συμπτώσεις, ατυχίες και τον… Χατζηπετρή, θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα για να αποτύχουν παταγωδώς ΚΑΙ του χρόνου.

*Την Κυριακή τα λέμε στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6, 12:00-14:00, παρέα με τον Παναγιώτη Κεφαλά. Κουβέντα με πολύ μπάσκετ, ρεπορτάζ, ενδιαφέροντες καλεσμένους, κουιζάκια. Όσοι πιστοί, κοπιάστε στην παρέα μας.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x